Volgend mikpunt is 15 december

Roel op 09 december 2015· 46 reacties

Damüls (O)
Damüls (O)

Het zoeken naar lichtpuntjes tot aan de kerst gaat door. Deze week heb ik moeten afschrijven, en dus zijn de ogen nu gericht op volgende week. Het is erop of eronder voor veel skigebieden, niet alleen wat betreft natuursneeuw maar ook qua temperatuur want zonder kou geen kunstsneeuw. Want opnieuw poppen er deze week gebieden op die hun opening hebben uitgesteld.

Spannende tijd
Waar ik gisteren een beetje van schrok was bovenstaand webcambeeld uit Damüls, Vorarlberg. Als een van de weinige Oostenrijkse regio’s heeft dit gebied twee weken geleden een pak sneeuw gehad van meer dan een halve meter. Nu is het nog steeds een van de regio’s in Oostenrijk met de beste condities maar dit is ervan over op 2000 meter. Op de pistes zal het ook nog meevallen want er is veel kunstsneeuw gespoten, maar waar dat niet is gelukt gaan we nog een spannende tijd tegemoet.

Vandaag sneeuwt het aan de noordkant van de Alpen licht wat vooral voor de webcams leuk is. Het onderliggend probleem blijft, en dat is dat het na vandaag opnieuw zacht en zonnig wordt. Zonhellingen en de gebieden tussen 1000 en 1600 meter die niet onder een inversie liggen gaan de komende dagen weer snel groen worden, en dan is de kunstsneeuwproductie ook weer terug bij af.

Eindelijk weer wat sneeuw, Kleine Scheidegg (Jungfrau Region)
Eindelijk weer wat sneeuw, Kleine Scheidegg (Jungfrau Region)

Sneeuwkanonnen op halve kracht
Tot in ieder geval 15 december ligt er relatief zachte lucht boven de Alpen. Het is vrijwel droog en de zon schijnt regelmatig. De heldere nachten zullen wat mogelijkheden geven voor de sneeuwkanonnen, maar niet de non-stop sneeuwproductie die skigebieden nu eigenlijk nodig hebben om de grote toeloop van de kerstvakantie te kunnen handlen.

Wat na 15 december?
Vanaf 15 december is echter nog alles mogelijk. We zien bij zowel het GFS- als het Europese model signalen dat het in de Westalpen wat onrustiger gaat worden. Niet dat de temperatuur zo hard naar beneden gaat, maar bij een nulgradengrens rond 1500 meter en een neerslagsignaal zouden veel Franse skigebieden hiervan kunnen profiteren met enige verse sneeuw.

Tegelijkertijd moeten we beseffen dat de hogedrukgordel in het zuiden de laatste tijd veel sterker is gebleken dan de modellen ons willen doen geloven. Ik sta er dus niet van te kijken als dit liedje nog iets langer duurt.

Wat me een beetje moed geeft is dat de modellen onderling zo ontzettend wisselvallig zijn. Gisteren spuugde GFS er zowaar een gevecht tussen kou en warmte uit pal boven onze hoofden in Nederland (zie Twitter). Het gevolg zou zijn geweest heel veel sneeuw en/of regen in eigen land. Ik bedoel maar te zeggen, de modellen weten het gewoon niet. En de weermannen en -vrouwen daardoor ook niet.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Je houdt ons wederom weer in spanning Roel! Ik kan niet wachten tot die verlossende nordstau…

dag Roel wanneer zullen we meer weten wanneer het verandert rond 15 december (ik ga naar Lermoos op 19 december )groetjes Martin

Wat zo een klein beetje sneeuw al voor het oog doet! Voorlopig alleen nog voor het oog maar heb toch goed hoop dat het met de kerst goed gaat komen het moet toch een keer gebeuren nietwaar :-)
Voor de mensen die nog kunnen kiezen is het afwachten geblazen en kijken waar de meeste sneeuwval valt en hierop te anticiperen. Voor de vroegboekers is het vooral sneeuwdansen dansen en nog een dansen.

"respect the mountains"

Ik moet mijn geplande skivakantie nu al afzeggen ivm geen vrij met carnaval. Dus ik heb in de aanbieding een hotel in Hinterglemm voor 2 volwassen en 2 kids op basis van halfpension, 6-13 feb.
Zijn er mensen die de kerst willen afzeggen maar graag met carnaval willen gaan, contact me dan.
Zie ook
http://link.marktplaats.nl/m994002531

Hoi @Marcoss wat zonde dat je geen vrij kunt krijgen. Gelukkig kun je de mooiste week van het jaar verplaatsen naar januari!!!
Misschien is het een idee om deze vraag in het wintersporters forum te plaatsen daar komt de vraag denk ik beter tot zijn recht, zie deze link https://www.wintersport.nl/forum
Hier kun je een nieuw topic openen.

Ik kan helaas niet mee al breng je me wel aan het twijfelen ;-)

"respect the mountains"

@Thyz,

Zojuist gedaan. Ik kwam zelf tot die ingeving, je was me voor :)

Had ik nou net voor Damuls een hotel geboekt :-) as. dinsdagnacht heenrijden en vanaf woensdag de 16de t/m 19de lekker skiën. Nog niet alle pistes zijn open, maar dat mag de pret niet drukken.

Ik ga pas in maart naar Solden (dus maak met geen zorgen), maar @roel , is het nu echt zo dat er (veel) minder sneeuw valt dan vroeger? +/- 15 - 20 jaar terug? Of lijkt dat allemaal maar zo?

Voor de mensen die gaan, ik hoop dat er een meter of 2 valt in de komende 2 weken!

waarom is mijn bericht beoordeeld als niet ok ?

Spannend hoor! Ik duim voor mijn ouders die een paar daagjes Westendorf vanaf 16dec pakken :)

De webcam van Damüls ziet er idd wat triest uit, maar de flank die je ziet is wel een vrij zuidgerichte flank. Op de noordhellingen zal’t er wel een stuk witter zien.

@ Pieter: dat lijkt maar zo. Ook in de jaren '80 en '90 kwamen regelmatig sneeuwarme winters voor. Regen met kerst is van alle tijden. En vanwege het ontbreken van sneeuwkanonnen waren dalafdalingen lang niet altijd open, zelfs met de krokus niet.
Voor als je het leuk vind om er meer over te lezen (en je Frans is een beetje op peil), vind je hier een interessant artikel uit 1990 over sneeuwgebrek in de Franse Alpen: http://www.remontees-mecaniques.net/forums/index.php?showtop…

@martin-libbrecht : specifieke weervragen over skigebieden in specifieke periodes die ook nog vaak verder dan een week in de toekomst liggen, is voor Roel onbegonnen werk, los van de voorspellingswaarde die nl. zeer onzeker is als het meer dan 3 dagen in de toekomst is ofwel van geenerlei waarde, en het feit dat Roel anders niet meer aan het werk komt omdat hij 24x7 vragen van bezorgde wintersporters over het weer op hun vakantielocatie moet beantwoorden :-)

Als je Roel’s weerstukjes trouw volgt dan zie je dat de forumleden in de regel dit “soort” vragen (hoe is het weer of gaat het sneeuwen in gebied X in periode Y, waarbij Y vaak ook nog >> 7 dagen) dus als niet ok beoordelen omdat Roel daar in feite geen zinnig antwoord op kan geven…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Het blijft maar opschuiven…:-(
Toch niet weer op vertrekdag eerste kerstweek (26 dec.) de oo zoo nodige halve meter net als vorig jaar!!!
Dan dus de

LA NORMA😍☃️

Haha @Chonn;-)

LA NORMA😍☃️

@Roel:
je schrijft:
Vanaf 15 december is echter nog alles mogelijk. We zien bij zowel het GFS- als het Europese model signalen dat het in de Westalpen wat onrustiger gaat worden. Niet dat de temperatuur zo hard naar beneden gaat, maar bij een nulgradengrens rond 1500 meter en een neerslagsignaal zouden veel Franse skigebieden hiervan kunnen profiteren met enige verse sneeuw.

Wat met Oostenrijk, kan/gaat Oostenrijk hier ook wat van kunnen profiteren of helemaal niets?

@martin-libbrecht als je een specifieke voorspelling wil voor jouw gebied (max 3 dagen vooruit voor een betrouwbare voorspelling, max 9 dagen vooruit voor een berekening van het Amerikaanse GFS-model), ga dan naar de pagina van dat gebied op deze site, en klik op het tabje ‘weer’.

@Roel of @Rogier: Ik heb een vraag voor de ‘domme vraag’… Al sinds ik klein ben ski ik met de kerst. De locals en dus ook mijn ouders spraken altijd over Weihnachtstauwetter… Simpel gezegd: dooi/warme dagen rond de kerstperiode… Waar komt dat vandaan en is er echt een (meteorologische) verklaring voor?

Jemig wat wordt er veel van ons geduld gevraagd… Ik ga ervanuit dat het nog goedkomt in december, het is tenslotte nog begin december en de echte winterinval komt altijd ergens in december. Maar niet te hopen voor vele onder ons dat de winter pas komt op 31 december!

@Pieter86, ik heb me jaren geleden via de Oostenrijkse weerdienst goed verdiept in de sneeuwontwikkeling. De inneralpiene gebieden en de gebieden aan de Oostenrijkse zuidkant hebben sinds de jaren 80 inderdaad minder sneeuw gekregen. Deze grafiek is van jouw plaats Sölden met het aantal dagen per jaar dat er in het dal minimaal 30cm sneeuw ligt. Dit zijn officiële meetgegevens dus niet van de toerismebureau’s. In echte Noordalpendorpen is die negatieve trend veel minder en je ziet nog steeds uitschieters naar boven.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Gerrit, nee in Oostenrijk zie ik dat signaal niet. Maar gezien de onzekerheid kan dat morgen weer anders zijn.
@ivarros, Weihnachtstauwetter bestaat! Het is geen regel maar wel een verhoogde kans op dooi rond de kerstdagen. Ik heb daar in het Anton. Magazine wat over geschreven: http://www.antonmagazine.nl/chapter/96

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Om aan @Roel toe te voegen, in de Zuid Franse Alpen regio Ecrins/Queyras waren afgelopen seizoenen ook vaak boven gemiddeld, maar dit seizoen lijkt er nog niet echt op. Wordt het gemiddelde weer mooi het gemiddelde.

Click. Click. Peace

@Roel: Wat leuk om te lezen! Thx… ik dacht (en hoopte) echt dat het een fabeltje was!

Een loeihete zomer in de Alpen. Een veel te warme herfst. Tja…is het dan helemaal ‘onlogisch’ dat er ook een te warme (start van de) winter achter aan komt? de aangekondigde sneeuw wordt, net als vorig jaar, steeds weer naar achteren geschoven. ‘Climat change’ is het misschien niet, maar een trend is het zeker. El Nino?

Weihnachtstauwetter inderdaad, maar dat was dan rond de Kerst dagen. Het verschil is volgens mij dat er dan normaal gesproken al een pak sneeuw lag dus was dit niet zo erg. Natuurlijk is er wel eens een sneeuwarme Kerst geweest in de laatste 25 jaar ook dat kan ik me herinneren. Maar dat gebeurde een keertje en naar mijn gevoel is dit de 3e Kerst op rij dat het waardeloos is en je blij moet worden van een beetje kunstsneeuw. Heel jammer, niemand kan er iets aan doen en we houden het maar op de opwarming van de aarde waardoor de winter later invalt als dat we gewend waren. Ik ga in ieder geval volgend jaar niet meer vooruit boeken voor de 1e kerstvakantieweek.

Toch is mijn gevoel nog steeds negatief, mensendie rond de kerst gaan zullen weer met de billen moeten knijpen en de winter zal (hopelijk) begin januari beetje los komen. ALthans in het alpen, in Nederland zal het wel weer net als de afgelopen jaren worden, een kwakkel winter.

Hoop dat ik er heel ver naast zit, en dat de mensen die rond kerst gaan een flinke dump hebben gehad dagen ervoor.

Ik duim mee voor het laatste en dat vanaf de kerst tot en met het einde vanhet seizoen koud met een regelmatige sneeuwval.

We zullen zien, kijk wel weer uit naar eennieuwe weerbericht van@Roel.

De 18e richting waidring, steinplatte. Hopelijk gaat het daar in elk geval vriezen zodat de sneeuwkanonnen tenminste iets kunnen doen. Duimen maar

In warth sneeuwt het toch redelijk, enkele centimeters verse sneeuw is hier duidelijk aan het vallen.

@geensmaarten ja gelukkig wel! Wanneer vertrek je?

26 december zijn we daar.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie