Woensdag en donderdag poederdagen

Roel op 25 december 2017· 8 reacties

Lekker buiten lunchen (foto: Berny Bisselink)
Lekker buiten lunchen (foto: Berny Bisselink)

Met kerst zijn de dagen kort en koud. Dat eerste klopt, maar koud is het allerminst. De mensen die altijd met kerst gaan zijn hier inmiddels aan gewend de laatste jaren, met als grote verschil dat er nu wel genoeg sneeuw ligt. De eerste witte kerst in 4 jaar is in de meeste dorpen een feit. Er komt ook nog sneeuw bij. Woensdag in de west- en zuidalpen, donderdag heeft ook Oostenrijk een verse laag poedersneeuw.

Inversie

Ik had het er gisteren al over. De temperatuurschillen zijn bijzonder groot op dit moment dankzij een scherpe inversie. Op de Idalpe in Ischgl op 2319 meter is de temperatuur vannacht helemaal niet onder nul geweest en op de Hahnenkamm (1760m) bij Kitzbühel was het om half acht vanochtend zelfs +8°C, terwijl het duizend meter lager in Kitzbühel -7°C was! Dit fenomeen komt 's winters vaker voor en blijft in stand zo lang het hogedrukweer aanhoudt en er weinig wind is. Het is dus heerlijk toeven op de berg, maar de keerzijde is dat het in sommige dalen mistig blijft. Vooral in Zwitserland was het gisteren grijs in sommige dalen beneden de 1000 meter.

Mist in de dalen, zon in de bergen (bron: NASA)
Mist in de dalen, zon in de bergen (bron: NASA)

Oostenrijk tot woensdagochtend droog

Dit weer houden we in Frankrijk tot en met vandaag. In Oostenrijk duurt het mooie weer langer, waarschijnlijk nog tot en met woensdagochtend. Doordat er een südföhn komt te staan blijven wolken en neerslag iets langer buiten de deur. Stiekem smokkelt Oostenrijk er dus nog een mooie dag bij maar het is uitstel van executie.

Drietrapsraket

Morgen bereikt een eerste zwakke storing de Franse en Zwitserse Alpen en gaat het vanaf zo’n 1400 meter licht sneeuwen. Meer sneeuw volgt er op woensdag en dan sneeuwt het tot in de dalen. Er wordt minder berekend dan het zich eerst liet aanzien (20-70cm), maar er ligt genoeg en de vakantiegangers van nu zullen het nieteens erg vinden.

Woensdag is ook het moment dat zich boven Noord-Italië een genuadepressie ontwikkelt en het aan de zuidkant van de Alpen hard begint te sneeuwen. De modellen laten een korte maar felle neerslagpiek zien op woensdag, waardoor het even flink gaat sneeuwen. Buiten de Italiaanse Alpen doen Osttirol en Karinthië mee bij een sneeuwgrens die tussen 1000 en 1300 meter zal liggen. Reken op meer dan een halve meter op veel plaatsen.

Op de Gigijoch in Sölden valt woensdag weer verse sneeuw
Op de Gigijoch in Sölden valt woensdag weer verse sneeuw

In Oostenrijk hebben tot en met woensdagochtend alleen de skigebieden in het zuiden en langs de Alpenhoofdkam (Sölden, Obergurgl, Pitztaler Gletscher) dan sneeuw gekregen. De rest heeft woensdagmorgen waarschijnlijk nog een waterig zonnetje voordat het 's middags ook hier dichttrekt, kouder wordt en het begint te sneeuwen. De sneeuwgrens ligt hier meteen een stuk lager. Donderdagochtend ligt er op veel plaatsen sneeuw tot in de dalen en is het op 2000 meter zo’n 15 graden kouder dan de dag ervoor. Dit is de sneeuwverwachting voor woensdag 06.00 uur tot donderdag 06.00 uur:

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Wisselvallig

Dit ge-jojo houdt daarna nog even aan. Waarschijnlijk stroomt er in het weekend weer zachtere lucht binnen en dan zou het tot in de hogere dalen weer tot regen kunnen komen. Hogerop valt sneeuw. Het blijft sterk wisselvallig weer dus, met ook zeker aardige momenten ertussen! Echt koud is het niet, alleen donderdag kun je een extra vest wellicht goed gebruiken.

Sauerland

In Winterberg en omgeving is het de komende dagen kwakkelweer. Dit is goed te zien aan de webcam van de Panoramabahn op de Kappe. De temperatuur ligt meestal iets boven het vriespunt maar daalt wel langzaam. Donderdag zou er voor het eerst weer wat echte sneeuw kunnen vallen al zijn het geen grote hoeveelheden. In het weekend wordt het weer zachter en neemt de kans op regen toe.

Naast de piste wordt het langzaam groen in Winterberg
Naast de piste wordt het langzaam groen in Winterberg

Ik ga vanavond op vakantie naar de Alpen. Dat betekent dat vanaf morgen mijn weerbericht wordt waargenomen door Arjen. Ik zal hem iedere ochtend bijpraten waarna hij jullie van een vers weerbericht voorziet. Zo blijven jullie toch helemaal up-to-date. Fijne kerstdagen gewenst!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel alwéér naar de Alpen, je bent net terug😅.

Geniet ervan en een zalig kerstmis zoals we dat als Limburgers zeggen.

Tijd voor een uitpakparty?!

@Roel een hele fijne vakantie.
Eindelijk weer een mooie laag sneeuw voor de Dolomieten.

Veel plezier @Roel

Seriously snow addicted family!

Fijne kerstdagen gewenst en een goede reis.

De ochtend op 800 meter in St Johann in Tirol -11 graden, prachtig zonnetje en hemelse uitzichten… en daar komt in enkele dagen nog een mooi laagje poeder over heen, beste kerst/nieuw in jaren!

Een prachtige foto van de Südstau

null

Ik moet normaal gezien morgenochtend vanuit Livigno over de Ofenpas. Iemand een idee of dat met dit weer goed gaat lukken, of vertrekken we best deze avond al?
Fijne feestdagen iedereen!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie