Zoals iedereen inmiddels heeft meegekregen zitten we hier in Oostenrijk in de derde harde lockdown. Terwijl restaurants, hotels en winkels allemaal gesloten zijn, is skiën voor de locals nog steeds mogelijk. Het wordt namelijk gezien als individuele buitensport, wat geen problemen op zou moeten leveren. Om een beeld te geven van hoe het er nu in de skigebieden uitziet en welke maatregelen er precies getroffen zijn, heb ik in de kerstvakantie meerdere Tiroolse skigebieden bezocht.

Skigebieden beperkt open

De meeste skigebieden zijn open, maar bieden geen “Vollbetrieb” aan. Roel had eind december al een blog geschreven met overzichtskaartjes waarin te zien was welke liften er in vijf grote skigebieden in Tirol open zouden gaan. Veel skigebieden bieden (logischerwijs) een beperkt aantal liften en pistes aan. Afgelegen skigebieden zoals Obergurgl - Hochgurgl en de Kaunertaler Gletscher blijven zelfs helemaal gesloten. Zij rekenen nauwelijks op lokale dagjesmensen, waardoor het simpelweg niet rendabel genoeg is voor deze skigebieden om tijdens deze lockdown te openen.

Nu de kerstvakantie voor vrijwel iedereen voorbij is, heeft de Zugspitz Arena besloten om de liften op de Ehrwalder Alm doordeweeks te sluiten, Lermoos is doordeweeks slechts tot 12.00 uur geopend en Ehrwald Wetterstein gaat zelfs helemaal dicht. Het zou mij niks verbazen als andere skigebieden deze trend volgen.

Drukte

Op het internet circuleerden de beelden van mensenmassa’s die in de liftrijen geen afstand hielden al snel rond. Het bleek om een paar skigebieden te gaan die erg in trek zijn bij de inwoners van de Oostenrijkse steden. Zo werden Damüls, Hinterstoder en Semmering overspoeld met wintersporters en waren ze niet allemaal even goed voorbereid op deze toestroom. Er moet ook gezegd worden dat sommige skigebieden wat laks met de regels omgingen. Zo is het dubieus dat Hochzillertal bij een grotere toestroom direct na kerst de webcam waarop de liftrij te zien was snel weg heeft gedraaid en Glungezer de webcam zelfs helemaal heeft uitgeschakeld.

Niet overal druk

Dit betekent echter niet dat in de rest van de skigebieden dezelfde toestanden heersten. Integendeel, ik werd tijdens mijn skidagen keer op keer positief verrast hoe de skigebieden in korte tijd alles netjes hadden geregeld. Rondom Innsbruck waren de skigebieden met name op de dagen tussen kerst en oud en nieuw goed bezocht, maar wat mij opviel is dat veel skigebieden het over het algemeen strak hebben georganiseerd, waardoor er genoeg afstand kon worden gehouden in de liftrijen. Tijdens de overige dagen in de kerstvakantie bleef de bezoekersstroom beperkt. Ook in andere regio’s zoals het Salzburgerland en Karinthië bleef het over het algemeen rustig en verliep alles soepel. De drukte in enkele overvolle skigebieden is dus niet representatief voor de skigebieden in heel Oostenrijk.

Kühtai

Extreem rustig op de pistes in Seefeld

Huidige maatregelen

De meeste skigebieden hadden een hygiëneconcept klaarliggen in oktober, maar in de tussentijd zijn er extra maatregelen opgelegd om toch te mogen openen tijdens de lockdown. Bij de gondels en stoeltjesliften met kap geldt er een capaciteitsbeperking en is het dragen van een FFP2-masker verplicht. Maximaal de helft van de plekken mogen worden gevuld. Vaak wordt er ook in een 10-persoons gondel een maximum van 4 personen gehanteerd. Voor open stoeltjesliften en sleepliften geldt deze capaciteitsbeperking niet en voldoet een normaal masker of buff.

In vrijwel elk skigebied staat onder aan de liften extra personeel om de bezoekersstroom in goede banen te leiden. Met name bij de gondels vanuit het dal wordt extra goed gecontroleerd, ook omdat de politie bovenop de situatie zit. Ik heb in de afgelopen dagen meerdere keren kunnen zien dat er actief wordt gecontroleerd of alle skigebieden netjes volgens de afspraken handelen.

Bij alle skiliften zijn met behulp van gekleurde afzethekken, -netten of -touwen sluizen gevormd. Met behulp van deze sluizen kan de vorming van groepen en opstoppingen worden voorkomen. De rijen lijken hierdoor veel langer, maar omdat ze uitgestrekter zijn en er afstand wordt gehouden sta je niet langer dan normaal te wachten.

Het dalstation van de Osthangbahn in Sankt Anton

Afzetnetten bij het dalstation in Seefeld

Gesloten restaurants

Aangezien alle restaurants op dit moment dicht zijn, moet je je eigen lunch en thermoskannetje thee of koffie meenemen. Zeker op koude dagen met veel wind is het niet ideaal om je handschoenen uit te moeten doen om in de buitenlucht een boterhammetje te eten. Jezelf ergens opwarmen is dus op dit moment niet mogelijk. Alleen de restaurants die aan een openbare weg liggen mogen wat snacks en warme dranken verkopen. Vaak blijft het beperkt tot de verkoop van (warme) dranken en wat snacks, maar in sommige gebieden biedt men ook belegde broodjes of iets vergelijkbaars aan. Een uitgebreide lunch zit er op deze manier dus nog niet in. Op de meeste plekken in de skigebieden zijn de wc’s natuurlijk wel gewoon open. In sommige berghutten zijn de toiletfaciliteiten geopend, maar dit lang is niet altijd het geval. Bij de dal- en bergstations van de liften zijn de wc’s wel overal gewoon open.

Geen après-ski, maar een bescheiden take-away kraam

Hoe zijn de sneeuwcondities?

Helaas een stuk minder relevant, maar nog steeds interessant: als afsluiter nog even een update van de sneeuwcondities. Terwijl de Zuidalpen werden bedolven onder een dik pak sneeuw is het in Oostenrijk aan de noordkant nog magertjes. De temperaturen liggen al een lange tijd mooi laag, maar echte neerslag van betekenis is alweer een hele tijd geleden gevallen. Dit is goed te merken aan de pistes onder de 2000 meter, die door de missende verse sneeuw steeds ijziger worden.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Amelm8 januari 2021 · 10:31

Goed en duidelijk topic! Mooi om te zien ook die beelden van de skigebieden en jaloers dat je zo lekker overal op rustige pistes nu terecht kan.

Zo zie je ook dat de meeste skigebieden inmiddels goede maatregelen hebben genomen wat zeker gaat helpen mochten ze straks ‘‘echt’’ open kunnen. Zonder eerst een wenperiode met minder gasten om de rijen/ horeca/ aanwijzingen personeel etc te ordenen was dat natuurlijk een dikke chaos alla Damüls geworden.

Ik zag dat je vaker in Kühtai kwam, kom je ook wel eens in Hochoetz en zo ja, wat vind je van dat gebied?

*bericht bewerkt door Amelm op 08 jan 2021 10:32

Elly38 januari 2021 · 11:09

Duidelijk @Henri, hier in Hochkönig is het ook allemaal goed geregeld en erg rustig, in de middag helemaal, bijna niemand op de piste. Hoe doe jij dat met je onderkomen? want alles is dicht of heb je eigen onderkomen daar?

Dienten Die Alte schule
alex_barros8 januari 2021 · 11:13

Goed verslag en blij dat je een reëel beeld geeft van de situatie. Dit is gewoon wat het is, nuchter beschouwd, geen oeh-la-la beelden.
Inderdaad wel een tikkeltje jaloers, maar dat lijkt me logisch als je liefhebber bent.
Kom je van Sankt Anton nog altijd via Zürs naar Lech en (nog) verder het gebied in momenteel?

@Amelman: Ik ben zelf wel een keer of twee in HochOetz geweest en kan je er wel iets over vertellen. Het is zoals altijd de vraag wat je doel is in zo’n gebied; als je gaat voor lange afdalingen, een mooie rondtocht even veel kilometers dan is het niet zo geschikt. Toch vond ik het zelf wel een verrassend leuk gebiedje. Compact, overzichtelijk. Ondanks dat het toch wel een familiebestemming is heb je er best wel wat keuze. Je vindt er wel wat uitdaging.

ello8 januari 2021 · 11:26

Duidelijk @Henri, hier in Hochkönig is het ook allemaal goed geregeld en erg rustig, in de middag helemaal, bijna niemand op de piste. Hoe doe jij dat met je onderkomen? want alles is dicht of heb je eigen onderkomen daar?

Elly3 op 08 jan 2021 11:09

Een huis in Innsbruck.

handigneefje8 januari 2021 · 14:38

Inderdaad een goede aanvulling dat er op de piste geen eten/drinken te krijgen is maar nog belangrijker, geen opwarmplek. Neem zelf nooit iets te eten/drinken mee dus dat is wel een ‘dingetje’.

Ik beschouw dit winterseizoen voor mij als verloren.

Hooykaas8 januari 2021 · 15:34

@alex-barros
Van Sankt Anton via Zürs naar Lech met de bus of met de taxi plus minus 70,00 euro één richting maar er kunnen wel 7 personen mee. @Henri waar is je accommodatie als ik vragen mag?

Toch niet in Innsbruck 100 kilometer verderop 😄

FrankW8 januari 2021 · 16:53

Het staat gewoon in Henri’s profiel waar hij woont jongens en meisjes ;).

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.
ello8 januari 2021 · 17:07

@alex-barros
Van Sankt Anton via Zürs naar Lech met de bus of met de taxi plus minus 70,00 euro één richting maar er kunnen wel 7 personen mee. @Henri waar is je accommodatie als ik vragen mag?

Toch niet in Innsbruck 100 kilometer verderop 😄

Hooykaas op 08 jan 2021 15:34 Er zijn hier toch ook zat mensen die (zelfs) dagelijks 100 km moeten rijden naar hun werk, dus waarom niet 100 km rijden om, zoals in het artikel aangegeven staat, een skigebied te testen? Zo ver is dat niet.
Hooykaas8 januari 2021 · 18:34

@ello dat is ook weer waar 😄😄

Shara8 januari 2021 · 19:02

@Henri, denk je dat Tirol rond Pasen weer op geel staat? Want zoals ik begreep ben je niet verzekerd als het land oranje is?

ello8 januari 2021 · 20:32

@Henri, denk je dat Tirol rond Pasen weer op geel staat? Want zoals ik begreep ben je niet verzekerd als het land oranje is?

Shara op 08 jan 2021 19:02

Dat is pas in april! Het is nu januari en het veranderd nu al per week…Glazen bol of koffie dik?

elisabeth1018 januari 2021 · 21:51

@Henri, denk je dat Tirol rond Pasen weer op geel staat? Want zoals ik begreep ben je niet verzekerd als het land oranje is?

Shara op 08 jan 2021 19:02

@Tiny_M waar is die glazen bol van je 😁

Hooykaas9 januari 2021 · 00:53

Ik heb nog een glazen bol te koop.
Voor wie er behoefte aan heeft.

Bennie9 januari 2021 · 08:38

@Hooykaas Ik kan de toekomst ook wel voorspellen met die Zai van je hoor. Je hoeft ze alleen maar aan me te schenken ;)

Hooykaas9 januari 2021 · 09:44

Je hebt wel een heel goed geheugen @Bennie 👍
Ik zal er zwaar over nadenken.

Vooralsnog heb ik door gekregen dat iedereen weer normaal kan skiën in 2022 en dat het weer duurder zal worden.

Dat skigebieden in lager gelegen gebieden zonder sneeuw kanonnen op termijn moeten sluiten.

Dat de soep nooit zo heet gegeten zal worden als dat zij wordt opgediend.

Dat Bennie uit het pittoreske Vlaanderen komt.

dan589 januari 2021 · 09:46

@Bennie Wat zijn Zai? 🤔

Born to run. B.S.
Bennie9 januari 2021 · 10:23

@Dan58 Onlangs nog voorbij gekomen in een ander topic. Zoek maar eens op Zai ski

Eastfield9 januari 2021 · 11:58

@Henri, denk je dat Tirol rond Pasen weer op geel staat? Want zoals ik begreep ben je niet verzekerd als het land oranje is?

Shara op 08 jan 2021 19:02

Dat heb je niet goed gelezen. Er kunnen verschillen zijn tussen de verzekeraars, maar in principe ben je gewoon verzekerd voor niet-corona gerelateerde zaken. Moet je opgenomen worden omdat je geveld bent door corona ben je niet verzekerd, breek je je been op de piste ben je gewoon verzekerd.

Henriauteur9 januari 2021 · 17:27

@Amelman vorig jaar een dagje in Hochoetz geweest, ik sluit me aan bij de beschrijving van alex_barros. Een heel overzichtelijk maar divers gebiedje. Sinds dit jaar is er met de komst van de nieuwe zwarte piste (nr. 14) nog iets meer uitdaging te vinden. De busverbinding met Kühtai is ook prima geregeld.
@Elly3 ik woon en studeer in Innsbruck :)
@alex_barros de Flexenbahn is helaas nog gesloten. Sankt Anton, Zürs, Lech en Warth zijn op dit moment 4 aparte skigebieden.

dJaco9 januari 2021 · 19:39

Waarom niet testen bij vertrek uit BE of NL en dan bij aankomst in Oostenrijk. 2x Negatief : skieuh!
Simpel toch? Geen skipas zonder negatieve test(en).

Is dit nu zo kort door de bocht?

Sinn9 januari 2021 · 19:54

Waarom niet testen bij vertrek uit BE of NL en dan bij aankomst in Oostenrijk. 2x Negatief : skieuh!
Simpel toch? Geen skipas zonder negatieve test(en).

Is dit nu zo kort door de bocht?

dJaco op 09 jan 2021 19:39

Je zit een beetje met incubatietijd, die is bij iedereen een beetje verschillend. En dan heb je ook nog dat de pcr-test niet 100% nauwkeurig is. Etc etc… en dan is quarantaine wel de meest veilige optie om er zeker van te zijn dat…

Auke839 januari 2021 · 21:03

Duidelijk beeld Henri! Mooi om te zien hoe die maatregelen er uit zien.

Ik ben jaloers tot en met…

dJaco10 januari 2021 · 11:34

Waarom niet testen bij vertrek uit BE of NL en dan bij aankomst in Oostenrijk. 2x Negatief : skieuh!
Simpel toch? Geen skipas zonder negatieve test(en).

Is dit nu zo kort door de bocht?

dJaco op 09 jan 2021 19:39

Je zit een beetje met incubatietijd, die is bij iedereen een beetje verschillend. En dan heb je ook nog dat de pcr-test niet 100% nauwkeurig is. Etc etc… en dan is quarantaine wel de meest veilige optie om er zeker van te zijn dat…

Sinn op 09 jan 2021 19:54

Akkoord, maar de sneltesten zijn al een stuk beter dan een aantal maanden geleden. Zie maar naar een test met 1000 jongeren in Spanje. Als je 48 tot 72u voor vertrek en bij aankomst test, dan sluit je volgens mij het risico zo goed als uit. Zeker als er dan plaatselijke maatregelen blijven gelden zoals masker (PPF2), handen ontsmetten e.d., dan zou dat toch moeten lukken.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.