Drietrapsraket voor de Alpen

Roel op 25 februari 2016· 24 reacties

Traumwetter in Hochfügen gisteren, via Sneeuwhoogte+
Traumwetter in Hochfügen gisteren, via Sneeuwhoogte+

Het is spannend in de Alpen. De mitsen en maren heb ik gisteren uit de doeken gedaan, maar een dump wordt steeds waarschijnlijker. Volgens de laatste berekeningen wordt hij bovendien netjes uitgesmeerd over de Alpen. Eerst is Oberwallis/Piemonte aan de beurt, dan de Dolomieten en vanaf maandag zelfs mogelijk de Noordalpen. Onze sneeuwverwachting laat deze drietrapsraket mooi zien.

Oefendepressie
Het heeft allemaal te maken met de trekrichting van de lagedrukgebieden de komende week. Een soort van “oefendepressie” trekt vandaag al via Frankrijk naar Noord-Italië waardoor het een grijze dag is met her en der wat sneeuw. De sneeuwgrens daalt daarbij geleidelijk tot in de dalen.

Het is de generale repetitie voor het weekend. Dan trekt een veel actievere depressie naar Zuid-Frankrijk waardoor er een zware südstau komt te staan. Eerst beïnvloedt die Oberwallis en Piemonte (Vrijdag en zaterdag) met zware sneeuwval, waarna de depressie lijkt weg te trekken naar het zuiden.

Zaterdag: sneeuw voor de westelijke Alpenboog
Zaterdag: sneeuw voor de westelijke Alpenboog

Meeste sneeuw oostelijke Zuidalpen
Ik zeg lijkt, want er komt versterking vanuit Italië en deze depressiekern blijft een dag rondtollen boven Noord-Italië. Een gunstige plek voor met name de Dolomieten, Osttirol en Karinthië. De grootste hoeveelheden verwacht ik dus hier, lokaal meer dan een meter sneeuw. De sneeuwgrens is nog steeds onzeker, hij zal ergens tussen 1000 en 1600 meter uitkomen. Waarschijnlijk niet in alle dalen wordt het dus wit!

Zondag: veel sneeuw voor de Dolomieten (mogelijke hoge sneeuwgrens)
Zondag: veel sneeuw voor de Dolomieten (mogelijke hoge sneeuwgrens)

Vanaf maandag de Noordalpen?
Maandag maakt de depressie de oversteek richting Tsjechië waardoor de Noordalpen weer langzaam kunnen vollopen met koude lucht. Tot zondag houden ze daar last van föhn, met zondag in Innsbruck zelfs meer dan 15 graden terwijl het 40km verderop in de Dolomieten dumpt!

Als de depressie boven Tsjechië is aanbeland kan de sneeuw er vanuit het noordoosten alsnog inkomen al is het duidelijk minder dan voor Italië berekend wordt.

Maandag: sneeuw via een omweg voor de Noordalpen
Maandag: sneeuw via een omweg voor de Noordalpen

Op langere termijn lijkt het erop dat de weg vrijkomt voor storingen uit het noorden. Zou het dan misschien tot die onvervalste nordstau voor Oostenrijk komen met een echte dump? Afwachten! Het zou ook voor het Sauerland heel gunstig zijn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Voor de westalpen hoeft er niet veel meer bij. Sneeuwt nu al een paar dagen vrijwel onafgebroken hier in La Plagne. Hopelijk breekt morgen de zo’n nog even door, want de hele week grijs is ook zo jammer…

Die onvervalste Nordstau op langere termijn mag tot uiterlijk vrijdag 4 maart. Dan ligt er genoeg en kan 5 maart de zon aan in SFL :)

Hahah @Eijsski ik dacht exact hetzelfde! Ik ga ook 5 maart naar SFL en ik wil ook wel graag zonnn :-)

Wij vertrekken volgende week vrijdag naar Gerlos. Nu zit dit natuurlijk nog in de onzekere termijn.
Maar ik houd de voorspellingen goed in de gaten. laten we hopen dat er voor vertrek nog een mooi pak valt. @Roel het blijft erg leuk om dagelijks je heldere en leerzame weerberichten te volgen.

Je weet niet wat je niet weet.

Heerlijk die sneeuw en zon in nauders gisteren perfecte dag

null

als het maar wit is !!

wow, als het zo door blijft gaan is het nog goed skiën met Pasen op de gletschers!!! jihoe!!

Met pasen zou het sowieso wel goed skien zijn op de gletsjers ;). Het is over een maand al pasen, maar los van dat kun je zelfs met hemelvaart nog wel op de gletsjers terecht.

Sinds die hogedruk begin januari is vertrokken is het echt vaak onbestendig weer in de Alpen. Zeker aan de westzijde en delen noordzijde. Jammer dat die sneeuwgrens zo zwabbert.

Not all who wander are lost

Kom maar op met die nordstau dan! Met Pasen hopen we in Motta Naluns nog wel op de latten te staan en dat ligt hoog genoeg om sneeuw die nu valt, lekker als basis te hebben!

Geen zonniig weekend voor @Rogier :P

Not all who wander are lost

@Edwin. He balen ;-)

Click. Click. Peace

Mooi mooi! Hopelijk pikt west ook nog lekker wat mee. En valt de sneeuwgrens gunstig uit. Zie, nu we een x naar dorp op 1000m gaan, pas wat voor verschil dat is met net iets hoger (nat!)

…watching and packing the ski bags…

Alles staat klaar voor vertrek naar de Dolomieten!

Seriously snow addicted family!

Morgen om 13u vertrek naar de Dolomieten. Kan ik zien wat er feitelijk van terecht komt. Altijd weer afwachten in de bergen…

@Roel: ben benieuwd/angstig hoe de neerslag zondag en maandag gaat vallen in Salzburgerland gezien de hoge sneeuwgrens. Op andere sites wordt gesproken over een hele week bevolking komende week terwijl ik dat hier niet zo terug vind… Kan je me iets uitleggen?

@roel ik weet dat je Andorra niet meeneemt in je bericht. Kun je toch de weersverwachting voor komend weekend en volgende week aangeven?

@Henkw in het Salzburgerland (Noordalpen) verwacht ik dit weekend vooral föhn. Pas in de nacht naar maandag slaat de neerslag over op de Noordalpen en zal de regen langzaam overgaan in sneeuw. Het eerst in Zwitserland.

De hele week bewolking kun je nog niet zeggen. Is veel te ver vooruit. Ik zou de ontwikkelingen rustig afwachten, de voorspellingshorizon ligt op maximaal 5 tot 7 dagen.
@annemie57, je weet het wel tactisch te brengen he ;-). Andorra krijgt dit weekend ook sneeuw, daarna kouder en meer zon.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

En de bergen in Nederland? Bijvoorbeeld de Holterberg? :P Nee, gein. In Nederland heeft de winter zijn kansen gehad, nu het bijna maart is. Van mij mogen de temperaturen langzaam richting de 15 of warmer gaan en die dikke pakketten sneeuw naar de Alpen :)

Not all who wander are lost

@roel thanks ;) gelukkig ook zon top!

Van mij mag die dump wachten tot na de voorjaarsvakantie, liever een zonnetje :)

part time skier, full time savage

Vandaag in Serre Ché een mix van wolken en blauw. Meeste wolken, met wat lichte sneeuwval, bij Monetier, meeste zon richting Briancon.

Verder voelde je het gedurende de middag kouder worden

@Roel

Wat houd dit dan eigenlijk in voor Tsjechië (noorden) wij vertrekken bijna.

Ook klaar voor de rit naar de Dolomieten. Niet iedereen heeft de keuze om één dag eerder te vertrekken, maar ik rij morgenvroeg naar Italië zodat ik er voor de drukte en dump ben…

First powder, last beer...!

Klassieke retour d’est druk verdeling

Hoogstens de vraag, zit dat lagedruk gebied niet wat te ver naar het noorden? Optimale stroming in zuidoost, nu lijkt het meer pal oost te worden. Als dit doorgaat worden de Dolomieten en Slovenie volgestort

null

null

The older I get, the better I was
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie