Van extreem koud naar mild in 72 uur tijd

Morris op 27 februari 2018· 10 reacties

Boven de wolken mooi in Sölden

Het is koud in Europa. Siberisch koud. Een zeer krachtig hogedrukgebied heeft met een oostelijke stroming de Russische beer Europa ingeduwd. Enkel ten zuiden van de Alpen is er ruimte voor een storm. Een storm die sneeuw tot in Rome brengt. Op de Piazza Navone stonden verbaasde toeristen en Romeinen met camera’s in de hand om het winterbeeld vast te leggen. Ondertussen is het in de Alpen koud.

Was de nacht naar maandag al koud, de nacht naar dinsdag was nog kouder en als de berekeningen van de modellen kloppen dan wordt de nacht naar woensdag nog kouder. Daarna moet het winterweer een paar flinke stappen terug zetten. Een actieve stormdepressie trekt vanuit het zuidwesten de Alpen in en vanaf donderdag is de Siberische kou voorbij. Met een zuidwestelijke stroming wordt er vochtige lucht richting de Alpen gestuwd met sneeuw, maar vanwege een stijgende sneeuwgrens lokaal ook regen. Maar zover is het nog niet.

Sneeuw in Rome

Dinsdag extreem koud

In die delen van de Alpen waar de zon er vandaag niet door komt wordt het een extreem koude dag. De combinatie van bewolking, soms zelfs nog wat sneeuw, een snijdende wind en extreem lage temperaturen maken het vandaag een extreme dag in de skigebieden ten oosten van Innsbruck. Wie vandaag naar buiten gaat moet zich flink inpakken en alert zijn op bevriezingsverschijnselen (lees hier hoe deze herkent, en wat te doen). Zeker bij kinderen. Veel beter is het vandaag in de westalpen en grote delen van de zuidalpen. Weliswaar is het hier ook koud en lijkt bewolking roet in het eten te gooien. Maar daar waar er hardnekkige bewolking in de dalen hangt is het credo ‘neemt de lift naar boven’. Boven de 1500- 2000 meter schijnt gewoon de zon. Zeker tijdens het begin van de dag.

Woensdag zon, instromende sneeuw vanuit het zuidwesten

Na een zeer koude nacht begint de woensdag overal zonnig. Het wordt een prachtige dag. De luchttemperatuur ligt weliswaar bij aanvang nog steeds laag, maar door de zon is het vele malen aangenamer. Zeker op de bergen waar de koude noordoostelijke wind steeds vaker wegvalt. Daarnaast wordt het zoetjesaan ook iets warmer. Tegen het einde van de dag stroomt er bewolking de Franse Zuidalpen in en begint het daar te sneeuwen.

Geweldig koud weer in Zwitserland

Donderdag föhn in het noorden, sneeuw in het zuidwesten

Donderdag sneeuwt het stevig in het zuidwesten van de Alpen. In de Franse Zuidalpen en het noordwesten van Italië valt er veel sneeuw. Het is daar ook nog gewoon koud. Later op de dag breidt de sneeuwval zich uit richting de Italiaanse Alpen. De meeste sneeuw valt in de Piemonte maar wellicht krijgen de Dolomieten ook wat centimeters verse sneeuw.

Tegelijkertijd steekt er aan de noordkant van de Alpen een föhn op waardoor het rap warmer wordt. Waar het er vandaag nog -20 is op 2000 meter zal deze in de loop van de donderdag in het westen en later op de dag ook in het oosten van de Noordalpen stijgen richting de -1. Dat scheelt heel wat laagjes, gezichtsmaskers, tenenwarmers en al die andere zaken die vandaag nog gewoon nodig zijn. Lokaal kan er wat sneeuw vallen en onder de 1000 meter zelfs wat regen.

Vrijdag en het weekend, adieu Russische Beer

Vrijdag heeft de Russische Beer zijn spullen gepakt en is het een stuk milder. Nieuwe stormdepressies lopen warm om richting de Alpen te trekken. Vooralsnog lijkt de vrijdag een mooie en relatief milde dag te worden (alles is relatief na -20), maar zaterdag zou er een nieuw sneeuw- en regenfront de Alpen in moeten gaan trekken. Vooral dan sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. Daarover later deze week meer details. Hetzelfde geldt voor de dagen na aankomend weekend. Er zijn scenario’s die de lente tonen, terwijl er ook scenario’s zijn die minder mild zijn. De Russische beer mag dan weg zijn vanaf vrijdag, de lange termijn is nog ongewis.

Sauerland eerst koud, dan sneeuw, later regen

Het Sauerland houdt in ieder geval tot en met donderdag bijzonder koud weer. Net als in de Alpen is het raadzaam je hier goed op te kleden. Vanaf vrijdag wordt het ook hier merkbaar zachter met op vrijdag mogelijk sneeuw en daarna wat regen. Vooral op zaterdag staat er nu regen op de kaarten. Maar zo ver is het nog niet. Eerst maar eens genieten van een paar mooie maar zeer koude winterdagen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

remydude27 februari 2018 · 08:38

Beste Morris,

Mijn vriendin en ik hebben volgende week een weekje Zwitserland gepland, vanaf zaterdag 3 dagen in Grindelwald, daarna nog een paar daagjes Zermatt.

Ik lees in je weerbericht dat het nog alle kanten op kan gaan. Op de weersvoorspelling ziet het ernaar uit dat er veel neerslag en bewolking aan zit te komen. We denken eraan om een week later te gaan, dan schijnt het beter te worden.

Kan je nu al uitspraak doen over deze kwestie?
Wanneer verwacht je meer duidelijkheid?

Vriendelijke wintersport groeten,
Remy

ernie000127 februari 2018 · 08:38

Ha Morris, ik ga zondag t/m donderdag skiën in Val Gardena. Vanaf wanneer zijn de voorspellingen een beetje betrouwbaar? Heb het idee dat het nu nog alle kanten op kan. Thx!

Brian3627 februari 2018 · 08:47

Verder dan 5 dagen mag je nooit kijken op de kaarten, tot en met 3d in de toekomst is betrouwbaarder.
Je kan wel wat naar de tendensen kijken, maar verder zou ik me er niet op vastpinnen.

ErikM27 februari 2018 · 08:53

Stel dat het inderdaad zou gaan regenen zoals nu verwacht, heeft dat dan enige betekenis voor de sneeuwhoogte / -kwaliteit?

Harm27 februari 2018 · 12:55

Stel dat het inderdaad zou gaan regenen zoals nu verwacht, heeft dat dan enige betekenis voor de sneeuwhoogte / -kwaliteit?

ErikM op 27 feb 2018 08:53

Sneeuw is echt niet zomaar weg. Wel is regen natuurlijk van invloed op de kwaliteit van de pistes.

Desiree227 februari 2018 · 16:09

Wij in Flachau en vandaag was het minder koud dan gisteren, gisteren was het bere koud.

24-02 gaan we weer, nog maar een paar nachtjes
janssen6627 februari 2018 · 17:02

Wederom heerlijk weer in La Thuile -17 maar nagenoeg geen wind en volop zon. Kortom genieten 🌞

Jeffvdv27 februari 2018 · 17:28

Hier in Saariselka lekker in t-shirt naar beneden!

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/1bf980d79333401e3219be28...

*bericht bewerkt door Jeffvdv op 27 feb 2018 17:28

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
roberthoogenboom27 februari 2018 · 18:15

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/1b48441beafd1f18018bf595...

Sauze d’Oulx: Koud maar prima op te kleden. Ander voordeel: geen dagjesmensen. Echt heerlijk rustig hier, zeker aan de randen v/h gebied.
Veel zon gaan we echter niet meer zien deze week. Sneeuwcondities zijn al super maar krijgen dus nog een beste opfrisser. Genieten.

Andereja27 februari 2018 · 19:28

Wij zitten in een laag gebied (Oberjoch, 1000-1500 meter) en helaas zagen we gister en vandaag maar weinig zon. Hopelijk morgen nog wel iets dat lijkt op kaiserwetter voordat de hogere temperaturen intreden.

Vandaag was het goed te doen. Gister wel bitterkoud maar met de juiste voorbereidingen hebben we een prima dag gehad. De pistes zijn redelijk goed, wel wat ijsplaten her en der.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.