Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nog minimaal een week volop zon

Roel op 19 februari 2019· 6 reacties

Zonsopkomst boven Leogang (O)

Het hogedrukweer houdt onverstoorbaar aan voor een groot deel van de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Zonovergoten, nauwelijks wolken maar ook behoorlijk zacht weer zijn de bijbehorende kenmerken. En dat nog minstens een week lang. Oostenrijk doet daar weinig voor onder, al trekken hier soms net wat meer wolken over.

Ietsje koeler

Vandaag blaast het hogedrukgebied “Dorit” de aftocht. Dagenlang was dit systeem verantwoordelijk voor zon en zachte lucht. Het betekent niet het einde, want een nieuw hogedrukgebied wordt al in de steigers gezet. Als dit systeem het komende vrijdag voor gezien houdt ligt er weer een hogedrukgebied klaar dat het stokje overneemt en zo gaat het maar door. Grootschalig verandert er bar weinig aan het zonnige en droge weer in de Alpen. De verschillen zitten hem in de overgangsmomenten tussen de hogedrukgebieden, waar Oostenrijk nog het meest van merkt.

Dat begint vandaag met een langzame toename van de bewolking in de uiterste noordalpen. In de meest noordelijke regio’s van het Salzburgerland kan vannacht zelfs een vlokje sneeuw vallen maar dat zal weinig voorstellen. Morgen is het iets minder zonnig in Oostenrijk en het is vooral iets frisser. Denk niet dat je een extra jas nodig hebt, het is morgen nog altijd vier graden warmer dan normaal. Het waren er namelijk tien (boven de inversie).

Nog altijd volop sneeuw in Ellmau op 820 meter

Wat sneeuw

De volgende kleine verstoring is voor vrijdag tijdens de aflossing van het volgende hogedruksysteem. Vanuit Tsjechië stroomt dan koudere lucht naar het zuiden en hoewel de kou voornamelijk over de Balkan trekt krijgt de oostelijke helft van Oostenrijk hier een staartje van mee. Er kan wat lichte sneeuw vallen, hoofdzakelijk weer ten oosten van Salzburg maar houd ook dan rekening met iets meer wolken. De meeste kans op zon heb je in Vorarlberg en in het zuiden tegen de Italiaanse grens. Al die tijd schijnt de zon in Frankrijk, Zwitserland en Italië waarschijnlijk onverminderd door.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Les Menuires (F)

Hoe lang nog?

De grote vraag is natuurlijk hoe lang dit weer nog aanhoudt. Tot en met volgende week dinsdag lijkt er in ieder geval nog weinig aan de hand. Dat betekent dat de vakanatiegangers uit Midden-Nederland nog zeker van dit mooie weer gaan profiteren. Daarna beginnen er wat verschillen te ontstaan, waarbij de kans dat het zonnige weer nog langer aanhoudt voor de westalpen het grootst is. De luchtdruk blijft hoog maar op basis van de positie waar de hogedruk volgende week berekend wordt blijven de Franse en Zwitserse Alpen het verst van de storingen verwijderd. Italië profiteert van de beschutting die de alpenhoofdkam biedt dus daar verwacht ik ook weinig spektakel.

Nee áls er wat gebeurt volgende week dan is het waarschijnlijk weer in Oostenrijk. Dat is nog allemaal ver weg. Voorlopig is het vooral genieten! Druk maken over de sneeuwhoeveelheden? Ook niet doen, op zuidhellingen is het wat dunner maar dit is wat er in het oostelijk Alpengebied nog aan sneeuw ligt. Het westelijk Alpengebied doet daar weinig voor onder.

Bron: @JZ_Lpz Janek Zimmer / Kachelmannwetter.com

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Gerrit19 februari 2019 · 08:00

@Roel
Nee áls er wat gebeurt volgende week dan is het waarschijnlijk weer in Oostenrijk
En wat kan er dan gebeuren :-) Als er iets moest gebeuren?

Roelauteur19 februari 2019 · 09:14

@Roel
Nee áls er wat gebeurt volgende week dan is het waarschijnlijk weer in Oostenrijk
En wat kan er dan gebeuren :-) Als er iets moest gebeuren?

Gerrit op 19 feb 2019 08:00

Zoiets als er vrijdag gebeurt, vanuit het noorden wat meer bewolking en misschien enige sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Harm19 februari 2019 · 09:58

Ik was afgelopen weekend (vrijdag/zondag) op de pistes in Dorfgastein/Grossarl en daar hield de sneeuw het super tot in het dal, ondanks de hoge temperaturen ('s nachts vroor het wel) en de zon. Wel waren de medewerkers van het skigebied huiverig voor eind deze week omdat dan de echte grote drukte begint en er waren afgelopen zondag nog geen voortekenen voor een ander weerbeeld.

Jay19 februari 2019 · 12:13

Wel waren de medewerkers van het skigebied huiverig voor eind deze week omdat dan de echte grote drukte begint

Harm op 19 feb 2019 09:58

Waar was men dan huiverig voor? Doet de drukte de sneeuw sneller laten smelten? Of valt er niet meer tegenop te prepareren?
Ik heb het idee dat er genoeg ligt en ik me geen zorgen hoef te maken over de kwaliteit.
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/458518/wat-doen-de…

Harm19 februari 2019 · 15:08

Wel waren de medewerkers van het skigebied huiverig voor eind deze week omdat dan de echte grote drukte begint

Harm op 19 feb 2019 09:58

Waar was men dan huiverig voor? Doet de drukte de sneeuw sneller laten smelten? Of valt er niet meer tegenop te prepareren?
Ik heb het idee dat er genoeg ligt en ik me geen zorgen hoef te maken over de kwaliteit.
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/458518/wat-doen-de…

Jay op 19 feb 2019 12:13

Ik heb ze zelf niet gesproken maar een maatje van mij die les had vertelde dat die middag. De combinatie van drukte, toch wat afnemende sneeuw(kwaliteit) en warmte. Ze hoopten in ieder geval dat er spoedig weer sneeuw zou vallen…

Des20 februari 2019 · 00:20

Valt me op dat in Munchen ondanks al bijna een week overdag 15 graden er nog voldoende stukken met sneeuw en sneeuwhopen te vinden zijn met relatief weinig smeltwater.

Plaats een reactie