Morgen regen, daarna weer flink wat zon

Roel op 09 maart 2020· 12 reacties

Het gesloten Livigno (I) gistermiddag

Zo ziet een afgesloten skigebied eruit om half drie zondagmiddag bij Kaiserwetter. Het is de confronterende aanblik van het gesloten Livigno dat voorlopig als spookskigebied door het leven gaat vanwege het Coronavirus (check ons liveblog voor meer informatie). Verder blijven de condities voorlopig prima in de Alpen. Ondanks de regen van morgen.

Eindelijk zon

Luc Verkoelen zat de afgelopen dagen in het Kleinwalsertal. Na een paar grijze dagen was het hier gisteren eindelijk Kaiserwetter. Hier in het deelskigebiedje Ifen heersten heerlijke condities. Dat gold ook voor de rest van de Alpen, waaronder het Franse Les Sybelles.

Kleinwalsertal / Ifen (O). Foto: Luc Verkoelen

Les Sybelles (F) (via @WeerEnMeer)

Ik heb vertrouwen dat we vanaf woensdag nog een paar van zulke dagen krijgen. Een uitloper van hogedruk breidt zich namelijk vanuit het zuidwesten uit over de Alpen. Deze duwt storingen terug naar het noorden waardoor woensdag en donderdag vrij zonnig en droog verlopen. Met iedere kilometer naar het zuiden schijnt de zon feller. Het is zacht, door föhneffect kan het donderdag in de dalen van Zwitserland en Oostenrijk plaatselijk 15 tot 20 graden worden. Zoek het dus wat hoger op, een tip die ik je sowieso kan geven voor de maand maart. De zon staat niet alleen hoger maar heeft ook duidelijk meer kracht dan in januari.

Neerslag deels in de nacht

Het volgende neerslagmoment staat voor de nacht van donderdag op vrijdag op het programma. Zoals het er nu naar uitziet valt de meeste neerslag 's nachts. Dat zou mooi meegenomen zijn want we beginnen met een hoge sneeuwgrens die na het instromen van koudere lucht geleidelijk daalt. Frankrijk en Zwitserland zijn vrijdag overdag waarschijnlijk al verlost van de neerslag, en met wat geluk lukt dat vrijdag ook in Oostenrijk al is dat nog een vraagteken. In de noordalpen kan boven de 1500 meter cumulatief zo’n 10 tot 20 centimeter vallen. In de lagere gebieden is het minder doordat er eerst regen bijzit. In de zuidalpen valt maar weinig neerslag, dus daar blijft het grotendeels droog en vrij zonnig.

Zoals gisteren genoemd ziet het weekend er weer goed uit. Er bouwt zich een tijdelijke hogedrukuitloper op boven de Alpen waardoor de zon terugkeert. Ook koelt het af waardoor de sneeuw wat langer goed blijft. Begin volgende week staat er waarschijnlijk weer een storing op het programma, dus zo suddert de maand maart licht wisselvallig door. Voor details over volgende week is het helaas nog te vroeg.

Sneeuw in Val d'Isère (F)

Morgen op veel plaatsen regen

Maar nog even terug naar de actualiteit want vandaag sneeuwt het op diverse plaatsen zoals hierboven in Val d’Isère. Veel plaatsen kunnen vandaag enige sneeuw verwachten vanaf zo’n 700 tot 1100 meter, en fijne buffer voor morgen. Want hoe zit het nu precies met de aangekondigde regen van morgen? Helaas staat die nog steeds op de kaart. De verwachting is dat er 10 tot lokaal 40 millimeter valt op veel plaatsen en dat is toch substantieel.

Het begint morgenvroeg in de Franse en Zwitserse Alpen nog met sneeuw, maar doordat er zachtere lucht binnenstroomt stijgt de sneeuwgrens in de middag en avond tot boven de 1800 tot 2000 meter. Voor veel gebieden is waarschijnlijk dus geen ontkomen aan enige regen, al kan het in inneralpiene dalen rond de alpenhoofdkam nog lang doorsneeuwen. Denk aan Oberwallis in Zwitserland, maar bijvoorbeeld ook achterin het Pitztal in Oostenrijk kan de regen nog even wegblijven. De grootste kans op een verregende dinsdag heb je langs de noordelijke Alpenrand in Zwitserland, in Vorarlberg en langs de Oostenrijks-Duitse grens. Het is morgen dus nowcasten en duimen dat het meevalt. Vrijwel droog blijft het alleen in Italië, in Osttirol en Karinthië. Dit de neerslagverwachting voor morgen volgens ons weermodel:

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

EstherDijk9 maart 2020 · 09:21

Gisteren gehoord dat de skigebieden in de dolomieten ook voortijdig dicht gaan uit solidariteit. Balen, maar twee mooie weken gehad dit seizoen. Het is wel krom, in sommige gebieden ski je vlakbij Oostenrijk waar alles open is. Hoop voor de mensen in Italië dat het virus snel onder controle is! Voor hen is het een echte ramp.

Alpenrijder9 maart 2020 · 09:50

Hier zijn Kronplatz en Drei Zinnen nog gewoon open.

Virus komt niet meer onder controle, veel te veel mensen in veel te veel landen hebben het. We zullen er mee moeten leven dat dit de hele wereld over gaat.

She told me to cum.............................but i was already there.
Roelauteur9 maart 2020 · 10:04

Er is onenigheid over de aangekondigde sluiting in Zuid-Tirol, zie updates en reacties in ons liveblog: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/507857/coronavirus…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Angeline9 maart 2020 · 10:24

Val d’Aoste in Italie is nu ook gesloten (La Thuile).
De andere kant, la Rosière (Frankrijk) is nog wel open

HillieBillie9 maart 2020 · 10:56

We zitten in Kleinwalsertal, vandaag valt er mooi pak sneeuw! Maar dat wordt dus flink duimen voor morgen!

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/db4524a6ec0976c67d92d386...

bertp9 maart 2020 · 15:34

@Roel dat gaat dus een goede reisdag worden naar het zillertal deze vrijdag/zaterdag :)

Pieter2309769 maart 2020 · 17:36

Gaat de wereldbeker snowboard in Winterberg kunnen door gaan in het weekend

ello9 maart 2020 · 18:20

Gaat de wereldbeker snowboard in Winterberg kunnen door gaan in het weekend

Pieter230976 op 9 mrt 2020 17:36

Nee, te weinig sneeuw.

Annewil9 maart 2020 · 20:04

Ik ga zaterdag naar fieberbrunn.
Hoe zit dat eruit voorkomende week? Nu de zon meer gaat schijnen

JeroenFrissen9 maart 2020 · 21:27

Top Roel, we gaan Flims/Laax eens checken… duimen dat vrijdag en zaterdag inderdaad mooi worden !

Matthias1239 maart 2020 · 21:37

Gaat de wereldbeker snowboard in Winterberg kunnen door gaan in het weekend

Pieter230976 op 9 mrt 2020 17:36

Nee, te weinig sneeuw.

ello op 9 mrt 2020 18:20

@ello Sneeuw genoeg, alleen zijn de pistes niet hard genoeg doordat de pistes uit snowmaker sneeuw bestaan en niet uit sneeuwkanonnen sneeuw. Zeker bij dooi is deze sneeuw erg los en voor wedstrijdpistes hebben ze juist een spijkerharde ondergrond nodig.

Born to Ride
ello9 maart 2020 · 22:15

Gaat de wereldbeker snowboard in Winterberg kunnen door gaan in het weekend

Pieter230976 op 9 mrt 2020 17:36

Nee, te weinig sneeuw.

ello op 9 mrt 2020 18:20

@ello Sneeuw genoeg, alleen zijn de pistes niet hard genoeg doordat de pistes uit snowmaker sneeuw bestaan en niet uit sneeuwkanonnen sneeuw. Zeker bij dooi is deze sneeuw erg los en voor wedstrijdpistes hebben ze juist een spijkerharde ondergrond nodig.

Matthias123 op 9 mrt 2020 21:37

Doordat de temperaturen te hoog zijn en de sneeuw te zacht is er niet genoeg voor de wedstrijd, awel voor de gewone skier staat er op de facebook pagina.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.