Komende week eindelijk kouder

Roel op 06 januari 2013· 8 reacties

null
De Oostenrijkse nordstau in beeld, zon en warmte in het zuiden en westen (bron: sat24.nl).

Twee weken geleden namen we het woord zondvloed in de mond, daar mochten we dit weekend ook gerust van spreken. Wat een sneeuw maar ook wat een water! Op meetpunten in de Zuidduitse en Oostenrijkse Alpen viel in 48 uur tijd meer dan 200mm regenwater. De sneeuwgrens lag zo tussen 1000 en 1200 meter, dus daarboven konden we een vers sneeuwdek optekenen maar de verschillen waren groot. De komende week gaan de temperaturen overal fatsoenlijk dalen en dat werd tijd.

Glibberen
Op de eerste plaats was de sneeuw net boven de sneeuwgrens drijfnat. Hoeveel er ook viel, dat telde dus niet lekker aan maar het was genoeg om glibberend over de weg boven te geraken, zoals deze persoon in Gerlos merkte. Hij schreef via onze Sneeuwhoogte+ app:

“5 km voor het dorpje Gerlos. De hele weg regen en op het laatste moment toch nog de sneeuwkettingen nodig gehad. +/- 30cm sneeuw gevallen.”

Droge sneeuw viel er boven 1500-1700 meter en daar telde het sneeuwdek wel goed aan, hogerop is op veel plaatsen een meter sneeuw bijgevallen. Alleen als je skigebied maar tot 2000 meter gaat schiet dat natuurlijk niet echt op.

null
De laatste kilometers vóór Gerlos (O).

Nordföhn
Nog meer vermeldenswaardige zaken dit weekend. Nordstau betekent nordföhn in de Zuidalpen. In het Zwitserse Tessin werd het twee dagen op rij meer dan 20 graden. Topper was Isole di Brissago met liefst 23,7 graden. En zó hard waaide het in het skigebied Zettersfeld van Lienz, Osttirol. Let op de stoeltjeslift en vooral ook de heldere lucht hier in de Zuidalpen. Met dank aan Mathijs voor de tip! Die gaat een plek in onze wiki krijgen:

In Frankrijk, Italië en grote delen van Zwitserland is het al dagen zonnig en dat heldere weer breidt zich vandaag langzaam uit over Oostenrijk. Zeker Vorarlberg en het westen van Tirol waar ook veel minder neerslag is gevallen krijgen veel zonuren. Tot en met woensdag blijft de zon schijnen en het is zacht, in Frankrijk het zachtst.

Kouder
Vanaf donderdag gaat er wat veranderen. Een hogedrukgebied probeert zich boven Scandinavië op te bouwen en vlak daarvoor draait de wind in de Alpen naar het noorden. Daarmee stroomt koudere lucht binnen die voor sneeuw aan de noordkant kan zorgen. Tegelijkertijd duiken vanaf de oceaan storingen het Middellandse Zeegebied in. Die twee beconcurreren elkaar een beetje waardoor het heel lastig is aan te geven waar in de Alpen nu de meeste sneeuw gaat vallen. Dat gaan we de komende dagen goed volgen. Wel is zeker dat de luchtdrukverdeling op de schop gaat en dat is ook ten gunste van de winter in de Lage Landen.

Frankrijk
Weinig verandering, met andere woorden veel zon en droog. De nulgradengrens ligt rond 2600 meter. Vanaf donderdag kouder en mogelijk sneeuw van betekenis. Neerslagdetails is nog erg onzeker.

Zwitserland
Zonnig en droog. Het is nog steeds niet koud, boven 2500 meter vriest het. Vanaf donderdag vanuit het noorden toenemende bewolking en afkoeling, met sneeuw maar waar die valt is nog nauwelijks te zeggen.

Oostenrijk
In Vorarlberg en Tirol steeds meer zon en tot en met woensdag vrij zonnig. In de oostelijke helft is er tot en met morgen nog kans op wat sneeuw boven 1000 meter. Vanaf donderdag belangrijk kouder maar hoeveel sneeuw er waar valt is nog nauwelijks te zeggen. Condities gaan wel verbeteren alleen al vanwege de koudere lucht en de kunstsneeuw die gespoten kan worden.

Italië
Onveranderd zonnig en droog. Wel wordt het iets minder zacht doordat de föhn gaat liggen. Vanaf donderdag meer bewolking en wind en ook kouder. De exacte uitwerking voor het weerbeeld moet blijken.

Sauerland
We gaan dag 6 in van het nieuwe jaar en Winterberg heeft nog 0 minuten zon gehad. Dit deprimerende weertype, want ook sneeuwen wil het niet, houdt nog tot en met woensdag aan. Vanaf donderdag een toenemende kans op sneeuw en kouder!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

laat maar komen die kou en de sneeuw! ga vlg weekend richting Flachau voor een week wintersport met de SHOS ( stichting gehandicapten op ski,s) en de deelnemers kijken er elk jaar enorm naar uit en wij als leraren team ook! zo veel fijner als het echt een mooie witte wereld is!

Zaterdag a.s. naar Jungfrau region. Hopelijk na donderdag een mooi pak sneeuw en dan wat dagen zon meepakken zou prachtig zijn. Fingers crossed!!!

Ik ben nu in Val Thorens en het is super hier! Zon zon zon. Maar ook genoeg sneeuw :-)

Kom maar door met sneeuw in Sauerland, daarna ga ik me ook weer druk maken over Oostenrijk.

Seriously snow addicted family!

@Jozef: Zitten nu in Jungfrau, zeker goede sneeuwcondities dus als het kouder wordt komt dat helemaal goed!

Mr. Slow

Hier in Chamonix is het super!! Een beetje te warm (nou ja!) maar su-per pistes,genoeg sneeuw en door de hoge ligging vd skigebieden supersneeuw. En vanaf donderdag komt er nieuwe sneeuw aan joepie!!

Momenteel in ellmau pap sneeuw 2 graden regen vanochtend halve cm sneeuw gevallen van middag 5 cm eraf. We kunne wat koude wel gebruiken!

SOS vanuit ellmau, scheffau, en omgeving. regen komt nu met bakken uit de hemel. Sneeuw verdwijnt heel erg snel morgen de dal afdalingen dicht???

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie