Nu nog tweedeling, vanaf dinsdag overal zon

Roel op 11 maart 2012· 11 reacties

null
Hasliberg (CH) op de grens van het puur zonnige weer van Frankrijk en de bewolking boven Oostenrijk.

Vandaag en morgen is het in Oostenrijk even wat minder fraai. Het is bewolkt en af en toe kan er vanaf 1000-1200 meter wat lichte sneeuw vallen. Dinsdag is het echter alweer voorbij en wordt het, zoals dat al dagen in de West- en Zuidalpen het geval is, zonnig en prachtig voorjaarsweer.

Voorjaarssneeuw
Ik ben weer terug uit Schladming. Wat een geweldig gebied, en nu volop in voorbereiding op de Worldcupfinale op de Planai deze week. We hebben daar kennisgemaakt met de sneeuwcondities zoals je die komende week in de Alpen zult aantreffen. Zachte sneeuw maar vanaf 1500 meter is het puur genieten in de zon, zeker als je zuidhellingen mijdt. De zon gaat namelijk goeie zaken doen, nu natuurlijk al in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Vanaf dinsdag ook weer in Oostenrijk.

Keerzijde van de medaille is de warmte die vanuit het westen binnenkomt. De nulgradengrens stijgt vanaf woensdag tot 3000 meter of hoger en voor de dalen komt de 20 graden weer in zicht. 's Nachts koelt het onder een heldere hemel gelukkig nog wel af zodat de sneeuwkanonnen kunnen bijspringen.

Weekend langzaam minder stabiel
Zoals het er naar uitziet houdt het zachte mooie weer de hele week aan. Wel zouden er volgend weekend wat buien kunnen ontstaan tijdens het oplopen van de temperatuur. Of dit een belangrijke weersverandering inleidt voor de week daarop is nog niet te zeggen maar het oogt allemaal wat minder stabiel te worden. Laten we hopen op een late maartse dump die de pistes nog één keer van een dik pak sneeuw voorziet.

null
Oostenrijk vanochtend onder de bewolking, de rest van de Alpen onder een blakende zon (Bron: Sat24.nl).

Frankrijk
Bijna onafgebroken zonneschijn tot en met vrijdag of zelfs zaterdag. Wel erg zacht, zuidhellingen en dalafdalingen gaan het moeilijk krijgen.

Zwitserland
Vandaag en morgen in het oosten wat meer bewolking maar verder de hele week volop zon. Temperatuur tegen het midden van de week oplopend naar 15 tot 20 graden in de dalen. Vanaf zaterdag vanuit het westen misschien meer bewolking en kans op een regenbui.

Oostenrijk
Vandaag en morgen veel bewolking en nu en dan wat lichte sneeuw vanaf 1000 tot 1200 meter, het meeste ten oosten van Salzburg maar over het algemeen niet meer dan 5 tot 15 centimeter. Tijdelijk een stormachtige noordwestenwind! Morgen in Vorarlberg al wat meer zon, vanaf dinsdag algemeen zonnig en zacht.

null
De Seiseralm (I) aan de zuidkant van de Alpen.

Italië
Typisch Italiaans voorjaarsweer. Vandaag en morgen wel een flinke nordföhn maar vanaf dinsdag nauwelijks wind, veel zon en zacht. De nulgradengrens stijgt tot 3000-3500 meter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zaterdag de start van mijn wintersportvakantie in Silvretta Montafon. Hoop dat die hoge temperaturen gaan temperen en dat er nog wat verse sneeuw bijkomt. Het wordt in ieder geval vroeg op staan om zoveel mogelijk van de ‘goede sneeuw kwaliteit’ te kunnen genieten.

nou,ik hoop dat het weer nog om slaat vanaf 16 maart,dan ga ik naar saalbach,het mag best wat kouder worden,anders wordt het weer slushpuppy skieen.

Gisteren terug gekomen uit Saalbach Hinterglemm. Zeer wisselende omstandigheden gehad, maar vooral heel veel slushpuppy skien. Deze gebieden zijn naar mijn idee gewoon te laag voor maart. Wij hadden nog het geluk dat het afgelopen donderdag de hele dag gesneeuwd heeft en het wat frisser werd waardoor het vrijdag een mooie dag was, maar dat nam niet weg dat het 's middags onder de 1500 meter toch weer heel erg zacht was. Waterskien met enorme hopen, heel vermoeiend.

Gisteren terug gekomen uit Söll (Skiwelt).

Zondag was nog redelijk warm en toch zonnig.
Maandag en mix van sneeuw en regen, dinsdag bewolkt, grijs en mist. Temperatuur was toen rond het vriespunt of iets er onder.
Woensdag een stralend mooie dag, met temperaturen van 0-6 graden boven nul
Donderdag bewolkt, winderig en mist, wel koud met temperaturen van -5 graden tot +1.
Vrijdag was bewolkt begonnen met in de nacht en begin ochtend nog veel sneeuw, waardoor er een nieuwe laag poeder op de geprepareerde pistes lag. Omdat de zon er bij kwam en de temperatuur opliep was het 1 grote hobbelige pap pistes, met name de zuid hellingen.

Al met at wel heerlijk kunnen skieën, alleen de vrijdagmiddag was slecht.

Verder ligt het in Skiwelt er nog goed bij, alle dalafdalingen nog goed te skieën.

hallo gaan vrijdag voor de 2 de keer naar les sybel frankrijk de eerste keer was net na nieuwjaar en dan was het supper slecht veel regen en smeltende sneeuw. nu lijkt het niet veel beter te worden zie hoge temperaturen en veel regen in het weekend. wij gaan van zaterdag tot dinsdag wat denken jullie ervan ik baal echt biij het zien van de weerberichten mvg bart

Nou Roel, bij deze weer bedankt voor al je goede berichtgeving de laatste maanden. Voor mij zit de wintersport er weer op voor di seizoen, en gaan we voorzichtig richting de zomer. Ik klaag niet want heb en prachtige week in Januari in Fiss gehad, en vorige week nog een mooi 4 dagen in het Montafon.

Klinkt misschien wel vreemd nu, maar stiekum kijk ik toch weer uit naar de volgende winter… Ik hou de site voorlopig nog in de gaten, maar ik beleef het nu een beetje op afstand…, voor iedereen die nog gaat, een hele fijne wintersport nog, voor diegene die (net als ik) ook niet meer gaat, alvast een goede zomervakantie.

Groeten uit Breda

Ik zit nu in Serfaus, dus kom maar op met die zon :)

Supercondities in Berwang. Jammer van de drizzle die vNmiddag viel maar de pistes liggen er super bij !
Onder bij de liften 2 graden.
Kom maar.op met de zon !!!

Mensen die zo hopen op "goed" skiweer, je kan beter niet niet de weersvoorspellingen volgen, vooral ook als je er toch geen consequenties aan verbindt. Want als het slecht is, ga je dan niet? Je maakt jezelf alleen maar gek, neem het weer zoals het uitkomt. Ben afgelopen Krokus is Flachau geweest, za regen, zo-di mistig, bewolkt, lichte sneeuw, wo tot 11 uur regen, do en vr zon en +15 graden…maar het was toch weer geweldig!

Het GFS model gaat voor een Franse dump rond 20 maart (volgende dinsdag). Temperatuur tussen 0 en 5°C op 1500m

A lot of thanks for your eitnre efforts on this website. My daughter delights in conducting investigations and it’s obvious why. Most people hear all regarding the compelling means you render very useful items on this website and therefore cause response from other ones about this subject while our own child is actually understanding a whole lot. Enjoy the remaining portion of the year. Your doing a brilliant job.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie