Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nog een paar warme dagen

Roel op 13 november 2018· 14 reacties

Courchevel (F)

Er komt weer dynamiek in de weerkaarten. Al enkele dagen zien we de ontwikkeling van een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië voor begin volgende week waarmee het een stuk kouder wordt waardoor er eindelijk kunstsneeuw gespoten kan gaan worden. Het is bijzonder spannend wat eruit voortvloeit want het kan na de afkoeling nog alle kanten op.

Sneeuwzeker

Op dit moment is er van winterweer of dynamiek weinig sprake. Wel kwam er een grappige foto voorbij op

clameslogan Schneesicherste region der Alpen gelijk te geven. Zo erg is het in dit skigebied niet gesteld met de sneeuw. Op dit moment is het wel degelijk een van de sneeuwrijkste niet-gletsjerskigebieden van Oostenrijk al zijn de liften nog niet open (dat gebeurt donderdag).

Nog warm

De eerstkomende dagen is nog warm in de Alpen. Gisteren werd het in de Franse Alpenstad Chambéry 23 graden. Een record voor het tweede decade van november! In Garmisch-Partenkirchen (D) werd het 21 graden en in het Oostenrijkse Bludenz 23,3 graden. Extreem hoge maxima dankzij de föhn die de noordalpen nog atijd ‘teistert’. Tegelijk is sprake van een inversie. Op de Schmittenhöhe (2000m) bij Zell am See was het gistermiddag ruim 16 graden. Bijna 3 graden warmer dan in Zell am See op 750m.

Beeld van vanochtend. In het midden Zell am See, rechtsboven de Schmittenhöhe. Op de achtergrond links de Kitzsteinhorn

Oostenwind

Gisteren bereikte ons het bericht dat Val Thorens de opening met zeker een week heeft uitgesteld. De vraag is dus of het volgende week goedkomt. De eerste signalen zijn positief. De wind gaat zoals gezegd naar de oosthoek en daarmee komt koudere lucht dichterbij. In het weekend al liggen de temperaturen in Oostenrijk een stuk lager dan ze nu zijn, en het is de bedoeling dat met die oostenwind de kou ook richting Franse Alpen stroomt. Waarschijnlijk gebeurt dat op maandag en dan kunnen de sneeuwkanonnen in de hele Alpen volop gaan spuiten.

In het weekend vanuit het oosten langzaam kouder

Blijft het koud?

Daarna wordt het een stuk onzekerder. Boven, of net ten zuiden van de Alpen ontwikkelt zich in de hogere luchtlagen een lagedrukgebied dat de verwachting een stuk complexer maakt. De kans bestaat dat de wind in de oostelijke Alpen terugdraait naar het zuiden waardoor het zachter wordt. Föhn ligt dan opnieuw op de loer, maar tegelijkertijd neemt vanuit het zuiden de sneeuwkans toe. Hoeveel en waar dit sneeuw geeft is op dit moment niet te zeggen. De precieze ontwikkeling is nog allesbehalve duidelijk en alle opties zijn open, maar het lijkt erop dat juist het Sauerland het langst in de koude lucht blijft. Samengevat:

  • deze week nog zacht
  • in het weekend langzaam kouder
  • begin volgende week vrij koud met prima condities voor kunstsneeuw
  • daarna onzekere ontwikkeling
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

evr6613 november 2018 · 09:41

Niet te veel juichen vwb die sneeuwkanonnen. De alpen hebben een extreem droge zomer gehad begreep ik, dus de watervoorraden zullen daar ook onder geleden hebben.

Edwin van Riel
Roelauteur13 november 2018 · 10:43

@evr66 dat schreef ik gisteren al. Het zal niet overal even makkelijk gaan. In Zwitserland verwachten ze al lokaal problemen https://www.nau.ch/news/videos/schweizer-kunstschnee-besteht…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097613 november 2018 · 10:47

Als je de 14 daagse volgt staat er sneeuw op, niet veel , een begin

Gerrit13 november 2018 · 10:56

@Roel,
ik snap ook niet waarom ze de sneeuwkanonnen al zouden doen afgaan. Als na volgende week de verwachting nog onzeker is en het terug warmer wordt gaat dat laagje dat ze dan aanleggen ook terug vlug wegsmelten. En ze hebben al zo weinig watervoorraad. Ik denk dat het beter wordt de natuur gewoon zijn gang te laten gaan en de sneeuwkanonnen gebruiken als het echt zeker is dat het ook iets uithaalt… Hoe zit het nu met kirchbuhl bv… daar hebben ze enkele pistes aangelegd maar hoelang kunnen ze die pistes nog wit houden als de temperatuur zo hoog blijf. En wat heeft dan al die moeite uitgehaald? Alleen nog maar meer CO de lucht ingespoten ipv sneeuw :-(

michelr13 november 2018 · 10:57

Niet te veel juichen vwb die sneeuwkanonnen. De alpen hebben een extreem droge zomer gehad begreep ik, dus de watervoorraden zullen daar ook onder geleden hebben.

evr66 op 13 nov 2018 09:41

Ik heb de voorraad gezien op de gletsjer van Sölden, die zat helemaal vol. Op de Schattberg in Saalbach HInterglemm idem ook helemaal vol.

Roelauteur13 november 2018 · 11:00

@Gerrit het gaat vooral om de hogere skigebieden die binnen een paar weken opengaan. Ischgl bv. en Val Thorens is al aangehaald. Lagere skigebieden zullen het waarschijnlijk eerst aankijken. Ik ben het ermee eens dat het wel zin moet hebben.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
michelr13 november 2018 · 11:04

Gekeken op +105, daar en eerdere kaarten begint een Scandihoog vorm te krijgen. Krijg er al meer geloof in dat de winter eindelijk haar intrede doet.

alruba13 november 2018 · 12:02

@ Roel…
Voor de kleine en lagere skigebieden, bv ehrwald wordt dit toch stilaan een probleem, of zie ik dit verkeerd?
Nog geen vorst gehad, droge zomer,…
Opening weliswaar rond 15 december maar vooruitzichten toch niet zo rooskleurig… idem voor damuls- mellau.
Thx voor de feedback

Roelauteur13 november 2018 · 12:53

@alruba er is nog tijd genoeg tot 15 december. Het skigebied kan nog volledig ingesneeuwd raken voor die tijd maar het kan ook droog blijven, we weten het niet. Maar we hoeven echt nog niet in paniek te raken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097613 november 2018 · 19:10

hopelijk kan winterberg ook beginnen met de productie van kunstsneeuw na het weekend

Atomic-13 november 2018 · 19:33

@Gerrit het gaat vooral om de hogere skigebieden die binnen een paar weken opengaan. Ischgl bv. en Val Thorens is al aangehaald. Lagere skigebieden zullen het waarschijnlijk eerst aankijken. Ik ben het ermee eens dat het wel zin moet hebben.

Roel op 13 nov 2018 11:00

De laatste jaren (vorig jaar uitgezonderd) is toch wel gebleken dat voor kerst elke mogelijkheid om te besneeuwen aangegrepen moet worden. We hebben het volgende week ook al over 20 november als de kou invalt, dat is 1-2 weken voor de geplande openingsdatum van het overgrote deel van de skigebieden (ook veel Oostenrijkse gebieden tot 800m).

Verwacht dat de meeste vol gas de kraan gaan opendraaien, zeker vanaf 1500m. Een Saalbach, Kitzbuhel, Zillertal, Schaldming, Sella ronda (en zo kun je er nog makkelijk 20 opnoemen) zullen de seizoensstart niet gaan afblazen als er mogelijkheden zijn.
Wellicht dat door het schaarse water wel op plaatsen meer op kwaliteit wordt ingezet i.p.v. kwantiteit…

Pieter23097613 november 2018 · 19:52


hopelijk komt hij uit ,nog ver dromen mag

Jeffrey.13 november 2018 · 21:21

+276 ;) mooie kaart dat wel!

Seriously snow addicted family!
Pieter23097613 november 2018 · 21:29

+276 ;) mooie kaart dat wel!

Jeffrey. op 13 nov 2018 21:21

Voornamelijk de kaart voor West vlaanderen is dan zalig 18 cm , spijtig gaat ECMWF nog niet mee

Plaats een reactie