Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Vijf doden bij helikopterongeluk bergredding

Rogier op 09 december 2020· 6 reacties

Franse bergreddingshelikopter
Bergreddingshelikopter

Tijdens een training van de Franse bergredding is een helikopter neergestort, hierbij zijn vijf personen om het leven gekomen waarvan twee bergredders van de speciale bergreddingspolitie-eenheid CRS en 3 personen van de SAF (service aérien français) de co-piloot is in absoluut levensgevaar. Het ongeluk gebeurde bij het plaatsje Bonvillard vlakbij de grens met Zwitserland.

Nachttraining

Het ongeluk gebeurde tijdens een nachttraining van de CRS samen met de SAF. Trainingen die de bergredding het gehele jaar door uitvoert om tijdens reddingen klaar te staan voor alle mogelijke situaties. Bij de crash lukte het de co-piloot om uit de helikopter te raken en redding in te schakelen deze co-piloot is echter zwaar gewond afgevoerd naar het ziekenhuis in Grenoble en nog steeds in kritieke toestand. De vijf andere inzittenden hebben de crash niet overleefd. In een tweet getuigd president Macron zijn medeleven:

“Om levens te redden, nemen ze alle risico’s. Vanavond in Savoie zijn 3 leden van de Franse luchtreddingsdienst en twee CRS Alpes omgekomen bij een helikoptercrash. Een persoon, gewond, vecht voor zijn leven. De steun van de Natie aan de families, vrienden en collega’s van deze Franse helden.”

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Slecht bereikbaar

Het ongeluk gebeurde op een plek die zeer slecht bereikbaar is. Met veertig centimeter verse sneeuw, mist en regen werd de reddingsoperatie met 3 helikopters, sneeuwscooters en tientallen bergredders erg bemoeilijkt. Een van de overleden bergredders van de CRS is de leidinggevende van de CRS-Alpes, Amaury Lagroy de Croutte. Hij was op 3 september 2018 in dienst getreden als hoofd van het bergdetachement van het CRS Alpes in Albertville. Hij kwam van het CRS National Training Centre for Mountaineering and Skiing (Cneas) in Chamonix.

CRS secours en montagne
Archiefbeeld, CRS-bergredder helpt off-piste skiër

Bergredding staat altijd klaar

De Franse bergredding bestaat in de Alpen voornamelijk politie eenheden van de CRS en Gendarmerie (PGHM). De bergredders staan het gehele jaar klaar voor bergsporters en (off-piste) skiërs die in de problemen komen. Als er ongelukken op de piste gebeuren waar de pisteurs hulp nodig hebben dan schiet ook de Franse-bergredding. De Franse bergredding wordt gezien als een van de best getrainde ter wereld. Omdat de bergredding betaald wordt door de overheid kan de franse bergredding zich perfect trainen. Reddingen uitgevoerd door de Franse bergredding zijn in principe gratis.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

evr669 december 2020 · 13:31

Heftig @rogier!

Edwin van Riel
ruudsan9 december 2020 · 15:10

Erg heftig ,kijk altijd vol bewondering hoe deze mensen hun werk doen.

Asterino9 december 2020 · 15:23

Echt erg! Heb echt een hard voor die redders… ik omdat ik meerdere keren hun heb bezig gezien bij duikongevallen (dit dan kustwacht) en mijn vriendin omdat ze al bergbeklimmend met de helicopter van een bergpiek is gehaald.

Vind het erg als mensen omkomen, maar echt verschrikkelijk als het redders/secouristen zijn.

Elly39 december 2020 · 20:47

Wat een tragisch ongeval, vreselijk en dat in deze tijd zo vlak voor de Kerstdagen.
En dat bij een oefening om andere beter te kunnen helpen. :(

Dienten Die Alte schule
Vivace9 december 2020 · 21:08

Oneindig veel respect voor deze helden die toch regelmatig grote (doch berekende) risikos moeten nemen om mensen te redden die voor hun plezier in problemen zijn gekomen.

Ook meer dan gepast dat zelfs de hoogste in rang (Macron) zijn respect en medeleven betuigt.

Glide on!
Harm10 december 2020 · 07:54

Oef, da’s heftig. Die mensen hebben prachtig werk, maar wagen hun leven dagelijks om anderen te redden. Diep respect voor deze beroepsgroep…

Plaats een reactie