Glijden door de berg: skitunnels in de Alpen

Rick op 01 oktober 2021· 33 reacties

skitunnel Hochjoch
Skitunnel Hochjoch
Al zolang mensen in de bergen onderweg zijn is er de behoefte om niet helemaal over de berg te moeten, maar een kortere weg te kunnen nemen. De Alpen liggen anno 2020 dan ook vol tunnels. Voor voetgangers, fietsers, auto’s, (berg)treinen en tandrandbanen. Ook in skigebieden bestond de behoefte aan snellere, kortere verbindingen van de ene naar de andere kant van de berg, wat leidde tot de komst van de skitunnel. Hoewel deze tunnels als afdaling weinig spectaculair en vooral erg vlak zijn, hebben ze vaak toch een bepaalde aantrekkingskracht. Daarom in dit blog een nadere kijk op de skitunnel.

Skitunnels uitgehakt in de berg

De skigebieden in de Alpen beschikken over verschillende soorten skitunnels. Sommige daarvan zijn bedoeld om te voet te doorkruisen, vaak bij bergstations die in de berg zijn uitgehakt. Dan ontstaat een soort van tunnel waaruit je naar buiten loopt om vervolgens je ski’s of snowboard onder te binden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de tunnel om vanuit de Felskinnbahn in Saas-Fee (CH) bij de blauwe Felskinn-piste te komen, en de tunnel naar de Dammkar-skiroute bovenaan de Karwendelbahn in het Zuid-Duitse gebied Mittenwald. In de Italiaanse Dolomieten zijn ook veel tunnels te vinden in de bergen, al kun je de meeste niet echt ‘skitunnels’ noemen. Deze tunnels stammen uit de Eerste Wereldoorlog en werden toen gebruikt als beschutting tegen zowel weersomstandigheden als de vijand. Zie het artikel: Historische skitocht: Giro della Grande Guerra

Skitunnel op de Marmolada (Italië)
Skitunnel op de Marmolada (Italië)

Echte skitunnels

Door de meeste skitunnels hoef je echter niet te voet naar de andere kant, maar glijd je er doorheen. De bodem van de tunnel is bedekt met sneeuw en de tunnel is in veel gevallen onderdeel van een piste, waarmee het een echte ‘ski-tunnel’ wordt. Een bekend voorbeeld is de steile zwarte piste in het Franse Alpe d’Huez met de toepasselijke naam Le Tunnel, die je door de Pic Blanc naar het beruchtste stuk van de piste brengt. Een andere bekende skitunnel is de tunnel die de Rettenbach- en Tiefenbachgletsjer in Sölden met elkaar verbindt. De Roc de Fer-tunnel in Méribel is speciaal aangelegd met het oog op de Wereldkampioenschappen alpineskiën van 2023, zodat recreatieve skiërs ondanks de afgezette pistes toch van het ene naar het andere deel kunnen komen. Soms worden skitunnels ook tot een attractie gemaakt, neem bijvoorbeeld de Tunnel des Inversens in La Plagne. In deze skitunnel is een systeem geïnstalleerd met speakers en lampen, waardoor je, als je er doorheen skiet, getrakteerd wordt op een heuse licht- en geluidsshow. Op die manier wordt een vlakke afdaling door een tunnel toch de moeite waard gemaakt.

De nieuw aangelegde Roc de Fer tunnel in Méribel (Frankrijk)
De nieuw aangelegde Roc de Fer tunnel in Méribel (Frankrijk)

Lange skitunnel ter wereld: Hochjoch

De bekendste skitunnel (en de eerste hit als je ‘skitunnel’ intypt bij Google) bevindt zich echter in het deelgebied Hochjoch in het skigebied Silvretta Montafon in Oostenrijk. Dat komt vooral door de lengte van deze skitunnel die onderdeel is van de blauwe piste 1a. Het is met een lengte van 476 meter de langste skitunnel ter wereld, getuige het bord boven de uitgang van de tunnel. De tunnel zorgt voor een belangrijke, eenvoudige weg terug vanuit de blauwe pistes in het hooggelegen Grasjoch naar de ‘voorkant’ van de berg en de dalafdaling naar Schruns. Vroeger was de enige manier om weer naar beneden te komen de zwarte Sennigratpiste (zwarte 3). Voor beginners zat er niets anders op dan de tweepersoonsstoeltjeslift Sennigrat terug naar beneden te nemen, wat ook regelmatig gebeurde. Door de komst van de skitunnel is dat niet meer nodig en kan iedere wintersporter veilig via de pistes afdalen.

Hochjoch skitunnel
Hochjoch skitunnel, Oostenrijk (foto: Silvretta Montafon Tourismus)

Handwerk

Waar sommige skitunnels lijken op verkeerstunnels en breed genoeg zijn voor een pistenbully (zoals in Hochjoch en Sölden), zijn andere skitunnels niet meer dan een soort mijngangen (sommige zelfs afsluitbaar met een deur) waar je als skiër maar net doorheen past (bijvoorbeeld Le Tunnel in Alpe d’Huez of het tunneltje met de net zo toepasselijke naam ‘Tunnel’ in Val d’Isère). Dat heeft vooral invloed op de manier waarop men sneeuw in de tunnel brengt. Bij deze skitunneltjes zijn we als wintersporters toch echt aangewezen op flink wat handwerk van de pisteurs.

Extreem lange langlauftunnels

Een aantal bijzonder lange ‘skitunnels’ vind je in Scandinavië, bijvoorbeeld de Fortum Ski Tunnel Torsby (1287 meter) in Zweden, of de DNA Ski Tunnel in Sotkamo (1200 meter) en Jämi Ski Tunnel in Jämijärvi (1250 meter) in Finland. Deze skitunnels lijken een stuk langer dan de hierboven genoemde langste skitunnel ter wereld, maar zijn niet bedoeld voor alpineskiën, maar voor langlaufen! Deze tunnels zijn dan ook niet gemaakt als gemakkelijke manier om door de berg te komen, maar om ongeacht de weersomstandigheden te kunnen langlaufen. Het klinkt nogal overdreven om speciaal daarvoor een tunnel te graven, maar in het Duitse Oberhof (Thüringer Wald) beschikt men over een kunstmatige variant op deze langlauftunnels: een 1754 meter lange langlaufhal met sneeuw en loipes erin om het hele jaar te kunnen langlaufen. En dat is dan ineens niet zo heel veel anders meer dan de skihallen met echte sneeuw waarvan we er in Nederland en België meerdere hebben. Dit is een filmpje van de skitunnel in Torsby (Zweden):

Hoogste skitunnel-dichtheid

Naast de genoemde skitunnels, zijn er nog vele andere tunnels te vinden in de Alpen. Zo is er ook een (extreem korte) skitunnel te vinden op de Golm, een berg gelegen tegenover de Hochjoch in het Oostenrijkse Montafondal. Op de top van deze berg zorgt een verbinding van 37 meter vanaf het bergstation van de Rätikonbahn de toegang naar de Aussergolm. Iets verder naar het noorden, in Damüls - Mellau in het Bregenzerwald, beschikt men ook over een skitunnel. Sterker nog, in dit gebied vind je er twee! Zowel bij het afdalen van de rode 17 bij de Sunnegg-stoeltjeslift, als wanneer je via de rode 23 oversteekt vanuit Damüls naar Mellau, moet je door een skitunnel. Waarschijnlijk is Damüls-Mellau daarmee ook het gebied met de grootste skitunnel-dichtheid ter wereld.

skitunnel Damüls-Mellau
Een van de skitunnels in Damüls-Mellau, Oostenrijk (foto: damuels-mellau.at)

Skitunnels in de Alpen

Met behulp van het collectieve geheugen van de Wintersport.nl-redactie hebben we onderstaand overzicht van skitunnels in de Alpen samengesteld:

Oostenrijk

Sölden (verbinding Rettenbach- / Tiefenbachgletsjer)
Silvretta Montafon (Hochjoch)
Golm (verbinding Aussergolm)
Damüls - Mellau (Sunnegga-stoeltjeslift en afdaling Gipfelbahn-Mellau)
Kaunertaler Gletscher (Wiesenjaggl)

Zwitserland

Aletsch Arena (Bettmerhorn)
Belalp (Hohstock)
Arosa - Lenzerheide (Rothorn)
Saas-Fee (Felskinnbahn - Felskinnpiste)
Matterhorn Zermatt

Frankrijk

Alpe d’Huez (Le Tunnel, Pic Blanc)
Les Trois Vallées (Roc de Fer, Méribel)
La Plagne (Tunnel des Inversens, Roche de Mio)
Tignes - Val d’Isère (piste Tunnel bij de sleeplift TK3000)

Italië

Arabba (Marmolada)

Duitsland

Mittenwald (verbinding Karwendelbahn - Dammkar skiroute)

Weten jullie nog meer voorbeelden van skitunnels in de Alpen, of elders in de wereld? En wat zijn jullie ervaringen?

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

Vele jaren geleden ben ik eens een sneeuwstorm terecht gekomen op de Roche de Mio (La Plagne).
Ik weet nog steeds niet goed waarom die lift eigenlijk open was en waarom ik bij het opengaan van het deurtje ben uitgestapt (gevoelstemperatuur -40°C bleek achteraf + zicht van slechts enkele meters, je kon de paaltjes van de pistemarkering eigenlijk niet goed meer zien, niets leuks aan dus), maar ik weet wel nog dat we heel blij waren dat we even konden hergroeperen/opwarmen/bijkomen in de tunnel die nu equalizer noemt.

De functie “beschutting” bij slecht weer mag er voor mij dus ook bij.
@Rick deze tunnel ligt niet op de Inversens piste

Glide on!

Piste “les Chars” in het Grand Massif gaat" met een tunnel onderdoor de slalompiste “Stade” Dit is boven Morillon. Vroeger heette dit deel van de piste de “Lanche” en ging naar de gelijknamige “Lanche” lift. Deze lift bestaat niet meer, maar de tunnel nog wel.

Born to Ride

Tunneltje bij Avoriaz. Stelt niet veel voor verder, maar je kan er wel doorheen speedriden. Op 1.05 te zien in dit filmpje:

De skitunnel in Sölden was de eerste keer voor mij wel magisch, einde beetje door de zon verblind en dan het adembenemende uitzicht.

Garmisch-Partenkirchen heeft er straks ook twee. De tunnel onder de Kandaharabfahrt bestaat al langer, maar er is nu een tweede tunnel in bouw om de verbinding tussen Kreuzeck en Alpspitze te verbeteren: https://www.merkur.de/lokales/garmisch-partenkirchen/garmisc…

❄️

In Rohrmoos bij Schladming was tot een paar jaar geleden een tunnel waar je met de stoeltjeslift doorheen ging, ook wel apart.

Life is what happens while you were checking your phone

Hochzeiher (Pitztal), bovenaan de dalafdaling kent ook een skitunnel.

In Alta, Utah, USA, is een oude mijntunnel die gebruikt voor voor het skigebied.
Geen sneeuw maar een lopende band, speakers met classic rock, en borden met foto’s en uitleg over het mijnwerkers verleden. Heel vreemd, een soort museum, maar je staat zelf stil, en dan die muziek… echt bizar.

null

Vele jaren geleden ben ik eens een sneeuwstorm terecht gekomen op de Roche de Mio (La Plagne).
Ik weet nog steeds niet goed waarom die lift eigenlijk open was en waarom ik bij het opengaan van het deurtje ben uitgestapt (gevoelstemperatuur -40°C bleek achteraf + zicht van slechts enkele meters, je kon de paaltjes van de pistemarkering eigenlijk niet goed meer zien, niets leuks aan dus), maar ik weet wel nog dat we heel blij waren dat we even konden hergroeperen/opwarmen/bijkomen in de tunnel die nu equalizer noemt.

De functie “beschutting” bij slecht weer mag er voor mij dus ook bij.
@Rick deze tunnel ligt niet op de Inversens piste

Vivace op 01 okt 2021 08:45 [@Vivace](/profiel/vivace): Klopt, niet meer. De blauwe piste die door de tunnel loopt heet nu Le Tunnel, maar tot 2005 heette deze piste Les Inversens. De tunnel zelf heeft die naam behouden. [http://www.perso-laplagne.fr/Pistes.htm#Tunnel](http://www.perso-laplagne.fr/Pistes.htm#Tunnel "http://www.perso-laplagne.fr/Pistes.htm#Tunnel") [https://nl.la-plagne.com/ontdekken/ski-area/de-ervaringen-op...](https://nl.la-plagne.com/ontdekken/ski-area/de-ervaringen-op-het-domein/equalizer "https://nl.la-plagne.com/ontdekken/ski-area/de-ervaringen-op-het-domein/equalizer")
Is het al winter???

Hochzeiher (Pitztal), bovenaan de dalafdaling kent ook een skitunnel.

Jay op 01 okt 2021 21:04

Dit klopt niet, nergens tegen gekomen al die keren daar.

@Vivace: Klopt, niet meer. De blauwe piste die door de tunnel loopt heet nu Le Tunnel, maar tot 2005 heette deze piste Les Inversens. De tunnel zelf heeft die naam behouden.
http://www.perso-laplagne.fr/Pistes.htm#Tunnel https://nl.la-plagne.com/ontdekken/ski-area/de-ervaringen-op…

Rick op 02 okt 2021 08:46 [@Rick](/profiel/rick) je hebt gelijk, de tijden veranderen [![](https://www.remontees-mecaniques.net/forums/uploads/1416948327/gallery_3621_1949_71490.jpg)](https://www.remontees-mecaniques.net/forums/uploads/1416948327/gallery_3621_1949_71490.jpg)
Glide on!

Hochzeiher (Pitztal), bovenaan de dalafdaling kent ook een skitunnel.

Jay op 01 okt 2021 21:04

Dit klopt niet, nergens tegen gekomen al die keren daar.

Frank66 op 03 okt 2021 08:43

Dus omdat jij 'm niet gezien hebt is ie er niet?
Tja, ik ben er toch echt doorheen geskied.

Maar, strikt genomen is het geen skitunnel. Het is onderdeel van de rodelbaan. Zit (van boven gezien) rechts van de dalafdaling, net voorbij de Tanzalm.

… .

In Winterberg zijn bij de Bremberg (Schneewittchen, pistes 11 en 25) op meerdere plaatsen waar de langlaufloipe de skipiste kruist tunneltjes aangelegd (en dat is maar goed ook!)

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

In Sankt Moritz bevindt zich ter hoogte van Salastrians in Corviglia ook een eenvoudige skitunnel om de verbinding met de Signalbahn te bewerkstelligen. Staat nergens vermeld op het pistenplan.

Bovendien heeft deze website ook al bericht over de nieuwe zwarte piste naar het dalstation van Glacier 3000 op de Col du Pillon, inclusief langere skitunnel bovenaan. https://www.wintersport.be/nieuws/29/08/2022/nieuwe-piste-in…

*bericht bewerkt door Mathijs! op 09 nov 2022 18:38

Never mind, gevonden, zie hieronder.

@Jay Waar is dit precies?
Ik ben daar al drie keer geweest maar kan me geen tunnel herinneren.

*bericht bewerkt door KrisWeer op 10 nov 2022 09:22

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

@Jay Ahh, gevonden, ben er ook doorheen gegaan op de slee. Deze gaat onder de dalafdaling door maar is alleen voor rodelaars.

null

*bericht bewerkt door KrisWeer op 10 nov 2022 09:19

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

@Jay Ahh, gevonden, ben er ook doorheen gegaan op de slee. Deze gaat onder de dalafdaling door maar deze is alleen voor rodelaars.

null

KrisWeer op 10 nov 2022 09:06 [@KrisWeer](/profiel/krisweer), klopt, maar niks houd je tegen om er doorheen te skiën vanaf de Tanzalm naar het linkerdeel (op de kaart) van de dalafdaling :)

@KrisWeer, klopt, maar niks houd je tegen om er doorheen te skiën vanaf de Tanzalm naar het linkerdeel (op de kaart) van de dalafdaling :)

Jay op 10 nov 2022 09:26

@KrisWeer, klopt, maar niks houd je tegen om er doorheen te skiën vanaf de Tanzalm naar het linkerdeel (op de kaart) van de dalafdaling :)

La piste tunnel in val d’isere is terug open

Cortina d’Ampezzo heeft ook meerdere tunnels.

Andermatt heeft ook een tunnel, maar dat is eigenlijk een auto tunnel van een weg die in de winter piste wordt.

Die van de foto in Damuls - Mellau daar kun je toch hard doorheen knallen (mits het niet te druk is daarvoor uiteraard) heerlijk!

null

Een tunneltje van niets, maar wel leuk kleurig.
La Foret Blanche.

It is an amazing world

Ja leuk, die Hochjoch Totale tunnel en de bij behorende afdaling zijn, als er fatsoenlijke sneeuw ligt, een genot om te doen. Een heerlijk eind afdalen met variatie, in een mooi gelegen skigebied. Verder was er nog een tunneltje in Schladming waar je met de stoeltjeslift en al door heen ging. Wordt niet meer gebruikt, helaas.

Life is what happens while you were checking your phone

Valloire heeft ook een tunneltje op het einde van de Lutins piste. Gaat onder een appartementencomplex door. Stelt niet al teveel voor maar is wel eens leuk…

La piste tunnel in val d’isere is terug open

Pieter230976 op 04 apr 2024 23:10

Gaaf!

Die is volgens mij jaaaaren dicht geweest?

Ik kan je nog herinneren als gisteren. Smal, en aan de andere kant nogal flink pittig steil. Niet zo lang als die bij Alpe d’Huez, maar minstens zo spannend!

The older I get, the better I was

Ik blijf altijd verbaast dat je zo lekker door die tunnel loopt in de hochjoch. Ongekend aantal keren gehad, met extreme snelheid erin rustig erin. Je komt er altijd hetzelfde uit. Vroeger was de sennigrat piste nog rood, toen de skitunnel kwam was opeens alles zwart. Toen bestonden kanonnen nog niet, ik kan het iedereen aanraden om er dan over heen te gaan. Je leert dan echt skiën onder de omstandigheden, maar misschien val ik in een zweem van nostalgie.

null

Sestriere (Via Lattea) aan het einde van de trage Garnel lift heeft ook een flinke tunnel!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie