Pistes boven 1700m blijven goed

Roel op 25 maart 2016· 10 reacties

Prima condities hogerop in Morillon (F)
Prima condities hogerop in Morillon (F)

Iets eerder dan verwacht hebben de wolken de Alpen bereikt met vandaag vanuit het noordwesten regen en sneeuw. Daarmee komt een einde aan het langdurige, heerlijk zonnige weer. De komende week ziet er anders uit, met naast zon ook een paar dagen met sneeuw en regen. De sneeuwgrens varieert sterk, maar boven 1700 meter blijven de condities voorlopig nog prima.

10-20 centimeter
Vandaag zijn vooral de Noordalpen aan de beurt. Vanaf de middag gaat het langzaam harder regenen en sneeuwen wat uiteindelijk resulteert in 10 tot 20 cm sneeuw voor de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. De sneeuwgrens ligt rond 1000-1200 meter. In de Zuidalpen blijft het droog en schijnt nog een water zonnetje, zoals hier in de Sextner Dolomiten.

Sexten in de Italiaanse Dolomieten vanochtend
Sexten in de Italiaanse Dolomieten vanochtend

We kunnen stellen dat vanaf een meter of 1700, zeker op de wat beschutte hellingen, de sneeuwcondities voorlopig gewoon goed blijven. Vanaf Pasen als de storingen elkaar in sneller tempo opvolgen wisselt de sneeuwgrens sterk, maar steeds ligt deze tussen 1400 en 2000 meter. De hogere gebieden blijven daarmee dus prima, de dorpen zelf moeten soms rekening houden met regen.

De lage gebieden worden daarmee langzaam wel steeds minder. Daarvoor is het dus helemaal niet zo erg dat Pasen dit jaar zo vroeg valt. De eerste gebieden sluiten hun deuren de week na Pasen.

Nog een maand skiën
Niks van dat alles in de Söldens, Ischgls en de hoge Franse skigebieden. Daar gaat het seizoen nog een maand door, en waarschijnlijk houden ze dat met gemak vol. De komende week is de stroming zuidwest en wordt vochtige lucht aangevoerd met telkens kans op wat sneeuw of regen. Van tijd tot tijd zorgen deze voor een buffertje verse sneeuw. Tussentijds schijnt ook de zon al is het erg lastig voorspellen welke dagen precies. Dat zie je aan vandaag al, de atmosfeer is dan ook volop in beweging.

Sölden gisteren
Sölden gisteren

Zeker is wel dat het niet koud is. De temperaturen liggen de komende week iets boven normaal, waar ze er de afgelopen week iets onder lagen. Daarnaast zijn er een paar föhnmomenten waar we even doorheen moeten. Dat is zaterdag (Frankrijk/Zwitserland) en zondag (Oostenrijk) en mogelijk eind volgende week als warmere lucht uit Afrika dichterbij komt. We gaan dat rustig volgen.

Voor iedereen die heeft besloten met Pasen nog even te gaan heel veel plezier! Het zal niet zo zonnig zijn als de afgelopen weken, maar aan de sneeuwcondities zal het niet liggen. Zoek het wel een beetje hoger op.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt weer Roel!

Ben net een week terug uit Whistler (wat een sneeuw!) dus dat ga ik er niet doorheen krijgen bij vrouwlief… :)

Let it snow!

Vanavond vertrekken richting serre chevalier!
Eindelijk, we hebben lang genoeg afgeteld! :D

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Goh, heel vervelend weerbericht onderweg naar sölden

Hier vanuit solden prima en sneeuwkwaliteit super. Als je dalafdaling maakt is het wel paperig maar, dat zal overal wel zijn. Vandaag lichte sneeuwval.

Vandaag in Val Thorens zelfs op 2300 meter 6 graden en natte sneeuw. Lagere pistes lagen er zwaar bij. Hogerop was nauwelijks te doen door gebrek aan contrast en mist. Voor degenen die de komende week gaan is het te hopen dat de temperatuur wat omlaag gaat.

Hier in Fiss sneeuwt het nu en vanaf ongeveer 21.00 blijft het ook liggen in het dorp. Morgenochtend verwacht ik een wit laagje, optisch leuk. Zal in de middag vast weer weg zijn en wellicht gaat dit het hele weekend zo af en aan door. In iedergeval op naar Masner en Nordseite morgen!

@inkink thans voor de update. Nog een paar kilometer en we kunnen naar boven☺

Hier in zell am ziller zeker 15cm verse sneeuw afgelopen nacht. Wel veel buckels. Heel de dag zon en morgen perfecte pistes.

Übung macht den meister!!!

Wat een prachtige foto!

Al zeg ik het zelf ;-) :D

Disturbing the peace since 1975

In serre chevalier chantemerle is het juist beginnen regenen, niet hard maar toch.
Vanmiddag sneeuwde het op de pistes lichtjes, ik weet niet of het er nu sneeuwt of regent :).
De vorstgrens ligt volgens vele websites deze week allemaal rond de 2100m of meer.
De pistes vond ik vandaag wel heerlijk, hoe vroeger hoe harder de pistes, maar ook zachte sneeuw skiet erg fijn! We zien wel wat de rest van de week brengt, tot nu toe zijn we al erg tevreden!!

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie