Een dag regen en sneeuw, daarna volle bak zon

Roel op 21 februari 2019· 7 reacties

Begin van weer een mooie dag op de Zugspitze (D)

Het wordt morgen even een spannende dag, want in aansluiting op het Duitse model waar ik gisteren naar verwees hebben meer weermodellen de switch gemaakt naar neerslag van betekenis. Alleen in Oostenrijk, dat dan weer wel en het is maar tijdelijk. Vanaf zaterdag komt de zon weer in volle glorie terug om misschien wel tot het eind van de maand niet meer te verdwijnen.

Iets minder zon

Gisteren was het iets minder zonnig dan de dagen ervoor, maar zeker niet slecht. Het betrof eigenlijk alleen delen van Oostenrijk zoals je op deze satellietfoto ziet. We hadden te maken met iets vochtigere lucht die vanuit het noorden binnensloop. Vanuit het Italiaanse Schöneben bij Nauders keek Patrick tegen de wolkenveldjes aan.

Bron: NASA

Schöneben (I) met blik in noordelijke richting

Zuidhellingen

Vandaag is het weer een mooie dag met in Frankrijk en Zwitserland weer strakblauwe luchten. In Oostenrijk trekken er een paar wolkjes over maar tussendoor schijnt de zon. Het wordt opnieuw vrij zacht met ongeveer nul graden op 2000 meter, in de westalpen is het iets meer. Ruud zit inmiddels in het Franse Les Sybelles. De Franse Alpen hebben nu al zo’n tien dagen zon en daar worden de steilere zuidhellingen langzaam wat groenig.

Les Sybelles (F)

Morgen regen en sneeuw in Oostenrijk

Morgen krijgen we een hele andere dag, niet in Frankrijk want daar schijnt de zon nog steeds maar in Oostenrijk. Met een noordoostelijke stroming wordt iets frissere en ook vochtigere lucht aangevoerd die botst tegen de noordkant van de Alpen. Dat geeft veel bewolking en ook sneeuw. Ten opzichte van gisteren zijn het niet meer alleen de Duitsers maar ook de Amerikanen en Europeanen die duidelijk meer neerslag berekenen. Het gaat om de gebieden ten oosten van Innsbruck waar op meerdere plaatsen toch zo’n 20-30cm sneeuw kan vallen. Het meeste wordt nog altijd in het Salzburgerland en ten oosten daarvan berekend.

Maar dan de sneeuwgrens! Nu de hoeveelheden wat groter uitvallen wordt de sneeuwgrens ook een belangrijke factor. Heel koud is de lucht namelijk niet, vooral het eerste deel van de dag is er best wat regen mogelijk beneden de 1000 tot 1500 meter. Stel je in op een natte ochtend beneden in het dal. Hogerop gaat de regen over in sneeuw en later op de dag gebeurt dat ook lager op de berg. Cumulatief kan er zo’n 20cm tot lokaal een halve meter sneeuw vallen in de meer oostelijke gebieden. In de dalen waar het lang regent zal er echter weinig tot niks bijkomen. Omdat het behoorlijk waait zal het sneeuwdek zelfs te lijden hebben van de regen maar gelukkig wordt het 's avonds weer droog. Vorarlberg krijgt hier veel minder van mee, en verder naar het westen toe in Zwitserland en Frankrijk blijft het gewoon droog. Hetzelfde geldt voor Italië. Hieronder de neerslagberekening van ons weermodel, dat me vandaag gezien de andere modellen redelijk terughoudend lijkt. Het zwaartepunt van de neerslag komt wel goed overeen.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Zon komt terug

Morgen krijgen we heel ander weer dus dan we gewend zijn, maar het zonnige weer dat in de westalpen aanhoudt breidt zich zaterdag alweer uit over de rest van de Alpen. Een nieuw hogedrukgebied verschijnt op het toneel en de rest van de komende week zal dit systeem het weer domineren. Er staat andermaal veel zon op het programma en de temperatuur begint weer licht te stijgen. Halverwege volgende week ligt de nulgradengrens weer op zo’n 2500 tot 3000 meter.

Genieten bij de Goaßstall met uitzicht op Hinterglemm (O) (foto: michelr)

Tot het einde van de maand lijkt de hogedruk stand te houden. Daarna, en dat zal omstreeks het begin van de carnavalsweek zijn, lijkt het langzaam minder standvastig te worden. Voor details is het echter veel te vroeg. Maak je je zorgen? Dan verwijs ik graag naar dit stukje.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

dJaco21 februari 2019 · 13:11

Plaatselijk vrij veel regen. Wat doet dit de sneeuw in lager gelegen gebieden? Bvb. Alpendorf, Wagrain?

Marijnt21 februari 2019 · 16:51

*bericht bewerkt door Marijnt op 21 feb 2019 16:53

Marijnt21 februari 2019 · 16:53

Dubbel…

*bericht bewerkt door Marijnt op 21 feb 2019 16:54

dJaco21 februari 2019 · 16:56

Thx, die had ik al gelezen. Natuurlijk smelt de sneeuw niet zomaar weg. Maar een goede regenbui (ze voorspellen 15l) lijkt me toch ook niet optimaal.

bartvwg21 februari 2019 · 16:58

Een bak warme regen op die lagere pistes zal ze in ieder geval geen goed doen.

Roelauteur21 februari 2019 · 17:26

In de link van @Marijnt staat de informatie. Ik kan er alleen aan toevoegen dat de verwachte wind in combinatie met de regen morgen wel een nadelige rol kan spelen. Gelukkig is het geen waterballet en houdt het morgenavond weer op.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
xx1022 februari 2019 · 06:49

In Mellau regent het wel.

Xx10

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.