Drukke tijden voor Tiroolse helikopters

Edo op 24 februari 2024· geen reacties

Tirol kent het meeste aantal helikopters
Tirol kent het meeste aantal helikopters

De bulk van de Oostenrijkgangers brengt zijn wintersportvakantie momenteel in Tirol door. Deze week is dan ook een van de drukste vakantieweken in deze deelstaat en daar horen helaas ook de nodige ongelukken bij, waarbij steeds vaker de hulp van een helikopter wordt ingezet. Een kijkje in de cijfers van deze gewiekte personenvervoerders.

Meer dan de helft alpiene-inzet

Tot 320.000 skiërs per dag trekken naar de pistes van Tirol gedurende de topweken. Door het gebrek aan sneeuw is alles gericht op de hoger gelegen skigebieden, waardoor het risico op ongelukken toeneemt. Daarom wordt er vaak helikopterondersteuning gevraagd aan het controlecentrum van Tirol, meldde de Tiroler Tageszeitung onlangs. De afgelopen jaren werden er altijd tussen de 9.000 en 10.000 missies per jaar uitgevoerd. Zo’n 60 procent daarvan zijn alpiene missies, verdeeld over de zomer en winter.

Koploper Oostenrijk

Geen enkele andere deelstaat heeft zoveel helikopters in gebruik als Tirol. Hiermee is het koploper in Oostenrijk. In de winter vliegen er 16 in Noord-Tirol en vier in Zuid-Tirol, dat ongeveer half zo groot is als Noord- en Oost-Tirol. In de zomer zijn er acht helikopters in Noord-Tirol en drie in Zuid-Tirol.

Extern verzoek

Een helikopter is bijna een standaard reddingsmiddel, waarbij de betrokkenen doorgaans blij zijn dat de redding snel is. Terwijl skiërs met een gebroken onderbeen vroeger via een banaan naar het dal werden vervoerd, worden nu helikopters ingezet. In 60 procent van de oproepen gaat het om een extern verzoek. Niet van de liftmedewerker, niet van de gewonde wintersporter zelf, maar van de pistereddingsdienst of een andere gekwalificeerde organisatie.

null

Voor eigen rekening

Bij sport- en vrijetijdsongevallen betaalt de patiënt altijd de rekening, die het vervolgens verhaald op zijn verzekeringsmaatschappij, mits goed gedekt. Zodra de rotor begint te draaien, begint de klok te tikken. De vliegminuten worden in rekening gebracht. Gemiddeld kost een helikoptermissie 4500 euro. Alleen al de ÖAMTC vliegt jaarlijks tussen de 20.000 en 21.000 missies in heel Oostenrijk. Dit aantal is de afgelopen jaren constant gebleven. Het aantal helikopterbases wordt bepaald door de deelstaten en de federale overheid. De ÖAMTC heeft drie bases in heel Oostenrijk, die 24 uur per dag bemand zijn.

Terugval vluchten

De enige keer dat er een terugval in vluchten was, was afgelopen jaar toen het helikopterplatform van het ziekenhuis van Innsbruck vier en een halve maand moest worden gerenoveerd. Gedurende deze periode werden slechts half zoveel patiënten per dag naar het ziekenhuis gevlogen als in dezelfde periode van het voorgaande jaar. 3,1 landingen op het vervangende heliplatform van Tivoli vergeleken met 5,7 landingen per dag op het dak van het ziekenhuis. Dit betekent niet dat er minder spoedgevallen zijn geweest. Men keek simpelweg wat minder tijd kostte. Als het vervoer van Tivoli naar de kliniek geen tijdwinst opleverde, dan werd de patiënt niet gevlogen.

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie