Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nieuwe skiliften in Italië (2023/2024)

Henri op 30 oktober 2023· 12 reacties

De installatie van een liftpaal van de nieuwe gondel in Pinzolo (FB Leitner, Campiglio Ski Resort)
De installatie van een liftpaal van de nieuwe gondel in Pinzolo (FB Leitner, Campiglio Ski Resort)

Afgelopen zomer is er in de Alpen weer hard gewerkt aan tientallen skiliftprojecten. Net zoals ieder jaar breng ik jullie op de hoogte van alle liftnieuwtjes uit de skigebieden. Vandaag volgt een overzicht van alle nieuwe skiliften in Italië voor het aankomende winterseizoen 2023/2024.

Gondel vervangt 3-persoons stoeltjeslift in Klausberg - Ahrntal

De twee compacte skigebiedjes in het Ahrntal, Speikboden en Klausberg, blijven in de afgelopen jaren maar vernieuwen. Vorig jaar werd de Seenock stoeltjeslift in Speikboden al vervangen door een moderner 8-persoons stoeltjeslift en in 2018 werd in Klausberg de 10-persoons gondel Panorama geopend. Nu is het de beurt aan de 3-persoons Sonnenlift in Klausberg. In het voorjaar is de stoeltjeslift ontmanteld en gedurende de zomer is men druk in de weer geweest om een gloednieuwe 10-persoons gondel te bouwen.

Het nieuwe dalstation ligt aanzienlijk lager dan het dalstation van de stoeltjeslift. Daarnaast worden er nieuwe en bredere pistes aangelegd die de verhoogde capaciteit van de lift aankunnen en beter geschikt zijn voor beginners. Ook het bergstation van de nieuwe gondel komt beduidend hoger te liggen dan zijn voorganger. In totaal overbrugt de gondel 578 hoogtemeters tegenover 346 hoogtemeters van de oude stoeltjeslift.

Nieuwe 6-persoons stoeltjeslift in Passo Tonale

Wil je teruglezen welke nieuwe skiliften er in de afgelopen jaren in Italië zijn gebouwd? Check de skiliftenblogs van 2020, 2021 en 2022.

Aan de Trentino-kant van het bekende skigebied Passo Tonale is er deze zomer gewerkt aan een gloednieuwe 6-persoons stoeltjeslift. De bestaande Valena stoeltjeslift ontsluit het funpark en ideale pistes voor beginners en is daarom mateloos populair. De capaciteit van de vierzitter was door deze toestroom niet meer toereikend. De nieuwe 6-persoons stoeltjeslift Valena krijgt nu een capaciteit van maar liefst 3000 personen per uur. In iets meer dan 2 minuten sta je weer boven aan het bergstation. Verder wordt de stoeltjeslift uitgerust met kap en stoelverwarming.

De Valena stoeltjeslift in het skigebied Passo Tonale
De Valena stoeltjeslift in het skigebied Passo Tonale

Pinzolo: 10-persoons gondel in plaats van een 4-persoons stoeltjeslift

In Pinzolo, onderdeel van het skigebied Campiglio Dolomiti di Brenta, is de 4-persoons stoeltjeslift Pra Rodont vervangen door een gloednieuwe 10-persoons gondel. De gondel brengt wintersporters vanuit Pinzolo naar het ondergrondse bergstation op de Dos del Sabion, op ongeveer 2100 meter hoogte. De gondel krijgt een verhoogde capaciteit van 2800 personen per uur. In een later stadium zal de eerste gondel vanuit het dorp ook worden vernieuwd.

Nieuwe toegangsgondel voor de Schnalstaler Gletscher

In het Zuid-Tiroolse gletsjerskigebied achterin het Schnalstal is deze zomer de toegangsgondel vernieuwd. De verouderde pendelbaan is ontmanteld en wordt vervangen door een nieuw exemplaar met grotere cabines (80 i.p.v. 50 personen). De opening van de pendelbaan is voor 23 december gepland. Daarmee is het dus niet mogelijk om deze herfst op de Schnalstaler Gletscher te skiën. Wel kun je vanaf 25 november terecht bij de liften en pistes rondom Kurzras (Maso Corto). Een kort bouwdagboek kun je hier bekijken.

Nieuwe toegangsgondel tot het gletsjerskigebied van Schnalstal
Nieuwe toegangsgondel tot het gletsjerskigebied van Schnalstal

Gressoney - Monterosa: stoeltjeslift Moos

Tot nu toe moest je vanaf de zwarte Moos piste bij Staffal (Gressoney) in het skigebied Monte Rosa een stukje lopen naar de skiliften, maar vanaf dit seizoen zal de korte 2-persoons stoeltjeslift “Moos” een directe verbinding maken, waardoor het sleuren met ski’s en snowboards verleden tijd zal zijn. Daarnaast geeft de nieuwe Moos stoeltjeslift toegang tot een rodelbaan, die vanaf het bergstation start en over de voormalige Marmotte piste door het bos en terug naar het dal slingert.

Ook wordt er bij de Moos stoeltjeslift een voormalige piste speciaal voor slalomtrainingen van skiclubs geopend. De piste gaf vroeger toegang tot een stoeltjeslift naar Sant’Anna, maar werd stilgelegd toen de vervanger van deze stoeltjeslift op een andere locatie werd neergezet. De tweezitter is overigens geen nieuwe lift, maar wordt gerecycled. Tot dit voorjaar stond de stoeltjeslift namelijk nog met de naam “Payel” in Valsavarenche, ten zuiden van Aosta. Hieronder vind je een overzichtskaartje van de nieuwe Moos stoeltjeslift. Vanaf de zwarte Moos piste kun je met de nieuwe stoeltjeslift dus voortaan zonder te lopen de twee gondels bereiken.

Tweede fase vernieuwingsproject in Aprica

Vorig jaar schreef ik al over de modernisering van de Magnolta kant in het skigebied van Aprica. Toen werd een 2-persoons stoeltjeslift vervangen door een vastgeklemde 4-zitter. Voor deze zomer stond de tweede fase van het project op het programma. De verouderde Agudio gondel, een van de laatste in zijn soort, is vervangen door een moderne 10-persoons gondel en zal in december openen. De geplande aanleg van een nieuwe piste lijkt te zijn uitgesteld.

De nieuwe Magnolta gondel in Aprica (geel) en de nieuwe stoeltjeslift van afgelopen jaar (groen)
De nieuwe Magnolta gondel in Aprica (geel) en de nieuwe stoeltjeslift van afgelopen jaar (groen)

Paganella - Andalo: Baby-Express gondel

In het skigebied Paganella is het skischoolterrein Laghet bij het dorp Andalo vernieuwd. Een gloednieuwe 10-persoons gondel zal kinderen van skiklasjes comfortabel en warm naar boven brengen. De gondel is met een lengte van slechts 395 meter de kortste 10-persoons gondel die door de Zuid-Tiroolse liftfabrikant Leitner ooit is gebouwd. Binnen twee minuten sta je weer boven bij het bergstation, dat 113 meter hoger ligt dan het dalstation. De bijbehorende brede blauwe piste is ideaal voor skiklasjes.

Overige nieuwe skiliften in Italië

  • Colere: 10-persoons gondel Carbonera - Polzone en 6-persoons stoeltjeslift Cima Bianca (zie blog)
  • Plose - Brixen: 10-persoons gondel Plose (zie blog)
  • San Domenico: 8-persoons gondel Ciamporino
  • Vigiljoch: 40-persoons pendelbaan Lana – Vigiljoch
  • Civetta: 4-persoons stoeltjeslift Casera dei Zorzi – Cornia (zie blog)
  • Folgaria - Alpe Cimbra: 4-persoons stoeltjeslift Passo Coe – Cima Plaut
  • Maniva: 2-persoons stoeltjesliften Fienili di Barard-Monte Maniva en Zocchi
  • Val Gardena - Monte Pana: sleeplift Cendevaves (zie blog)

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Thanks @Henri!

En dat loopstukje van Monte Rosa was echt heel onhandig, simpel opgelost.

King of the hill

Helaas wel weer een aantal stoeltjesliften vervangen door gondels. Ik begrijp die trend toch nog steeds niet helemaal.

Helaas wel weer een aantal stoeltjesliften vervangen door gondels. Ik begrijp die trend toch nog steeds niet helemaal.

paolie op 30 okt 2023 11:02

Had dat in Italië niet iets te maken met hoe de gelden van de skipassen worden verdeeld?

Ik vind gondels trouwens net zo prima.

Helaas wel weer een aantal stoeltjesliften vervangen door gondels. Ik begrijp die trend toch nog steeds niet helemaal.

paolie op 30 okt 2023 11:02

Grote voordeel van gondels is dat ze in de zomer ook heel gebruiksvriendelijk zijn.
Moet zeggen dat ik als stevige snowboarder een gondel vaak ook wel prettiger vind!

Jarred.

Ik heb liever stoeltjesliften waarbij ik naar de stoeltjes toe kan glijden en bovenaan meteen kan verder skiën.

Heerlijk dat nieuwe skiliften item!!
Ik wacht met smart op France, Oostenrijk en Zwitserland!
Puur kijkend naar onze geplande 10 dagen in Serre Chevalier ben ik benieuwd naar de nieuwe Pontillaslift daar. Hij zou moeten gaan draaien vanaf begin skiseizoen maar hij staat nog niet op de kaart;)

@nils3 een overzicht van de nieuwe skiliften in Oostenrijk kun je hier vinden. Stay tuned voor Zwitserland en Frankrijk :)

Dank je!

Ik heb liever stoeltjesliften waarbij ik naar de stoeltjes toe kan glijden en bovenaan meteen kan verder skiën.

Bernard88 op 30 okt 2023 11:16

Eens!!
Maar zoals in Les Menuires de supersnelle Masse gondel waar je ook bijna letterlijk skiënd in kan stappen en dan in 8 minuten 1000 meter stijgt, is ook heerlijk hoor.
Omslachtige stations met trappen en veel wandelen zijn echt vreselijk.

Thanks @Henri!

En dat loopstukje van Monte Rosa was echt heel onhandig, simpel opgelost.

MarkM op 30 okt 2023 10:47

Sluit ik me helemaal bij aan, wat een mooie verbetering!

Ik ga al jaren naar Monte rosa, handige oplossing. Ik kan alleen nergens informatie vinden over dit projekt. heeft er iemand een link?

Helaas blijft San Domenico dicht komende kerstvakantie. De nieuwe gondel, die de 2 zetelliften vervangt, is nog niet klaar en de bovenste zetellift is al afgebroken omdat die op hetzelfde traject ligt als de nieuwe gondel. Ze verwachten later open te kunnen (januari), maar ik denk dat dat italiaanse optimisme is. https://www.lastampa.it/verbano-cusio-ossola/2023/11/21/news…

Plaats een reactie