Achtergrond: Is het nu gedaan met de kou?

Roel op 26 januari 2016· 16 reacties

Het is voorlopig zacht in de Alpen, zoals hier in Hochkönig (foto: Rene Sebastian)
Het is voorlopig zacht in de Alpen, zoals hier in Hochkönig (foto: Rene Sebastian)

Begin vorige week was het even bikkelen in de Alpen. Temperaturen die in de dalen 's ochtends lokaal beneden de -20 graden lagen maakten dat je je dik moest aankleden op de piste. Hoe anders is het nu met dikke dooi overdag en 's nachts maar een paar graden onder nul. Hoe verhoudt dat koude intermezzo en de warmte van nu zich eigenlijk tot de rest van deze winter tot nu toe?

Zweterig
Typerend voor deze week is deze tweet die ik vanmorgen van Ferry Aarse ontving vanuit het Oostenrijkse Zauchensee:

null

Het mag duidelijk zijn dat we de winter kwijt zijn, voorlopig althans. Een winter die tot nu toe beperkt bleef tot ruim drie weken. Eentje eind november en twee weken in januari. Zoals je in mijn weerbericht kon zien zijn we terug overgeschakeld op het weertype dat we al die andere weken hadden. Veel te zacht.

Eigen land
Gisteren was het ook in eigen land extreem warm. 16,3 graden werd het in Eindhoven, 16,8 in Kleine Brogel, en even over de Limburgse grens in Geilenkirchen (inofficiële meetstation) werd zelfs 18,3 graden gemeten. Een week geleden kwam het kwik op sommige plaatsen niet eens boven nul (ijsdag), en tot diep in de week werd er in het noorden geschaatst op natuurijs.

De maximumtemperatuur ligt 10 tot 15 graden hoger dan vorige week
De maximumtemperatuur ligt 10 tot 15 graden hoger dan vorige week

Toch is het te makkelijk om de warmte daarmee te relativeren. Het is eerder andersom. Na zoveel warmte deze winter zijn de ijsdagen van vorige week bijzonderder dan de records gisteren.

Het past in de trend van de afgelopen decennia waarin warmte-dagrecords sneuvelen bij de vleet. Sargasso zette ze eerder al op een rij aan de hand van metingen in De Bilt. Hierin is een duidelijke verschuiving te zien naar warmte-dagrecords ten koste van records de koude kant op.

Bron: KNMI/Sargasso
Bron: KNMI/Sargasso

In februari blijven er kansen
Dit zijn heftige statistieken, maar gelukkig zegt dat nog niks over de winterkansen de rest van deze winter. De kans op kou en sneeuw hangt nog steeds vooral samen met de windrichting. Als de stroming over twee weken naar het noordwesten draait, dan zitten we in no-time met bakken sneeuw in Oostenrijk en het Sauerland. Krijgen we noordoostenwind dan kunnen de schaatsen misschien wel weer uit het vet, en zouden de hogedrukgebieden boven Italië en Spanje eindelijk een keer plaatsmaken (eens moet dat gaan gebeuren!), dan verschijnt er ook weer een Genuadepressie met een südstau voor de Zuidalpen.

Vergeet niet, aan een weersverwachting zit een grens van maximaal 7 tot 10 dagen. Gelukkig maar. Verder kijken heeft dus geen zin, en de winter al afschrijven helemaal niet. De korte termijn ziet er dan wel niet florissant uit, maar zo snel als de omslag er in januari kwam, zo snel kan het straks in februari ook gaan.

Daarvoor moet er alleen wel wat gebeuren. Waar we niet op zitten te wachten is dat alle sneeuw straks voor maart en april wordt bewaard…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Haha, smerig warm en heet…overdrijven kan natuurlijk ook. Alsof het 25+ graden was/is. Doe dan minder lagen kleding aan. Goed, het is natuurlijk wel ineens weer aan erg warme kant, maar je doet er ook niks aan. Gelukkig ligt er wel sneeuw genoeg, alleen de kwaliteit wordt dan weer wat minder. Niets is zo veranderlijk als het weer, dus voor je het weet valt het weer met bakken uit de lucht. De meeste elfstedentochten zijn nog altijd verreden in februari, maar dat zegt niets over de komende maand. Het ziet er immers ook weer niet zo slecht uit als in december, toch? De sneeuwgrens ligt lager en er komt iig nog iets neerslag aan.

Not all who wander are lost

@Edwin. enig sarcasme moet je er wel in lezen natuurlijk :-). Onder zo’n melkachtige lucht voelt het vaak wat klef aan. December was inderdaad lange tijd kurkdroog maar ik weet niet wat ik liever heb, de komende 7 dagen is er kans op regen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik denk dat ik voorlopig me maar eens minder meld op deze site, word er niet bepaald vrolijk van. Uiteraard kun jij daar niks aan doen Roel, just saying ;-)

Gang is alles! Après ski kan alleen in de bergen :-)

Het zijn wel extreme verschillen zo in één week. Vorige week maandag vielen me tenen er bijna vanaf van de kou en nu zie ik op de webcams 7.8 graden in het dal en 5.1 boven op de berg.

Wat is het enigenlijk ook een gekke winter dit jaar, hopelijk volgt er binnenkort wat constante kou en neerslag richting de alphen. Dank @Roel

Kloppen de temperaturen van Kirchberg wel aankomende maandag?

null

@ErwindeBruijn

Waarom zouden die niet kloppen?

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@peter30 vond het er zo gek uitzien. Ben geen weerman, allicht kan het voorkomen in de alpen.

Mogelijk maar hopelijk word het toch iets kouder. Heb absoluut geen zin in regen. Ik blijf in ieder geval positief en verwacht sneeuw :D

@ErwindeBruijn

In het verlengde van bovenstaand artikel en het weerbericht van Roel vandaag lezende, kan dit niet heel veel verrassen. Hoe graag we het overigens anders willen zien.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Klink cru, maar ik zit er wel op te wachten dat maart/april lekker winters wordt.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Roel kan ik ergens tekenen? “dan verschijnt er ook weer een Genuadepressie met een südstau voor de Zuidalpen”

Seriously snow addicted family!

Ja bij het kruisje @Jeffrey. :-). Nu die kaart nog even tevoorschijn toveren

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Kaart van morgen neem ik aan @Roel? ;)

Seriously snow addicted family!

Wat een timing dit jaar so far. Eind november geweest en nu net ook het weekend terug gekomen. Dat betekent vast dat het half maart weer volop winter is, want dan mogen we weer. :D

@Tiny-M Kun je volgend jaar je planning van tevoren even doorgeven. Pas ik mijn planning daar ook op aan.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie