Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Opzienbarend: Chinese Muur beschermt olympisch snowboardparcours

Edo op 28 januari 2022· 1 reactie

null

Het slopestyleparcours van de Olympische Winterspelen in Beijing 2022 in Genting Snow Park is vandaag onthuld. Alhoewel iedere editie van de Spelen wordt aangegrepen om nog innovatiever te werk te gaan, is het parcours van 2022 een designtechnisch meesterwerk geworden. En de muse was wind.

Replica van de Grote Muur

Ontworpen en gebouwd door het Duitse Schneestern GmbH & Co, die ook de veelgeprezen PyeongChang 2018 olympische slopestyle course heeft gebouwd, is de set-up voor Beijing 2022 misschien wel het meest technisch geavanceerde, doordacht ontworpen en ontzagwekkende slopestyleparcours ooit gebouwd. Hoewel het parcours een vrij standaard reeks aanhoudt van drie railsecties gevolgd door drie schanssecties, hebben de mannen en vrouwen van Schneestern in werkelijkheid iets opmerkelijks en echt unieks samengesteld in de afgelopen drie weken van vormgeving. Ze hebben namelijk een replica van de Grote Muur van China uit sneeuw gebouwd, die langs de eerste drie secties aan de linkerkant van het parcours loopt.

null

Windvanger

De Grote Muur is echter niet alleen decoratief, maar heeft ook een doel. Hij zal de deelnemende atleten beschermen tegen de heersende westenwinden in de meer open bovenste delen van de berg. Verder werken de obstakels waar de deelnemers tricks op maken zelf ook als windschermen. Zo zijn de railobstakels aan de linkerkant hoger dan aan de rechterzijde, waardoor men desgewenst een minder windgevoelige lijn omlaag kan volgen.

Gevaarlijke rukwinden

Wind is naast mist en hevige sneeuwval een storende factor bij de freestyledicipline. Doordat men door de lucht vliegt, kan een plotselinge rukwind ernstige gevolgen hebben. Een goed voorbeeld is de harde crash die TeamNL-snowboarder Niek van der Velden afgelopen Winterspelen maakte toen hij tijdens de training door de wind werd gepakt. Het resulteerde in een gebroken bovenarm en een vroegtijdig beëindigde Spelen. Mist en sneeuwval is niet te controleren, maar wind dus hopelijk wel in de vorm van deze sneeuwmuur.

De schepper

“Het belangrijkste doel was een creatief parcours dat verbonden is met de Chinese cultuur”, zegt Dirk Scheumann, hoofdontwerper van Schneestern en projectmanager Peking 2022, over zijn visie. “Waar zou je willen zijn in winderige omstandigheden?”, vroeg ik mezelf af. “Achter de muur, toch? Zo werd het Grote Muur-design een onderdeel van het parcours. Toen het windprobleem eenmaal was opgelost, hebben we er alles aan gedaan om obstakels te ontwerpen die creatieve lijnen op de rails, afzetten en landingen mogelijk maken. Ik hoop dat alle lijnen die we hebben bedacht - en meer - gebruikt zullen worden door de atleten in Beijing 2022.”

Het programma

De snowboard slopestylecompetitie in het Genting Snow Park begint op 5 februari met de snowboardkwalificaties voor dames, waaronder TeamNL-er Melissa Peperkamp, gevolgd door de damesfinales en de herenkwalificaties, met TeamNL-er Niek van der Velden op 6 februari. De herenfinales sluiten het snowboard slopestyleprogramma af op 7 februari. Vind hier een gedetailleerd schema van de dagelijkse snowboardcompetitie in Beijing 2022.

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

De wereldbekerwedstrijden waren echt al van een bizar hoog niveau. Kan niet wachten tot de OS. Misschien toch een wekkertje zetten volgend weekeind 🙃

Plaats een reactie