Winter bijt zich vast boven Europese gebergten

Roel op 05 december 2017· 27 reacties

In Filzmoos is ook in het dorp (1057m) een dik pak sneeuw gevallen
In Filzmoos is ook in het dorp (1057m) een dik pak sneeuw gevallen

Zie het als een sinterklaascadeautje. We kunnen heel even op adem komen en genieten van de zon en de versgevallen sneeuw in Oostenrijk. Misschien geniet je zelfs van die paar dagen met wat zachter weer, waarin het sneeuwdek zich kan zetten. Lang duurt het namelijk niet, want vanaf vrijdag zit er een grote ‘depressie-trein’ aan te komen. Met een steeds zuidelijker wordende straalstroom bijt de winter zich steeds verder vast boven de (middel)gebergten van Europa.

Veel sneeuw in het Salzburgerland

20 tot lokaal 50 centimeter is er sinds gisteren gevallen in delen van het Salzburgerland. Onder andere in Filzmoos (zie foto) heeft het de hele nacht doorgesneeuwd. In Obertauern idem dito, het zijn de bekende ‘stau-lagen’ die volop van deze weersituatie profiteerden.

Obertauern
Obertauern

Warmte van korte duur

Als we de weerkaarten mogen geloven zijn we nog niet klaar met deze vroege winter. Vrijdag passeert er een koufront dat korte metten maakt met de tijdelijke warmte en de licht föhnige condities. De nulgradengrens daalt van 2100 meter naar de diepste dalen en daarbij gaat er opnieuw sneeuw vallen. Dit keer lijken de noordelijke Franse Alpen en Zwitserland spekkoper! Achter het koufront dat van west naar oost tijdelijk sneeuw geeft, volgt vrijdagnacht namelijk nog een cluster van samengeklitte sneeuwbuien die tussen pakweg Val Thorens en het Oostenrijkse Vorarlberg voor meer aanhoudende sneeuwval kan zorgen. De modellen gaan uit van toch weer 20 tot 40 centimeter lokaal.

Bron:netweather.tv
Bron:netweather.tv

Straalstroom steeds zuidelijker

Wat daarna gebeurt is minstens zo interessant. Zaterdag is het waarschijnlijk wat rustiger, maar vanaf zondag duikt de straalstroom de Middellandse Zee in. De straalstroom (zie de kaart hierboven) is een soort snelweg waarover de meest actieve storingen richting Europa trekken. Hoe zuidelijker de straalstroom, hoe groter de kans op sneeuw wordt voor grote delen van Europa. Niet in de laatste plaats de zuidalpen. Mocht deze trend doorzetten dan zou er begin volgende week weleens een grote bak sneeuw kunnen vallen in hetzij Italië, de zuidelijke Franse Alpen dan wel het zuiden van Oostenrijk (Osttirol, Karinthië). Ter indicatie, check dit ensemble voor de Dolomieten van het Amerikaanse model met beneden in beeld het neerslagsignaal.

null

Meeste voor de west- en zuidalpen

Het lijkt er dus op dat vanaf vrijdag de meeste sneeuw in de west- en zuidalpen gaat vallen. Goed nieuws voor alle gebieden die nog wat achterbleven. Rogier vertelde dat het met uitzondering van de grensgebieden in de zuidelijke Franse Alpen nog vrij matig is. Onder andere Puy Saint Vincent en Serre Chevalier kunnen de sneeuw goed gebruiken.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Middelgebergtes ook meer sneeuw

Hoe het verder gaat moet blijken, maar ook voor de middelgebergtes (Sauerland, Ardennen, Zwarte Woud) ziet het er voorlopig prima uit. De ‘duikende’ straalstroom houdt de sneeuwkansen hoog en de temperaturen laag. Zelfs in de Benelux nemen de sneeuwkansen met deze setting toe, al moeten wij iets meer geluk hebben qua timing van de buien om de sneeuw echt te laten blijven liggen. Her en der verwacht ik ook voor ons wel een sneeuwdekje.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Vrijdag richting Albertville - zaterdagochtend de laatste km richting Tignes … wordt interessant! We kunnen dit jaar alleszins niet klagen over sneeuwtekort!

Het blijft maar goed sneeuwnieuws ‘regenen’. Als het zo doorgaat wordt het een hele mooie Kerst/Nieuwjaarsweek en goede start van het wintersport seizoen! Keer wat anders dan witte linten kunstmatig geproduceerde sneeuw in groene weides. Nog even flink duimen!

null

Hopelijk is dit niet het beeld dat ik over 25 dagen aantref…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Mooi bericht, ik hoop op een dikke sudstau volgende week! Bij de dump in de dolomieten lijkt de sneeuwgrens alleen wat aan de hoge kant?

Alle lichten staan op groen om maandag de 18e lekker even een dagje winterberg te doen. Zaterdags en zondags eerst lekker met een cosmetisch laagje natuursneeuw over de kerstmarkt in Dusseldorf dwalen en dan 's maandags een uurtje verderop alle kilo’s er weer af boarden.

Born to Ride

Mitterberg bij Gröbming 5 dec gisteren 12 cm sneeuw en nu sneeuwt het nog steeds maar de temperatuur is 0,6 gr volgens mijn Davis weerstation. Gr. Arie

Ik heb ook hele goede hoop om nog een dagje/weekendje winterberg te pakken voor de kerst!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Wat zijn de verwachtingen in de Zwitserse westalpen voor zaterdag/zondag? Krijg ik daar een zonnetje te zien of valt dat tegen?

Nou, in jaren niet zo’n goede seizoen start gehad, volgens mij. Als dat ook de komende tijd zo doorgaat, dan zitten ze in de Alpen voorlopig goed.
@Roel schreef jij nou gister iets over gebieden in de VS en Canada? Is het daar nu precies het tegenovergestelde met vorig jaar? Of minder dan, maar mag en kan het beter.

Zuidelijke straalstroom is ook wel goed nieuws voor het droge Portugal en Spanje, lijkt mij?!

Not all who wander are lost

Laten we hopen dat de voorspellingen uitkomen! Maandag 59 cm in Risoul en Vars voorspelt, wat zou het mooi zijn als de voorspellingen uitkomen want vaak is iets te mooi om waar te zijn… :D. We leven op hoop!

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Wauw! in Riederalp is het al veel beter dan vorig jaar, het ziet er ook heerlijk wit uit, en nou komt er ook nog een echte bak sneeuw bij. Top!

@Henrik, die moeten we in de gaten houden maar bij grote intensiteit wordt de sneeuwgrens vaak vanzelf omlaag gedrukt. Ik maak me er vooralsnog niet teveel zorgen om. @Edwin. iets minder ja, het kan beter maar het is ook nog vroeg. Voor Spanje en Portugal is een zuidelijke straalstroom inderdaad goed voor de watervoorraad, en zeker ook voor de sneeuw in de Pyreneeën.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Prachtig!
Salzburgerland heeft weer eens de hoofdprijs.
Zelfs in Zell am See bijna +50 cm, omliggende skigebieden trouwens ook.
Een week geleden zijn we teruggekomen uit de Pinzgau, toen op Kitzsteinhorn (skien) en Tristkogel (Tourenski), op zondagmorgen bij ons vertrek sneeuwde het behoorlijk, is al de 2de serieuze lading sinds we weg zijn. Kan maar beter niet meer gaan :-).

Nog even wachten tot midden Januari en dan zijn we er weer; tot die tijd… af en toe Lac Blanc, La Bresse en als open Erbeskopf en Schwarzer mann.

Prima winter dit jaar!

Mit freundlichen Grüßen aus Luxemburg,

Vrijdag richting Albertville - zaterdagochtend de laatste km richting Tignes … wordt interessant! We kunnen dit jaar alleszins niet klagen over sneeuwtekort!

Sarah op 5 dec 2017 08:05

Lijkt er inderdaad op dat Les Arcs en VdI/Tignes nu de inhaalslag gaan maken. Waren in tegenstelling tot voorgaande jaren wat achtergebleven. Zou mooi zijn, over 2 weken die kant op.

Edwin van Riel

Er staat veel sneeuw op de kaarten voor Les Sybelles, hopelijk blijft dit zo! Duimen maar!

In flaine zou het ook gaan dumpen vanaf vrijdag, fingers crossed

Holy moly… Dit is wat ik noem een lekkere basis voor de kerstvakantie in de Dolomieten:

null

@Gigi, Dat zou heel mooi zijn voor de kerstdagen! Maar ook zeker voor begin januari wanneer ik ga skieen :-)
Een sneeuw dump is er nog niet geweest in de Dolomieten en zou voor een mooie en betere basis kunnen zorgen.

Ik kijk ook wel eens op http://wxcharts.eu/. Welke instellingen zijn hierbij het beste/betrouwbaarste?

Bedankt,

Een echte dump hebben ze nog niet gehad, maar de Dolomieten hebben al wel veel restjes meegepakt en liggen er niet verkeerd wit bij…

Heel veel sneeuw in Gstaad. Zaterdag en zondag is Gstaad open. En in 2018 eindelijk een nieuwe D line cable car lift in Saanersloch!
Zie http://www.gstaad.ch/en/news/construction-diary.html…

*bericht bewerkt door Hansk op 05 dec 2017 17:13

Zelfs in België was er afgelopen weekend ‘poeder’ te scoren.
Er waren 2 liften open
Zie onderstaande fotos:

null

null

*bericht bewerkt door Fanatix op 05 dec 2017 17:17

Zal mij benieuwen of de stroming zonaal wordt of toch redelijk noord(west) aangelegd.

Eerst dit weekend maar eens overleven.

Hoi Roel,

kan jij mij uitleggen waarom bv bergfex zowat geen sneeuw geeft voor Madonna di Campiglio? Dit in vergelijk met de voorspelling op wintersporters.nl

@Harold.Basters verschillende websites gebruiken andere weermodellen en modelruns. Of het nu het Amerikaanse GFS-model is of het Europese model ECMWF, geen enkel model heeft de wijsheid in pacht als het op sneeuw aankomt over 5 dagen. Morgen kan alles weer anders zijn. Check dit blog: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/368580/hoe-interpr…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

denk dat er geen van de lange termijn voorspelling zoiets voorspelde voor de winter ,sneeuw vorst , ideaal naar kerst toeleven

denk dat er geen van de lange termijn voorspelling zoiets voorspelde voor de winter ,sneeuw vorst , ideaal naar kerst toeleven

Pieter230976 op 5 dec 2017 19:51

Lange termijn gewoon sowie niet naar kijken en met berg zout nemen. Geen zout op sneeuw.

null

Not all who wander are lost

denk dat er geen van de lange termijn voorspelling zoiets voorspelde voor de winter ,sneeuw vorst , ideaal naar kerst toeleven

Pieter230976 op 5 dec 2017 19:51

Lange termijn gewoon sowie niet naar kijken en met berg zout nemen. Geen zout op sneeuw.

null

Edwin. op 5 dec 2017 20:14

voor vlaanderen geloof ik toch niet echt in de voorspellingen voor sneeuw ,Noordzee juist onder de 9 gr in de alpen moet er al veel gebeuren om nog een tegenvallende kerstvakantie te hebben

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 05 dec 2017 20:21

Hopelijk blijven de kaarten voor de west alpen ,droomkaarten ,❄❄❄❄ vrijdag tot maandag

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie