Lekker laagje sneeuw voor Oostenrijk

Roel op 01 maart 2016· 24 reacties

Fontanella - Faschina, Vorarlberg (O)
Fontanella - Faschina, Vorarlberg (O)

De grootste hoeveelheden zouden er niet vallen maar er ligt in Oostenrijk ook weer een laagje sneeuw, 10-20cm lokaal. De depressie die boven de Zuidalpen dit weekend veel sneeuw gaf zorgt vandaag voor een zwakke noordelijke stroming waarmee aan de noordkant van de Alpen tijdelijk sneeuw valt. Het echte werk komt er nu aan voor Zwitserland en Frankrijk. Daar valt tot en met het weekend op veel plaatsen 70cm tot lokaal meer dan een meter sneeuw.

Te warm
Vandaag begint de meteorologische lente. Het enige goede moment om terug te blikken op de winter, wellicht uit scoringsdrang zag ik hier en hier begin februari al een soort van terugblik langskomen.

Het mag geen verrassing zijn dat de winter in de Alpen te zacht verliep, in bijna heel Europa trouwens. Weatherbell houdt standaard de temperatuurafwijkingen bij op mooie kaartjes:

Temperatuurafwijking dec-jan-feb ten opzichte van gemiddelde 1981-2010
Temperatuurafwijking dec-jan-feb ten opzichte van gemiddelde 1981-2010

In Oostenrijk was het de op één na warmste winter in 250 jaar, 2,7 graden boven normaal. In de rest van de Alpen is het niet veel anders. Geen wonder dat de sneeuw in de lagere dalen deze winter niet echt wilde blijven liggen, ondanks dat er regelmatig sneeuw viel.

Op die manier kunnen we de sneeuwval van nu in Oostenrijk ook beschouwen. Hoewel er deze week nog regelmatig sneeuw bij valt zal het niet tot een dik pak sneeuw tot in de dorpen leiden. De sneeuw wordt uitgesmeerd over meerdere dagen en tussendoor is het zacht (morgen en vrijdag) waardoor de sneeuw in de dalen weer deels smelt. Onderschat daarbij ook de zonkracht niet, zelfs als het bewolkt is knaagt de verhoogde straling in maart aan versgevallen sneeuw.

Weststroming
Een uitzondering is en blijft in Oostenrijk de Arlberg. De westelijke stroming die vanaf morgenmiddag veel sneeuw naar Frankrijk en Zwitserland brengt beïnvloedt ook Vorarlberg, en dan vooral de noordelijke regio’s. Ook het Kleinwalsertal waar nu dit laagje is gevallen profiteert traditioneel mee van deze luchtdrukverdeling.

Hirschegg, Kleinwalsertal (O)
Hirschegg, Kleinwalsertal (O)

In de Zuidalpen zijn donderdag en het weekend de momenten dat de poederlatten onderkunnen. Kortom iedereen ziet deze week sneeuw, met de nadruk in ieder geval in eerste instantie op de Franse en Zwitserse Alpen. Ook volgende week ziet het er vrij winters uit, met relatief lage temperaturen en aanhoudende sneeuwkansen en tussendoor wat zon. Hoeveel zon en hoeveel sneeuw is nog niet te zeggen.

Oostenrijk
Vandaag nog wat sneeuw tot in de dalen. Morgen vanuit het westen regen beneden 1500m, in de nacht overgaand in sneeuw. Daarna afwisselend enkele sneeuwbuien en zon. In het weekend eerst zacht met wat regen, daarna weer sneeuw.

Zwitserland
Vandaag vanuit het westen steeds vaker zon. Morgen bewolkt, regen beneden 1500m gaat over in sneeuw. Donderdag veel sneeuw. Vrijdag ook, maar beneden 1500m mogelijk overgaand in regen.

Frankrijk
Vandaag vrij zonnig vanuit het zuiden. Van morgen tot en met vrijdag bewolkt en veel sneeuw. Sneeuwgrens varieert tussen de diepste dalen en 1500 meter. Hogerop valt lokaal meer dan een meter.

In Les Arcs (F) schijnt op de berg lekker de zon
In Les Arcs (F) schijnt op de berg lekker de zon

Italië
Vandaag een droomdag met steeds meer opklaringen door nordföhn. Morgen begint ook mooi, 's avonds opkomende sneeuwval vanaf 1000m. In de loop van donderdag droger. In het weekend weer sneeuw.

Door nordföhn een heerlijke dag vandaag in de Dolomieten
Door nordföhn een heerlijke dag vandaag in de Dolomieten

Sauerland
​Het blijft goed toeven in het Sauerland en het blijft vrij koud. Vannacht tijdelijk regen, maar die gaat weer over in sneeuw. De rest van de week geregeld wat sneeuw bij lichte vorst. Weinig zon.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Lekker een vers laagje voor als ik volgende week naar SFL ga! Hoop dat we nog wel wat zon gaan zien volgende week :-)

@Roel, wederom dank voor de overzichtelijke berichten! Eén vraagje; hoe komt het dat de sneeuwgrens in Frankrijk zo erg fluctueert (diepste dalen tot wel 1500m)? Is de sneeuwgrens nog onzeker of zal deze elke dag anders zijn de komende dagen? Sneeuwgrens blijft altijd een aandachtspuntje voor de PdS…

Goedemorgen Roel, het is voor jou echt beter als je nu voor volgende week een grote hoeveelheid zon in SFL gaat beloven hoor :) Sneeuw ligt er dan genoeg, dus zet hem op. We volgen je berichten weer op de voet.

@ Roel wanneer was de warmste winter in Oostenrijk? Benieuwd naar komende week, vrijdag vertrek richting Mayrhofen voor een week, zal wat updates geven komende week :)

@Roeland, dat komt doordat afwisselend warmtefronten en koufronten overtrekken. Ze geven beide sneeuw, maar achter een warmtefront is het zachter. Je ziet het ook mooi aan het ensemble (temperatuur 1500m en neerslag) voor de omgeving PdS:

null

@Eijsski is inderdaad beter ;-), ik ga volgende week zelf een paar dagen naar Flachau

@Marijnt, de warmste winter was 2006-2007. Het jaar 2013-2014 was net zo warm als dit jaar, dus de top 3 bestaat volledig uit jaren na 2006.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Volgens mij was ik net in die week midden januari dat het erg koud was met temperaturen van -15 in het dal in Saalbach / Leogang. @Roel jij zat toen toch in Fieberbrunn als ik dat filmpje goed herinner? Volgens mij niet veel voorgekomen deze winter…

Zeker qua temperatuur is het een hele mooie pluim, ook voor de wat langere termijn. De neerslag voor de eerste dagen is natuurlijk helemaal om te dromen. Is de pluim van de ecmwf vergelijkbaar?

Born to Ride

@ Roel, is er al wat van te zeggen wat er volgende week staat te gebeuren? Of is het daar nu nog te vroeg voor?

Op zich maakt het vooralsnog niet veel uit of we nu Vrijdagavond doorrijden of Zaterdagmorgen heel vroeg richting SFL, of zie ik dat verkeerd?

Hi @Roel. Her en der lees ik op internet over cyclogenese (bij mijn weten niets anders dan de geboorte van depressies maar ik kan het mis hebben) en hoe dat er bij de opkomende westcirculatie van de komende dagen voor moet zorgen dat de sneeuw uit het westen tot noordwesten ook (in afgezwakte vorm) de skigebieden tegen en op de gehele alpenhoofdkam kan bereiken. Ik ben benieuwd hoe dat dan werkt (in het bijzonder voor Otztal)? Bevinden de vochtige luchtlagen zich dan meer op hoogte oid waardoor ze niet volledig uitsneeuwen tegen westelijke alpen en er daardoor e.e.a. overblijft voor de rest van hoofdkam?

Cheers,
Lars

@Roel, kijk reden te meer om iets aan de zon te doen dan. Veel plezier alvast!

@LarsdeKeijser nee, om een lagedrukgebied draaien wolken en neerslag altijd in. Tegen de wijzers van de klok. Ontstaat er bij een westelijke stroming een lagedrukgebied boven N-Italië (dat gebeurt de komende dagen), dan krult/draait de sneeuw dus als ware vanuit het zuiden de Alpen in. Vandaar ook die sneeuwval in de Zuidalpen.
@Eijsski merci, ik duim mee

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Beste Roel,

Hoe groot denk je dat de kans is op redelijk skiweer voor donderdag tot en met zondag in het Hochzillertal? Ben in principe van plan om morgen te vertrekken, maar skiën met slecht zicht door behoorlijke sneeuwval is voor mij een probleem. We overwegen nu om het een week te verplaatsen omdat de berichten op de verschillende sites best wel uiteen lopen.

@marjoreuver-vdlinden als je het een week verplaatst kan je net zo goed weer slecht weer hebben. Het is namelijk niet mogelijk om meer dan een dag of 5 vooruit betrouwbare weersvoorspellingen te doen.

Born to Ride

@Matthias, dat snap ik uiteraard! De voorspellingen voor de komende dagen lopen al uiteen, vandaar mijn vraag aan Roel. Als we het een weekje uitstellen en de verwachting is dan ook weer slecht, dan komt helaas van uitstel afstel:(.

Ik vertrek aankomende Vrijdag op Zaterdag nacht naar Gerlos met mijn vriendin waarvoor het haar eerste wintersport wordt. Ik hoop ook het zonnetje nog te zien komende week. Daar het skien met slecht zicht beste lastig is als beginnende skiër. Tot nu toe zijn de voorspellingen nog niet heel gunstig. Maar in één week kan er nog veel veranderen en zoals @matthias123 al zegt het weer is helaas niet te beïnvloeden.

ik kijk alweer uit naar de nieuwe weerberichten waarin duidelijk zal worden of wij de zon nog gaan zien komende week in Gerlos.

Je weet niet wat je niet weet.

Daar ben ik ook heeel benieuwd naar @robbert-010!
Wij vertrekken vrijdag naar gerlos met 2 kleine mannetjes van 4, hoop zo dat zij een mooie, eerste, onvergetelijke week tegemoet gaan!
Laten we duimen!!

Zitten op het moment in fugen, zillertal. Vannacht en vandaag een dikke 30cm gevallen.

Vandaag in St . Anton een fantastische dag met veel verse sneeuw! In de middag wel veel buggels dus echt voor de vergevorderde skiër…

@ Roel, je hebt het maar druk!

Ik denk namens alle wintersporters(.nl) bedankt voor elk weer bericht!

Hopen op mooi weer volgende week! (dus of sneeuw of zon, als het maar geen regen is)

null

Vandaag in Warth. Op het eind van de dag brak de zon door. Gelijk even een paar mooie foto’s gemaakt!

Ski or Die

Beste @Roel, je wordt vast helemaal koekoek van alle vragen maar ik doe toch een poging nadat ik al weken je gewaardeerde weerberichten volg: stel nu dat je aanstaande vrijdag 4 maart weg zou gaan maar dat de bestemming nog helemaal vrij te kiezen is… waar zou je dan naar toe gaan binnen Europa :-)
We hebben nog niets geboekt maar hebben wel een hele week vrij t/m 13 maart!
Uiteraard houden we van sneeuw en zon en de wat grotere gebieden vanaf 100 km piste…
Ik zit zelf te denken aan Breuill Cervinia (veel sneeuw en zon maar wellicht ook veel wind met de föhn uit het noorden? Of is Flaine in Le Grand Massif een beter idee? Oostenrijk wellicht beter mijden?
Of heb je gelet op de verwachtingen een supertip? Heel erg bedankt als je wil reageren. En anders toch ook bedankt :-)

Cervinia is prachtig! Mijn absolute favoriet!!! Leuke plaats daar vlakbij, authentiek en ook mooie pistes: Valtournenche. Niet zo poshy als Cervinia en je skiet zo naar Cervinia en door naar Zermatt met goed weer. Gaan, zeg ik!

@marjoreuver-vdlinden ik denk dat je de zon niet veel zult zien deze week. Af en toe een paar uurtjes dus je kunt gokken op volgende week. Maar of het dan beter is… afwachten.

@Arian, het is op deze termijn erg lastig zeggen waar het volgende week redelijk weer is. Ik zou o.b.v. de kaarten nu de Franse Alpen zeggen, bv. Alpe d’Huez. Maar pin me er niet op vast.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie