Extreem wisselvallig, in het weekend beter

Roel op 09 februari 2020· 10 reacties

Schijnbare rust in Sankt Johann in Tirol (O)

We staan aan de vooravond van een weerkundig hele interessante maar ook gevaarlijke en onaangename 48 uur. Vanaf morgen moeten we twee dagen van storm en neerslag uitzingen waarbij het niet altijd mogelijk zal zijn om de berg op te gaan. Gelukkig levert het ook wat op want de sneeuwgrens daalt en veel skigebieden kunnen verse sneeuw tegemoet zien. Regionaal zelfs veel sneeuw maar onderschat, als er vanaf woensdag wat meer opklaringen gaan komen, het lawinegevaar niet.

Sabine houdt huis in de Alpen

Terwijl de naam “Ciara” trending is bij ons, is dat in de Duitstalige landen (dus Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) de naam “Sabine”. Twee namen voor hetzelfde lagedrukgebied, maar het is een gevolg van twee (eigenlijk zelfs drie!) systemen die we in Europa verzonnen hebben. Ik houd liever vast aan de Duitstalige benaming Sabine omdat de Duitsers hier simpelweg een veel langere historie in hebben. Het Institut für Meteorologie der Freie Universität Berlin doet dit sinds 1954 tegenover 2015 bij de Britten. Maar zoals de Vlaamse weerman Frank Deboosere terecht opmerkt; het wordt hoog tijd voor één systeem.

Vandaag zien we “Sabine” op de weerkaart als een sub-lagedrukgebied van de grote moederdepressie “Ruth”. De lijntjes van gelijke luchtdruk liggen bijzonder dicht bij elkaar wat wijst op grote windsnelheden. Vandaag valt het in de Alpen nog wel mee, de zon schijnt zelfs nog, maar morgen trekt het stormveld vol over de Alpen. Houd op de berg rekening met windstoten van 150 tot lokaal zelfs 200 km/uur!

Veel sneeuw in de weststau-gebieden

Met de toename van de wind trekt er morgen ook een koufront over. Daar kan een klap onweer bijzitten maar de meeste sneeuw verwacht ik eigenlijk vanaf de nacht naar dinsdag. De sneeuwbuien klitten dan meer aan elkaar vast en vooral in de Franse en Zwitserse skigebieden plus de Oostenrijkse Arlberg kan in 24 uur tijd veel sneeuw naar beneden komen. De sneeuwgrens daalt van 1300 -1600 meter naar 800 - 1200 meter.
In deze gebieden kan 50 tot 100 centimeter sneeuw vallen. In de rest van de Alpen valt duidelijk minder, met in de Italiaanse Dolomieten misschien maar een paar centimeter.

Pluk de dag

Vanaf woensdag lijkt er iets meer ruimte te komen voor de zon. Niet dat het stabiel wordt, alleen de pauzes tussen de neerslagzones worden iets langer. Afhankelijk van de timing kan het in de loop van woensdag en ook donderdag heel aardig weer zijn. Profiteer van die dagen, maar wees bijzonder voorzichtig als je het off-piste terrein wil opzoeken. De stormwinden in combinatie met de sneeuwval maken het lawinegevaar niet te onderschatten! Houd de lawineberichten daarom goed in de gaten.

De volgende storing staat voor donderdagavond en vrijdag op het programma. Dan valt er waarschijnlijk opnieuw veel sneeuw in de westalpen en met wat geluk doet Oostenrijk dan goed mee. Ik denk wel dat dit voorlopig de laatste actieve storing is.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Vanaf het weekend meer zon

De weermodellen voorzien vanaf het weekend meer hogedrukinvloed en bij een naar zuidwest draaiende wind wordt het gevoelig zachter. Alleen de hoofdberekening van het Amerikaanse model sputtert nog tegen, maar waarschijnlijk gaat de zon veel vaker schijnen en in de noordalpen kan een föhnwind gaan opsteken. Het past goed in deze winter waarin een paar frissere fasen met sneeuwval worden afgewisseld met zeer zacht en zonnig weer. De voorjaarsvakantie voor Noord-Nederland begint waarschijnlijk dus goed. Of het lang duurt is afwachten.

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Sauerland: dooi, sneeuw, dooi

Het Sauerland krijgt na de passage van het koufront ook met sneeuw te maken, al is dat tijdelijk. De sneeuw die afgelopen week is gevallen smelt eerst grotendeels weg, om vanaf dinsdag weer te worden aangevuld. Ik verwacht in totaal toch zeker zo’n 20 tot 25 centimeter sneeuw. Vanaf vrijdag loopt de temperatuur wel weer op, en waarschijnlijk begint de boel dan weer langzaam te dooien, zoals we een volger op Twitter dat gisteren ook zag gebeuren. Het blijft daar kwakkelen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Siard9 februari 2020 · 10:46

Hoe kan het dat bij een Weststau-achtige situatie zoals nu, gebieden als Les Trois Vallées relatief weinig sneeuw mee pakken? Komt daarvoor de stroming toch te noordelijk te liggen? Valt me op dat voor Tignes bijvoorbeeld veel meer sneeuw wordt berekend.

Stay frosty
Marije779 februari 2020 · 10:56

Zie de sneeuwverwachting voor Val d’Anniviers Zwitserland (Grimentz-Zinal) enorm verschillen per website. Hier stond het de afgelopen dagen nog op zo’n 20-40 cm voor maandag/dinsdag. Nu is dat nog maar 5 cm. Ik kan dat niet helemaal rijmen met bovenstaand beschreven weersverwachting?
Andere websites geven nog wel wat ruimere sneeuwval aan.

Matthias1239 februari 2020 · 11:54

Eindelijk weer eens een lekkere storm. Jammer van de sneeuw maar ik kan er echt van genieten. Net wezen kijken bij het NK tegenwind fietsen. Jammer voor de golfslag dat het geen noordwester is.

Born to Ride
Roy19809 februari 2020 · 12:00

Ik hoop dat het weer niet te warm word. Volgende week richting de alpen, ik heb liever ijskou dan lente temperaturen.

Roelauteur9 februari 2020 · 12:14

@Siard @Marije77 alles valt of staat met de precieze aanstroming. Een kleine windrichtingverandering geeft met deze windsnelheden grote verschillen. Beter was iets minder wind.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Siard9 februari 2020 · 13:21

Dat vermoedde ik al, bedankt voor de uitleg @Roel!
Hopelijk blijft alles een beetje heel in de Alpen (en daarbuiten).

Stay frosty
MarcoB739 februari 2020 · 14:12

Hoi Roel! Bedankt voor het weerbericht! We vertrekken vanavond naar Serre chevalier. Verwacht je veel gesloten liften ivm de wind in de zuidelijke alpen? Misschien dat @Rogier wellicht wat info over heeft?

*bericht bewerkt door moderator op 09 feb 2020 14:12

Jeffrey.9 februari 2020 · 14:58

Zo te zien gaat het best lekker in Vorarlberg!

Seriously snow addicted family!
Roy19809 februari 2020 · 16:38

Die weersvoorspelling is hier wel echt heel anders dan andere sites. De sneeuwgrens is bij deze site is vele malen hoger…

Pieter2309769 februari 2020 · 20:13

Regen tot op 2000 m , niet echt winters

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.