Tips: welk soort skipas kopen?

ChristopheJ op 22 november 2022· 11 reacties

null

De vakantie begint en één van de grootste budgetvreters biedt zich aan: de skipas. Ineens voor gans het gezin een weekpas? Bekijken we het dag per dag? Of de gulden middenweg? Hierbij een paar zaken om in overweging te nemen.

De mogelijkheden

Als we overgaan tot aankoop van een skipas zijn er, behalve de jaarkaart, een aantal mogelijkheden:

  • De dagpas: je koopt een pas voor diezelfde dag
  • De meerdagenpas: je koopt een pas voor een aantal op elkaar volgende dagen
  • De weekpas met een bepaald aantal skidagen: je koopt een pas die een week geldig is, in die week mag je een aantal zelf gekozen dagen skiën (bijvoorbeeld 5 dagen skiën op 7 dagen)

Financieel bekeken

Als voorbeeld om dit concreet te maken neem ik een skipas in Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn voor het hoogseizoen. Stel dat ik een pas voor 1 dag koop dan kost mij dit 66 €. Doe ik dit 7 opeenvolgende dagen dan ben ik dus 462 € kwijt. Als ik élke dag op de piste zou te vinden zijn dan ben ik beter af met een 7-dagenpas want die kost mij 368 € ofwel een voordeel van 94 €.

Maar de twijfel bespringt me, ik neem toch graag één rustdag en op donderdag hebben we afgesproken om een alternatieve winteractiviteit te gaan doen, of houden we dat voor vrijdag? In dat geval ben ik goed gesteld met een skipas voor 7 dagen waarin je 5 zélf gekozen dagen mag skiën voor 325 €. Dit is nog altijd 27 € duurder dan een 5-dagen skipas die 298 € kost, maar ik heb de vrijheid om de 5 dagen te kiezen. Aardige bedragen en eigenlijk best pittig in vergelijking met een pas voor gans het seizoen: die kost namelijk (maar) 692 €.

Waarmee rekening houden?

Waar je nu het beste mee doet is dikwijls pas achteraf met zekerheid te zeggen. Op voorhand houd je best rekening met deze zaken:

  • De plannen: ben jij hier om het maximale uit de pistes te halen? Dan kan je gerust voor de weekpas gaan. Dit is anders wanneer je van jezelf weet dat je in elk geval een rustdag nodig hebt en/of nog een daguitstap wenst te maken.
  • Je reisverzekering: niet alle verzekeringen regelen een terugbetaling van de skipas bij een blessure.
  • Het weer: liggen de weerkaarten zo dat er met grote zekerheid een föhnstorm overtrekt overmorgen? Grote kans dat dit geen skidag wordt.
  • Het gebied: goed opletten dat je skipas geldig is op alle bergen die je die week wil skiën. Hoewel er meestal een overkoepelende skipas bestaat zal je maar ergens voor de lift staan met een skipas die niet geldig is.
  • De aankomstdag: dikwijls is op de dag van aankomst jouw meerdagenpas al geldig vanaf 15.00u, een aantal afdalingen gewonnen dus!
  • Online of niet: zoals je kon lezen in onze inflatietips kan dit budgettair een verschil maken
  • Frequentie: ga ik dit jaar meerdere weken naar hetzelfde gebied, vergeet de mogelijkheid van een jaarpas niet.

Nog zaken waar je aan denkt bij het overwegen van welk type skipas je best koopt? We horen het graag!

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Heb slechts 2x niet gewoon een pas gehaald voor alle dagen. 1x was in Tignes met heel slecht weer de eerste 2 dagen. Toen kregen we wegens weinig pistes open heel voordelige dagpassen. Na de 2 slecht weer dagen wel weer een normale pas gehaald voor meerdere dagen, blijft goedkoper dan normale dagpassen.
Andere keer was toen PDS en black friday actie had met dagpassen voor de helft en weekpas met iets van 15% korting. Losse opeenvolgende dagpassen waren alsnog goedkoper dan de weekpas. Moest wel per dag afrekenen.
Zijn er trouwens reisverzekeringen waar je het niet vergoed krijgt? 1x gebruik van moeten maken na dag 3, maar gewoon geld terug gekregen voor de dagen dat ik niet meer de piste op kon.

Voor de dolomiti superski is er dit jaar een prijsverhoging van een kleine 11% op een dagpas tijdens hoogseizoen. (van 67€ naar 74€). De seizoenspas is daarentegen maar met 2% gestegen (van 870€ naar 890€).

Zit nu op 't werk (Parijs) en merk wel bij collega’s die normaal elk jaar gaan skieen dat ze de kat wat uit de boom kijken of gewoon niet gaan… “'t wordt te duur” en dat klopt wel als je een dagpas of week pas moet scoren + ski rental + hotel, etc. Met een seizoenspas, eigen materiaal en geen hotelkosten blijft het qua prijs schappelijk, maar met de familie gaan skieen wordt wel meer en meer terug een elite vakantie.

In Frankrijk hebben we een verzekering voor buitensporten afgesloten, wat dus tegelijk de wintersportdekking is, voor 19eu pp. Met die verzekering krijgen we tegelijkertijd een carte loisirs met veel korting op dagpassen en skihuur. Vaak wel 20-30% korting op skipassen en heel veel skigebieden doen mee. Met 2 dagen skiën hebben we die verzekering er al uit. En voor een week skiën zijn 7 dagpassen net zo voordelig als een weekpas. Wat een hoop flexibiliteit geeft.

Ik denk alleen dat je hiervoor in Frankrijk moet wonen om hiervoor in aanmerking te komen. Maar het is wel het beste wat we konden vinden om korting te fixen hier. https://www.savatou.fr/

Mijn ervaring in Ski Amade is dat je het beste toch een meerdaagse pas kunt kopen. Daar bestaat de 5 uit 7 niet meer. Of je moet meerdere dagen een middag of ochtend pas kopen of naar kleiner deelgebied met lagere tarieven gaan. Kost veel reken en denk werk en al met al levert het weinig op.

Als je op je rustdag toch de gondel wilt nemen, ben je meestal al beter af om een weekpas te nemen. Prijzen van 30 euro en meer voor 1 enkel retourtje zijn geen uitzondering meer en meestal zit de bus er ook bij. Ook allemaal dingen waar je rekening mee kan houden. Ik neem zelf ook een rustdag om met mijn dochtertje en vrouw de berg op te gaan en van een panorama wandeling te genieten. Meestal is het dan toch voordeliger om direct een 6-daagse pas te nemen ipv. 2 + 1 + 3 (of welke combinatie dan ook)

*bericht bewerkt door Joy85 op 22 nov 2022 12:50

Wat vaker voor hetzelfde gebied kiezen. In Frankrijk zijn er een aantal gebieden waarbij je in de zomer/herfst je seizoenspas al kan kopen. Zelf doe ik dit voor 50% korting. Dit seizoen staan minimaal 3 weken op de planning, maar ook mijn vriendin die maar 2 weken mee gaat is al voordeliger uit dan 2 weekpassen. De seizoen pas koste dit jaar Euro 700, dus Euro 350. Voor nog geen 117 euro per week skiën… Verder is het financieel wel fijn, want je hebt een goede spreiding van de kosten. Oktober skipas, november appartement en december/januari de vakantie zelf.

Vorig jaar met mijn schoonouders gemerkt dat het meestal wel voordelig is een aantal weken van te voren te kopen. Het scheelde best een hoop om groepspassen te bestellen voor 6 volwassenen. Daarnaast krijg je vaak wel minimaal 5% korting als je minimaal twee weken van te voren online besteld. Zoveel spaarrente krijg ik niet.

*bericht bewerkt door Leandro op 22 nov 2022 13:50

Met skiën kom je echt tot rust.

Hoe gaan skigebieden om met verlengen? (in dit geval Ischgl)
Stel je koopt een 6-daagse pas, maar besluit op de laatste dag dat je vanwege de fantastische omstandigheden pas 's avonds naar huis rijdt en nog een dagje erbij snoept.
Betaal je dan alleen de meerprijs van 6 naar 7 dagen, of betaal je een volledige dagpas extra?

Hoe gaan skigebieden om met verlengen? (in dit geval Ischgl)
Stel je koopt een 6-daagse pas, maar besluit op de laatste dag dat je vanwege de fantastische omstandigheden pas 's avonds naar huis rijdt en nog een dagje erbij snoept.
Betaal je dan alleen de meerprijs van 6 naar 7 dagen, of betaal je een volledige dagpas extra?

Jay op 28 nov 2022 12:26

Ik weet het niet voor ischgl maar in serfaus fiss ladis kost de verlenging iets meer dan de meerprijs maar beduidend minder dan de dagprijs. Ik zag dit toevallig afgelopen weekend op hun site.
Ik heb meerdere jaren een seizoenskaart gehad, maar de laatste jaren koop ik ook meestal de 5 uit 7 pas. Ligt natuurlijk ook aan de weersvooruitzichten, en met welk gezelschap ik op vakantie ben.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

We liggen dit jaar tussen Ellmau en Kirchberg in, dus ik denk dat ik voor de SuperSkiCard ga om af te kunnen wisselen. We zijn met een groep van 25, maar niet iedereen wil dezelfde soort pas (1 gebied, 5 uit 7, SuperSkiCard, etc). Nooit echt goed in verdiept of we wat voordeliger uit zouden kunnen zijn met zo’n grote groep.

De prijsverhoging voor de seizoens-superskicard was een stuk lager dan voor individuele weekpassen. Omslagpunt was altijd zo’n 3.5 week skien, momenteel onder de 3 weken. Dus maar aangeschaft.

Totales Vollidiot

Hoe gaan skigebieden om met verlengen? (in dit geval Ischgl)
Stel je koopt een 6-daagse pas, maar besluit op de laatste dag dat je vanwege de fantastische omstandigheden pas 's avonds naar huis rijdt en nog een dagje erbij snoept.
Betaal je dan alleen de meerprijs van 6 naar 7 dagen, of betaal je een volledige dagpas extra?

Jay op 28 nov 2022 12:26

Wij hebben dit ook al meegemaakt, maar ik vond er niets van terug op de officiële prijszetting. Je betaalt dan inderdaad wel een opleg, maar zeker geen totale dag. Zeker de moeite om achter te informeren met je vorige pas bij de hand.

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie