BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Hoofdprijs voor de Franse Alpen?

Hoofdprijs voor de Franse Alpen?

Roel op 6 december 2017 · 49 reacties

woensdag 6.00 tot dinsdag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+
Lang hebben ze op de echt zware sneeuwval moeten wachten - meestal waren het restanten van grotere dumps elders - maar alle seinen staan nu op groen voor de Franse Alpen. Verspreid over het weekend en begin volgende week kan er in de westalpen weleens een meter sneeuw gaan vallen, en ook elders valt sneeuw. Hou ook vooral die zuidalpen in de gaten.

Droomscenario

Op dit moment voltrekt zich zo'n beetje het droomscenario dat je je in de aanloop naar kerst kunt wensen. De stroming is langdurig west tot noordwest waarmee vanaf vrijdag actieve sneeuwfronten op de Alpen worden afgevuurd. De setting is echt ideaal voor de westalpen die er inmiddels aardig winters bijliggen, maar daar wel veel sneeuwfrontjes voor nodig hadden. Nu kan het met één of twee storingen bekeken zijn en ligt alles onder een dikke dump.

Het begint vrijdag als een koufront een einde maakt aan het zachte en zonnige weer van nu. Check dit fantastische beeld uit het Brandnertal in Oostenrijk. Dit skigebied gaat vrijdag pas open maar is nu al om van te watertanden. En zo liggen heel veel skigebieden er nu bij!

Brand, Oostenrijk
Brand, Oostenrijk

Eerste 20-40 centimeter

Vanaf vrijdag is dit beeld voorlopig verleden tijd want met het koufront en de achteropkomende sneeuwbuien die tegen de noord- en westkant van de Alpen botsen gaat de eerste 20 tot 40 centimeter vallen. Het meeste valt in Frankrijk, het noorden van Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg. Zaterdag en vooral zondagochtend nemen sneeuwval en wind af en is het genieten van heerlijke poeder. Misschien verschijnt er zelfs een winters zonnetje. Koud is het wel. Op 1500 meter vriest het 10 graden, op 3000 meter gaan we naar -20!

Grote klapper voor maandag?

Begin volgende week komt waarschijnlijk de grote klapper die aan alle onzekerheid voor de kerst een einde moet maken. Een actieve storing nadert vanuit het westen en het bijbehorend neerslaggebied sneeuwt leeg tegen de Franse en Zwitserse Alpen. Er komt iets zachtere lucht mee, maar waarschijnlijk wordt dat de trigger voor een grote dump boven 1000 tot 1500 meter. Een halve meter moet met gemak te halen zijn en misschien wordt het wel een meter. Zeker als later in de week een andere storing mogelijk precies hetzelfde pad kiest.

Hoe zit het dan met de Oostenrijkse Alpen? Die krijgen ook sneeuw, in Vorarlberg waarschijnlijk zelfs meer dan genoeg. Voor de andere provincies is de aanstroming iets minder gunstig dus pakken de hoeveelheden wat minder hoog uit. Gisteren stipte ik de sneeuwkansen voor de Dolomieten aan. De kans op een dump is hier nog steeds aanwezig, al hangt dat af van de ontwikkeling van de genuadepressie die pas maandag ontstaat. De onzekerheid is daar dus iets groter, maar als het gebeurt is de kans aanwezig dan een deel van die sneeuw ook overslaat op Oostenrijk.

De pistes en het landschap in Arabba (Italië) ligt er ook als een droom bij
De pistes en het landschap in Arabba (Italië) ligt er ook als een droom bij

Een grote goed-nieuwsshow dus vandaag. Laten we hopen dat de modellen na vandaag zo standvastig blijven. Als dit waarheid wordt zitten voor het eerst in 4 jaar met de kerst gebeiteld.

Ontvang elk weerbericht direct in je mail. Meld je aan voor de WeerMail!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Edwin. 6 december 2017 · 09:14
  Overal Winterwonderland met kerst
  Never Stop Exploring
 • Gast512 6 december 2017 · 09:29
  Met kerst naar meribel-mottaret, komt dik goed zo te zien😋
 • Eliza 6 december 2017 · 09:34
  *verkeerd geplaatst*
  *bericht bewerkt door Eliza op 6 dec 2017 09:42 (79% bewerkt)
 • fernando 6 december 2017 · 09:35
  Yeeeesssss!
  Eindelijk, vorig jaar kwam de sneeuw net te laat, maar nu is deze ruim optijd.
  Heerlijk 😃
 • Rogier admin 6 december 2017 · 09:35
  @Roel dit soort weerberichten mag je vaker schrijven.... 😃
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Eef23 6 december 2017 · 09:55
  Dit is toch geweldig! Wat heerlijk voor de gebieden, weer eens goede kerstvakantie.
 • nale 6 december 2017 · 09:57
  Leuke vooruitzichten, wat mogen wij hier in de Pyreneeën verwachten? Ook hier ligt al meer sneeuw dan andere jaren, maar er zou nog een pak aankomen.
 • Ronald1971 6 december 2017 · 10:01
  @Roel,Hoe zit het met het Wilder Kaiser Brixental? Komt daar ook nog wat sneeuw bij?
 • Piefke 6 december 2017 · 10:05
  YEAH, precies wat je zegt Roel want gaan voor het vierde jaar op rij nu naar LA NORMA😍 en waar het voor ons ieder jaar al beter werd kwa sneeuwcondities is het dan nu de klapper☃️☃️☃️ Al zou er nu geen sneeuw van betekenis meer vallen voor kerst zouden we dankzij de lange koude periode en de daarbij behorende sneeuwkanonnen die zowat non-stop aan staan al weer een beter jaar tegemoet gaan!🎉⛷💪😊
  Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
 • Rogier admin 6 december 2017 · 10:06 Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Edwin. 6 december 2017 · 10:28
  Nu Nederland nog
  Never Stop Exploring
 • Schulo 6 december 2017 · 10:29
  Gistermiddag weggereden uit Ischgl. 4 geweldige dagen gehad (1 dag geen zon). Werkelijk droomcondities!
  Zal geen dozijnen foto's delen, maar even om een idee te krijgen; dit was gisterochtend tegen het middaguur aan. Geen hond op de piste en met zo'n 10-15 cm verse sneeuw dat 's nachts gevallen was, kon je kiezen tussen pistes die geprepareerd waren 's ochtends of de avond ervoor. Dus we hebben door diepe sneeuw op de piste geskied, maar ook heerlijk over de ribbeltjes. En... superrustig!

  *bericht bewerkt door Schulo op 6 dec 2017 10:52
 • Wietse-deV 6 december 2017 · 10:31
  Zijn er dit weekend ook nog skigebieden waar de zon te zien zal zijn? We houden heel veel van sneeuw, maar liever niet te veel als we zelf gaan skieen😉
 • Roel admin 6 december 2017 · 10:36
  @nale, de Pyreneeën krijgen ook veel sneeuw. Geen zorgen!
  @Wietse-deV er gaat overal wel wat sneeuw vallen, maar in de Dolomieten waarschijnlijk het minst (in het weekend althans).
  Weerman, skiër, Limburger
 • Henrike 6 december 2017 · 10:52
  Afgelopen weekend kreeg ik al fantastische foto's uit Konigsleiten en sinds vandaag is de verbinding tussen Zell en Gerlos open.
  Dat is erg vroeg in het jaar. Mooie vooruitzichten. Ik heb er zin in. Nog even de kerst afwachten en dan gaan we weer 10 dagen de hort op. Mooi!!
  It is an amazing world
 • Wim6 6 december 2017 · 10:56
  Roel vanaf vrijdag tot dinsdag halve meter sneeuw voor het Zillertal.
  Verbinding Zell / Gerlos gaat vrijdag 8 december open.
  *bericht bewerkt door Wim6 op 6 dec 2017 10:58 (28% bewerkt)
 • LuukSchellen 6 december 2017 · 10:56
  Ik zie dat het op dit moment en zo hier en daar wat warmer is in de gebieden rondom ischgl (Kappl) is dat een groot probleem? Ook merk ik dat die gebieden bij de sneeuwval steeds net buiten de echte dump vallen heeft dat een reden of is dat gewoon pech.
 • Bodyn 6 december 2017 · 10:58
  Ben de hele week mijn wintersportmaatje al aan het stalken met deze berichten (geloof niet dat hij gek van me wordt overigens). Ik word echt zo mega enthousiast van dit soort berichten. Moet alleen nog 5 weken wachten (wat ook zo voorbij is) maar voor de wachttijd te verzachten is wintersporters.nl een goede uitkomst.
 • R_Dolomieten 6 december 2017 · 10:59
  Van deze berichten daar wordt je toch gewoon vrolijk van of niet dan!
  Als ik die mooie plaatjes zien dan willen we direct weg om te gaan skieen/snowboarden!

  Ik hoop dat de dolomieten wat sneeuw mee pakt, elke keer schuift de verwachte sneeuw op de laatste dagen naar het noorden, westen, oosten. In de dalen is het nog best groen in de dolomieten. Maar elke keer 10-30 cm mee pakken zoals het nu is gegaan is natuurlijk ook niet verkeerd. We wachten af😃
 • BaLin 6 december 2017 · 11:11
  Geweldig nieuws. Zelf moet ik helaas nog 5 weken wachten, maar dat mag de pret niet drukken.
  Mooi dat er een (bijna) overal een goede basis wordt gelegd en dat iedereen die met Kerst gaat eindelijk weer eens kan genieten van veel sneeuw!
  Laat dit het patroon voor de komende winter zijn 😃.
 • Martin9 6 december 2017 · 11:23
  Ik moet nog 7 weken wachten maar als het zo doorgaat wordt het een hele mooie winter!
  I like snow!
 • Roel admin 6 december 2017 · 11:29
  Ik zie dat het op dit moment en zo hier en daar wat warmer is in de gebieden rondom ischgl (Kappl) is dat een groot probleem? Ook merk ik dat die gebieden bij de sneeuwval steeds net buiten de echte dump vallen heeft dat een reden of is dat gewoon pech.LuukSchellen op 6 dec 2017 10:56 Nee joh een beetje dooi kan geen kwaad. Waar de meeste sneeuw valt kan per keer verschillen. Gewoon pech maar waar hebben we het over, de condities in Ischgl zijn nu perfect.
  Weerman, skiër, Limburger
 • Veenhoorn 6 december 2017 · 11:30
  Hoppa!!
  Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
 • matel 6 december 2017 · 12:23
  Is er ergens een skigebied waar vanaf midden volgende week toch wat opklaringen mee te pikken zijn? Of is dit nog wat te vroeg om in te schatten?
 • Schulo 6 december 2017 · 12:41
  is dat een groot probleem? LuukSchellen op 6 dec 2017 10:56de condities in Ischgl zijn nu perfect.Roel op 6 dec 2017 11:29

  Condities zijn top! En ik heb met -20 geskied op zaterdag en met +2 gisteren, in beide gevallen fantastisch. Totaal geen zorgen over Ischgl, Kappl, Samnaun etc., als ik nog vakantiedagen had, zou ik zo weer gaan.
 • Tim. 6 december 2017 · 12:42
  @Roel is er nog een kans dat de stau meer naar noordwest trekt dit weekend (zo / ma) zodat er meer gebieden in Oostenrijk wat extra's pakken?
  Stuff: Rossignol Radical 8GS, Rossignol Radical 9SL Ti, Atomic Panic and Volkl Gotama
 • Rogier admin 6 december 2017 · 12:47
  @Tim. Die hebben al genoeg... toch? Nu worden net de laatste gaatjes in het sneeuwdek opgevuld... Eerlijk alles delen niet 😃
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Henrike 6 december 2017 · 13:04
  Roel vanaf vrijdag tot dinsdag halve meter sneeuw voor het Zillertal.
  Verbinding Zell / Gerlos gaat vrijdag 8 december open.Wim6 op 6 dec 2017 10:56


  Hij is sinds vanochtend open.
  It is an amazing world
 • Steve3 6 december 2017 · 13:20
  Is er ergens een skigebied waar vanaf midden volgende week toch wat opklaringen mee te pikken zijn? Of is dit nog wat te vroeg om in te schatten?
  matel op 6 dec 2017 12:23


  Zit met dezelfde vraag 😃 @Matel, ook een shortski gepland?

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.