Na de sneeuw enkele droomdagen

Roel op 28 oktober 2012· 8 reacties

null

Het begon een paar uurtjes later maar het kwam op veel plaatsen toch helemaal goed met de sneeuw. Kijk maar eens naar deze plaat uit Grächen, Wallis (CH). Tot en met morgenvroeg wordt het sneeuwdek verspreid over de Alpen nog wat aangedikt, maar vanaf maandagmiddag is het puur genieten met een paar dagen zonneschijn.

Tussenbalans
De meeste sneeuw viel aan de zuidkant en, opvallend genoeg, ook in het laagland net ten noorden van de Alpen. Vanmorgen heeft ook Neustift een wit tapijtje. Het geeft een prachtig contrast met de herfstkleuren die nog goed zichtbaar zijn. Zo dadelijk gaan we op de Stubaier Gletscher de tussenbalans opmaken van 16 uur bijna aaneengesloten sneeuwval. Toen we gistermiddag de gletsjer verlieten dumpte het behoorlijk door terwijl het in het dal nog regende, dus we zijn benieuwd!

Tot en met maandag sneeuwkansen
Vandaag blijven zeker het zuiden van Zwitserland en het Italiaanse Piemonte (inclusief aangrenzende Franse gebieden) gevoelig voor nog meer sneeuw. Een retour d’est kan daar zeer lokaal voor tientallen centimeters sneeuw zorgen. Een spannende ontwikkeling. Elders blijft het bij sneeuwbuien die minder intensief uitvallen.

null
Vanaf maandag komt de zon terug.

De echte fotomomenten komen maandag. Dan verlaten de laatste sneeuwbuien Oostenrijk waarna de zon het heft in handen neemt. Maandagmiddag en vooral dinsdag en woensdag beloven mooie dagen te worden. Wel wordt het woensdag vanuit het zuiden weer een stuk zachter, en drijft er in de Franse Alpen bewolking binnen die al wat neerslag kan geven. Elders blijft het nog droog met aan de noordkant kans op föhn.

Riedeltje begint opnieuw
Anders wordt dat op donderdag, als een actieve depressie zich meldt boven Schotland, en vooral de Westalpen de sneeuwkans zien toenemen. En zo houdt het wisselvallige weer in november aan, en worden vanwege de hoogte zeker de gletsjergebieden flink geholpen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

In Wagrain staan zelfs sneeuwkanonnen aan. Is dat niet wat vroeg?
http://www.wagrain.at/webcam/Wagrain_Almstadl/

@ Gast 757, volgens mij is dit gewoon een test-run.

Go with the snow!

Dan doen er veel (of iig “meer”) skigebieden een testrun: ik zag ze ook bij Schladming () al bezig. Het zou me niet verbazen als de skigebieden erop rekenen dat het iig op de berg niet meer zo hard gaat dooien dat wat ze nu opspuiten helemaal wegsmelt.
(
) http://nl.bergfex.com/schladming-planai/webcams/c378/…

@Bacchus, ik denk dat Rogier hier wel meer over zal kunnen vertellen :)
In Noorwegen en Zweden zag ik dat ze ook bezig waren, maar daar openen de gebieden ook vroeger (denk ik).

Go with the snow!

Schladming (Planai) is vanaf morgen OPEN!

het is nu geen test runs meer hoor. in o.a Mayrhofen, Ischgl, Finkenberg, Hintertux, Kirchberg, Schladming staan de sneeuwkanonnen al 24uur te draaien

In Waidring/Steinplatte zag ik vanmiddag ook de eerste sneeuwkanonnen draaien!

wanneer kom er een dagelijks weerbericht

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie