Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Tieners 's nachts van de berg gered in Serfaus

Edo op 19 februari 2024· 8 reacties

null

Twee 16-jarige Oostenrijkse snowboarders raakten dit weekend in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis in een noodsituatie verzeild. Ze werden pas 's nachts overgedragen aan hun ouders na een gecompliceerde en kostbare zoek- en reddingsoperatie.

Volledig onderkoeld

De twee meisjes hadden aan het begin van de middag de pistes van het Tiroolse skigebied verlaten om zo een vlak stuk (de zogenaamde Ziehweg) te omzeilen om het dalstation van de Alpkopfbahn te bereiken, meldde Tirol ORF. Tijdens hun afdaling kwamen ze in extreem steil, ruig terrein terecht, waarna ze uiteindelijk zonder gsm-ontvangst de Tschuppbachbeek bereikten en de beekbedding te voet volgden. Ze vielen herhaaldelijk in het water en raakten daardoor volledig onderkoeld. Een van de meisjes raakte ook gewond aan haar vinger.

Drone inzet

Pas om 17.10 uur wist een van de snowboarders haar moeder telefonisch te bereiken, die de reddingsketen in gang zette. Reddingsteams ontdekten aan het begin van de avond de eerste voetafdrukken in het zoekgebied en een drone van de brandweer werd ingezet om de vermiste personen te lokaliseren.

Reddingswerkers moesten abseilen

Nadat er eerste hulp was verleend, werden ze gered met behulp van een touw, waarbij twee redders abseilend naar de snowboardsters in nood moesten afdalen over steil, deels rotsachtig bosterrein. De meisjes konden pas rond 23.00 uur aan hun ouders worden overgedragen.

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Wat een mazzel als dat bij een vinger blijft. En geluk met de relatief hoge temperaturen momenteel.

Edwin van Riel

Wat fijn dat dit goed is afgelopen. Moet er niet aan denken hoe die ouders en die meiden zich al die tijd gevoeld moeten hebben.

Gelukkig goed afgelopen.
Ze zijn waarschijnlijk 180 graden de verkeerde richting uit gegaan.
Een beetje kaartlezen en terreinkennis is toch handig als je van de piste afgaat (en zeker als je het zicht op de pistes/skiliften verliest)
https://fatmap.com/around/Serfaus/Austria/@47.0264543,10.586…

null

Glide on!

Geen idee wat voor weer het daar was, maar zoiets gaat (zeker op vlak terrein) met bv slecht zicht erg gemakkelijk verkeerd. Het gemiddelde piste-pubertje is hier zowel qua materiaal als kennis/handigheid niet echt voor toegerust. Dan een beetje gedoe met slechte GSM dekking of lege accu’s of zo en je bent de …

Nou ja, gelukkig goed afgelopen allemaal. ;)

Edwin van Riel


Dan een beetje gedoe met slechte GSM dekking of lege accu’s

evr66 op 20 feb 2024 09:53

Smartphone-batterij: altijd goed in het oog houden en niet op elke lift zitten Instagrammen.
Een backup-powerbank + kabel + isolerende hoesjes voor zowel de powerbank als de smartphone zitten in mijn standaard kit."
En vooraf offline kaarten downloaden via google maps (zitten eigenlijk ook al in mijn Garmin).

*bericht bewerkt door Vivace op 20 feb 2024 11:56

Glide on!

Ja, alles is op te lossen, alleen op die leeftijd gebeurt dat gewoon niet (lijkt allemaal onzin op die leeftijd tenslotte)

1 vd redenen dat ik mijn dochter al jong meenam in offpiste cursussen. T is niet alleen een kwestie van spullen, maar vooral van bewustwording, een bruikbare kaart, kompasje, wat basic skills en weten hoe je het spul gebruikt. En ja, uit de categorie leuke maar nuttige gadgets een garmin inreach mini mee tegenwoordig.

Edwin van Riel

Gemiddelde puber heeft al problemen met het lezen van een landkaart ;-) En hoogstwaarschijnlijk hadden ze geen papieren kaart van het skigebied bij hun, maar misschien wel de apps van SFL waar de skikaart in zit op hun telefoon. En met geen bereik is dan de online skikaart niet beschikbaar.
Denk dat ze bij de restaurant de Seealm gedacht hebben van… we volgen de langlauf pistes en zijn daar verdwaald waardoor ze uiteindelijk in die beek kwamen.
Heb daar paar jaar geleden in de zomer op de mountainbike gefietst en je kan vanaf de Seealm helemaal naar beneden fietsen tot in het dal naar Tösens.

Jullie gaan er geloof ik vanuit dat het toeristen waren maar het was een meisje uit het dorp met haar vriendin. Ik kan me voorstellen dat ze geen kaart bij hadden nee. Dat had ik op die leeftijd ook niet toen ik hier thuis een rondje ging fietsen oid.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Plaats een reactie