Nog een dag van extreme neerslag

Roel op 24 november 2016· 60 reacties

[Via Lattea](/skigebieden/vialattea) is hogerop vandaag the place-to-be
Via Lattea is hogerop vandaag the place-to-be

Het hoogtepunt van de südstau wordt vandaag bereikt. Tot en met morgen kan er nog 100 tot 250 mm neerslag vallen. Het zwaartepunt verplaatst zich daarbij naar de binnenkant van de Alpenboog, dat wil zeggen op de grens van Italië en Frankrijk met daarin gebieden als Tignes - Val d’Isère en Via Lattea.

Retour d’est-achtige setting

Het bijzondere van vandaag is dat de stroming niet meer pal zuidelijk is maar zuidzuidoostelijk. Het zwaartepunt verplaatst zich daardoor van Tessin en de omgeving van Saas-Fee naar de Franse grens. Daardoor hebben we ook nog eens met het neerslagversterkend effect van een “retour d’est” te maken. Over wat die kan uitrichten lees je in mijn andere blog van vandaag. Dit is het neerslagplaatje dat erbij hoort met de hoeveelheden tot en met vrijdagnacht.

null

De sneeuwgrens vertoeft nog steeds in hogere sferen maar kan juist vandaag een paar honderd meter zakken, het meest aan de Italiaanse kant. Hou de webcams van het skigebied Via Lattea dus in de gaten, net als alle andere (ook Franse) skigebieden vlakbij de Italiaanse grens.

Föhn!

In de noordalpen niks nieuws onder de zon. We krijgen weer een föhndag. In Vaduz (Liechtenstein) werd gisteren een record gebroken met 86 uur ononderbroken föhn (bron: AGFoehn.org). Het oude record was 85 uur uit maart 1991.

null

Tegelijk zien we al dagen de meest prachtige wolkenluchten verschijnen uit de noordalpen. Deze timelapse van Ralph Rickli uit het Berner Oberland (Jungfrau Region) toont een föhnmuur die gisteren te zien was. Adembenemend!

Beetje sneeuw in de Noordalpen

Voor de sneeuw is het allemaal minder goed nieuws, maar er komt wat verlichting. Zondag bereikt een bel koude lucht die vanuit Scandinavië helemaal over Oost-Europa uitstroomt de Alpen, althans het oostelijke deel daarvan. Dat houdt in dat het kwik er vanaf zondag tijdelijk niet meer boven het vriespunt uitkomt in gebieden hoger dan ca. 1000 meter. Er zou in Oostenrijk zelfs tijdelijk wat sneeuw kunnen vallen.

Het Brixental (O) kan weer sneeuw gebruiken
Het Brixental (O) kan weer sneeuw gebruiken

Komt er dan een nordstau? Zo kun je het noemen, maar helaas in een wel heel uitgeperste variant. Veel meer dan 5cm vederlichte sneeuw verwacht ik er niet van. Een nieuw hogedrukgebied komt namelijk dichterbij en dat geeft begin volgende week een aantal droge en zonnige dagen. De nachten zijn lekker fris en overdag ligt de vorstgrens rond 1500 meter. Sneeuw van betekenis zou op zijn vroegst eind volgende week weer de Alpen kunnen bereiken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Gaat goed in Serre Chevalier :-)

null

Click. Click. Peace

Alagna opent een dag later dan gepland, teveel sneeuw :-)

En in Valfrejus liep de pistenbully gisteren ook al vast…

https://www.facebook.com/Valfrejus/videos/1198221906952021/…

Click. Click. Peace

En een bekender gebied, in Val Thorens gaat het ook helemaal loos:

null

Click. Click. Peace

Wat een gave beelden uit Berner Oberland !

@Rogier dat had ik niet verwacht dat het in Valtho ook als sneeuw zou vallen i.v.m. de sneeuwgrens
Ik heb gekeken in Les Menuires maar daar lijkt het meer te kwakkelen ik zie witte gronden maar dat is slechts 1 cm, zal daar wellicht ijsregen en natte sneeuw zijn denk ik dan?
Op de webcams van Tignes kun je helaas bijna niets zien nu maar ik zie wel het complex op 1800 meter waar ik eerder ben geweest daar is de sneeuw helaas helemaal weggespoeld, de webcams op 2100 meter zijn vaag door natte sneeuw denk ik :)

null

Sestriere…

Click. Click. Peace

Zit er voor Livigno nog wat aan te komen? We zitten er binnen 2 weken en er mag toch wat bij. De voorspellingen op de site veranderen nogal snel.

Bardonnechia in Italië (op steenworp afstand van de Maurienne vallei, en dus dichtbij ;-) )

null

Click. Click. Peace

Waar blijft die dikke nordstau ? 6 december Serfaus ?

Gang is alles

Ik vertrek ook op 6 dec, alleen heb ik nog niet bepaald naar waar…En zal blijkbaar nog wat geduld moeten hebben voor ik kan bepalen waar naartoe.

Waar blijft die dikke nordstau ? 6 december Serfaus ?

Jesper op 24 nov 2016 13:59

Oefenweide is dan wel open ?

May the ski force be with you !!
Seriously snow addicted family!

Waar blijft die dikke nordstau ? 6 december Serfaus ?

Jesper op 24 nov 2016 13:59

Oefenweide is dan wel open ?

CJAHulskamp op 24 nov 2016 15:09

Janken dit haha

Gang is alles

Daar waar de sneeuw niet valt, maar wel regen is het ook wel heel erg slecht. Er valt echt onwijs veel. https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/190754798946…

Not all who wander are lost

Zullen we morgen de bomen van Sestriere nog wel zien?

null

Click. Click. Peace

Het is echt enorm heftig in Sestriere:

null

Click. Click. Peace

Daar kun je ook niks mee…en beneden de 1800 m ongelooflijk veel water

Not all who wander are lost

Daar kun je ook niks mee…en beneden de 1800 m ongelooflijk veel water

Edwin. op 24 nov 2016 17:14

Dat water is inderdaad heel vervelend. Maar ik kan er best wel wat mee, met deze sneeuw. En vanavond zakt als het goed is de sneeuwgrens iets. En bij mij in de buurt ligt vaak 60% of meer van het gebied boven de 1800 meter. Daar ligt nu een geweldig mooie laag sneeuw.

*bericht bewerkt door Rogier op 24 nov 2016 17:18

Click. Click. Peace

Waar blijft die dikke nordstau ? 6 december Serfaus ?

Jesper op 24 nov 2016 13:59

Oefenweide is dan wel open ?

CJAHulskamp op 24 nov 2016 15:09

Janken dit haha

Jesper op 24 nov 2016 16:33

Masner is wel open :)

En in Prali kunnen de liften morgen waarschijnlijk ook niet meer draaien…

null

Click. Click. Peace

in Les Menuires heel veel regen.
Val Thorens heel veel sneeuw, maar er zijn ook momenten geweest dat het daar natte sneeuw was.
Hopelijk vannacht en morgen dat de sneeuwgrens een beetje zakt.
Wel uitstekende condities boven de 2200m.
volgende week enkele dagen naar Val Thorens. Mss dat ik ook nog enkele dagen Cervinia ga meepikken. Ziet er bangelijk uit daar.
Vorig jaar was het nog huilen met de pet op, nu pow pow

Cervinia is paradise komende week…

Hoop gebieden in dat neerslagrijke gebied zitten boven de 2000 M echt bijzonder goed. Dat gaat echt niet meer weg dooien. Zullen ze trouwens ook blij mee zijn. Zou wat zijn als dat ook nog eens als water zou vallen. Wat een gigantische hoeveelheden sneeuw liggen daar en wat een dramatische toestanden beneden door de regen.

Not all who wander are lost

Val thorens ging je voor deze dump niet horen klagen hoor, en nu zeker niet. Lager in het gebied zitten ze volgens mij nu te klagen tot en met. Het lag er zo mooi bij, maar het mocht niet baten.

Op laatste webcambeelden lijkt zelfs de verse sneeuw in valthorens weggespoeld te zijn. Hopelijk valt er vanacht wat bij en word deze niet geterroriseerd door die irritante regen.

En eerlijk? Gelukkig word ik niet van de voorspellingen. Lijkt me dat het sneeuwdek het nog zwaar te verduren krijgt. Temperatuur op het randje voor kunst sneeuw te spuiten.

*bericht bewerkt door jeandeflamand op 24 nov 2016 19:26

@Rogier Hoe hoog ligt de sneeuwgrens in jouw dal momenteel?

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Rogier Gaat Sestriere open dit weekend?

Life is fun, so enjoy it

@Roko die zakt ongeveer per minuut. In mijn dal ca 1700 in Queyras/Piemonte nog iets lager.
@Alke Nee, zou niet eens kunnen met zoveel sneeuw. Montgenevre gaat wel open zaterdag.

Click. Click. Peace

@Rogier Dat is goed nieuws met een bezoekje aan Serre Che in overweging hebbende. Helaas nog effe geduld, 7 december pas, of heb jij info dat ze eerder open gaan?

Uitrusten doe je maar in de lift.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie