BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Sneeuwzekerheid Sölden - Ötztal Arena

Sneeuwzekerheid Sölden - Ötztal Arena

Sölden staat voor velen gelijk aan sneeuwzekerheid, alleen al vanwege zijn twee gletsjers die ‘s winters absolute sneeuwzekerheid garanderen.

Toch is dat relatief, het dorp ligt weliswaar ook op 1377 meter, maar door de inneralpiene ligging weten sneeuwwolken uit het noorden het dorp maar moeizaam te bereiken. Dat betekent dat Sölden regelmatig groen is en het aan de sneeuwkanonnen te danken is dat de dalafdalingen open zijn. Hoger in het gebied valt meer sneeuw, boven het middelstation van de Gaislachkogl en de Gigijoch zijn de condities vaak uitstekend.

Hoewel Sölden iets ten noorden van de alpenhoofdkam ligt krijgt het de grootste dumps meestal uit Italië, dus vanuit het zuiden. Het ligt verder in een vrij droge regio met relatief veel zonuren.

Kans dat je kunt skiën

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Sölden - Ötztal Arena

Kans dat de dalafdaling geopend is

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Sölden
Hochsölden

Kans op een wit dorp

DecemberDec JanuariJan FebruariFeb MaartMrt AprilApr
Sölden
Hochsölden
Längenfeld

Wat willen de kleuren zeggen?

Te weinig sneeuw om te skiën komt tegenwoordig weinig meer voor. Dankzij kunstsneeuw is er vaak wel te skiën, maar is de dalafdaling ook open of moet je op het eind van de dag met de lift omlaag? En is het dorp wit, of ligt je appartement tussen de groene weiden? Dit hebben we per skigebied per maand onderzocht, rekening houdend met hoogte, expositie van de hellingen en geografische ligging.

  • 0-40%
  • 40-70%
  • 70-100%

Wat is de beste maand?

Weerman Roel

Sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij in zijn Alpenweerpraat over nieuwe bergen poedersneeuw.

Weerman Roel

December
Als je ergens in december moet zijn voor sneeuw dan zijn het de hoger gelegen gebieden. Terwijl lagere gebieden vaak nog maar moeten afwachten wanneer ze kunnen starten, is het seizoen hier meestal al aan de gang. Er is een onderlaag van kunstsneeuw opgebouwd en sneeuw die valt smelt niet meer snel weg. Met de kerst ligt er meestal genoeg sneeuw al is er geen 100% garantie.

Januari
De sneeuw wordt dikker en dikker, ook op zonhellingen smelt de sneeuw niet weg en zal niet snel papperig worden. De zon staat immers laag aan de hemel. Tegenoverliggende hellingen zien echter helemaal geen zon. Het gevolg is dat deze pistes vaak ijzig en afgeschraapt zijn.

Februari
De maand met de beste condities. Statistisch ligt er overal meer dan genoeg sneeuw. De zon wordt langzaam krachtiger wat maakt dat zuidhellingen en dalafdalingen ‘s middags wat papperig kunnen worden. Bijna overal zijn de condities het grootste deel van de dag echter uitstekend, en het blijft al wat langer licht.

Maart
De zon staat hoog aan de hemel en ook de noordhellingen worden weer door de zon beschenen. Met uitzondering van de vroege uurtjes (opgevroren pistes) zijn de condities verrassend goed. Boven 2000 meter is het statistisch zelfs de meest sneeuwzekere maand. Wel worden zonhellingen sneller papperig, je kunt die het beste wat eerder op de dag nemen.

April
Het einde van het seizoen nadert. De zonkracht wint het vanaf nu ook hier van de verse sneeuwval. Steeds vaker en sneller wordt het papperig en zelfs groen. Goede condities tref je nog alleen aan in de ochtend, op de “firnsneeuw” buiten de piste vind je wellicht nog de beste condities. Na 13.00 uur wordt het skiën waterskiën en is een biertje op een terras een beter idee.

Sölden - Ötztal Arena reisplanner