Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Regen en sneeuw in het westen, zon in het oosten

Morris op 15 februari 2018· 16 reacties

Woensdag begon met verse sneeuw in Serre Che

Nadat ze wolken weg waren was het heerlijk in Gstaad

Woensdag was wederom een fantastische dag. In het westen was er in de nacht van dinsdag naar woensdag 5-15 cm verse sneeuw gevallen waarna de zon snel volgde. Ook in de rest van de Alpen was het zonnig, hoewel er aan de noordkant van de Alpen in de ochtend lokaal nog wat plaagwolken hingen. Vandaag wordt een compleet andere dag. In de westalpen althans. Afgelopen nacht arriveerde een warmetfront in het westen van de Alpen. Daar sneeuwt het nu en de komende uren gaat de sneeuwgrens er gestaag omhoog. In de oostalpen hebben ze meer mazzel en begint de dag zoals deze woensdag eindigde. De zon staat hoog aan de hemel en ten oosten van Obertauern blijft dat de hele dag zo. Ofwel het wordt nog zeker een halve dag genieten van de zon en in het oosten van Oostenrijk en Italie mogelijk zelfs de gehele dag. Maar in de nacht naar vrijdag begint het hier ook te sneeuwen en dieper in de dalen te regenen.

In de westalpen (Franse Noordalpen en het westen en noorden van Zwitserland) sneeuwt en regent het nu al. Lokaal eerst nog sneeuw tot diep in de dalen (Met name in de valleien die dieper in de Alpen liggen), maar in de vooralpen stijgt de sneeuwgrens al rap. Later op de dag zal dat ook dieper in de Alpen gebeuren. Met name in de vooralpen valt de neerslag steeds vaker als regen waarbij de sneeuwgrens in de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland richting de 2200 meter kan stijgen. Dieper in de Alpen blijft deze hopenlijk rond de 1800 meter hangen.

Sneeuwval boven Chamonix

Bewolkt en grijs boven Jungfrau

In de oostalpen is de dag weer zonnig begonnen. Pas na de lunch bereikt de eerste sneeuw het westen van Oostenrijk en het duurt tot het einde van de dag voordat bewolking en sneeuw het oosten van Oostenrijk bereiken. Hier hetzelfde verhaal. Eerst sneeuw tot diep in de dalen, maar tegen het einde van de dag klimt de sneeuwgrens vanuit het westen richting de 1200 meter en later zelfs nog hoger. Zit je in het westen van Oostenrijk en wil je het maximale uit je dag halen dan zou ik pas gaan lunchen als het weer verslechterd. Dan heb je tot die tijd volop van de zon kunnen genieten.

Aan de zuidkant van de Alpen is het vandaag grotendeels zonnig hoewel de skigebieden die tegen de alpenhoofdkam aanliggen wel degelijk met bewolking te maken krijgen.

Sluierbewolking in de Dolomieten

Vrijdag dalende sneeuwgrens in de noordalpen

De vrijdag sneeuwt en regent het dan in de complete noordalpen, waarbij er later op de dag opklaringen volgen vanuit het westen. Een koufrontje trekt de Alpen in en de sneeuwgrens daalt weer richting de 600 tot 1200 meter. Met een beetje mazzel ziet men (in met name het oosten van) de oostalpen tijdelijk wat regen in de dalen maar hogerop vooral sneeuw. In de zuidalpen blijft het vrijdag zo goed als droog en is er ruimte voor de zon, hoewel het noorden van de Dolomieten ook last zal hebben van bewolking.

Weekend wat sneeuw

Op zaterdag trekt er een nieuwe front de Alpen in met sneeuw voor de westalpen en de noordalpen die tussen de 1200 meter in het westen en 500 meter in het oosten schommelt.

Bovenstaand front trekt al in de nacht naar zaterdag de Franse Alpen in en bereikt in de vroege ochtend het westen en noorden van Zwitserland en het Zwarte woud. Later op de ochtend arriveert het in Vorarlberg en het westen van Tirol. Dit front kan voor wat ongemak zorgen op ‘zaterdag-wisseldag’. Vooral de laatste kilometers richting de skigebieden kan het glad gaan worden. In Frankrijk is het zaterdag een ‘zwarte zaterdag’, ofwel topdrukte op de wegen. Dat zal voor vertragingen zorgen bij de tolpoortjes en met name die laatste kilometers de berg op omdat lang niet iedereen met winterbanden onderweg zal zijn. Ook in Oostenrijk zullen er files ontstaan door met name terugkerend, maar ook arriverend verkeer. Wat sneeuw op de wegen leidt dan regelmatig tot meer gedoe dan tijdens een rustig weekeinde. Ofwel heel vroeg arriveren, danwel einde dag is het motto voor arriverend verkeer.

Noordstau, zon, koud?

Het scenario voor na het weekend is nog steeds niet helder. Gister schreef ik: ‘Na het weekend gaat hogedruk een poging doen het weer in de Alpen te beïnvloeden door richting het noorden van de Alpen te koersen. Daarvoor liggen er nog steeds twee scenario’s. In het eerste scenario lukt dit maar half en volgt er na het weekend een noordstau op de oostflank van dit hogedrukgebied. In het tweede scenario bezet het hogedrukgebied wel de regio ten noorden van de Alpen en ontstaat er instabiliteit op de Middellandse zee. Gevolg is een oostelijke stroming met sneeuwkansen voor de zuidalpen en het oosten van de Alpen. Gisterochtend neigden de modellen naar het noordstauscenario, nu weer richting een scenario met hogedruk en veel zon.’

Wel, de laatste run wijst weer op een noordstau voor Oostenrijk. Wie weet zijn de modellen vrijdag wat uitgesprokener.

Samengevat:

  • Vandaag: vanuit het westen volgt er sneeuw en regen onder de 1700-2200 meter, maar in Oostenrijk blijft het nog lang zonnig.
  • Vrijdag: Noordalpen wat regen en sneeuw met een dalende sneeuwgrens en tijdelijke opklaringen vanuit het westen
  • Zaterdag: Nieuwe storing vanuit het westen met opnieuw wat sneeuw voor de noordalpen

Neuastenberg woensdag

Sauerland: heel hard duimen voor sneeuw van donderdag naar vrijdag

Vandaag sneeuwt het in de hoger gelegen gebieden van Sauerland en dat blijft waarschijnlijk de hele dag zo. Het spannendste moment wordt de nacht naar vrijdag. De warmte wordt dan voelbaar en de vraag is wat het dan wordt: regen, natte sneeuw of sneeuw. Vrijdag zullen we het weten, maar vandaag in ieder geval verse sneeuw. Vrijdag gelukkig snel weer zon en daarna weer wat koeler. Duimen dus!

Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Matthias12315 februari 2018 · 10:08

Dankjewel weer @Morris wel een kleine correctie de foto bij het Sauerland is van Neuastenberg en niet Altastenberg ;) klein verschil, wel 2 compleet verschillende gebieden ;)

Born to Ride
Morrisauteur15 februari 2018 · 11:23

@Matthias123, thanks.

May the powder be with you!
Taan15 februari 2018 · 12:41

De weersverwachting voor onze krokusvakantie v/a 23-2 in tirol zien er nu zacht gezegd niet ideaal uit. Berekoud, bewolkt en sneeuw. Dagelijks een vers laagje is natuurlijk wel prettig, maar de hele week bewolking… Not so much.

Zo te zien wel een sneeuwvrije heenreis, dat is wel fijn.

Ach ja, we wachten het wel af.

Harm15 februari 2018 · 12:47

@Taan : then again, wintersport zonder sneeuw is geen wintersport dus beter kou en sneeuw dan geen sneeuw en zon… :p

Berkelse-Geert15 februari 2018 · 12:59

@Taan, ook wij gaan 23/2 richting AT, maar het duurt nog 8 dagen. Daarin kan nog veel veranderen. ik duim op veel sneeuw (s nachts) en zon overdag. Wie doet mee?

Desiree215 februari 2018 · 13:27

9 dagen verder kijken is hier al lastig… moet je nagaan in de bergen… Nu nog niet druk maken en loop van volgende week pas gaan kijken!
Ik duim voor zon en soms sneeuw. Komt vast goed. Het is iig overal lekker wit en genoeg sneeuw. Dus skiën gaan we sowieso.

24-02 gaan we weer, nog maar een paar nachtjes
Yippee15 februari 2018 · 14:41

Gevalletje inversie: In Wengen op bijna 1300m regent het, terwijl het 700m lager in Interlaken weer wit wordt…

michelr15 februari 2018 · 15:09

Ik ga het zien wat het komend weekend wordt als ik in WInterberg ben, week later in Saalbach wordt het top.

*bericht bewerkt door michelr op 15 feb 2018 15:12

Urtmensch15 februari 2018 · 17:19

hier in Ried im Oberinntal (876m) sneeuwt het volop. Sneeuwkettingen nodig om in Fiss /Serfaus te komen. Hopelijk blijft de sneeuwgrens nog zo laag

*bericht bewerkt door Urtmensch op 15 feb 2018 17:28

Ron.15 februari 2018 · 19:09

Vandaag geskied in Königsleiten. In de ochtend nog een waterig zonnetje, daarna dikke wolken en vanaf 13u al de eerste sneeuwvlokken hier.
Volgens mij was Voarlberg in de ochtend al gelijk met sneeuw aan de beurt. Die hebben geen zon gezien.
Het aantal zon uren viel toch wat tegen voor Oostenrijk vandaag in tegen stelling tot de verwachting. Zo zie je maar weer zelfs een dag van te voren is het al lastig te voorspellen.
Verder heerlijk geskied al was het zicht een stuk minder dan de woensdag.

Danielle2715 februari 2018 · 20:06

eh…- 18 zie ik nu staan voor de 2e voorjaarsvakantieweek in Wagrain…een dorp op 800 meter hoogte…

Jeffrey.15 februari 2018 · 22:00

eh…- 18 zie ik nu staan voor de 2e voorjaarsvakantieweek in Wagrain…een dorp op 800 meter hoogte…

Danielle27 op 15 feb 2018 20:06

Yep maak je niet ongerust, de kaarten voor volgende week zijn echt nog niet geschud, onzekerheid troef voor die periode.

Seriously snow addicted family!
JanGerrit15 februari 2018 · 22:04

Mooi weer in Serre Che vandaag. De regen bleef ons ook bespaart. Maar het is ineens wel veel warmer geworden (5-10 graden meer dan gisteren!). Sneeuw werd zwaar beneden. Boven was het nog perfect, zeker met het verse laagje van vannacht!

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/92bd8e9dee4a8d1a743db1d3...

*bericht bewerkt door JanGerrit op 15 feb 2018 22:05

Triple-T15 februari 2018 · 23:10

Vandaag in Montafon sneeuwval vanaf 10u, eerst ook nog in het dal op 700m, na de middag overgaand in regen en smeltende sneeuw. Boven de 1500m sneeuw, heel slecht zicht en zware pistes…
Veel mensen gaven er na de middag de brui aan en kwamen met de gondel naar beneden.
Hopelijk morgen toch iets beter…

Rudyvg16 februari 2018 · 07:12

Het is inderdaad nog even afwachten. Ben benieuwd of sud-Tirol nog wat verse sneeuw krijgt voor de 23e. Er ligt genoeg, maar een vers laagje is natuurlijk altijd prettig!

Harm16 februari 2018 · 07:22

eh…- 18 zie ik nu staan voor de 2e voorjaarsvakantieweek in Wagrain…een dorp op 800 meter hoogte…

Danielle27 op 15 feb 2018 20:06

Ik zou ervoor tekenen! In 2012 ook hele week overdag -21 gehad in Paradiski en dat was echt genieten tot en met. Zon, strakblauw en koud! Kou kun je je prima op kleden en de zon maakt alles goed…

Plaats een reactie