Liveblog: coronavirus wintersport 2019-2020

Rogier op 25 juni 2020· 2949 reacties

Het skigebied Kanin - Sella Nevea in Slovenië is 14 mei weer open gegaan (foto: FB Kanin-Sella Nevea)

Dit liveblog is gesloten. Check het liveblog voor de winter 2020-2021

Dit liveblog is gesloten. Hieronder lees je het laatste nieuws over het coronavirus en de wintersport in het seizoen 2019-2020. Check voor 2020-2021 het nieuwe liveblog. Alle informatie over het coronavirus en de Alpen is gechecked door de redactie.

Coronavirus en wintersport: de belangrijkste feiten

Laatste nieuws:

23-6-2020

Het Chileense skigebied Portillo blijft tot nader order gesloten vanwege het coronavirus in Chili. Zo heeft het skigebied op 22 juni bekend gemaakt.

15-5-2020

Naast enkele Oostenrijkse gletsjers (lees hier meer) gaan de liften in Zermatt waarschijnlijk ook weer open vanaf 8 juni. Check het laatste nieuws uit Zermatt. Dit hangt nog af van de goedkeuring van de Zwitserse overheid. Sinds deze week zijn de winkels en restaurants al geopend. Gisteren is ook het skigebied Kanin - Sella Nevea in Slovenië weer open.

15-5-2020

De overkoepelende branche-organisatie van de Franse skigebieden geeft aan dat COVID-19 in totaal voor een krimp van 16% heeft gezorgd in de Franse wintersportindustrie. Voor het virus uitbrak stevende men af op een positief resultaat.

13-5-2020:

Vanaf 15 juni gaat de grens tussen Duitsland en Oostenrijk weer open, en uiterlijk begin juni gaan ook de eerste liften weer open. Lees meer over de versoepelingen in Oostenrijk.

Oostenrijkse hotels mogen vanaf 29 mei weer open

28-4-2020:

In Oostenrijk mogen hotels en andere gastenverblijven vanaf 29 mei weer open. Al op 15 mei mogen horecagelegenheden de deuren weer openen met nieuwe regels:

 • maximaal vier volwassenen per tafel;
 • een minimale afstand van één meter tussen de afzonderlijke tafels;
 • een vrije keuze van zitplaatsen is niet mogelijk; mensen moeten hun tafels reserveren;
 • bedienend personeel moet mondkapjes dragen.

25-4-2020:

Nadat er in Spanje al mee geëxperimenteerd werd worden er nu in Italië sneeuwkanonnen ingezet om openbare plekken te desinfecteren. De Italiaanse sneeuwkanonnenfabrikant Demaclenko laat sneeuwkanonnen door de straten gaan van onder andere Val Gardena. Daarmee worden bushaltes, afvalverzamelplekken, geldautomaten en ingangen van winkels gedesinfecteerd. Het midden is biologisch afbreekbaar en daardoor niet schadelijk voor het milieu. De sneeuwkanonnen worden op verzoek ook gratis beschikbaar gesteld aan andere gemeenten in Zuid-Tirol.

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

23-4-2020:

Het La Poste Hotel in Cortina d’Ampezzo heeft het Chinese Ministerie van Volksgezondheid gedagvaard bij de rechtbank in Belluno, vanwege de gemiste inkomsten door het coronavirus. Dit omdat de uitbaters van het hotel vinden dat er niet genoeg informatie werd verstrekt over het virus. Aldus The Mirror.

22-4-2020:

De quarantainemaatregelen voor Ischgl (en het hele Paznauntal), Sankt Anton en Sölden worden komende nacht opgeheven. Een tijd lang golden de maatregelen voor heel Tirol, maar in het Paznauntal sinds 13 maart.

21-4-2020:

Het vroegtijdig einde van het skiseizoen heeft het Oostenrijkse toerisme 1,8 miljard aan omzet gekost. Dat blijkt uit een marktonderzoek in opdracht van de Oostenrijkse Kamer van Koophandel. Het abrupte seizoenseinde half maart heeft ervoor gezorgd dat er 8,1 miljoen gasten minder naar de Oostenrijkse skigebieden kwamen dan vorig jaar. Ook de skigebieden zijn zwaar getroffen. In Tirol is het omzetverlies het grootst. De Fachverband der Seilbahnwirtschaft pleit voor een reddingsoperatie om de afgelegen dalen en skigebieden te redden.

20-4-2020:

De ANVR houdt rekening met 8 tot 8,5 miljard minder opbrengsten voor de Nederlandse reisbranche dit jaar. Dat komt neer op 80 tot 85 procent van de geraamde omzet. Naast het uitblijven van boekingen heeft de branche te maken met tienduizenden annuleringen en vroegtijdig afgebroken vakantie- en zakenreizen, waaronder ook veel wintersportreizen.

2-4-2020:

In totaal doen 44 Nederlanders mee aan een claim van de Oostenrijkse consumentenbond tegen de Tiroolse overheid en de lokale ondernemers. Men verwijt de overheid waarschuwingen over het coronavirus bewust te hebben genegeerd, zo meldt EenVandaag.

27-3-2020:

Nadat de oproep aan mensen die tussen 8 en 15 maart in après-ski gelegenheden in het Zillertal zijn geweest, wordt nu ook een speciale oproep gedaan aan mensen uit Axamer Lizum. Iedereen die tussen 13 en 16 maart in het skigebied, dan wel de dorpen Axams en Götzens is geweest, wordt gevraagd zich te melden als ze ziekteverschijnselen hebben. Minstens twee personen van drie groepen toeristen blijken besmet te zijn. Een van de groepen was Nederlands. Het Land Tirol benoemt een aantal specifieke locaties waar de oproep in het bijzonder voor geldt.

23-3-2020:

Sneeuwkanonnen om te desinfecteren

19-3-2020:

 • We hebben gisteren een bijzondere wintersport podcast opgenomen vanuit onze thuiswerkplekken waarin het coronavirus natuurlijk een belangrijk gespreksonderwerp was. De podcast is hier te bekijken/beluisteren.

18-3-2020:

 • Geheel Tirol is in quarantaine geplaatst tot in ieder geval 5 april. Buitenlanders mogen uitreizen maar er geldt een oproep tot zelfisolatie voor iedereen die vanaf 28 februari in Tirol is geweest.
 • De branche-organisatie van de Franse skigebieden geven aan dat het verlies van voor de skigebieden, vanwege het coronavirus, tegen de 1,5 miljard euro zal oplopen.
 • Ook Flachau, Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein, Hüttschlag en Großarl zijn in quarantaine geplaatst. Bron
 • Geheel Tirol is tot risicogebied verklaard. Dat betekent dat iedereen die de afgelopen twee weken in Tirol is geweest (dus niet alleen in de quarantainegebieden), wordt opgeroepen in thuisquarantaine te gaan. Zie hier een overzicht met alle skigebieden in Tirol.
 • Ook Sölden, Obergurgl - Hochgurgl en Vent zijn tot 3 april in quarantaine geplaatst. Dit na meerdere coronabesmettingen van medewerkers van hotels en bars. In Sölden zelf zou het om 3 besmettingen gaan.

Alle quarantainegebieden in Oostenrijk (beeld: APA)

Surrealistisch beeld, compleet lege straten in Chamonix, Frankrijk

17-3-2020:

 • De gehele Arlbergregio is afgesloten van de buitenwereld. Alle mensen in Lech, Zürs, Stuben, Warth, Schröcken, Sankt Christoph en Klösterle mogen het gebied tot 3 april niet verlaten. Ook mag niemand van buitenaf het gebied betreden. Ook moet iedereen die de afgelopen twee weken in het gebied is geweest zich in quarantaine blijven. De reden is dat maandag binnen een dag 5 besmettingen zijn geconstateerd in Lech. Voor een inschatting van het aantal niet-gemelde besmettingen rekent men met een vermenigvuldigingsfactor van 20. Collega Henri was 8 maart in Ski Arlberg dus ook hij zit nu in thuisquarantaine.
 • Canada sluit ook de grenzen
 • Duitsland verwacht dat de coronacrisis in het land aanhoudt tot het einde van april
 • Vanaf dinsdag 17-3 om 12:00 sluit Frankrijk de grenzen met omringende landen. Europeanen die in een ander Europees land wonen mogen wel uitreizen.

16-3-2020:

 • Ook in Wallis sluiten alle berghutten.
 • Om het zorgapparaat niet te overbelasten is bergwandelen en toerskiën verboden in Tirol en afgeraden in Oostenrijk. Bron.
 • De Franse en Italiaanse (lokale) overheden, maar ook de bergredding, het gidsenverbod en bergsportclubs vragen aan winter- en bergsporters om niet de bergen in te gaan om de druk op het zorgsysteem bij eventuele problemen niet groter dan nodig te maken. Meer info
 • Door het coronavirus hebben veel mensen hun wintersport moeten annuleren of omboeken. Om reizigers tegemoet te komen, biedt de ANVR met het garantiefonds SGR een corona-voucher aan. Als reizigers à la minute moeten worden terugbetaald kunnen reisorganisaties met cashflow-problemen te maken krijgen. Om dit te voorkomen is de corona-voucher in het leven geroepen. Deze valt onder dekking van het garantiefonds, waardoor reizigers de zekerheid hebben dat hun betaalde reissom is veiliggesteld. Binnen 1 jaar na uitgifte kan hij deze voucher inwisselen bij een ANVR-reisonderneming. Op www.anvr.nl staan antwoorden op veel vragen die reizigers hebben rondom het coronavirus en reizen.
 • Het Oostenrijkse Ministerie van Binnenlandse Zaken roept iedereen die sinds 28 februari in quarantainegebieden is geweest op in zelfisolatie te gaan. Het gaat om het gehele Paznauntal (Ischgl, Kappl, See en Galtür), Sankt Anton am Arlberg en Heiligenblut. Dit geldt ook als er op dit moment geen symptomen merkbaar zijn. Intussen komen er steeds meer signalen dat Ischgl een broeinest is geweest voor het coronavirus (bron).
 • Tsjechische skigebieden zijn vanaf zaterdag 14 maart gesloten en Nederlanders worden geweigerd aan de grens.

Dit is de grensovergang bij Bregenz. Bedoeld voor iedereen die uit Oostenrijk of Zwitserland komt.

15-3-2020:

 • In navolging van de aangescherpte maatregelen, zal SnowWorld per direct alle Nederlandse vestigingen sluiten tot 6 april. Bron

 • Duitsland sluit de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Goederenverkeer en woon-werkverkeer zijn uitgezonderd. Het moment van de sluiting is nog onzeker. Vermoedelijk is dat 8.00 uur morgenochtend (maandag).

 • Alle berghutten (veel gebruikt door toerskiërs) in de Franse Alpen zullen komende weken niet openen. In ieder geval niet tot 15 april.

 • Vanuit Oostenrijk mag er vanaf dinsdag niet meer worden gevlogen op Nederland(!), Rusland, Oekraine en Groot-Brittannië. Ook mag niemand uit deze landen Oostenrijk meer in. Er komt verder een samenscholingsverbod voor meer dan 5 personen. Speeltuinen, sportgelegenheden en restaurants moeten vanaf dinsdag volledig dicht.

 • Tirol mag niet meer de deur uit: alleen in noodgevallen mag de woning nog verlaten worden. Er gelden slechts een aantal uitzonderingen: werk, medische zorg, het kunnen voorzien in basisbehoeften, terugkeer naar de woonplaats en indien er legitieme redenen zijn om het land te verlaten. Het is nog wel toegestaan boodschappen te doen, naar de apotheek of dokter te gaan en geld op te nemen. Je mag ook nog een wandeling maken, maar alleen in noodgvallen en met de eigen gezinsleden. De maatregel wordt vandaag van kracht, in eerste instantie voor een week. De politie gaat hierop handhaven vanaf morgen met boetes tot maximaal 2180 euro.

14-3-2020:

 • Skigebieden die vaak lang openblijven, zoals Val Thorens geven aan dat ze dit seizoen niet meer openen.
 • Alle niet essentiele winkels en ondernemingen sluiten in Frankrijk vanaf middernacht 14-3-2020 tot nader order. Dus restaurants, bars, discotheken etc. Skigebieden zullen hierdoor ook (moeten) sluiten. Deze informatie komt na de persconferentie van Premier ministre Edouard Philippe.
 • Er is wat onduidelijkheid, verschillende Franse gebieden sluiten pas op maandagochtend, andere morgenochtend al. Dit komt vanwege de onduidelijke taal. Edouard Philippe zegt middernacht op zondag. Bepaalde skigebieden interpreteren dit als vannacht en de andere als morgennacht.
 • De eerste twee (kleine) gebieden in Frankrijk sluiten. Het gaat om Montclar en Grand-Puy allebei in de Alpes de Haute Provence. Het gevaar van het virus samen met de lastige sneeuwcondities en de vele annulaties maakt dat deze gebieden per direct sluiten.
 • Geen verrassing, maar Winterberg sluit ook vanaf morgen.
 • Heiligenblut staat onder quarantaine. Het is onduidelijk of toeristen al dan niet het dorp mogen verlaten. Bron.
 • Het reisadvies voor Oostenrijk is aangepast naar geel (veiligheidsrisico’s) voor het gehele land, en rood (niet reizen) voor het Paznauntal.
 • Ook in Amerika sluiten steeds meer gebieden. Zo is Taos gesloten, is de grote beroemde gondel in Jackson Hole dicht en vele gebieden langs de oostkust zijn dicht.

13-3-2020:

 • Het reisadvies voor Frankrijk is zojuist gewijzigd van groen naar geel. Dit betekent let op veiligheidsrisico’s
 • Karinthië en Steiermark sluiten ook alle liften.
  Hiermee zijn vanaf maandag praktisch ALLE SKIGEBIEDEN IN OOSTENRIJK GESLOTEN
 • Alle Zwitserse skigebieden sluiten. Meer info volgt. Bron.
 • Het Zwitserse Saas-Fee in Wallis sluit haar deuren.
 • De skigebieden in het Zwitserse Graubünden sluiten voor de rest van het seizoen. Vanaf maandag mogen deze niet meer openen. Kijk hier voor de lijst met alle gebieden in dit kanton.
 • In Oostenrijk geldt een vliegverbod van en naar Zwitserland, Spanje en Italië, de treinverbinding naar Zwitserland is stop gezet.
 • Gasten die de afgelopen dagen in het Paznauntal (See, Kappl, Ischgl, Galtür) of St. Anton am Arlberg zijn geweest, wordt gevraagd om in thuisquarantaine te gaan. Iedereen die nu nog vertrekt wordt geregistreerd bij de checkpoints die zijn opgesteld. Gasten mogen nog dus nog wel naar huis, maar niemand kan of mag meer het dal in. Het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid informeert ook de respectievelijke thuisstaat van de buitenlandse gasten die vertrekken. Bron
 • Zowel het Paznauntal (See, Kappl, Ischgl, Galtür) als St. Anton worden in quarantaine gezet! Voor aanwezigen wordt gezorgd door hulpdiensten. Meer info volgt. Bron
 • De Franse ski-federatie heeft alle ski-wedstrijden, alle trainingen en alle skiclubs stil gelegd tot nader order. Dit betekent dat alle lokale wedstrijdteams niet meer zullen trainen.
 • De Spaanse gebieden Cerler en Formigal-Panticosa sluiten ook hun liften.
 • In Andorra sluit het skigebied Grand Valira ook haar deuren.
 • Tsjechië laat vanaf maandag geen buitenlanders meer toe. Alleen degenen met verblijfsvergunningen, mogen de grens nog oversteken.
 • Skiregio Kleinwalsertal geeft aan het gebied ook te gaan sluiten vanaf zondag 15 maart.

12-3-2020:

 • Als laatste bericht op de avond geeft ook Vorarlberg aan alle skigebieden te sluiten. Bron
 • Tsjechië gaat de grenzen sluiten voor oa. Nederlandse reizigers. Bron.
 • Na Tirol geeft ook het Salzburgerland aan alle skigebieden te zullen sluiten na zondag 15 maart. Bron.
 • Alle skigebieden in Tirol sluiten! Alle liften in Tirol zullen na zondag 15 maart gesloten zijn. Aldus de Tiroler Tageszeitung.
 • Lees hier alles over het sluiten van de skigebieden in Tirol
 • In Frankrijk sluiten vanaf maandag alle scholen zo laat president Macron weten. Ook liet hij ontvallen dat hij bij een verdere escalatie van het coronavirus niet zal twijfelen de grenzen te sluiten.
 • Ook See, Kappl en Galtür zullen zaterdag sluiten. Het is het seizoenseinde voor het gehele Paznauntal. Bron.
 • Trysil en Hemsedal in Noorwegen zullen ook voor zeker twee weken gesloten zijn, vanaf vrijdag 13-maart. Bron 1, Bron 2. Update: ook Røldal zal vanaf morgen gesloten zijn.
 • Waar Ischgl eerst aangaf voor 2 weken dicht te gaan, communiceren ze nu dat het skigebied komende zaterdag zal sluiten voor de rest van het seizoen. Het naastgelegen Galtür gaat voor twee weken dicht.

11-3-2020:

 • In Tessin (Zwitserland) is tot eind maart de noodtoestand uitgeroepen. Skigebieden zullen in deze regio gesloten blijven.
 • Ischgl heeft zojuist bekend gemaakt dat het skigebied vanaf zaterdag twee weken lang dichtgaat! Het naastgelegen Kappl en Galtür blijven wel geopend.
 • De Oostenrijkse regering heeft bepaald om bij indoor evenementen niet meer dan 100 mensen toe te laten en bij buiten events niet meer dan 500 mensen. Door dit verbod is het Dutchweek event in het Oostenrijkse Saalbach gecanceld alsmede de Feestweek Brixental met het optreden van André Hazes. Ook meerdere grote Oostenrijkse après-skitenten sluiten vandaag voorlopig vrijwillig hun deuren waaronder de MooserWirt in St. Anton am Arlberg, de Brück’n Stadl in Mayrhofen en de Cin Cin in Gerlos.
 • Alle wintersportwedstrijden die onder auspiciën staan van de Nederlandse Ski Vereniging in de maand maart worden afgelast in verband met de uitbraak van het coronavirus.

10-3-2020:

 • In Ischgl moeten alle après-ski gelegenheden sluiten. Dit is volgens Landeshauptmann Günther Platter de ‘meest efficiente maatregel’. De liften blijven gewoon geopend.
 • Oostenrijk sluit de grenzen met Italië. Mensen met een Oostenrijkse nationaliteit wordt opgeroepen Italië te verlaten. Personen uit Italië die Oostenrijk in willen mogen niet het land in zonder gezondheidsverklaring van een arts. Wel mag je doorreizen naar een ander land, als je maar niet in Oostenrijk stopt. (bron 1 en bron 2)
 • De Oostenrijkse overheid geeft aan dat alle evenementen die in de buitenlucht worden gehouden met meer dan 1000 bezoekers tot begin april worden gecancelled. (Bron)

9-3-2020:

 • Na Lombardije en Zuid-Tirol gaan vanaf morgen (dinsdag) alle Italiaanse skigebieden dicht!
 • Op eerdergenoemde persconferentie is zojuist medegedeeld dat alle skigebieden en hotels in Zuid-Tirol inderdaad dichtgaan vanaf woensdag. De maatregel geldt vooralsnog tot 3 april.
 • Het is nu definitief. Het skipasverbond Dolomiti Superski sluit morgenmiddag haar deuren melden ze op hun website. Bekijk het overzicht op onze website welke skigebieden het allemaal betreft. Mensen met een meerdaagse skipas kunnen hun geld terugkrijgen voor de dagen dat ze hun skipas niet kunnen gebruiken.
 • Bizar aanzicht van de pistekaart van Zermatt - Breuil-Cervinia. De Italiaanse kant van dit grensoverschrijdende gebied is ‘leeg’.
 • Er is onenigheid over de gisteren aangekondigde sluiting van Italiaanse skigebieden, zo meldt het Zuid-Tiroolse dagblad Dolomiten. Dolomiti Superski is vóór de vrijwillige beeïndiging van het skiseizoen en heeft aangekondigd op 11 maart (komende woensdag) de liften willen sluiten. Ook de hotels in de Dolomietendalen zouden dan dichtgaan. De regio Vinschgau verzet zich echter tegen en algehele sluiting en wil het seizoen normaal voortzetten tot en met Pasen, zoals oorspronkelijk gepland. Het gaat hierbij om de skigebieden Sulden am Ortler, Reschen, Schnalstal (Val Senales), Meran 2000, Reinswald - Sarntal, Ulten (Ultimo) en Pfelders. Om 13.00 uur vindt een persconferentie plaats en komt er waarschijnlijk meer duidelijkheid.
 • Wintersport.nl gebruiker @Nr49 woont in het Italiaanse Alagna (dat deel uitmaakt van het Monte Rosa gebied) en deelt in dit interview wat de gevolgen voor Alagna en de wintersporters aldaar zijn.

8-3-2020:

 • De skigebieden en hotels in de Dolomieten alsmede alle (andere) skigebieden in Zuid-Tirol sluiten eveneens hun deuren (bron)! De sluiting geldt als een daad van verantwoordelijkheid en solidariteit meldt de Neue Südtiroler Tageszeitung, om alle risico’s voor gasten en medewerkers uit te sluiten. Dit wordt bevestigd door Arno Kompatscher, gouverneur van Zuid-Tirol tegenover de Italiaanse omroep RaiSüdtirol De sluiting van de skigebieden en hotels wordt morgen officieel bekendgemaakt.

@twitter

 • Naast de hieronder genoemde skigebieden zullen ook alle liften in de Val d’Aoste vanaf morgen gesloten blijven tot 3 april. Dit gaat om onder andere de skigebieden:
  * La Thuile
  * Monte Rosa
  * Courmayeur
  * Pila

 • In Briançon, Serre Chevalier, is een politie-agent positief getest op het virus. Men weet niet via wie, of hoe, deze man in aanraking is gekomen met het virus.

 • In Ischgl is een barmedewerker positief getest op het Coronavirus. Het gaat om de Kitzloch bar. Meer info.

 • Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor delen van Noord-Italië nog verder verscherpt. Een groot deel heeft nu kleurcode rood, wat inhoud dat reizen compleet wordt afgeraden. Kijk hier voor de laatste updates met betrekking tot het reisadvies naar Italië.

 • Italië zet de gehele Noord-Italiaanse regio Lombardije op slot, plus 14 provincies in andere regio’s mogen niet meer in- of uitgereisd worden! Het gaat om de gehele regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Veneto, Padua, Treviso, Asti en Alessandria. Ook de steden Milaan en Venetië horen bij het gebied. In totaal 16 miljoen zijn betroffen. In het gebied sluiten zwembaden, musea, bioscopen maar ook de skigebieden gaan dicht! Onder andere de volgende skigebieden worden gesloten:

  De beperkingen gelden tot zeker 3 april. Voor Zuid-Tirol en het Aosta-dal geldt deze noodmaatregel niet.

  De gebieden in Italië die afgesloten zijn tot zeker 3 april

7-3-2020:

 • In Zwitserland zijn inmiddels 228 besmettingen geconstateerd waarbij een 74-jarige vrouw uit het kanton Waadt is overleden. Evenementen vanaf 150 personen mogen alleen na samenspraak met de overheid plaatsvinden, vanaf 1000 mensen zijn alle evenementen verboden tot tenminste 15 maart. Meer informatie over het Coronavirus in Zwitserland vind je hier

Aantal besmettingen in Zwitserland per kanton (bron: nzz.ch)

 • Tirol wil gezondheids-checks invoeren bij de grensovergangen met Italië, onder andere langs de Brenner-Autobahn. Op welke manier en hoe frequent is nog niet bekend.

6-3-2020:

 • In Briançon (Serre Chevalier) zijn drie mensen in het ziekenhuis opgenomen welke besmet zijn geraakt met het virus.

 • In Saalbach-Hinterglemm en Obertauern zijn ook twee besmettingen opgedoken. In Obertauern gaat het om eeen 62-jarige vrouw uit Keulen. In Saalbach-Hinterglemm is een 61-jarige Britse wintersporter besmet, hij is samen met negen reisgenoten in zijn hotel in quarantaine is gezet. Voor de overige hotelgasten zou geen besmettingsgevaar bestaan.

 • De gevolgen voor het Italiaanse Zuid-Tirol worden steeds nijpender. Het Robert Koch Institut (RKI) dat het gezondheidsbeleid bij de epidemie in Duitsland mede coördineert heeft Zuid-Tirol nu officieel als risicogebied aangeduid. Risicogebieden zijn gebieden waar men kan vermoeden dat er sprake is van voortdurende besmettingsoverdracht. Daarmee staat het in de lijst naast het Chinese Wuhan genoemd. De hotelsector spreekt volgens RaiSüdtirol over een dolksteek voor het toerisme in de provincie. RKI geeft aan dat de situatie elke dag opnieuw wordt beoordeeld en indien nodig worden de risicogebieden aangepast.

De besmettingen in Oostenrijk, 6-3-2020, 12.30u (bron: APA)

5-3-2020:

 • Gondels in het Zuid-Tiroolse skigebied Plose - Brixen worden nu dagelijks gedesinfecteerd in opdracht van de Italiaanse regering. Dit vertelt de bedrijfsleider van het gebied aan de Italiaanse nieuwssite stol.it. Het aantal gasten is intussen desastreus afgenomen. Er zijn 60 tot 80% minder mensen in het gebied dan normaal.
 • Het festival Tomorrowland Winter in Alpe d’Huez is afgelast. Dat deelt de organisatie mede op hun website. Het besluit is genomen door de Franse overheid om te voorkomen dat veel mensen van verschillende nationaliteiten samenkomen en op die manier het virus overbrengen.

Het festival dat van 14 tot en met 21 maart zou plaatsvinden gaat dus niet door, maar het skigebied van Alpe d’Huez - Grand Domaine blijft gewoon open voor alle bezoekers, net als de andere skigebieden in Frankrijk. Bezoekers van het festival zullen later vandaag persoonlijk worden benaderd over de vervolgstappen.

Tomorrowland Winter in Alpe d'Huez is door de Franse regering afgelast

4-3-2020:

 • De Italiaanse regering heeft definitief besloten vanaf morgen (donderdag) alle scholen, creches en universiteiten in Italië tot en met 15 maart te sluiten.

 • Vijf Duitsers zijn besmet geraakt tijdens hun wintersportvakantie in het Italiaanse Zuid-Tirol. Ze waren met een groep van 20 personen in de carnavalsweek op wintersport. Niet duidelijk is waar de wintersporters precies zaten in Zuid-Tirol. De besmetting volgt op vier eerdere besmettingen gisteren van Duitse gasten die in Welsberg en Wolkenstein (Selva) op vakantie waren geweest.

 • Vanwege het coronavirus mogen in Italië minder mensen tegelijk in de gondel, zo meldt Südtirolnews. Gondels en andere afgesloten transportmiddelen mogen nog maar voor 1/3 van de capaciteit gevuld zijn vanwege het besmettingsgevaar. Zo mogen sinds maandag in de Marmolada-gondel in plaats van 75 mensen nog maar 25 mensen tegelijk naar boven.

Voor heel Noord-Italië geldt nu kleurcode oranje

3-3-2020:

 • LET OP: reisadvies voor Italië aangepast: Voor de Noord-Italiaanse regio’s Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurie geldt nu kleurcode oranje. Op verzoek van het RIVM worden alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden afgeraden, ter voorkoming van verdere besmettingen in Nederland.

Eerder nieuws:

 • Een man uit Marseille heeft naar alle waarschijnlijkheid het coronavirus opgelopen in Via Lattea (Sestriere / Montgenevre;
 • Een Duitser heeft mogelijk het coronavirus opgelopen in Livigno;
 • Veelgestelde vragen over het Corona-virus en de reisverzekering van onder andere de Nederlandse Ski Vereniging
 • Livigno verwacht veel minder wintersporters de rest van het seizoen vanwege het virus;
 • Een groot hotel in het centrum van Innsbruck is in quarantaine. In het Grand Hotel Europa heeft een Italiaanse receptioniste gewerkt die het virus heeft opgelopen. Ook haar woning in Innsbruck is geïsoleerd;
 • In Zwitserland is een 70 jarige man in quarantaine geplaatst welke ook het Coronavirus heeft;
 • Op deze kaart kun je in real-time de besmettingen in Italië bijhouden;
 • Twee mannen van 24 jaar uit Tirol zijn besmet geraakt met het virus zij zijn opgenomen in het ziekenhuis in Innsbruck;

8 februari 2019:

Het vrij compacte Franse skigebied van Les Contamines-Montjoie staat opeens in de internationale schijnwerpers en niet op een manier hoe ze graag zouden willen. Hier zijn namelijk 5 besmettingen van het coronavirus ontdekt. Het gaat om Britten die samen in een chalet hebben gezeten.

Les Contamines-Montjoie

Opgenomen in ziekenhuizen nabij het skigebied

Deze mensen - vier volwassenen en één kind - werden vrijdag in het ziekenhuis opgenomen in Lyon, Saint-Étienne en Grenoble. Zes van hun familieleden werden ook in verschillende ziekenhuizen onderzocht. Hun gezondheidstoestand “is absoluut niet ernstig”, aldus de minister van Volksgezondheid, Agnès Buzyn. De patient die in Grenoble is opgenomen heeft duidelijke ziekteverschijnselen en wordt goed in de gaten gehouden.

Cluster-besmetting coronavirus in het skigebied

Het is een “cluster-besmetting”, dat wil zeggen verschillende besmettingen die voortkomen uit één duidelijke eerste besmetting. Deze komt van een Brit die in de Haute-Savoie verbleef en op 24 januari terugkeerde vanuit Singapore waar hij van 20 tot 23 januari was geweest.

Op zoek naar eventuele besmettingen

De ARS (Regionaal gezondheidsagentschap) heeft het betroffen chalet compleet gedesinfecteerd en is verantwoordelijk voor het vinden van alle contactgevallen, mensen die in contact hebben gestaan met de besmette Britten, aldus de burgemeester van Contamines-Montjoie, Etienne Jacquet, in de lokale krant de Le Dauphiné Libéré. Hij kon niet aangeven welk ervoermiddel deze Britse toeristen gebruikt hebben om naar de Haute-Savoie te reizen, wat natuurlijk uit kan maken voor mogelijke besmettingen.

Klasgenoten worden gecontroleerd

Morgenochtend (zondag) is het Rode Kruis in het dorp om de inwoners te informeren over het virus. Alle 25 kinderen die in dezelfde klas zaten van het besmette kind worden getest. De school zal de komende week geheel gesloten blijven. De skiclub waar de jongen trainde heeft alle trainingen en wedstrijden voor komende week geannuleerd. Dit ondanks het feit dat de Franse regionale gezondheidsraad duidelijk aangeeft dat dit nergens voor nodig is. Het virus wordt alleen bij direct lichamelijk contact overgedragen.

Geen gevaar voor wintersporters

Hetzelfde geldt voor de toeristische activiteiten die volgens de autoriteiten gewoon door kunnen gaan. “Er is geen risico om met het coronavirus besmet te raken door met een getroffen persoon in een stoeltjeslift te zitten” aldus Anne Marie Durand uit, een arts bij ARS.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Robbie19749 februari 2020 · 10:53

Dat geeft Les Contamines gelijk een andere betekenis ;)

Nordica GT76ca & Nordica ProMachine110
G11ling9 februari 2020 · 13:28

Ik dacht hetzelfde 😂

Klinkt alleen niet goed dit… op zoek naar mensen die in contact hebben gestaan met… tja, het halve skigebied dus, bij de liften, de receptie, de supermarkt, de cafeetjes, restaurants.

DerGraf9 februari 2020 · 16:49

I repeat: there are no tanks in Bagdad whatsoever…

*bericht bewerkt door DerGraf op 09 feb 2020 17:11

*keep cool and relax...*
ThomJ10 februari 2020 · 07:30

Ik dacht hetzelfde 😂

Klinkt alleen niet goed dit… op zoek naar mensen die in contact hebben gestaan met… tja, het halve skigebied dus, bij de liften, de receptie, de supermarkt, de cafeetjes, restaurants.

G11ling op 9 feb 2020 13:28

wel het artikel aflezen he ;)

Rogierauteur10 februari 2020 · 09:00

Momenteel zijn alle testen negatief van de mensen welke in contact hebben gestaan met de besmette Britten. Voor het moment lijkt de uitbraak bij deze reeds besmette 5 mensen te blijven.

Vanuit het Grenoble-ziekenhuis gaf de minister geruststellend nieuws over de vader en zijn drie kinderen, het gaat goed met deze famillie.

Click. Click. Peace
Ivo-23 februari 2020 · 23:24

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/liveblog-oosten…

Hoewel er nog altijd meer mensen aan de gewone griep overlijden, geeft het toch een beetje kriebels…

petra423 februari 2020 · 23:31

Wij gaan 7 maart naar Val Gardena, Italië. Ik maak me wel een beetje ongerust, nu er in Noord Italië zoveel Corona besmettingen zijn!

SandraSki24 februari 2020 · 00:37

Aangezien de cijfers vertellen dat het Corona virus nauwelijks gevaarlijker is dan de gewone griep ben ik niet zo bang voor een infectie. Waar ik wel bezorgd om ben zijn gesloten grenzen (ook op de terug weg). En als je wel gewoon vrij kan blijven reizen, blijven dan ook alle skigebieden geopend. We wachten af hoe dichtbij huis (of vakaniehuis) het gaat komen

sneeuw witje en de 7 bergen
Matthias12324 februari 2020 · 06:16

Aangezien de cijfers vertellen dat het Corona virus nauwelijks gevaarlijker is dan de gewone griep ben ik niet zo bang voor een infectie. Waar ik wel bezorgd om ben zijn gesloten grenzen (ook op de terug weg). En als je wel gewoon vrij kan blijven reizen, blijven dan ook alle skigebieden geopend. We wachten af hoe dichtbij huis (of vakaniehuis) het gaat komen

SandraSki op 24 feb 2020 00:37

Voorlopig ligt de death rate bij het corona al op bijna 3,5% en dat zal naar verwachting nog een eind verder stijgen ook. Er zijn nu ruim 2500 doden op 77000 besmettingen. Van die 77000 besmettingen zullen er nog een hoop overlijden. Zet je het af tegen het aantal mensen dat genezen is (23000), dan kom je uit op rond de 10%. Dat is ook precies de reden dat de aanpak helemaal anders is als bij de fluenza.

Born to Ride
SandraSki24 februari 2020 · 06:34

Dat klinkt toch een stuk heftiger @Matthias123
Ik vind het lastig om de juiste informatie te filteren uit alle zeer uiteenlopende media berichten. Dus bedankt voor je toelichting.
En dan meteen ook een persoonlijke vraag: zou jij je vakantie annuleren de komende weken als het Corona virus voor komt in (of nabij) de regio waar je gaat skiën?
(En dan bedoel ik zonder negatief reis advies, want dan is er geen keuze)

*bericht bewerkt door SandraSki op 24 feb 2020 06:35

sneeuw witje en de 7 bergen
Matthias12324 februari 2020 · 07:31

@SandraSki ik weet niet of het risico in de skigebieden nou echt veel hoger is dan hier. Ik verwacht niet echt dat de mensen uit de risicogebieden nog veel gaan reizen. Ook denk ik dat de droge vrieslucht in de alpen slecht is voor het virus dus dat het zich niet zo snel zal verspreiden. Persoonlijk zou ik dus gewoon gaan skien. Misschien is het verstandig om wat handalcohol mee te nemen en regelmatig even je handen te ontsmetten.

Wat geruchten en cijfers betreft. Dit zijn de officiele cijfers die in de media rondgaan. Als je geruchten moet gaan geloven zou het nog veel erger zijn in met name China. Aan de ene kant vind ik het moeilijk om de Chinezen te geloven, aan de andere kant zijn geruchten lastig te checken, dus krijgen ze het voordeel van de twijfel.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 24 feb 2020 07:34

Born to Ride
Roy8324 februari 2020 · 07:34

Die 10% is misschien wat creatief berekend. Tot nu toe zijn, volgens mij, vrijwel alle doden mensen die al behoorlijk oud zijn of meerdere ziektes of complicaties hadden. Zolang je onder de 60 bent, is het risico op overlijden (tot nu) bijzonder klein: https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-se… . In die zin is het niet heel anders dan de normale griep (en dan niet die zware verkoudheid maar de variant van een week met veel koorts in bed).

Ik ga ook naar Italië over 2,5 week en ik annuleer nu nog niet, maar wel op het moment dat het echt niet meer zou kunnen (grenzen dicht, negatief reisadvies).

Tot nu lijken bijna alle Europese gevallen een connectie met China te hebben volgens mij, waarmee we het in Europa op zich nog redelijk onder controle lijken te hebben.

Voor nu lijkt het RIVM ook het standpunt te hebben dat het vergelijkbaar is met de ‘normale’ griep:
https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden…

*bericht bewerkt door Roy83 op 24 feb 2020 07:36

Wannabe Dolomietenkenner...
Matthias12324 februari 2020 · 07:39

@Roy83 die 10% is inderdaad creatief berekend, maar het is gewoon lastig om de uiteindelijke death rate in dit stadium vast te stellen. De enige harde cijfers die er zijn wijzen dus op een death rate tussen de 3,5% en de 10%. Uiteindelijk zal het ergens tussenin stoppen. Ik vermoed wel dat door de betere gezondheidszorg hier de death rate in europa lager zal liggen dan in China.

Wat het wel lastig maakt is dat het her en der relatief laat word opgemerkt, mede door de lange incubatietijd. En het punt dat je al besmettelijk bent voordat de ziekte zich openbaart. Daardoor is ook daar in Italie het aantal vastgestelde besmettingen gestegen van 8 op donderdag naar 150 nu.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 24 feb 2020 07:39

Born to Ride
Roy8324 februari 2020 · 07:50

Klopt, je leest tussen de regels door bij het RIVM ook best nog wat voorbehouden. Wat wel vast lijkt te staan is dat de kans op besmetting hoger is, als je al ziek bent en kleiner als je wel het virus hebt, maar niet ziek bent.

Mijn uitgangspunt is in lijn met wat jij zegt: goed handen wassen en ontsmetten. Dat is in deze griepperiode sowieso wel handig, dus ook voor of tegen het huidige Coronavirus.

Wannabe Dolomietenkenner...
Harm24 februari 2020 · 09:00

Wij gaan 7 maart naar Val Gardena, Italië. Ik maak me wel een beetje ongerust, nu er in Noord Italië zoveel Corona besmettingen zijn!

petra4 op 23 feb 2020 23:31

… enige waar ik mij ongerust over maak is of de grens dan wel open is. Wij gaan diezelfde week naar Val di Fassa maar dan moet je het land wel binnen kunnen komen… ;)

Skizoeker24 februari 2020 · 09:06

Als de verspreiding van het virus verder doorzet dan wordt iedereen geïsoleerd. Het is momenteel al nagenoeg onmogelijk om onderdelen uit China te krijgen. Hierdoor komt bijvoorbeeld de automobielindustrie stil te liggen. Zonder koplampen geen auto bijvoorbeeld. Alternatieven zijn er vaak niet. In ieder apparaat zit wel een onderdeel met productie in China. Wordt het virus verder verspreid dan worden gebieden verder geïsoleerd. Dan wordt reizen ook onmogelijk. Let maar op: Over een maand hebben we een economische crisis door het Coronavirus.

Anna8624 februari 2020 · 09:08

Mijn zusje woont vlakbij Milaan, gelukkig niet in een van de dorpen waar een uitbraak is. Is ben van plan om a.s zaterdag naar haar toe te gaan en na het weekend ga ik nog een week skiën in Italië.

Vooralsnog ga ik gewoon, maar in een week kan veel gebeuren…
Ik begin nu wel een beetje zenuwachtig te worden, als deze trip niet doorgaat, zou het voor de 2e keer niet door kunnen gaan.

HN6524 februari 2020 · 09:21

Let maar op: Over een maand hebben we een economische crisis door het Coronavirus.

Skizoeker op 24 feb 2020 09:06

Zo te zien gaat dat wat rapper als je de beurzen momenteel ziet. Er is nog zoveel onduidelijk, incubatietijd werd 2 weken gezegd, zou nu best 4 kunnen zijn…of nog langer. De bestrijding lijkt ook niet even duidelijk gezien men probeert om besmette populaties te isoleren. Het zou afkomstig zijn van vleermuizen (of is dat alweer achterhaald?), dan kan het ook op andere diersoorten over gaan wellicht. Ik vrees in eerste instantie vooral voor mensen in gevangenissen en ‘heropvoedinkgskampen’ in China.

Roy8324 februari 2020 · 09:41

De beurzen hebben al flinke dalingen laten zien (nav dit virus) maar zijn er elke keer weer snel bovenop gekomen. Vandaag weer een flinke dip, dus een goed moment om weer wat bij te kopen ;).

Voor een echte crisis (zoals 2008 - 2015) ben ik minder bang in dit geval, omdat het eea wat voorspelbaarder is én het echt minder een kaartenhuis situatie is dan toentertijd met de bankencrisis.

Wannabe Dolomietenkenner...
Roy8324 februari 2020 · 10:21

Overigens zag ik op een site van sud Tirol al voorbij komen dat er veel vakanties geannuleerd worden. Hoeveel stond er (natuurlijk) niet bij…

Wannabe Dolomietenkenner...
Harm24 februari 2020 · 10:21

Overigens zag ik op een site van sud Tirol al voorbij komen dat er veel vakanties geannuleerd worden. Hoeveel stond er (natuurlijk) niet bij…

Roy83 op 24 feb 2020 10:21

Heb je een link naar die bron?

HN6524 februari 2020 · 10:24

Zo dacht ik ook tot dit weekend @Roy83. Nu toch maar de hele zooi even naar €’s gebracht. Als de eerste uitbraak in de US komt vrees ik dat het hard gaat, terecht of niet. Ik vind juist dat er nog ontzettend veel onduidelijk is over het virus. Sars (wat ook een Corona variant is) sprong over op huiskatten, als dat hier ook gebeurt i.c.m. het stilvallen van de Chinese export wacht ik liever af en stap later wel weer in.

Roy8324 februari 2020 · 10:49

Overigens zag ik op een site van sud Tirol al voorbij komen dat er veel vakanties geannuleerd worden. Hoeveel stond er (natuurlijk) niet bij…

Roy83 op 24 feb 2020 10:21

Heb je een link naar die bron?

Harm op 24 feb 2020 10:21

Tuurlijk :) https://www.suedtirolnews.it/chronik/angst-vor-sars-cov-2-to…

@hn65: uiteindelijk zullen we inderdaad pas achteraf weten of dat goed is, of dat bijkopen juist beter is. Ik heb een rationele buy and hold strategie en daar hoort verkopen dus eigenlijk niet bij. Uiteindelijk is de markt ook niet te timen denk ik…

Edit: het gaat nu wel harder dan alle andere keren…

*bericht bewerkt door Roy83 op 24 feb 2020 10:52

Wannabe Dolomietenkenner...
bartvwg24 februari 2020 · 10:53

Overigens zag ik op een site van sud Tirol al voorbij komen dat er veel vakanties geannuleerd worden. Hoeveel stond er (natuurlijk) niet bij…

Roy83 op 24 feb 2020 10:21

Heb je een link naar die bron?

Harm op 24 feb 2020 10:21

Die wil ik ook wel eens zien @Roy83 🤔
In ieder geval is dat virus momenteel geen reden om te annuleren, ook niet als het morgen in Zuid-Tirol opduikt. 🙄
Tenzij je er niet maar naar toe kan, dan hebben we een probleempje. 🤔

Edit: bedankt voor de link @Roy83

*bericht bewerkt door bartvwg op 24 feb 2020 10:54

Roy8324 februari 2020 · 10:57

Wellicht is het de lokale telegraaf, dat weet ik niet.

*bericht bewerkt door Roy83 op 24 feb 2020 10:59

Wannabe Dolomietenkenner...
Harm24 februari 2020 · 11:11
Harm24 februari 2020 · 11:13

Overigens zag ik op een site van sud Tirol al voorbij komen dat er veel vakanties geannuleerd worden. Hoeveel stond er (natuurlijk) niet bij…

Roy83 op 24 feb 2020 10:21

Heb je een link naar die bron?

Harm op 24 feb 2020 10:21

Die wil ik ook wel eens zien @Roy83 🤔
In ieder geval is dat virus momenteel geen reden om te annuleren, ook niet als het morgen in Zuid-Tirol opduikt. 🙄
Tenzij je er niet maar naar toe kan, dan hebben we een probleempje. 🤔

Edit: bedankt voor de link @Roy83

bartvwg op 24 feb 2020 10:53

Is al in Trentino opgedoken, bij 3 mensen uit Lombardije. Kun je donder op zeggen dat het al verder verspreid is.

Sjaak2724 februari 2020 · 11:38

Hmm, ben ook benieuwd hoe dit gaat verlopen. Zou ook een ramp zijn voor de bewoners daar.
Planning is 20 maart naar Alta Badia, maar of dat nog doorgaat?

Children of winter never grow old
wdj7524 februari 2020 · 12:04

Wij zaten afgelopen week in de Dolomieten. Een prettig idee is het niet, zeker als je sinds zaterdagavond zelf verkouden bent.

Er is inderdaad een nieuwe dode te betreuren in Italie. Wel met de opmerking van de 4 die overleden zijn er 3 al in het ziekenhuis lagen met een andere achtergrond (Niet dat het dan minder erg maakt, maar mensen met al een zwakke weerstand hebben een veel grotere kans om te overlijden. Net als met de ‘gewone’ griep).

Harm24 februari 2020 · 12:13

Als je twijfelt moet je je even laten nakijken. Verder zijn veel meer mensen verkouden in Nederland (tijd van het jaar) dus zal allemaal wel loslopen…

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.