Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Herfstmotor hapert boven de Alpen

Roel op 12 oktober 2018· 7 reacties

Bron: wetterzentrale.de

Het satellietbeeld van deze ochtend suggereert dat we ons schrap moeten zetten voor een serieuze weersomslag vanaf de oceaan, maar dat valt reuze mee. Sterker nog, doordat het systeem naar het noorden afzwaait komt er een portie nóg warmere lucht Europa binnen. Wij, maar ook de Alpen bereiken morgen - inderdaad precies tijdens de seizoensopening van Kitzbühel - het hoogtepunt van de warmtegolf. Daarna glijden we af naar normalere temperaturen en een toenemende kans op neerslag, maar het gaat niet snel.

Zomers weekend

Het weekend staat hoe dan ook in het teken van de zomer, in ieder geval in de noordalpen. Zo warm als het morgen is, wordt het de komende vijf maanden waarschijnlijk niet meer. De combinatie van föhn en zonneschijn stuwt het kwik op naar 20-24 graden in de dalen. In Oostenrijk wordt het heel lokaal misschien zelfs 26 graden. Ik ben heel benieuwd naar de beelden en vooral de ervaringen van mensen die hier morgen op het snowboard of de ski’s staan. In Sölden zijn ook een paar pistes in gebruik in de aanloop naar de World Cup opening van het alpineskiën over twee weken.

De Rettenbachgletsjer in Sölden waar 26-28 oktober de World Cup begint

In het westen wat neerslag

Het zomerweer is daarna niet meteen voorbij. In de westalpen en in Noordwest-Italië waar dit weekend al meer bewolking hangt gaan ze de veranderingen als eerste merken. Van zondag op maandag gaat hier enige regen vallen en wordt het ook iets minder warm, maar het front verpietert. Sneeuw valt er alleen op de allerhoogste toppen.

In Oostenrijk blijft het voorlopig mooi weer, al wordt het een fractie minder warm. Je ziet de haperende weersomslag mooi terug in de neerslaganimatie van ons model voor de komende dagen. In de loop van zondag komt er een storing dichterbij die echter langzaam oplost en het duurt tot woensdag voordat het echt wisselvalliger wordt.

Vanuit het westen onbestendiger

Als het al echt wisselvallig wordt. Kijken we even naar de totale neerslag die tot en met woensdag wordt berekend dan is dit niet heel overtuigend, laat staan dat er veel sneeuw valt. Het oosten van de Alpen blijft zelfs helemaal droog.


Dit heeft ermee te maken dat de hogedruk boven Midden- en Oost-Europa zich niet eenvoudig gewonnen geeft. Hierdoor kunnen storingen niet zomaar het weerstokje overnemen. In de nog steeds föhnachtige lucht blijft het vooral in Oostenrijk aan de zachte kant. Elders gaan we richting normaal, maar zeker niet koud weer. Waarschijnlijk moeten we zeker tot het einde van volgende week wachten op een serieuze weersomslag.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Chonn12 oktober 2018 · 09:44

Nog even geduld dus…

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
evr6612 oktober 2018 · 10:04

Eerste minitripje staat gepland voor 7 november, dus zo langzamerhand mag het wel :)

Edwin van Riel
Pieter23097612 oktober 2018 · 16:11

Gaan ze de afdaling kunnen in orde krijgen met veel kunstsneeuw, gaat ook aanpassen zijn
Uitstellen gaat nooit gebeuren te belangrijk voor sölden

Maurice012 oktober 2018 · 16:24

In de herfstvakantie zit ik in Oostenrijk, dit wordt de eerste keer dat de gletsjer dan een kale bedoeling is.
Wie weet veranderd er nog wat, maar ik geef de hoop zo langzamerhand op.

Pieter199012 oktober 2018 · 16:41

In de herfstvakantie zit ik in Oostenrijk, dit wordt de eerste keer dat de gletsjer dan een kale bedoeling is.
Wie weet veranderd er nog wat, maar ik geef de hoop zo langzamerhand op.

Maurice0 op 12 okt 2018 16:24

Blijven hopen dat het toch nog veranderd tegen dan 🤞

philip199115 oktober 2018 · 13:08

Volgens de laatste kaarten lijkt er toch wel wat (positieve) verandering aan te komen volgens mij!

Roelauteur15 oktober 2018 · 13:12

Volgens de laatste kaarten lijkt er toch wel wat (positieve) verandering aan te komen volgens mij!

philip1991 op 15 okt 2018 13:08

Op zijn vroegst voor over een week, maar ik ben het eens, ieder lichtpuntje moet benoemd worden ;-). Morgen meer in het weerbericht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie