Column: de paklijst

Ruud op 10 januari 2022· 53 reacties

null

Zuchtend kruip ik op handen en voeten uit de zolderberging. Waarom liggen die @#! stokken nou niet op zijn vaste plek? “Zoek je iets?, zegt mijn jongste, tegen de gewoonte van mijn gezin in om mij maar een beetje met rust te laten als ik ga inpakken. Dat is namelijk niet mijn allerbeste moment, zal ik maar zeggen.

Een rotklus

Ik vraag me altijd af of we niet iets cruciaals gaan vergeten. Dat gebeurt eigenlijk nooit en ik ben de eerste om van te voren te roepen dat het allemaal niet uitmaakt zolang je je paspoort en je credit card maar bij je hebt, maar als ik eenmaal ga inpakken kom ik in een soort modus. Het zal wel komen doordat ik helemaal niet van zoeken hou. “Dat is omdat je nooit wat vindt”, zeggen mijn gezinsleden dan fijntjes. En bedankt. Ik snap ook niet goed waarom ik dingen dan niet vind, want ik heb toch voor de meeste dingen een vaste plek?. “Dan moet je ze wel daar opbergen”, zeggen mijn gezinsleden dan lachend. En alweer bedankt.

Maar ze hebben gelijk, ik geef het ruiterlijk toe; mijn hoofd wordt chaos zodra ik ga inpakken en zonder lijstje ben ik nergens. Over lijstjes gesproken: heeft Rogier niet onlangs de inpaklijst weer eens gedeeld op de site? Misschien moet ik die eens gebruiken? Rogier kennende zal die lijst wel compleet en met kennis van zaken zijn opgesteld, dus ik open hem met veel vertrouwen. Laten we eens kijken wat daar nou zoal opstaat.

Professioneel

Alleen de naam al boezemt vertrouwen in: ik gebruik mijn eigen “inpaklijstje”, maar Rogier heeft een “paklijst”. Pakken klinkt meteen al veel beter dan inpakken. Pakken roept beelden op van een expeditie, van een avontuur, van professionaliteit en van volledigheid. Inpakken klinkt alsof je een koffer vult met spullen. - Voor de Vlamingen onder ons: ik bedoel een Nederlandse koffer, een valies, dus niet wat wij Hollanders een kofferbak noemen. Alhoewel, die moet ook ingepakt…. - Hoe dan ook. Terug naar De Lijst.

De eerste twee

Tjonge, categoriëen…. Negen maar liefst! Indrukwekkend. Ik heb gewoon een rijtje items, al zijn ze wel gerubriceerd. Bij ‘Voor vertrek’ zie ik geen dingen waaraan ik niet zou denken, maar wel handig op een rijtje gezet zo. O, een link naar goedkope tankstations in Duitsland. Altijd handig; is al prijzig genoeg allemaal. Tijdschakelaar voor verlichting; dat roept meteen weer beelden op van geklooi met die pinnetjes en gedraai aan die tijdklok. Moet je altijd drie keer testen, maar dan werkt het wel. Wat hebben we verder? Documenten en geld. Ja, logisch allemaal. Contant geld; doet me weer denken aan die keer dat we strandden op een bergterras in Flachau waar niet gepind kon worden en we helemaal naar het dal moesten terugskiën om geld op te nemen…. Nee, in Oostenrijk is digitaal betalen niet zo gewoon als bij ons.

null

Uitrustingen

Wintersport uitrusting. Tja, appeltje eitje. Dat staat allemaal ook op mijn lijstje, dat pak ik allemaal in, van thermo-ondergoed tot skihelm en van sokken tot stokken.(overigens…waar zijn die @#! stokken toch?). Bij ‘Gereedschap’ haak ik af; ik ga niet waxen, slijpen en schrapen. Als er iets is, gaan we wel naar de wintersportwinkel naast het appartement. Bij een schroevendraaier houdt het wel op. Krijg ik weer direct visioenen van het steeds maar aandraaien van de boutjes van het boardje van dochterlief. Maar die heeft nieuwe materiaal gekocht dus dat is verleden tijd. Uitrusting auto. Komt allemaal bekend voor. Alhoewel; matten zitten zò niet in mijn systeem dat ik in eerste instantie “maten” las… “twee maten om weg te kunnen rijden uit diepe sneeuw”. Handig zulke vrienden!

Vreemde visioenen

Bij ‘Voor onderweg’ zie ik vroeger en nu terug. De aloude boeken en spelletjes uit het verleden staan gebroederlijk naast de mobiele laders en het beeldscherm uit het heden. Ach, wat zouden we moeten zonder al die veegtegels. Staat allemaal op mijn eigen houtje touwtje lijstje en we nemen het ook allemaal mee. Handig voor in het appartement. O die is zeker aan ons besteed; hoe vaak zijn we niet onthand geweest in die keukentjes; rare blikopeners, slechte kurketrekkers en automatische pitonststekers die het helemaal automatisch niet deden? Hoe vaak hadden we filters mee en stond er een senseo of vice versa? Of was de “Wäsche” inbegrepen, maar viel daar geen keukengoed onder? En iedere keer zeiden we: ‘volgend jaar aan denken en even zelf meenemen”. Doen we vervolgens dan niet altijd. Maar nu wel want het staat op De Lijst. Overigens… bij kabelbinders om bedden aan elkaar vast te maken word ik wel nieuwsgierig… Waarom wil jij die
bedden aan elkaar vast maken Rogier….? Mijn fantasie slaat op hol. Terug naar De Lijst.

null

Laatste tips

Kinderen. O, heerlijk; niets meer mee te maken. Ze zijn allemaal groot genoeg om aan hun eigen spullen te denken. Wat ook wel weer zijn eigen knelpunten kan opleveren… (“Hoeveel tassen wil jij mee??..) Apparatuur. Steeds belangrijker ja. Je bent tegenwoordig meer tijd kwijt aan het organiseren van al je toestellen, kabeltjes en opladers dan aan het bij elkaar zoeken van je kleding. En eerlijk is eerlijk, dat gaat niet altijd goed; toch nèt niet de goede oplader mee… Maar dat herkennen jullie vast niet. Als laatste komt ‘Persoonlijke verzorging en uitrusting’. Allemaal herkenbaar. Hoewel… haarelastiekjes… Die heb ik niet meer nodig, die tijd is voorbij. En om de melding dat zonnebrandcrème en aftersun goedkoper zijn in Duitsland moet ik een beetje lachen. Nou sla je door, Rogier. Ik ga mijn reis toch niet onderbreken om goedkoop boodschapjes te gaan doen bij de Oosterburen? Alhoewel, in de shop bij het goedkoop tanken, misschien? Al met al een zinnige lijst met een paar dingen waaraan ik zelf niet 1,2,3 zou denken. En véél mooier vormgegeven. Ik ga voortaan deze gebruiken. Net als ik de lijst wil gaan printen, hoor ik mijn echtgenote roepen: “Gevonden! Je stokken staan in de schuur!”

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Hahaha! :-)

Maar de tip dat zonnebrand goedkoper is in Duitsland komt niet van mij. Ik koop deze altijd in de lokale pharmacie ;-)

Click. Click. Peace

Leuke blog en heel herkenbaar. De paklijst ook gebruikt en was super handig.
@rogier toen ik de paklijst wilde printen van de site, kwam deze maar onhandig op wel 6 pagina’s met foto’s ertussen. Is daar nog iets op te verzinnen? Ik heb em nu gekopieerd, geplakt en met wat editen op twee bladzijden gekregen. :)

Bergen + Sneeuw = ❤

Leuke blog en heel herkenbaar. De paklijst ook gebruikt en was super handig.
@rogier toen ik de paklijst wilde printen van de site, kwam deze maar onhandig op wel 6 pagina’s met foto’s ertussen. Is daar nog iets op te verzinnen? Ik heb em nu gekopieerd, geplakt en met wat editen op twee bladzijden gekregen. :)

Nelis op 10 jan 2022 12:09

Goede feedback! Gaan we mee de slag!

Click. Click. Peace

Haha, leuke blog en alles is 100% herkenbaar.
Zelf betrap ik mij elk jaar weer op hetzelfde (wintersport en zomevakantie)
Auto vol gepropt en nog even vragen aan de vrouw of er nog iets bij moet en dat hoeft dan niet…
Op het moment dat de kofferbak met 4 handen wordt dicht gedrukt komen er opeens toch nog paar tassen bij met o.a. koekastspul, eten, drinken,etc.
Kan alles weer opnieuw ingericht worden.
Hoe dan ook en gek genoeg…(vaak met wat frustratie) maar het past altijd!

Schnee hoort onder m`n ski en verder nie !

Herkenbaar! Ik ben ook echt van het ‘zoeken’, mijn vrouw vooral van het ‘vinden’… En op de ene of andere manier krijgen we toch steeds alles weer mee.

Leuke blog en veel is herkenbaar.

Tip: zeg niet te snel tegen jonge tieners dat ze hun eigen spullen mogen inpakken, tenzij je een hééééél grote auto hebt. Zo niet … erg hoog risico op drama bij het vertrek 😭 😉

Suggestie voor de paklijst: onze Nederlandse buurman had een zachte handborstel bij zich (zo’n veger en blik model) waarmee je een halve meter sneeuw grondig en in geen tijd van de wagen kan vegen bij vertrek. Superhandig ding waar ik dankbaar gebruik van mocht maken. Die gaat vanaf nu ook mee.

Al jaren de paklijst in mijn telefoon notities staan die gedeeld is met mijn vrouw
Zo kunnen we beide het lijstje aflopen en aanvinken tijdens het pakken en weet of je alles hebt.
Eventuele opmerkingen worden tijdens de vakantie toegevoegd. Zo stonden er geen powerbanks op en stond vrouwlief op de piste met een lege telefoon. Gelukkig werd ze die dag niet gecontroleerd op haar QR code maar voor de volgende keer…

Enige nadeel is dat de lijst iedere keer langer en langer wordt dus wordt wel tijd om er ook maar eens een grotere auto op het lijstje te zetten. (misschien als mijn vrouw het dan leest dat ze erin trapt ;-) )

We hebben nu een linkje naar een PDF gemaakt zodat je hem kunt downloaden/printen, zie: https://www.wintersport.nl/themas/voorbereiding/paklijst-win…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik heb een online to-do lijstje waar ik voor zomer én wintersport alles in heb staan. Verdeeld in categoriën.

ik vink het 1x af als ik alles pak… en dan nog een keer als alles daadwerkelijk in de koffer zit. Dat is de enige manier waarop ik niets vergeet.

En op de bestemming als blijkt dat ik iets mis? Dan zet ik het meteen op de lijst voor volgende keer.

Na een paar jaar heb ik nu echt álles wel mee wat ik nodig heb op wintersport… Oh behalve kinder-paracetamol. Want met de kinderen op vakantie was dit jaar voor het eerst… ;-)

Tsjonge wat een lijst zeg! Daar neem ik nog niet de helft van mee…

Bla, bla, bla.

Na mijn laatste wintersport heb ik een item toegevoegd aan mijn paklijst: verlengsnoer met USB-poorten. Vrijwel al mijn mobiele apparatuur (smartphone, smartwatch, Oura (ring voor slaapregistratie), bluetooth-speaker, camera etc.) heeft tegenwoordig een USB-aansluiting. Enige uitzondering is de elektrische tandenborstel. Onzin om meerdere stekkers mee te zeulen en vaak is er maar één stopcontact p.p. beschikbaar in de kamer (tenzij je bureaulampen en TV’s uitschakelt). In maart gaat er dus een verlengsnoer met 6 USB-poorten mee :)

*bericht bewerkt door Lotte77 op 10 jan 2022 15:12

Uitrusten doen we thuis wel!

We hebben nu een linkje naar een PDF gemaakt zodat je hem kunt downloaden/printen, zie: https://www.wintersport.nl/themas/voorbereiding/paklijst-win…

Roel op 10 jan 2022 13:48

Kijk dat is nog eens proactief iets doen met de feedback. Super bedankt @rogier en @roel!

Bergen + Sneeuw = ❤

Goeie tip @lotte77! Bij mij hetzelfde! Alles laadt op via USB en de hoeveelheid stopcontacten is altijd beperkt.

*bericht bewerkt door Nelis op 10 jan 2022 15:28

Bergen + Sneeuw = ❤

Paspoort en creditcard dat is noodzakelijk. De rest is te koop :)
Travel light is mijn motto, alleen mee wat noodzakelijk is en waarvan je zeker weet dat je het ook minimaal 1x gebruikt in je vakantie. Ja maar wat als je x toch nodig hebt?.. hoe groot is die kans? En wat kost het als ik het vervolgens moet kopen? Meestal is de uitkomst voor mij dat ik het dan ook niet mee hoef te gaan zeulen.
Plus ik ga op vakantie, dan is het soms ook fijn om niet alles te hebben wat je thuis ook hebt. Voorbeeld: geen ipad met Netflix.
Wat me afgelopen jaar geholpen heeft met reizen: ereader (i.p.v. met boeken zeulen), goede (150w+) oplader met meerdere poorten zodat er maar 1 oplader mee hoeft voor alle telefoons, laptops, tablets, smatwatches van het gezin.

Leuke blog en veel is herkenbaar.

Tip: zeg niet te snel tegen jonge tieners dat ze hun eigen spullen mogen inpakken, tenzij je een hééééél grote auto hebt. Zo niet … erg hoog risico op drama bij het vertrek 😭 😉

Suggestie voor de paklijst: onze Nederlandse buurman had een zachte handborstel bij zich (zo’n veger en blik model) waarmee je een halve meter sneeuw grondig en in geen tijd van de wagen kan vegen bij vertrek. Superhandig ding waar ik dankbaar gebruik van mocht maken. Die gaat vanaf nu ook mee.

Hupla op 10 jan 2022 12:48

Een behangborstel is ook perfect om sneeuw van je auto te vegen.
Enne, vergeet je skibox niet sneeuwvrij te maken als je hem openklapt (mijn zoon stond aan de andere kant van de auto…)

Fun Lovin' Skier

@Ruud , hardop gelachen!

Staan er ook schoenen op dat lijstje? Wij zijn eens weg gereden en kwamen er twee ur later bij de eerste benzinepomp achter dat de jongste op kousenvoeten naar de auto was gelopen……

*bericht bewerkt door Slim op 10 jan 2022 16:08

Aangezien ik tegenwoordig steeds vaker de trein pak is “less is more” steeds vaker het credo. Maar als we met de auto gaan is dit wel een handig lijstje! Zoals hier al is vermeld, een USB verlengsnoer is zeer essentieel, zeker als je met een groep zit in een appartement.

Normaal ben ik ook langer met de voorbereiding bezig, maar door alle onzekerheden rondom corona afgelopen week pas 3 dagen van te voren geboekt. En dat scheelt een hoop stress :-). Verder ben ik opgehouden om voor een week eten mee te zeulen, terwijl altijd de helft onaangeroerd terug gaat. Mijn motto is ook travel light, al denkt mijn vrouw daar anders over… En ik schijn met alle bagage altijd te zeggen, dat past nooit! Maar het lukt natuurlijk altijd.

@Ruud , hardop gelachen!

Staan er ook schoenen op dat lijstje? Wij zijn eens weg gereden en kwamen er twee ur later bij de eerste benzinepomp achter dat de jongste op kousenvoeten naar de auto was gelopen……

Slim op 10 jan 2022 16:06

Been there done that! :-)

Enne https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5990/blunders-op-e…

Click. Click. Peace

Goeie tip @lotte77! Bij mij hetzelfde! Alles laadt op via USB en de hoeveelheid stopcontacten is altijd beperkt.

Nelis op 10 jan 2022 15:23

Moet je wel een verlengsnoer hebben met een Frans stopcontact ( lees aardpen). Even niet aan gedacht vorige week toen ik mijn stekker blok met 4* USB mee nam naar FR.

May the ski force be with you !!

Ik mis nog de vaatwastabletten en de sleutels van de skibox. Erg vervelend als je er na 3 uur achterkomt dat je de sleutels van de skibox vergeten bent en je weer om kan draaien.

Hier gaan 2 dingen standaard mee, een verstelbare douchestang met kleerhangers, deze kan je in iedere willekeurige hal of redelijk smalle kamer tussen 2 muren spannen. Het levert gelijk een hele hoop extra ruimte op om in geval van neerslag je kleding goed uit te kunnen hangen om te drogen. Daarnaast gaat er een oud wetsteentje, de messen ik ieder willekeurig vakantieverblijf zijn altijd veel te bot om fatsoenlijk te kunnen gebruiken. Dan heb je dus 2 keuzes als je vaak kook, of een wetsteentje mee of je eigen koksmessen mee…

Born to Ride

Hier gaan 2 dingen standaard mee, een verstelbare douchestang met kleerhangers, deze kan je in iedere willekeurige hal of redelijk smalle kamer tussen 2 muren spannen. Het levert gelijk een hele hoop extra ruimte op om in geval van neerslag je kleding goed uit te kunnen hangen om te drogen. Daarnaast gaat er een oud wetsteentje, de messen ik ieder willekeurig vakantieverblijf zijn altijd veel te bot om fatsoenlijk te kunnen gebruiken. Dan heb je dus 2 keuzes als je vaak kook, of een wetsteentje mee of je eigen koksmessen mee…

Matthias123 op 10 jan 2022 18:33

Ha … nog eentje die een messenslijper meeneemt. Ik dacht dat ik de enige weirdo was die dat deed 😬. Afhankelijk van de accommodatie durf ik ook wel eens een degelijk pot en pan mee te nemen (= pan en koekepan in NL). Vaak kan je nog geen tomaat snijden met die messen en iets koken in een (koeke)pan die helemaal bol staat is ook geen lachtertje.

  • ptex staafjes, ik had na de eerste ochtend al een gat in een van m’n nog praktisch nieuwe ski’s.
  • verlengsnoer met verdeeldozen, frans appartement had maar 2 wandcontactdozen.
  • mini-oven, best handig als je broodjes wilt afbakken. De supermarkt zijn we niet in geweest 😀
  • ptex staafjes, ik had na de eerste ochtend al een gat in een van m’n nog praktisch nieuwe ski’s.
  • verlengsnoer met verdeeldozen, frans appartement had maar 2 wandcontactdozen.
  • mini-oven, best handig als je broodjes wilt afbakken. De supermarkt zijn we niet in geweest 😀
Martin7182 op 10 jan 2022 19:31

Zo leuk om te zien hoe mensen verschillen. Een oven mee nemen… Mn bloeddruk stijgt al alleen van je post en het idee erbij.

Wij hebben sinds jaar en dag zelfs uitgeprinte checklistjes tijdens ons verblijf in het huisje liggen om een check te doen voor je naar buiten stapt. En het is al meerdere malen gebleken dat het handig is…
Je stapt in auto, komt na dik kwartier (of langer) aan bij de piste om er dan achter te komen dat 1 iemand de skischoenen vergeten is in de auto te leggen. Dan toch maar even het lijstje checken voor je naar buiten stapt!

null

*bericht bewerkt door Siard op 10 jan 2022 20:07

Stay frosty

Ik mis nog de vaatwastabletten en de sleutels van de skibox. Erg vervelend als je er na 3 uur achterkomt dat je de sleutels van de skibox vergeten bent en je weer om kan draaien.

Snow_Junky op 10 jan 2022 18:22

Ha, daar kwam ik pas op bestemming achter dat ik de sleutel van de skibox aan mijn verkeerde bosje had gehangen. Slot eruit laten boren en met spanbanden (die dus wel altijd in de auto liggen) erom naar huis gereden.

Wij hebben sinds jaar en dag zelfs uitgeprinte checklistjes tijdens ons verblijf in het huisje liggen om een check te doen voor je naar buiten stapt. En het is al meerdere malen gebleken dat het handig is…
Je stapt in auto, komt na dik kwartier (of langer) aan bij de piste om er dan achter te komen dat 1 iemand de skischoenen vergeten is in de auto te leggen. Dan toch maar even het lijstje checken voor je naar buiten stapt!

null

Siard op 10 jan 2022 20:06

Wat heeft het fototoestel misdaan dat ie niet meer mee mag?

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 10 jan 2022 21:45

Click. Click. Peace

Tie-wraps ook altijd meenemen! De sneeuwkettingen pasten thuis uitstekend, maar toen we ze nodig hadden leken ze te groot (alleen laatste stuk dat je vast haakt). Dan werken tie-wraps beter en sneller dan een schoenveter :-)

Wij hebben sinds jaar en dag zelfs uitgeprinte checklistjes tijdens ons verblijf in het huisje liggen om een check te doen voor je naar buiten stapt. En het is al meerdere malen gebleken dat het handig is…
Je stapt in auto, komt na dik kwartier (of langer) aan bij de piste om er dan achter te komen dat 1 iemand de skischoenen vergeten is in de auto te leggen. Dan toch maar even het lijstje checken voor je naar buiten stapt!

Siard op 10 jan 2022 20:06

Wat heeft het fototoestel misdaan dat ie niet meer mee mag?

Rogier op 10 jan 2022 21:29

Haha! Eigenlijk net als de videocamera (die dan nog niet was doorgestreept) vervangen door compactere alternatieven zoals een action cam en telefoon. Ja ja, (veel) minder mooie beelden maar voor ons gebruik ruim voldoende 😁

Stay frosty
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie