Isolatiemateriaal

Om te voorkomen dat je afkoelt isoleert wintersportkleding je lichaamswarmte. Verschillende merken maken verschillende types van isolatiemateriaal. Bijna alle isolatiematerialen hebben gemeen dat er stilstaande lucht wordt gecreëerd. In buiten- en wintersportkleding is het creëren van stilstaande lucht de beste manier om te isoleren, om het gewicht van de kleding laag te houden en ademend vermogen te creëren. Er is wel een behoorlijk verschil tussen de verschillende isolatiematerialen, met allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Wol

Wol is terug van weggeweest. Zeker met de opkomst van het niet prikkende merinowol zien we wol terug in onderkleding, sokken en handschoenen. Maar ook in sneeuwlaarzen wordt veel wol gebruikt. Wol isoleert goed en blijft langer fris ruiken dan synthetische materialen. Ook behoudt wol zijn isolatiewaarde goed als het nat is, beter dan welk ander natuurlijk isolatiemateriaal ook. Het grote nadeel van wol is wel dat het minder snel droogt dan veel synthetische materialen. Goedkopere wolproducten zijn minder vormvast dan synthetische materialen. Maar daar hoef je bij de duurdere topmerken niet bang voor te zijn, vaak vanwege een combinatie van bijvoorbeeld lycra en wol.

Merinowol

Merinoschapen zijn de wolschapen bij uitstek. Deze schapen worden als sinds 1700 speciaal gefokt vanwege de uitmuntende wolkwaliteit. Deze kwaliteit is afgelopen 300 jaar alleen maar verbeterd. Merinowol is veel zachter dan gewone wol, maar bovenal, het prikt niet. Merinowol prikt/kriebelt niet omdat de wol vele malen dunner is dan gewone wol. Hierdoor buigen deze wolhaartjes eenvoudig om als ze tegen de huid gedrukt worden en prikken zodoende niet in je huid. Er is, helaas, een groot verschil in wolkwaliteit van merinowol. Goedkopere merinowol gebruikt wol van schapen die een mindere kwaliteit leveren. Deze wol is minder zacht en kan daarom bij sommige mensen wel prikken. De beroemde A-merken gebruiken allemaal hoogstaand merinowol wat dus niet prikt. Vaak in combinatie met een synthetische stof om het kledingstuk slijt- en vormvaster te maken.

Merinowol zorgt voor een goede warmteregulatie, beter dan de meeste synthetische materialen. Dankzij de natuurlijke antibacteriële eigenschappen blijft merinowol ook langer fris ruiken. Verder neemt merinowol transpiratievocht goed op. Daarentegen is het minder slijt- en vormvast dan hoogwaardige synthetische producten en droogt het minder snel. Ook is kleding met goed merinowol aan de prijs.

Primaloft

Primaloft is in de jaren '80 ontwikkeld voor de Amerikaanse defensie die op zoek was naar een waterbestendig isolatiemateriaal, omdat ganzendons in natte omstandigheden niet naar behoren werkt. Het doel was om een vergelijkbaar materiaal te creëren wat betreft isolatie, compressie en gewicht. Dit is behoorlijk goed gelukt, want Primaloft behoudt 96% van zijn isolatiewaarde ook als het nat is. Door de jaren heen is Primaloft verbeterd en zijn er verschillende versies op de markt gekomen waarbij vooral winst is geboekt met betrekking tot gewicht en compressiemogelijkheden. Primaloft-One is momenteel het best isolerende (gewicht vs. isolatie) synthetische product dat er bestaat. Het komt qua isolatiewaarde overeen met ganzendons uit het middensegment. Primaloft is daarmee ideaal materiaal voor koude en natte omstandigheden en uitermate geschikt voor gebruik in isolatiejassen, handschoenen en wanten.

Thinsulate

Thinsulate is het synthetische isolatiemateriaal dat gemaakt wordt door het chemische concern 3M. Het bijzonder aan Thinsulate is dat de draden die gebruikt worden vele malen dunner zijn dan standaard polyestervezels. Door deze dunnere vezels lukt het om dunner isolatiemateriaal te maken waarbij er toch genoeg stilstaande lucht gecreëerd wordt om goed te isoleren. Hiermee heeft Thinsulate een uniek selling-point. Het is op dit punt zelfs beter dan eendendons (alhoewel het wel meer weegt). Thinsulate is dus een ideaal isolatiemateriaal voor dunne kleding en handschoenen die warm moeten zijn.

Er bestaat wel een enorm verschil tussen verschillende Thinsulate versies voor wat betreft prijsklasse en isolatiewaarde. Goedkopere Thinsulate isoleert veel minder goed dan de duurdere varianten. Helaas is het in de praktijk soms lastig om uit te vogelen welke Thinsulate er is gebruikt voor je sneeuwlaarzen of handschoenen. Ook neemt het voordeel snel af als er een dikkere laag isolatiemateriaal gebruikt kan worden, dan overtreft bijvoorbeeld Primaloft snel de isolatiewaarde van Thinsulate.

Fleece

Grof gezegd is fleece een verzamelnaam voor alle synthetisch nagebootste wol. Het wordt tegenwoordig steeds vaker gemaakt van gerecyclede pet-flessen. De eerste fabrikant die fleece op de markt bracht, in 1979, was Malden Mills, tegenwoordig bekend onder de naam Polartec. Fleece is lichtgewicht, warm, en zacht. Ook is fleece hydrofobisch, het houdt dus geen vocht vast. Verder isoleert het goed, zelfs als het nat is, en het droogt zeer snel.

Fleece is tegenwoordig niet meer weg te denken in de buitensportmode, mede doordat Malden Mills met opzet geen patent heeft aangevraagd op dit product. Hierdoor kom je fleece van veel verschillende merken, soorten en kwaliteiten tegen. Traditioneel wordt fleece naar dikte en warmte gecategoriseerd (100-200-300). Maar alleen Polartec brengt al 400 verschillende fleece types op de markt, waardoor het soms lastig is de verschillende typen met elkaar te vergelijken. Het is vooral de levensduur die bij fleece van hogere kwaliteit vel langer is. Anders gezegd, goedkope fleece verliest snel aan isolatiewaarde. Ook pilt hoogwaardiger fleece niet of nauwelijks waardoor het veel langer mooi blijft en langer zijn isolatiewaarde behoudt. Ongeacht de kwaliteit is fleece zeer gevoelig voor statische elektriciteit waardoor stof en haren eenvoudig aan deze stof blijven plakken

Fleece is uit zichzelf niet winddicht (verre van!), dus als buitenlaag bij het wintersporten totaal ongeschikt. Er bestaan wel verschillende windbloc-fleece varianten die winddicht zijn, deze zijn prima als buitenlaag te gebruiken bij goed weer. Oorspronkelijk was fleece niet elastisch, maar tegenwoordig zijn er verschillende stretchfleece materialen op de markt. Ideaal voor kleding en handschoenen die je dicht op het lichaam draagt.

.

G-Loft

G-Loft wordt gemaakt van dunne en holle polyester vezels. Door deze holle vezels is er relatief weinig materiaal nodig om een goede isolatie te kijgen. G-Loft isoleert goed, ook als het nat is, het is eenvoudig te comprimeren en houdt ook onder druk (vanwege de holle vezels) een redelijke isolatiewaarde. Het is eenvoudig te wassen en schoon te houden. Een van de grote voordelen van G-Loft is dat het na compressie zeer snel zijn oude vorm terugkrijgt. G-Loft is ideaal voor koude en natte omstandigheden of als het gebruikt wordt onder druk, in deze gevallen isoleert het beter dan dons. Op isolatiewaarde vs gewicht moet het echter nog steeds zijn meerdere erkennen in dons.