Skiroutes Westendorf

Dit onderwerp gaat over de bestemming Westendorf
Yannick_A26 maart 2018 · 10:09

Afgelopen wintersport waren wij in Westendorf, waar we naast de gewone pistes een aantal skiroutes hebben uitgeprobeerd.
Wat ons verbaasde, is dat de twee skiroutes in het gebied bij Westendorf op dezelfde manier op de kaart zijn aangegeven (stippellijn met een rode ruit), maar qua karakter totaal verschillend zijn.

Een skiroute die we namen (groene pijl) was best pittig.Weliswaar minder steil dan de zwarte piste 112, maar voor de minder begaafde skiërs een stuk moeilijker door het terrein.

Dit smaakte naar meer, dus wij dachten daarna de andere skiroute te pakken (rode pijl). Dit bleek echter een 4km lang bergweggetje te zijn wat vooral erg lang was, met veel vals plat. We zijn daar onderweg een paar groepjes sleeërs tegengekomen, die al helemaal nauwelijks vooruit kwamen.

Rest de vraag: hoe kun je vantevoren te zien welke skiroute een suf bergweggetje is, en welke een behoorlijk pittige afdaling? Op de kaart zagen wij geen verschil.

Dat we per ongeluk op een flauw bergweggetje terecht zijn gekomen is een ding, maar stel je voor dat je met een groepje kids aan het sleeën bent, je eerst dat bergweggetje hebt gedaan en daarna op die andere skiroute terecht komt.

Menn026 maart 2018 · 10:55

Kijken op een goede gedetaileerde kaart met hoogtelijnen.
Daar zal dat weggetje ook wel opstaan.

De piste kaartjes die je in gebieden krijgt zijn waardeloos voor goede route analyse, je moet dan erop vertrouwen dat het gebied de route goed aangeeft.

Gradaties zijn er naar mijn beste weten niet voor ski routes.

M

Joy8526 maart 2018 · 11:16

Er zijn meestal 2 gradaties: Een rode en een zwarte. Rood = rood vierkant plaatje en zwart = rood vierkantje met zwarte rand rond. Maar een skiroute kan idd soms gewoon een bergweggetje zijn. Maar die zal dan zeker niet de code zwarte hebben. :) Je hebt trouwens ook nog een zwart vierkant met een rode bol in het midden. Dit wil zeggen dat je niet zonder lawine uitrusting mag afdalen! bv. in de Gargellen kan je dit terugvinden.

*bericht bewerkt door Joy85 op 26 mrt 2018 11:19

MountainHugger26 maart 2018 · 19:16

Schrandlweg , dan maar hopen dat je tussen 1 en 4 daar was anders mag je zelf een taxi bellen. Is inderdaad een heel groot verschil met de andere ski route.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
evr6627 maart 2018 · 13:46

Koop een goede kaart (evt online te bekijken op wepowder.nl) en verdiep je even in het lezen ervan (hoogtelijnen en dergelijke). Die dingen van het skigebied zijn op zijn best een leuke artist-impression, heb je niets aan. Anders even navragen bij een pisteur ter plaatse, weten altijd van de hoed en de rand en kunnen je bovendien inlichten over de sneeuwtoestand op de route.

Edwin van Riel
Yannick_A29 maart 2018 · 13:26

Schrandlweg , dan maar hopen dat je tussen 1 en 4 daar was anders mag je zelf een taxi bellen. Is inderdaad een heel groot verschil met de andere ski route.

MountainHugger op 26 mrt 2018 19:16

Schrandlweg inderdaad. We konden gelukkig nog met de skibus mee.

Maar wat ik uit de reacties opmaak is dat het dus niet ongewoon is dat skiroutes variëren van vlakke bergweggetjes tot extreem moeilijke afdalingen en dat dat op de pistekaart niet altijd te zien is, afhankelijk of het gebied die gradaties die Joy85 beschrijft in hun kaart hanteert.

evr6629 maart 2018 · 13:34

Met een beetje geluk staat bij een pittiger variant aangegeven dat hij alleen voor goede skiërs aan te raden is. Dat is het wel zo’n beetje. Pistekaarten zijn hopeloos, alleen geschikt voor PR van het skigebied.

Edwin van Riel

Plaats een reactie