Winterverwachting 2018-2019: alleen de hogere gebieden veel sneeuw?

Roel op 18 november 2018· 21 reacties

null

Net als voorgaande jaren neem ik jullie graag mee in de winterverwachtingen voor het aankomende seizoen. Er zijn meerdere weermodellen die berekeningen maken voor de lange termijn. In dit artikel bekijken we de verschillende seizoensverwachtingen voor het winterseizoen 2018-2019. De grote vraag (en de hoop van velen) is natuurlijk, krijgen we net zo’n sneeuwrijke winter als afgelopen jaar?

De Gele Gentiaan zei veel sneeuw

We gaan heel even terug naar de Gele Gentiaan. Je weet wel, de plant die we al jaren volgen en een voorspellende gave zou bezitten voor de sneeuwhoogte van de winter die komt. Hoe hoger de plant, hoe meer sneeuw er valt aldus de overlevering. Volgens dit filmpje dat Rogier eind augustus plaatste komt het daarmee wel goed :-).

Hoe scoorden de modellen vorig jaar?

Dat planten een voorspellende waarde hebben is nooit aangetoond, en dus bekijk ik het ook graag wetenschappelijk. Grote weercomputers komen al jaren met eigen berekeningen voor de winter. Uitgaande van een bepaalde beginsituatie aan de hand van zeewatertemperaturen, sneeuwbedekking en andere parameters proberen wetenschappers iets zinnigs te zeggen over het komende seizoen. De kunst is om deze modellen ieder jaar een beetje beter te maken. De grote vraag is natuurlijk of dat afgelopen jaar is gelukt.

In oktober vorig jaar luidde de titel van mijn blog: “De modellen zijn het eens: het wordt een warme winter”. Wat je misschien zal verbazen is dat de modellen er helemaal niet zo ver naast zaten. Ondanks dat er bijzonder veel sneeuw viel en februari en maart relatief koud verliepen, was de winter over het geheel genomen vrij zacht. Check de terugblik maar eens. Ten aanzien van de grote sneeuwhoeveelheden zat het Coupled Forecast System (CFSv2) er ook goed op. De overvloedige neerslag in de zuidalpen is er gekomen, al gebeurde dit vooral in december en januari en niet zozeer in februari.

Prestaties afgelopen zomer en herfst

Voor afgelopen zomer scoorde datzelfde model veel minder goed. Zo werd in maart een normale tot iets te koude juli berekend (afbeelding hieronder). De werkelijkheid was natuurlijk compleet anders met het ene na het andere hitterecord.

null

De berekeningen voor de herfst daarentegen zijn wel weer accuraat. Zowel het German Climate Forecast System (GCFS1) als CFSv2 voorzagen de huidige warme herfst.

Kortom, de computermodellen presteren met wisselend succes. Nu is het natuurlijk interessant om te zien wat ze voor aankomende winter berekenen en waarin de verschillen zitten.

GCFS2: vrij zacht, westalpen iets natter

We beginnen met het German Climate Forecast System (versie 2), afgekort GCFS2. Dit model berekent een vrij zachte winter. Het eerste kaartje toont de verwachte temperatuurafwijking ten opzichte van de norm in december/januari/februari. Voor de Alpen komen we uit op temperaturen die gemiddeld 0,5 tot 1 graad te hoog uitkomen. Dat is geen hele grote afwijking. Wel zie je, hoe verder naar het oosten, hoe warmer het wordt.

null

In de westalpen is het daarbij vrij nat. Elders zien we normale winterhoeveelheden. Hieronder de verwachte afwijking van de neerslaghoeveelheid ten opzichte van normaal voor december-januari-februari. Hoewel de berekening kouder en natter had mogen zijn biedt dit scenario genoeg perspectief. Maar dan moet het, net als afgelopen winter, op de juiste momenten koud genoeg zijn voor sneeuwval.

null

CFSv2: zacht en nat

De nieuwste berekening van het Coupled Forecast System (CFSv2) van het Amerikaanse NOAA geeft qua temperatuur opvallend genoeg ongeveer hetzelfde beeld: de winter is alleen nog iets warmer (+0,5 tot +2 graden). Vooral februari zou fors warmer worden dan normaal met positieve afwijkingen van 1 tot 2 graden. In december en januari zijn de positieve afwijkingen wat kleiner.

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal (december/januari/februari)
Temperatuurafwijking t.o.v. normaal (december/januari/februari)

Daarbij is het behoorlijk nat, vooral in de noordalpen. December verloopt nog droog, maar in januari en februari valt veel neerslag (ook in de Franse Alpen). Bij CFSv2 moeten we dus nog wat meer geluk hebben en echt duimen dat de neerslag - tussen de warme fasen door - op de koudere momenten valt. Valt het in de warme periodes, dan profiteren alleen de hooggelegen skigebieden van sneeuw en wordt het voor de lagere skigebieden een teleurstellende winter.

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal (december/januari/februari)
Temperatuurafwijking t.o.v. normaal (december/januari/februari)

ECMWF: vrij zacht, februari sneeuw

Het Europese model (ECMWF) kennen we als een ‘normaal’ weermodel maar het heeft ook maandprognoses. Ook dit model is vrij zacht (bron: https://kachelmannwetter.com/). Vooral december verloopt veel zachter en droger dan normaal, maar naarmate de winter vordert wordt het frisser en natter. In februari zitten we op normale temperaturen met mogelijk veel sneeuw. Dit betekent alsnog prima condities als de meeste wintersporters in het hoogseizoen in de Alpen zitten.

Bron: kachelmannwetter.com
Bron: kachelmannwetter.com

CanSIPS: februari koud en sneeuw?

Het Canadian Seasonal to Inter-annual Prediction System (CanSIPS) geeft een bijzonder wisselend beeld. Hieronder zie je de gemiddelde luchtdrukafwijkingen op zeeniveau. Die geven een indicatie waar de hoge- en lagedrukgebieden te vinden zijn. Deze kaarten kun je daardoor maar heel globaal toepassen op het weer in de Alpen, maar ze wijzen op een wisselvallige winter met in januari en februari kans op kouder en sneeuwrijker weer. Er zou zich in februari een belangrijke blokkade kunnen ontwikkelen boven Noord-Europa waardoor storingen een heel zuidelijk pad kiezen. Gevolg: kouder en mogelijk grote sneeuwhoeveelheden.

IRI: normale winter

Tot slot kijken we nog even naar het International Research Institute for Climate & Society (IRI) van de universiteit van Columbia. Dat berekent een gemiddelde winter met normale neerslaghoeveelheden. De normale sneeuwhoeveelheden die je hieruit kunt afleiden zijn voor de Alpen natuurlijk niet slecht.

null

Conclusie

Net als vorig jaar gaan de meeste berekeningen voor een zachte winter. Ook voorzien de meeste modellen normale tot hogere neerslaghoeveelheden dan gebruikelijk. Als we daaruit een conclusie zouden moeten trekken, dan luidt deze dat de hoger gelegen skigebieden er goed voorstaan. Dit klinkt als een open deur, maar bij een wisselvallige, vrij zachte winter zijn dit de gebieden waar het grootste deel van de neerslag als sneeuw valt. De lagergelegen skigebieden moeten hopen op een winter als afgelopen jaar. De timing van sneeuw en kou was vaak precies goed.

Maar laten we de berekeningen ook nuanceren. Nog geen enkel lange termijnmodel heeft het licht gezien en is structureel betrouwbaar. Dat blijkt wel uit de prestaties uit het verleden. Ook zijn er nog grote onderlinge verschillen voor komende winter. Zo voorziet CFSv2 bijvoorbeeld een hele zachte februari, waar ECMWF en CanSIPS neigen naar normaal of zelfs te koud weer. Daarbij komt dat dit soort seizoensverwachtingen tussentijds regelmatig geactualiseerd worden waardoor hetzelfde model over een paar weken misschien tot hele andere uitkomsten komt. Zo berekent CFSv2 op het moment van schrijven een extreem zachte november (+2 tot +4 graden) voor bijna heel Midden- en Noord-Europa, terwijl het deze week kouder wordt. Ik ben benieuwd of, en hoe snel die berekening wordt bijgesteld. Tot die tijd is het helemaal niet zo erg om de Gele Gentiaan te volgen. Hij zat er de afgelopen jaren niet vaak naast :-)

Lees ook:

Winterverwachting 2019-2020: weer een strenge winter op komst?

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel welke van deze verwachtingen, strookt het meeste met jou beeld van komende winter?

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Je kunt net zo goed naar het casino gaan. Heb je ook een kans om te winnen of te verliezen. Het enige dat we weten is dat de temperaturen ieder jaar iets stijgen als we zo door gaan met produceren en consumeren. Daarom ga ik al een tijdje naar hoger gelegen gebieden in de winter.

@Birdheart Dat zeg ik eigenlijk in de conclusie. Seizoensverwachtingen staan nog altijd in de kinderschoenen, al wil ik een heel eind meegaan in de verwachting dat de winter zachter wordt dan normaal. Dat past namelijk in een trend maar dat hoeft voor de sneeuwkansen niet per se nadelig te zijn.

@HansM geef je dan zeker op voor het http://www.wintersport.nl/panel

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel wat is hoog? Boven de 1600m? En wat betreft de zuidalpen?

Intussen kondigt de Daily Express (en James Madden) alweer een hele koude winter aan:
https://www.express.co.uk/news/weather/1021047/UK-weather-lo…

null

Check in dit verband waar ik vorig jaar achter ben gekomen: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/364494/alle-modell…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In mei is april voorbij. Ik denk dat die verwachting een goede kans van slagen heeft!

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Leuke krant die Daily Express 🙈😂

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

Dus eigenlijk een beetje dezelfde verwachting als hoe het afgelopen seizoen is verlopen? We zien het wel. Ik ga er van uit dat een winter als de vorige niet ieder jaar op het programma staat, dus is het wat makkelijker accepteren als het wat minder wordt.

Ach deze week bijvoorbeeld zijn de verwachtingen voor de Alpen meer dan 2 a 3 dagen vooruit al bijna niet te voorspellen omdat het te wispelturig is. Daarnaast heeft weer totaal geen geheugen dus je kan ook wat dat betreft geen voorspellingen doen op zo’n lange termijn. @Roel heb je toevallig ook zulke voorspellingen die ze hadden gemaakt voor de afgelopen maanden in Noord-Amerika? Het zou me namelijk niet verbazen als die ook iets warmer dan gemiddeld zijn terwijl het veel kouder dan gemiddeld is. We zitten sinds de laatste kleine ijstijd op dit moment nu eenmaal in een langzaam opwarmende trend, wat dat betreft is de kans dat je dan goed gokt nu eenmaal hoger dan 50% dus is dat de meest veilige manier van het weer voor de komende maanden gokken/‘voorspellen’

Born to Ride

Waar ik dan wel nieuwsgierig naar ben: al die weermodellen zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Nou heb ik weleens gehoord dat het klimaat aan het veranderen is. Hoe wordt dat meegenomen in de weermodellen? Want het lijkt mij nogal uitmaken voor al die luchtstromen als het zeewater wereldwijd een graad warmer is, of gebieden veel droger/natter zijn geworden dan ze vroeg waren.

En op welke plaats eindigt VVV dit seizoen volgens de modellen @Roel ? 😉😁

Uitrusten doe je maar in de lift.

Ik verwacht sneeuw boven 1500 meter en veel regen en kunstsneeuw in de onderste lagen. Ook voor de komende jaren trouwens.

Als ze nog niet eens accuraat de volgende dag kunnen voorspellen…
Hoe denken ze dat dan voor een seizoen te doen…

*bericht bewerkt door luuk777w op 18 nov 2018 21:01

Wintersport, het beste wat er is.

Zit Piet Paulusma er flink naast?
Hadden we hier maar bergen.
Citaat Piet Paulusma.
"Elk jaar kom ik in oktober of begin november met mijn voorlopige wintervoorspelling. Ik ga uit van een zware winter met vaak overlast en te koud.

Eind november of op 1 december kom ik met mijn definitieve wintervoorspelling, op 1 december begint de meteorologische winter.

Zware winter
Ik ga uit van een zware winter die over het geheel genomen te koud wordt, mogelijk meer dan een graad afwijking van normaal. Onder een zware winter versta ik niet alleen de kou, maar ook de overlast die vaak zal voorkomen. Het zal overlast zijn door winterweer, ijzel, sneeuw en vorst. Ook stormweer en (veel) regen zullen voorkomen. Kortom een winter van extremen met regionaal soms grote verschillen. De wintermaanden zullen ook nog een paar (kortere) perioden met stabiel of stabieler weer afleveren.

Start in december
De winter zal in december al van start gaan. In december ook sneeuw. Januari kan wel eens kwakkelend verlopen. Maar koning Winter zal ook in januari aanwezig zijn. Als het verloop van januari kwakkelend is zal februari voor fikse winterkou zorgen. De maanden januari en februari kunnen wat dat betreft ook gemakkelijk wisselen van weerbeeld.

Opvallend:
We komen deze winter op schaatsen en voor een langere periode dan twee of drie dagen. En mogelijk ook meer dan een periode. Ik sluit niet uit dat wij deze winter plaatselijk wel eens in de buurt van de -20 graden gaan uitkomen als laagst gemeten temperatuur. Vaker dan 1 keer een sneeuwdek, dus een witte wereld. De totale neerslag in deze winter zal normaal of meer dan nnormaalormaal zijn. Ook hier geldt dat het regionaal verschillend kan uitpakken".

Als ze nog niet eens accuraat de volgende dag kunnen voorspellen…
Hoe denken ze dat dan voor een seizoen te doen…

luuk777w op 18 nov 2018 20:49

Dat is een veelgehoorde kritiek ook bij klimaatmodellen. Maar dit is appels met peren vergelijken. Seizoensverwachtingen pretenderen geen exacte verwachting voor een dag en plaats te geven, maar een bepaalde trend over een veel groter gebied. Dat is een andere tak van sport. Zelfs als een seizoensverwachting uitkomt (wat dus niet altijd gebeurt) kunnen de verschillen per plaats heel groot zijn. Onder andere omdat de Alpen groot zijn en veel sneeuw in de Noordalpen soms juist droogte in de Zuidalpen betekent. En dan hebben we het nog niet over beleving. De afgelopen winter was zeker niet koud, al hebben sommigen daar door een paar koude weken een heel ander idee bij.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Hmmmmm…
Ja oke, daar zit wel wat in ja.
Het is globaal genomen ipv precies zoals bij een dag voorspelling.
Snap 't, thanks!

Wintersport, het beste wat er is.

Zou het winterweer op zo’n langer termijn te beoordelen zijn? Als ik soms zie hoe afwisselend de weersverwachtingen hier in Nederland zijn, deze zijn soms een dag van te voren echt accuraat. Maar… het zou wel fijn als je de sneeuwverwachting ver van te voren weet.

Je kunt beter nu zoon verwachting hebben voor de winter, dan kan het alleen maar meezitten. Als je nu al gaat roepen dat het een koude en sneeuwrijke winter wordt, kijken ze je boos aan als het niet uitkomt.

Ik vind het een ingewikkeld verhaal. Eigenlijk alleen de conclusie begrijp ik, maar dan nog kan het alle kanten op gaan. Wij maken ons wel een beetje zorgen over Val Gardena de eerste week van maart 2019. Dit jaar gingen we de eerste week van februari en zaten we in een warme week, één dag was het echt heel warm en eigenlijk de hele week was het zacht overdag en zonnig. Ik vond het heerlijk, maar de sneeuw was al aan het smelten en sneeuwkanonnen werden al veel ingezet. 's Nachts was het koud en alleen bij de hoge bergtoppen smolt het nog niet. Volgend jaar dus een maand later… Hopelijk is er nog genoeg sneeuw in Ortisei!

Je kunt beter nu zoon verwachting hebben voor de winter, dan kan het alleen maar meezitten. Als je nu al gaat roepen dat het een koude en sneeuwrijke winter wordt, kijken ze je boos aan als het niet uitkomt.

Tim. op 19 nov 2018 14:23

Ja dan kun je elke jaar zeggen dat het een K** winter wordt, dan zit je altijd goed. Lijkt me niet helemaal de insteek :).

Je kunt beter nu zoon verwachting hebben voor de winter, dan kan het alleen maar meezitten. Als je nu al gaat roepen dat het een koude en sneeuwrijke winter wordt, kijken ze je boos aan als het niet uitkomt.

Tim. op 19 nov 2018 14:23

Ja dan kun je elke jaar zeggen dat het een K** winter wordt, dan zit je altijd goed. Lijkt me niet helemaal de insteek :).

Jamie86 op 20 nov 2018 19:22

Maar nog een andere vraag, hoe was de seizoensverwachting van dit zomer? Was deze ook zo droog voorspeld of klopte daar ook geen biet van? Sorry maar die langetermijnvoorspellingen geloof het nog niet zo. Dan moeten er keiharde feiten en cijfers op tafel liggen waar te zien is dat deze ook werkelijk kloppen. En het mooie is dat iedereen wat anders voorspelt

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie