Meer sneeuw, maar ietsje zachter

Roel op 04 januari 2016· 34 reacties

Dik pak sneeuw in Champagny (F) op 1470m
Dik pak sneeuw in Champagny (F) op 1470m

Het sneeuwt sinds gisteravond alweer in de Westalpen en dat gaat bijna de hele dag in meer- of mindere mate door. De winter is eindelijk terug, en gaat voorlopig ook niet weg. In ieder geval niet boven de 1500 meter want daar valt de rest van de week nog meer dan genoeg. Lager wordt het vanaf vrijdag iets spannender door een wat oplopende sneeuwgrens.

Lichte tot matige sneeuw
Vandaag sneeuwt het licht tot matig door van Frankrijk tot en met Vorarlberg. Hieronder een indicatie van de zwaartepunten tot middernacht. Opnieuw springt de Arlberg eruit als sneeuwvanger, en natuurlijk de Franse Alpen waar tot en met vanavond zo’n 30-40cm bij kan vallen.

Neerslag tot middernacht
Neerslag tot middernacht

Off piste?
Morgen komt er een korte rustpauze waarbij de zon zich weer even laat zien. Het wordt dan een heerlijk dagje poederrijden in de versbesneeuwde Westalpen. Eindelijk is het ook off piste weer genieten al moet je de lawineberichten in de gaten houden! Laat je verstand niet ondersneeuwen met die geweldige sneeuw want het lawinegevaar wordt nu ook een serieus gevaar.

Vanuit Grimentz kwam de eerste off piste skiër voorbij op Sneeuwhoogte+
Vanuit Grimentz kwam de eerste off piste skiër voorbij op Sneeuwhoogte+

Donderdag/vrijdag veel sneeuw
Woensdag zet vanuit het westen weer lichte sneeuw in, al zullen Oostenrijk en Italië nog een hele mooie dag hebben met redelijk wat zon. De volgende dump zit er voor donderdag en vrijdag aan te komen. Twee actieve scheren dan rakelings langs de Alpen en de stuwing komt haaks op de Westalpen te staan. Dat betekent Weststau in optima forma, met weer een halve meter sneeuw erbij voor dezelfde Franse, Zwitserse en lokaal ook Vorarlbergse gebieden. De rest van Oostenrijk en Italië krijgen restjes waardoor de Oostenrijkse dalen beneden 1000m maar moeizaam meer sneeuw krijgen. Hogerop verbeteren de condities wel steeds verder.

Zachter?
In het weekend wordt wat spannender. Het ziet er niet naar uit dat de westelijke storingsdrift ophoudt, maar de stroming krimpt iets naar het zuidwesten. Dit is gunstig voor Italië (stimulans voor een Genuadepressie) maar zorgt er ook voor dat de sneeuwgrens in het westen en noorden wat gaat klimmen. Hierdoor kunnen de gebieden beneden 1500m soms regen gaan zien. Hogerop maakt dit allemaal niks uit, daar verbeteren de condities alleen maar met dikke poeder.

Vogezen en Zwarte Woud doen mee, en Sauerland?
Verbeteren doen de condities trouwens ook in de Vogezen en het Zwarte Woud. Samen met delen van Tsjechië de komende dagen de middelgebergtes met de beste condities ten noorden van de Alpen. De Hohneck en Feldberg zijn hoog genoeg om de volle mep mee te pakken vanuit het westen. Daar is al sneeuw gevallen, en er komt nog zo’n 30cm bij. Zie ook de sneeuwverwachting van ons model voor bv. de Feldberg.

Sneeuwverwachting Vogezen en Zwarte Woud (prikpunt Feldberg)
Sneeuwverwachting Vogezen en Zwarte Woud (prikpunt Feldberg)

In Sauerland is het allemaal wat onzekerder. Voor Winterberg zit ook nog altijd 15 tot 20cm in de peiling maar de sneeuwgrens blijft “op het randje” en vooruitzichten vanaf het weekend zijn vrij zacht. Misschien dat het de pistediensten nét gaat lukken. Vandaag eerst maar eens lekker genieten van de beelden!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel, je maakt mijn dag goed! Volgende week naar La Bresse, hoewel het dal gisteren nog helemaal groen was is het daar nu ook helemaal wit. Hopelijk kan er volgende week geskied worden.

null

klinkt weer top Roel. Komende vrijdag vertrek naar Campitello (Italie), dus vooral het woord Genuadepressie bevalt me altijd vrij goed.

Hoi Roel, wat zijn de vooruitzichten voor volgende week, nadat het weekend zachter is geweest? Klopt het dat het weer kouder gaat worden of zijn de weermodellen daar nog niet over uit. Wij vertrekken de 16 e naar Ellmau en wat zou het mooi zijn als het dorp wit gekleurd is.

@ascheeperstra, de trend na het weekend is weer dalende al is dat nog erg ver vooruit. Het is nu gelukkig al wit en daar gaat tot vrijdag nog wat bijkomen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Voor Italie Bring it on! @Roel ze staan er al mooi op voor het weekend ;)

null

Seriously snow addicted family!

Hi @roel webcams heerlijk alles wit . Op naar Hinterglemm 16 januari . Wordt er daar nog wat verwacht ? En temp daling weekend?

@Roel toch heb ik een vraag met betrekking tot onduidelijkheid…
Hier op de foto van het automatische weerbericht staan temperaturen van 1300 meter
en dat komt overeen met wat jij zegt dat boven de 1500 alles in sneeuw valt en dat zou top zijn in L3V!
Maar als ik dan vervolgens de lijn zie lopen gaat die tot boven de 2000 meter aan met de 0 graden grens en geeft hij bij het weer van Les menuires op 1800 ook even regen aan 2 mm.
Bij sneeuwhoogte geven ze ook waarden aan van 2300 meter 0 graden grens.
Is het nog steeds onduidelijk zoals gisteren en hoe komt het dat de twee zo compleet anders zijn graden en de lijn? , meestal wil ik je niet lastig vallen met vragen maar ik ben compleet de kluts kwijt…

null

@Freerider, dat gebeurt volgens de grafiek pas in de nacht naar maandag. Die berekening is een momentopname van vanochtend voor over 7 dagen dus dat kan morgen weer anders zijn. Ik zie voor begin volgende week weer een trend naar beneden als ik meerdere modellen bekijk. En ik zou me sowieso niet druk maken, Les Menuires heeft na deze week meer dan genoeg sneeuw. Met of zonder wat regendruppels.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel,

Enige indicaties dat het Salzburgerland iets meer sneeuw krijgt? Dus een wat meer Nordstau?
het valt daar nog niet mee…

Groeten,
Michel

@Roel ik heb de afgelopen weken je weerberichten nauwlettend in de gaten gehouden, morgen op naar Gerlos voor 4 dagen en 16 januari richtig Hinterglemm! Bedankt voor het goede nieuws :)

@Michel13 zo gauw ik daar tekenen voor zie lees je dat hier. Het is ook niet zo dat daar helemaal niks valt deze week. Het gaat alleen langzamer.
@max-, veel plezier!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ Roel,

Bedankt het duurt ook nog eventjes voor wij gaan…pas de 20e februari zitten we in Filzmoos,

gr,
Michel

@Roel en alle anderen,
hier nog een klein verslagje van mijn skivakantie in Serfaus - Fiss - Ladis tijdens de eerste kerstweek + kleine kanttekening (opmerking).

Ik kan alleen maar bevestigen wat Roel heeft verteld tijdens zijn dagelijkse weerberichten. Je kon het gebied idd volledig doorskiën, boven geen gebrek aan sneeuw en dalafdalingen op slierten maar dit was echt wel te doen.

Nu de kanttekening, er was voorspeld/gezegd dat het afwachten zou geweest zijn wanneer de grote drukte eraan kwam (dus vanaf de eerste kerstweek). Echter dat is heel goed meegevallen ook de heenreis en terugreis verliep zonder noemenswaardige problemen. Geen drukte…
Pas bij aankomst hadden wij door hoe dit kwam (en hier was dus met geen woord over gerept… :-) )

Blijkbaar hadden Duitsland en Oostenrijk nog geen vakantie tot en met 24/12/2015 en dat scheelt dus een enorme slok op de borrel. Dus wij hoefden daar helemaal niet voor te vrezen.

1)Desalnietemin, en waarschijnlijk hier niet op zijn plaats, maar is er hier ergens een link voorzien of zou dit kunnen waar wij in de toekomst de vakantie data kunnen raadplegen voor de verschillende landen.

  1. Zoals zovelen onder ons waarschijnlijk zal ik ook geen vakantie (voorlopig) meer boeken tijdens de kerst/nieuw (wegens te risicovol) maar zal de eerstvolgende maar gepland worden in de krokus 2017 :-(

  2. zou leuk zijn al een vakantieoverzicht te hebben voor 2017

  3. aan allen een gelukkig 2016 gewenst en nog vele leuke skivakanties. Voor diehenen die nu nog gaan, geniet ervan, het ziet er nu idd een stuk beter uit dan een week geleden.

Dag @Gerrit, dat is wel een lekkere verrassing als je zulke rustige pistes hebt met kerst. Ik kijk altijd even ophttps://www.schoolvakanties-europa.nl voor ik boek. Niet altijd 100% maar in grote lijnen vind je wel de info voor de buurlanden.

Goeie tip @Gerrit. De vakantie van Duitsland/Oostenrijk is later her en der wel ter sprake gekomen maar niet expliciet nee. Zo’n vakantieoverzicht moet voor 2017 te maken zijn!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@HN65 ja en totaal niet verwacht. Het is gewoon bij aankomst dat ze ons in het hotel wisten te zeggen dat Duitsland en Oostenrijk nog geen vakantie hadden. Dus had het ook graag op voorhand geweten maar dat is een les waarmee ik zeker in de toekomst rekening mee zal houden. Nu heeft het idd in ons voordeel uitgespeeld maar voor hetzelfde geld hadden we de tweede week geboekt :-)

@Roel, hou je ons hiervan op de hoogte? tnx

Wilde nog er bij aangeven dat de vakanties voor schooljaar 2016/2017 gedurende het jaar worden toegevoegd op die site maar nu waarschijnlijk nog niet bekend zijn.

Seriously snow addicted family!

@Gerrit, ja dat zal waarschijnlijk in een blog worden aangekondigd

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gaat de goede kant op

@Gerrit en anderen,
Ik mag/ moet altijd in schoolvakanties en zoek dus in alle landen de vakanties uit! Alles is tot in detail te vinden op internet! google: Schulferien Deutschland, Vacances scolaires enzovoort!!
Soms staan vrienden in het zillertal in de krokus lang in de rij terwijl wij in Frankrijk of Italie nergens last van hebben! Afgelopen eerste kerstweek was in konigsleiten/ gerlos ook heerlijk rustig!!!

@Roel: is er in de modellen ook al iets dat richting een Nördstau wijst

First powder, last beer...!

@RalfG ik snap dat velen dit willen weten maar op dit moment ligt dat moment te ver weg. Ik zie vanaf volgende week dinsdag bij GFS iets nordstau-achtigs opdoemen maar dat is gezien de termijn nog te onzeker om serieus te nemen. Ik ga dit natuurlijk wel in de gaten houden :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier in Alpe d’Huez vandaag een prachtige dag. In de nacht een redelijke hoeveelheid verse sneeuw (ongeveer 15 cm). In de loop van de ochtend nog wat sneeuw, maar later steeds meer opklaringen. Dus en goede sneeuw en goed zicht. Nu sneeuwt het weer heel lichtjes.

@Roel sudstau staat er nog op in de 12Z 3bmeteo.com is al voorzichtig aan het waarschuwen. maak me wel een beetje zorgen om de sneeuwgrens. Ben benieuwd!

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey. klopt de kans op Südstau wordt groter en groter. Wel vrij zacht dus inderdaad opletten op die sneeuwgrens. Morgen meer!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ Gerrit en anderen: vakantieperiodes in Frankrijk worden aangekondigd via de website van het ministerie van Onderwijs: http://www.education.gouv.fr/pid25058/le-calendrier-scolaire… . 16-17 en 17-18 staan ook al op de site.

Gebruik deze kalender regelmatig en die geeft een aardige indicatie!

http://image-store.slidesharecdn.com/36168fad-be07-45aa-b851...

@nils3

bedoel je dan dat als bv de krokus Belgie (als je van Belgie bent :-)) niet samenvalt met krokus in Frankrijk jij dan naar Frankrijk gaat skiën? En omgekeerd. Als ik goed heb gezien valt de krokus 2016 nu reuzegoed mee dan voor Oostenrijk. De krokus van Belgie 2016 komt niet overeen met de krokus in Duitsland 2016 en dit wil dus zeggen dat dit jaar ook relatief rustig zou blijven in Oostenrijk? Voor Nederland zijn er drie regio’s waarvan 2 van de 3 wel met die van Belgie overeenkomen. Maar ik neem aan dat dit hetzelfde moet geweest zijn met 1ste week van kerst in 2015. Enkel Nederlanders en Belgen, vandaar relatief rustig.

Swat ben reuzebenieuwd naar de krokus in 2017 voor Duitsland. Ben voornamelijk een Oostenrijkganger :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie