Opkomende sneeuwval voor de Franse Alpen

Roel op 26 november 2019· 9 reacties

Bron: NASA
Bron: NASA

We beleven even een rustmomentje. Gisteren al was het prachtig weer in een groot deel van de Alpen. Kijk dit satellietbeeld van de NASA maar eens waarin een groot deel van de besneeuwde Alpen te zien is vanuit de ruimte. Er is een volgende portie sneeuw onderweg, nu vooral voor de Franse Alpen maar niet voordat we eerst door wat nattigheid moeten.

Weststau

Weststau

Vandaag is het nog niet zo ver. We profiteren van een uitloper van een hogedrukgebied die zorgt voor vriendelijk maar vrij zacht weer. Dat is de reden dat de storing die de Franse Alpen morgenvroeg als eerste bereikt in aanvankelijk regen in petto heeft. Gelukkig gaat de temperatuur dalen waardoor de sneeuwgrens van 2000 meter naar ongeveer 1500 meter daalt. Dat is vooral prima voor de Franse Alpen en het westen van Zwitserland. De skigebieden hier liggen wat hoger en omdat er een echte weststau op gang komt gaat er tussen morgen en vrijdag cumulatief een behoorlijk pak vallen, gemiddeld zo tussen de 40 en 80 centimeter met een paar uitschieters naar boven.

In de rest van de Alpen duurt de neerslag veel korter en blijft het ook langer zacht. Daar is geen sprake van stuwing dus de neerslag trekt vrij snel van west naar oost. De Italiaanse Alpen weten er boven de 2000 meter lokaal nog 10 tot 20 centimeter uit te persen maar in Oostenrijk blijft het bij een paar centimeter.

Het meestal sneeuwrijke Warth-Schröcken (O) ligt er nu wat minder florissant bij
Het meestal sneeuwrijke Warth-Schröcken (O) ligt er nu wat minder florissant bij

Korte nordstau

Dat verandert op vrijdag maar dan alleen voor het westen van Oostenrijk. De stroming kantelt naar het noordwesten en daarmee krijgen we even te maken met een nordstau, oftewel stuwing vanuit het noorden wat in feite de sneeuwbrenger is voor Oostenrijk. Lang duurt dit helaas niet, al op zaterdag is de stuwing voorbij en komen we onder invloed van een hogedrukgebied. Vooral Vorarlberg en de Arlberg zullen hier echt van profiteren. Hoe verder naar het oosten, hoe minder sneeuw je mag verwachten. De sneeuwverwachting voor de komende 6 dagen laat dat verschil goed zien. De Kitzbüheler Alpen krijgen minder dan bijvoorbeeld het Kleinwalsertal waarmee meteen het klassieke verschil in sneeuwzekerheid tussen deze gebieden is verklaard.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Weer sneeuw voor het zuiden?

Vervolgens wordt het weer interessant voor de zuidalpen. Zondag trekt een storing Frankrijk binnen en dan draait de wind weer naar het zuiden. Omdat er met die korte nordstau op vrijdag koudere lucht is binnengestroomd kan het zondag mogelijk tot in de dalen gaan sneeuwen. Waar precies kan ik nog niet zeggen. De Franse Alpen zitten op de voorste rij maar de modellen zijn het er niet over eens waar de storing precies naartoe trekt. Het Amerikaanse model tekent hem daarna in boven Italië en is daardoor veel sneeuwrijker (voor de zuidalpen) dan het Europese model, dat hem laat afzwaaien richting de westelijke Middellandse Zee. Morgen hoop ik meer zekerheid te geven. Aan de kou zal het niet liggen, na zondag stroomt er alleen maar koudere lucht binnen. Dat is, zoals gezegd, koren op de molen voor de skigebieden die het voorlopig van kunstsneeuw moeten hebben. Dat zijn op dit moment de Oostenrijkse skigebieden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

O wat een spanning! Hoe zou Wunderkammer dit weerbericht ervaren? St. Anton wordt alleen zeer indirect benoemd.

Klinkt goed👍
Ben benieuwd of we een “witte” kerst hebben in La Norman.

Jij hebt ff genoeg @Rogier nu zijn wij aan beurt :)

pff…

Dit lezende( wat voor advies zou je geven als bestemming voor de periode van 1-5 december?

Dit lezende( wat voor advies zou je geven als bestemming voor de periode van 1-5 december?

Nadinederooij op 26 nov 2019 14:15

Ik zou het nog niet durven zeggen vanwege de genoemde onzekerheid. De berekeningen vanaf zondag zijn niet betrouwbaar.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dank je Roel.

Ik was vannochtend in Hochgurgl daar lag op sommige plekken uit de wind meer dan 2 meter, net onder de top van de Timmelsjoch pass zou meer dan 4 meter liggen.

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/ab16744cfba08dbd4cec0de0...

Daarna ben ik naar de gletscher in Stubai gereden, hemelsbreed misschien 10 km van hochgurgl maar via de weg deed ik er twee uur over.

Daar was het inmiddels licht bewolkt. Redelijk druk - zowel ski als snowboard wedstrijden. Sneeuw top alleen de dalafdaling iets ijzig en veel kleine kiezels - maar voor deze tijd van het jaar perfect. En Witte busjes schijnen het helemaal te zijn als wintersport vervoer dit jaar.

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/9914c6da1d08e91bbb8a16c2...
https://cdn.wintersport.nl/forum/25/a060544d5fd350b4a498b6ca...
https://cdn.wintersport.nl/forum/25/d914465b2da46cfea1c870a0...
https://cdn.wintersport.nl/forum/25/0e98a713a3ab2e4159cdc728...
https://cdn.wintersport.nl/forum/25/6de12ce7aba60cef6e867d09...

Gaan die Oost-Europese stukadoors nu ook al op wintersport?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie