Van winter voorlopig geen spoor

Roel op 13 maart 2012· 22 reacties

null
Het trainingsgebied van oudskiër Alberto Tomba ligt er in de ochtend schitterend bij: Schöneben (I).

Aan de bewolking in Oostenrijk komt langzaam een einde. Grote delen van Vorarlberg en Tirol waren gisteren al zonnig. De rest van de week schijnt de zon van vroeg tot laat in het hele Alpengebied. En het wordt warm voor de tijd van het jaar, erg warm.

Hele week warm
We zitten intussen in de derde week van maart. Als je het satellietbeeld van de Alpen bekijkt liggen de Alpen er nog goed wit bij dankzij de vele dumps eerder dit seizoen. Nu gaat het echter hard, ook door de hoge temperaturen van de laatste weken. Het blijft deze hele week zonnig en zacht. De temperatuur stijgt vrijdag in de dalen op uitgebreide schaal naar 18 tot 22 graden. In Bolzano (Südtirol) werd het gisteren door nordföhn al ruim 22 graden zoals Helga van Leur gisteren ook opmerkte bij RTL. De komende dagen komt in Italië de 25 graden zelfs binnen handbereik.

Vanaf zondag tijdelijk wat regen
In het weekend zakt een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden af naar het zuiden en draait de wind naar het zuidwesten. De lucht wordt dan iets vochtiger met in Frankrijk en in de Zuidalpen wat meer bewolking. Vooral zondag kan daar wat regen uit vallen. In Oostenrijk blijft het in eerste instantie nog wel zonnig. De verstoring lijkt tijdelijk te zijn omdat begin volgende week een nieuw hogedrukgebied het heft in handen neemt. Winterweer lijkt voorlopig daardoor verder weg dan ooit al is het verrassing later in de week natuurlijk niet uit te sluiten.

null
Nu de sneeuw langs de piste dunner wordt wordt de kunstsneeuw pas zichtbaar. De piste ligt een stuk hoger dan de rest in Schruns (O).

Frankrijk
Tot en met zaterdag overwegend zonnig en warm. De nulgradengrens ligt rond of boven 3000 meter. In de loop van zaterdag en vooral zondag meer wolken en vanaf 2000 meter wat sneeuw. Daarna waarschijnlijk herstel van het lenteweer.

Zwitserland
Veel zon en droog. Erg zacht met maxima tot lokaal 20 graden of nog iets meer. Vanaf zondag meer bewolking met in Wallis en het Engadin mogelijk wat regen, vanaf 2000 meter als sneeuw. Daarna opnieuw zonniger.

Oostenrijk
Zonnig en zacht lenteweer. Vandaag ten oosten van Salzburg nog bewolking maar die verdwijnt. Vanaf donderdag stijgt het kwik tot zo’n 20 graden, de nulgradengrens ligt rond 3300 meter. Vanaf zondag in Osttirol en Karinthië meer bewolking en misschien wat regen.

Italië
Zonnig en erg zacht. Vanaf zondag geleidelijk bewolkter en kans op regen. Nog altijd zacht, pas in het hooggebergte valt neerslag als sneeuw. Volgende week waarschijnlijk weer meer zon.

Voor de late wintersporters is het dus hopen dat eind maart uit een ander vaatje gaat tappen. Zoek het anders hoog genoeg op zou ik zeggen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hey Roel vraagje…aanstaande vrijdag vertrek ik naar Val Thorens en ben verschillende weerberichten aan het vergelijken uiteraard met die van jouw :-) maar zie dat er voor volgende week t/m woensdag sneeuw wordt voorspeld?lopen de andere gewoon achter met de jouw laatste update?

Groeten

Ik lees toch ook op enkele plaatsen dat het weer na het weekend zeer onbestendig wordt. Kansen op sneeuw of regen. Mogelijk Sudstau. Ik denk dat het afwachten zal worden, met wat geluk draait het weer de goede richting uit en krijgen we toch nog een stukje winter volgende week.

Er kan vanaf zondag in Frankrijk inderdaad wat regen en sneeuw vallen maar ik verwacht daar nog niet teveel van omdat het herstel vermoedelijk snel volgt. Even afwachten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hmm, ik zit vanaf de 24ste nog een weekje in Gerlos. Hoop dat er dan nog wat ligt!

In Schruns was het afgelopen weekend nog uitstekend. Op de foto zie je een stukje direct naast de piste waar geen sneeuw ligt. Dit is op 700-800 meter, bijna beneden. Ook de enige plek op de gehele dalafdaling waar dit te zien was. Voor de rest was alles geheel wit op en naast de piste.

Ligt er nog voldoende sneeuw in St Jean D’Arves om vanaf zaterdag (17 maart) lekker een week te skieen?

De oostenrijkers verwachten vanaf zondag inderdaad onbestendiger weer, en kouder en daardoor vanaf 1000 mtr sneeuwval

Roel,
Dat komt mooi uit. eerst woensdag t/m vrijdag naar Kirchberg en dan een volle week naar Val-Thorens. Je zal er maar mee gestraft worden ;-)

Ik hoop dat we met de paasvakantie nog tot in het dal van Sölden kunnen boarden… alhoewel ik het betwijfel met die hoge temperaturen :-(

@ Filip:

Ik ben daar volgende week, zal na de vakantie een update geven van hoe het gesteld is met de pistes in Sölden.

gaan van vrijdag tot dinsdag naar albiez montrod frankrijk ze geven warm weer en hier en daar veel regen volgens de verschillende sitse wat denk je roel alvast bedank voor de info

Tsja…

En dit wil ik nu net niet horen…
Doe dan maar ijzig koud…

Gelukkig moeten we onze bestemming nog opzoeken…

Let it snow, Let it snow, Let it Snow!!!

Wij hebben nog niet geboekt, maar vertrekken, ovb, zaterdag de 17e a.s. Wat is nu aan te raden? De voorspellingen zijn voor komende week niet echt best.

Beste Roel, als ik de weerberichten van komend weekend en maandag op buitenlandse weersites bekijk, zijn er toch wat veranderingen te zien in temp en neerslag omgeving Zell am See Kaprun. klopt dit? Vertrek komende vrijdag naar Zell am See.
Grt Bas

Wij reizen 24 maart naar Iscghl, hoe zijn de condities daar? Zou er nog iets vers vallen de komende dagen/week?

't Zou echt heel relaxed zijn als het komend weekend gaat sneeuwen! Ga vrijdag richting Tignes, ben benieuwd hoe het daar is…

Gisteren teruggekomen uit PdS. Fantastische dagen gehad en ik verwacht dat het nog wel een tijdje prime skiën blijft. De zon was zeer aanwezig, maar dit gaf pas later op de dag op de zuidhellingen en met name op de doorgangspistes problemen.
Het beste heb ik geskied op de hogere Chatel pistes van Linga en pre la Joux. Ook in Avoriaz was het prima skiën.
Hoewel het hier en daar wat groener en bruiner werd, is er volgens mij voldoende sneeuw om de komende week de warmte overdag op te vangen.

gaat het nu regen in de franse alpen op zaterdag en zondag of toch niet wij zitten daar tot en met dinsdag wie weet meer

is er nog genoeg sneeuw in val di fiemme voor de eerste week van de paasvakantie

Wij zitten nu in Les Menuires. Tot ca 12.00 uur kun je heerlijk skiën in het hele gebied. Daarna moet je echt de pistes zoeken die niet zompig zijn. Zelfs in Val Thorens is het zeker niet overal goed. Dus lekker oefenen met over of langs hopen sneeuw skiën :) Vroeg op de piste en daarna genieten van de zon. Neem vooral goede zonnebrandmiddelen mee.

Ja een vroege hevige lente, vorige week was ik in Val di Sole Trentino en daar was het op een bepaalde dag 21°C pfff veel te warm. Nu vrijdag naar Arabba en hopelijk valt de regen daar onder de vorm van sneeuw.

RoCo

ik zit op het moment in obertauern en het is hier fantastisch.
de pistes liggen er prachtig bij en er is tot een uur of 1 goed teskien,
daarna word het wel minder
sneeuw ligt er nog genoeg 2 meter in het dorp en 2,90m boven

hit and run
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie