Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Zorgt stormdepressie voor zon op donderdag?

Roel op 15 januari 2018· 21 reacties

De voorlopig laatste mooie dag in Golm, Vorarlberg

Geheel in lijn met de hele voorgeschiedenis staat ook deze week in het teken van grote wisselvalligheid. Voor wie nu op vakantie is begon de week voorspoedig maar vanaf morgen gaat het roer helemaal om. De zonuurtjes zullen bij elkaar gesprokkeld moeten worden want er komt een bak sneeuw aan. Toch zou donderdag nog een hele aardige dag kunnen worden, dankzij een stormdepressie opmerkelijk genoeg.

Hochnebel en föhnmuur

Gisteren was zo’n aardige dag. In een baan dwars over de Alpen scheen de zon van vroeg tot laat, wat een geweldige eerste skidag opleverde. In de Franse Alpen hing echter al meer bewolking, en Zuid-Tirol had last van laaghangende bewolking, in het Duits “hochnebel” genoemd. Alleen de hoogste pieken staken er bovenuit. Als een föhnmuur hing deze hochnebel tegen de Alpenhoofdkam, waardoor het in Noord-Tirol wel zonnig was.

bron: NASA

En zo zag dit er in het skigebied uit (Arabba)

Een föhnmuur zag Henri ook in Andorra gisteren. Hij stuurde onderstaande foto waarop te zien is dat Frankrijk (rechts) bewolkt is. Hier sneeuwde het terwijl het skigebied Grandvalira (Andorra) nog een prachtige dag had.

Straalstroom gericht op de Alpen

Kijken we deze week op de weerkaart dan valt één ding op, het wordt een komen en gaan van storingen. Zonnige momenten zijn, afgezien van de zuidalpen (Italië), schaars. Je moet geluk hebben dat de spaarzame opklaringen die er zijn overdag voorbij komen. Op die manier kun je nog redelijk wat zon hebben; maar is de timing net verkeerd dan heb je pech. Het gaat deze week ook zo snel dat er nauwelijks een spoorboekje aan vast te koppelen is. Dat zie je aan de straalstroom, de hoogste windsnelheden boven Europa op 8-12 kilometer hoogte. Die ligt pal gericht op de Alpen waardoor de storingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen.


Per plaats is het lastig hieraan een weersverwachting te koppelen, behalve dat de hele westalpen vanaf morgen sneeuwrijk en voornamelijk grijs zullen zijn. Er staan grote hoeveelheden op het programma, tot en met vrijdag tussen de 1 en 2 meter in de Franse Alpen. Naar het oosten toe sneeuwt het ook maar minder, en de sneeuwgrens varieert tussen de diepste dalen (zeker op woensdag) en zo’n 1500 meter.

Donderdag meer zon?

Als we geluk hebben wordt donderdag een hele aardige dag. Ik noemde gisteren de stormdepressie waar we ons in Nederland al een paar dagen zorgen om maken. Die lijkt steeds noordelijker uit te komen. Dat is goed nieuws voor de wind, want een zware storm wordt daardoor steeds onwaarschijnlijker, maar dat kan ook voor de Alpen gunstig uitpakken. De neerslag uit de weststau wordt hiermee tijdelijk van de Alpen afgetrokken waardoor er weleens een hele aardige donderdag in kan zitten. Vooral voor Oostenrijk. Het is nog een beetje nattevingerwerk, maar de kans is reëel.

Wisseldag

Vanaf vrijdag komt de sneeuw er weer in en zal er in de Franse Alpen weer veel sneeuw gaan vallen. Of dat tot een vervelende wisseldag gaat leiden moeten we afwachten. Het ziet op dit moment niet erg gunstig uit, maar dat kan nog veranderen. Daarover de komende dagen meer.

Sauerland

Intussen is het in Sauerland afgekoeld waardoor de kunstsneeuwproductie weer hervat is. Lezer Jeffrey stuurde deze foto vanuit Winterberg waar de sneeuwkanonnen hard staan te blazen. De komende dagen gaat het hier ook uit de lucht sneeuwen, maar donderdag gaat dit mogelijk tijdelijk over in regen. Daarna is het normaal gesproken weer koud genoeg. Uitstekend natuurlijk als buffer alvast voor de voorjaarsvakantie.

Winterberg gisteren

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Edwin.15 januari 2018 · 08:24

Ik snap alleen de term “voorjaarsvakantie” niet zo ;). Die valt voor het zuiden al op 10/02. Dat is midden in de winter :p

Not all who wander are lost
annettevandijk15 januari 2018 · 09:03

dank roel

Roelauteur15 januari 2018 · 09:04

@Edwin. tja zo noemen ze hem. Je kunt ook carnavalsvakantie zeggen maar die is voor de meesten niet van toepassing, en krokussen groeien niet altijd op 10 februari. Lastig :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
roelvossie15 januari 2018 · 09:30

Hoi Roel

Kleine vraag wij willen donderdag naar winterberg. Nu zei je dat de depressie steeds noordelijker komt te liggen. Betekend dit voor winterberg ook een redelijke donderdag?

Gr Roel

Roelauteur15 januari 2018 · 09:41

@roelvossie, eigenlijk niet want de kans op regen is daardoor groter geworden, ik schrijf daar ook een zin over. We moeten duimen dat het koufront snel genoeg passeert. Dan heb je 's middags misschien nog wat zon.

M.b.t. de Alpen:
Kijk dit is waarom ik zo blij ben met onze nieuwe weerkaarten: als je nu de sneeuwval per 24 uur bekijkt zie je dat er telkens weer grote golven met sneeuw overtrekken, en precies op donderdag neemt het even af: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwval

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
ariep15 januari 2018 · 09:43

Lichte sneeuwval in mitterberg bij gröbming steiermark bij -2,7.

roelvossie15 januari 2018 · 09:56

Haha sorry Roel die zin had ik helemaal niet gezien

Bergwinter15 januari 2018 · 09:58

Dag Roel,
Hoe zit het met de Vogezen voor de komende dagen / weken? La Bresse en Gérardmer… Alvast bedankt.

Mountain-B15 januari 2018 · 10:22

Valt Bardonecchia onder de Westalpen of onder de Zuidalpen? Of liever gezegd komt daar ook een dump zoals in de Franse Alpen? Ik vertrek zaterdag naar Bardonecchia.

Roy1115 januari 2018 · 10:25

Aanstaande vrijdag gaan we naar Saalbach. Wat zijn de verwachtingen voor komend weekend en wellicht de dagen hierna?

Tiny-M15 januari 2018 · 10:30

Sneeuwgrens wordt toch weer spannend, ergste kou lijkt toch van de kaarten te zijn verdwenen. Jammer, maar ik ga nog steeds uit van een lekker laagje verse sneeuw!

Roelauteur15 januari 2018 · 11:19

@Bergwinter in de Vogezen valt genoeg sneeuw. Er valt tussendoor ook regen, maar dat weegt uiteindelijk niet op tegen de sneeuw. Ik heb het dan over de komende dagen. Over weken praten heeft in het weer geen zin.
@Mountain-B Zuidalpen. Het ligt wel in het westen maar aan de verkeerde kant van de Alpenhoofdkam. Dat betekent dat sneeuw vanuit het westen grotendeels wordt afgeblokt. Hoe het werkt zie je als je op de links klikt van westalpen, zuidalpen en noordalpen in het weerbericht: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/313896/zuidalpen…. Als je hier de bestemming invult zie je op de kaart waar hij tot behoort.
@Roy11 Het weekend ziet er koud en wisselvallig uit. Over volgende week kan ik nog niet zeggen.

*bericht bewerkt door Roel op 15 jan 2018 11:26

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Edwin.15 januari 2018 · 11:48

@Roel, even ter bevestiging: donderdag zie ik aardig wat uren van ochtend 6 tot uur of 13/14 vrij veel neerslag voor Nederland. Daar zal weinig aan veranderen betreft positie, toch?

Not all who wander are lost
Roelauteur15 januari 2018 · 12:14

@Edwin. de timing wel. Komt de regen iets eerder (heel goed mogelijk), dan heb je overdag opklaringen met tussendoor een bui.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097615 januari 2018 · 12:20

@Edwin. de timing wel. Komt de regen iets eerder (heel goed mogelijk), dan heb je overdag opklaringen met tussendoor een bui.

Roel op 15 jan 2018 12:14

de winter is ver weg voor de Benelux , dubbele cijfers ,hopelijk krijgt wetteronline ongelijk , mss schaatsen in februari dan

Robbert-01015 januari 2018 · 15:47

Ik zie voor de 25ste een flinke sneeuw Piek staan voor Corvara. nog ruim in de onzekere termijn, maar het zou toch lekker zijn nog een vers laagje voordat ik vertrek op de 27ste :D

Je weet niet wat je niet weet.
Irma8515 januari 2018 · 17:12

Mooie dag vandaag in Val Thorens / Les Menuires, maar in de verte lijkt de sneeuw er nu inderdaad aan te komen. We duimen dat we donderdag nog een redelijke dag zullen hebben waarop we in ieder geval kunnen skiën!

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/e28fe71153295400ff922326...

Lieven8815 januari 2018 · 17:35

Hoi @Roel. we vertrekken pas eind maart naar Nassfeld dus vraag je zeker nog geen weerbericht. Wel een algemeen beeld: ligt er algemeen gesproken nog genoeg sneeuw in Nassfeld Sonnenalpe of annuleren we beter voor een hogere bestemming? Dank alvast!

*bericht bewerkt door Lieven88 op 15 jan 2018 18:11

Sloon15 januari 2018 · 17:46

Fijn dat jullie aandacht erg gericht op de Franse Alpen.
Maar vandaag top weer in Auffach in het Wilschonau gebied.
Blij dat het hier goed weer is met super pistes. Complimenten voor het onderhoud.
Eerst iets bewolkt, maar vanaf 12 uur echt kaiserwetter.
Iets meer aandacht voor oost Oostenrijk is best op zijn plaats.

*bericht bewerkt door Sloon op 15 jan 2018 17:47

Roelauteur15 januari 2018 · 17:55

@Sloon, geen zorgen. Het is dat de sneeuw weer zo erg in Frankrijk valt, maar we vergeten Oostenrijk niet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Roelauteur15 januari 2018 · 23:10

Hoi @Roel. we vertrekken pas eind maart naar Nassfeld dus vraag je zeker nog geen weerbericht. Wel een algemeen beeld: ligt er algemeen gesproken nog genoeg sneeuw in Nassfeld Sonnenalpe of annuleren we beter voor een hogere bestemming? Dank alvast!

Lieven88 op 15 jan 2018 17:35

Sorry ik had je bericht gemist, Nassfeld is eind maart een gok. Het ligt aan de lage kant en het ligt in een regio waar het vaak iets warmer is. Op de berg ligt waarschijnlijk nog meer dan genoeg (het is een sneeuwzekere regio), maar lager en op zuidhellingen zal de sneeuw waarschijnlijk snel papperig worden. Dit is de gemiddelde situatie. Van de andere kant is geen enkel jaar hetzelfde.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie