Dalende sneeuwgrens en hogerop mogelijk een pak sneeuw

Roel op 26 augustus 2020· 10 reacties

De bergen kleuren begin volgende week regionaal wit!
De bergen kleuren begin volgende week regionaal wit!

September komt eraan en het lijkt alsof de natuur dat geroken heeft, want het eerste pak sneeuw hangt in de lucht. Komend weekend stroomt belangrijk koudere lucht Europa binnen, en precies boven de Alpen ontwikkelt zich een heel actief neerslaggebied. Dit levert heel veel regen op, waarschijnlijk ook wateroverlast maar in het hooggebergte waarschijnlijk ook sneeuw. De sneeuwgrens kan lokaal op zo’n 2000 meter uitkomen.

Einde aan de warmte

De weerkaart kenmerkte zich de afgelopen maand door een krachtig hogedrukgebied boven Europa en depressies boven de oceaan waartussen hele warme lucht naar Europa stroomde. Oostenrijk zit deze maand alweer bijna 2 graden boven het langjarig gemiddelde, dus wie de illusie had dat de gletsjers misschien goed de zomer door zouden komen wordt teleurgesteld. Er is toch weer veel ijs verloren gegaan, ondanks het koele intermezzo begin augustus. Des te fijner is het dat er nu verandering aankomt.

De Pasterzegletsjer met de Grossglockner, 26 aug. 2020 (foto-webcam.eu)
De Pasterzegletsjer met de Grossglockner, 26 aug. 2020 (foto-webcam.eu)

Heel veel regen, hogerop sneeuw

Sinds ongeveer een week is de atmosfeer van het slot, en komen de depressies meer in beweging en komend weekend lukt het ze voor het eerst om Zuid-Europa te bereiken. Spanje koelt dan flink af, maar de meeste neerslag is voor de Alpen. Omdat de koele lucht daar tegen warme lucht botst en het reliëf zijn werk doet, gaan er grote hoeveelheden neerslag vallen met alle gevolgen van dien. Hieronder zie je de verwachte regen- en sneeuwval voor de komende zes dagen. 100mm regen in een paar dagen zal geen uitzondering zijn (plaatselijk zelfs veel meer):

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Weersverloop

Op de kaart is mooi te zien dat de scherpe scheiding tussen de Noord- en Zuidalpen, die we vaak van de winter kennen, niet bestaat. Het wordt bijna overal nat. De weersverslechtering begint vrijdag in de Franse Alpen waar een koufront de eerste regen geeft. Deze neerslag breidt zich geleidelijk uit naar de zuidkant van de Alpen. Voor sneeuw is het dan nog te warm, maar de afkoeling is ingezet en in de regen is het ronduit fris. Zaterdag houdt de regen aan en zondag komen de Alpen wat dieper in de koele lucht.

Zondag kunnen de bergen voor het eerst wit gaan kleuren. Eerst boven de 3000 meter, maar in de loop van zondag en maandagochtend kruipt de sneeuwgrens plaatselijk naar zo’n 2000 meter. Zondag wordt misschien de dag dat we voor het eerst van mooie webcams kunnen smullen, maar de grote vraag is waar de meest actieve neerslagpluk zich dan bevindt. Hierover zijn de modellen het niet eens. Boven de westelijke Alpen wordt de koudste lucht aangevoerd, maar de neerslag is waarschijnlijk actiever boven het oosten waar op dat moment nog warme lucht hangt. Afwachten dus.

Niederthai (Ötztal), 19 september 2011
Niederthai (Ötztal), 19 september 2011

Niet zeldzaam, wel minder vaak

De vraag werpt zich natuurlijk op of dit zeldzaam is. Het antwoord is nee, ook niet in tijden van klimaatverandering. Boven de 1500 meter kan er de hele zomer door sneeuw vallen, natuurlijk niet continu maar het gebeurt om de paar jaar wel ergens. Wat we wel zien is dat het minder vaak voorkomt en dat de koelere fasen korter duren. Uit studies blijkt dat vooral de zomers in de Alpen flink zijn opgewarmd (meer dan de winters), sinds de jaren 70 met zo’n 3 graden en dat is veel.

In de temperatuurgrafiek van Obergurgl in Tirol is het koudeprikje van 4 augustus goed ook zien, maar dit voorkwam niet dat augustus tot nu toe 1,9 graad warmer is dan normaal. Wel zal de afwijking de komende dagen minder groot worden.

Temperatuur in augustus in Obergurgl
Temperatuur in augustus in Obergurgl

In september komen dit soort winterse speldenprikken al veel vaker voor. Wie kan zich nog september 2011 herinneren, toen het Alpengebied bedolven werd door vroege sneeuw en het op 19 september zelfs in Innsbruck op 560 meter hoogte sneeuwde? Met de R in de maand is er al veel mogelijk, en wie weet worden we dit weekend ook wel verrast.

Gerelateerde weblogs

Het effect van warm zeewater op sneeuwval in de Alpen
op 24 augustus 2022

Het zal weinigen ontgaan zijn dat Europa een extreem warme en ook droge zomer meemaakt. Hierdoor is het zeewater veel warmer dan gebruikelijk, op veel plaatsen 3 tot 4 graden.

In gesprek met de Oostenrijkse weerdienst over föhn
op 29 juni 2022

Begin juni was ik bij de Wettergipfel in Innsbruck, een jaarlijkse bijeenkomst in Oostenrijk met tientallen weerpresentatoren uit heel Europa.

Hoe werkt een 'Nordstau'?
op 15 oktober 2021

In de aanloop naar het skiseizoen hunkert ieder skigebied naar sneeuw, liefst veel sneeuw. Dan verloopt de drukke Kerstvakantie namelijk wit en sfeervol.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik vertrek vrijdag weer uit Neustift im stubaital. Wel jammer dat ik dat dan niet meer mee maak. Hou wel van een wettersturz in de bergen :).

Gister naar boven gelopen bij de Stubaier gletsjer. Die gletsjer gaat ook erg hard achteruit. Had wel perfect weer.
https://www.instagram.com/p/CEUkPiUgX2C/?igshid=shszius1z2zo…

Not all who wander are lost

Yesss, heerlijk zo’n eerste wintersport weerbericht weer, bedankt daarvoor! Ook top die linkjes naar de artikelen eronder over septembersneeuw. Ik had gisteren al gezien dat er in Sölden op hoogte (boven 2500m) al een dikke halve meter aan kwam en was benieuwd of dit voor de opening en kwaliteit van het gletsjer gebied (2700-3200m) nut zou hebben.

Vandaag niks van te zien

null

Not all who wander are lost

Dat kan ik ook @Edwin. :):
!

null

undefined wij willen nog langer in Oostenrijk blijven (we zitten nu bij Schladming). Dat dit weekend nat wordt is duidelijk, maar zijn er regio’s om op te zoeken of juist te vermijden voor komende week?

*bericht bewerkt door Roy83 op 27 aug 2020 16:17

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Roy83 niet speciaal. Ik denk dat jullie in Schladming dit weekend niet eens het slechtst zitten. Vanaf dinsdag wordt het langzaam beter met nog wel kans op een onweersbui.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

Ligt dat aan mij dat de gletsjer er slechter bij ligt dan vorig jaar, gelukkig komt er sneeuw

!

null

Mooie UFO wolken zojuist vanuit mijn achtertuin aan het meer van Genève

Vandaag niks van te zien

null

Edwin. op 27 aug 2020 20:01

Zoo dan, mooi zeg! waar is dit? :)

Vandaag niks van te zien

null

Edwin. op 27 aug 2020 20:01

Zoo dan, mooi zeg! waar is dit? :)

ardjanvanbreugel op 28 aug 2020 09:55

Neustift im Stubaital :). Stukje omhoog gelopen

Not all who wander are lost

@Roy83 niet speciaal. Ik denk dat jullie in Schladming dit weekend niet eens het slechtst zitten. Vanaf dinsdag wordt het langzaam beter met nog wel kans op een onweersbui.

Roel op 29 aug 2020 20:30

Het is een uurtje geleden begonnen met regenen (en inmiddels dondert het ook) inderdaad, vanochtend vroeg was er ook een buitje, maar verder prima weer vandaag (en de rest van de week). Morgen lijkt heel nat te worden (maar is een reisdag voor ons), hopelijk dat het maandag tussen de buien door droog is (in Karinthië) en dat het vanaf dinsdag beter wordt.

Tnx in ieder geval weer :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

toch goed nieuws voor de gletsjers die sneeuw , minder smeltijs

Zalig terug sneeuw voor de gletsjers , gedaan met ijs staren 😁😁

null
null

Eigenlijk terug sneeuw voor de gletsjers

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie