Problemen dreigen voor Dolomieten, Osttirol en Karinthië

Roel op 30 januari 2014· 29 reacties

null
Actueel plaatje uit Mayrhofen (O)

Gisteren de mooiste dag van het seizoen?? Het zou zo maar eens kunnen in Oostenrijk. Daar vandaan, maar ook uit de Dolomieten, kwamen gisteren de mooiste foto’s binnen op Sneeuwhoogte+. Vandaag en morgen verscherpen de tegenstellingen zich tussen zuid en noord. In de Zuidalpen dumpt het vanaf vandaag flink met op sommige plaatsen kritische hoeveelheden sneeuw! In het noorden komt föhn op met alleen hooggelegen bewolking en tussendoor zon.

Tegenstellingen
Dat de tegenstellingen zich verscherpen zagen we gisteren al een beetje. In de Dolomieten bleef het nog lang zonnig maar in de Franse Alpen, en dan vooral het zuiden sneeuwde het de hele dag. Soms licht, soms wat harder.

null
Les Deux Alpes (F)

Die Franse sneeuw breidt zich vandaag uit over de hele zuidkant. Vooral in Italië valt al een flink pak sneeuw door opkomende südstau. Vannacht en morgen gaat dat door en intensiveert de sneeuwval eigenlijk alleen maar verder, maar wel over een kleiner gebied. Het zijn dan de Dolomieten, Osttirol en Karinthië waar de vuurlinie komt te liggen!

Problemen dreigen
Hou rekening met zeer groot lawinegevaar, afgesloten wegen of zelfs evacuaties van dalen. Vooral op de grens van Italië met Osttirol en Karinthië (Sillian, Nassfeld) gaat het om hele grote hoeveelheden, en dat gaat (enigszins afnemend) eigenlijk door tot en met zondag.

Zit je daar of vertrek je daar naartoe, hou de berichten zaterdag dus goed in de gaten! Elders valt het na vandaag allemaal wel mee. Zaterdagavond komt er vanuit Frankrijk een front binnen met sneeuwval en koelere lucht en zondag sneeuwt het ook in Zwitserland en Oostenrijk weer een beetje.

Westen en zuiden aanhoudende sneeuwkansen
Begin volgende week neemt de sneeuwval eerst af en komt de zon overal af en toe tevoorschijn. Maar vanaf dinsdag lijken storingen toch weer de Franse Alpen en later weer de Zuidalpen te willen aandoen. Het circus blijft zich wellicht herhalen. Koud wordt het daardoor ook niet. Terwijl de Italianen en Fransen er nog wat sneeuw bij krijgen knabbelt de föhn langzaam maar zeker wat aan het Oostenrijkse en Zwitserse sneeuwdek.

Frankrijk
Erg wisselvallig. Vandaag bewolkt en vooral in het zuiden af en toe sneeuw. Morgen en zaterdagmorgen zon en droog. 's Middags vanuit het westen bewolkt en sneeuw. Zondag en maandag wat zon en daarna weer sneeuw. Vrij zacht.

Zwitserland
In het zuiden (Tessin, Engadin, Oberwallis) sneeuw. In het noorden opklaringen en droog. Morgen afnemende sneeuwval in het zuiden en elders vrij zonnig. Zaterdag eerst zon, tegen de avond en op zondag vanuit het westen 5-20cm sneeuw. Vanaf maandag wisselvallig, eerst zon. Later in Wallis weer toenemende kans op regen of sneeuw. Zachter, nulgradengrens gaat richting 2000 meter.

Oostenrijk
In het zuiden toenemende bewolking en in Osttirol al wat sneeuw. Vanaf vannacht volle bak sneeuw en dat houdt min of meer aan tot en met zondag. Er dreigen grote problemen! Sneeuwgrens later stijgend richting 1500m. In Tirol, Salzburg, en Vorarlberg af en toe zon en vrijwel droog. Morgen en zaterdag wel erg zacht. Volgende week af en toe zon en langzaam zachter, nulgradengrens stijgt vanaf woensdag richting 2500m.

null
Droomlandschap in Wagrain, Salzburgerland (O)

Italië
Bewolkt en vandaag al flink wat sneeuw. Morgen richt de sneeuwval zich op Südtirol en de Dolomieten. Daar blijft het hard dumpen. Elders neemt de sneeuwval wat af. In het weekend in de Dolomieten aanhoudende sneeuwkansen bij een iets stijgende sneeuwgrens. Volgende week eerst wat zon, vanaf dinsdag vooral in Piemonte en Lombardije weer kans op sneeuw.

Sauerland
Vandaag en morgen veel zon en nog koud. Zowel overdag als 's nachts vriest het. Vanaf zaterdag zachter en eerst sneeuw, later misschien overgaand in regen beneden 700m. Begin volgende week rustig met af en toe zon en 's nachts vorst. Vanaf woensdag misschien flink zachter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel,

Wij vertrekken volgende week donderdag voor 3 dagen naar de Aletsch Arena, kan je ons iets vertellen over het weer daar?

Grtjs

Iemand al de nieuwe webcam bovenop de sellapas gezien? Hier kun je goed zien hoeveel cm er gevallen is, de vraag is gaat de sneeuw tot aan het dak komen? Denk zelf van wel als ik hoor hoeveel sneeuw er gaat vallen… Zie: http://sassolevante.it-wms.com/wmspanoviewer.php?lang=it…

Spannend! Ga zelf over 3 weken naar dit gebied! Over sneeuw ieder geval niet te klagen…

@gast397

ik ben hier 2 jaar geleden geweest tussen kerst en oud en nieuw, toen lag er nog geen 30 cm. Ik gun het je van harte deze sneeuw nu, maar man, wat ben ik jaloers!

Wat een fantastisch nieuws zo pal voor de krokus in de geplaagde gebieden :( Precies in de week dat ik in de alpen ben. Eerst deze dump maar even afwachten, begin volgende week zal er meer duidelijkheid komen.

Seriously snow addicted family!

Nog twee weken wachten en dan zijn we ook weer in dit gebied. Leuke webcam trouwens kan ik mooi de auto in de gaten houden want we zitten bij Passo Sella.

Beste Roel, lees iedere dag vol interesse je uitgebreide bericht, dank je. Hoe ziet het eruit voor het Otztal? Over 2 weken naar Hochoetz…

Krijg je meer van zulke taferelen :P

null

Not all who wander are lost

null

Not all who wander are lost

Volgende week naar Hinterglemm maar het ziet er niet zo heel best uit met zulke hoge temperaturen. Misschien voor de zekerheid maar een allstar skipas kopen zodat we, mocht het nodig zijn, nog op de gletscher van Kaprun kunnen…

De sneeuw zal echt niet gelijk weg zijn hoor Marjoo. Ik zit volgende week in het naastgelegen Kirchberg en maak me absoluut geen zorgen, er ligt genoeg inmiddels.

Zaterdag naar Filzmoos, hopelijk wordt het niet te warm !

Ja dat is ook zo KevinB maar 5 tot 8 graden maakt de sneeuwkwaliteit natuurlijk niet beter, ik zal proberen het positief te bekijken :)

Live vanuit Corvara (Alta Badia). Vanochtend al lichte sneeuw. Nu begint het steeds harder te sneeuwen. De dump is begonnen.

ik vertrek straks naar de Kronplatz dus ik ben benieuwd. Ik hoop dat we kunnen skieen en dat ze de liften niet sluiten. Anders : BANGELIJK alle dagen verse diepsneeuw :-) :-) :-) :-) :-)

@Roel

Als ik naar de sneeuwverwachting kaart kijk, en de bevestigende berichten hierop bij diverse voorspellingen, dan krijgt de noordkant In Vorarlberg en Tirol t/m zondag nog 30 - 15 cm (naar Oost aflopend) er bij. Zonder te willen discussiëren over aantallen cm’s heb jij het over zon en vrijwel droog. Waar zit het verschil in denken?

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Kan iemand nog iets roepen over rocketnice? Tjechie. Ik begin me een beetje zorgen te maken!

@Peter30 die toevoeging had ik bij de landvoorspelling er inderdaad bij moeten zetten. Zondag valt er in Oostenrijk ook wat sneeuw, ik denk 5-20cm

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel

Dankjewel voor de snelle reactie! Woensdag naar Montafon, voelt nu net iets beter:)

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Gaan we weer: Alagna weer de volle laag.

null

Vorige week meer dan een meter langs de Olen piste. Helaas waren alle poedervelden langs de piste al opgeskied toen pistewaarschuwing 4 eraf werd gehaald :(

Wel iedereen met ABS op de rug daar, maar wonder dat ze er niemand uit hebben hoeven vissen.

In Corvara al uren flinke sneeuwval. Vanmiddag is er zo’n 20 cm gevallen. Als dat zo doorgaat, en dat gaat het, dan zitten we morgenochtend op ca. 60 cm. En morgen zal het naar verwachting de hele dag nog sneeuwen, dus meer dan een meter sneeuw moet dan makkelijk lukken.

@Roel het is normaliter tegen mijn principes om specifieke vragen te stellen. Echter zie ik bij de sneeuwverwachtingskaart ook aan de noordalpen lokaal veel sneeuw. Ik vertrek donderdag a.s. naar Grindelwald voor een lang weekend. Op de sneeuwverwachtingskaart zie ik dat daar lokaal een meter sneeuw kan vallen, maar dat rijmt niet echt met wat je hierboven voorspelt. Welke van de twee is leidend? Bij voorbaat dank and keep on writing!

Mr. Slow

@Quick, zaterdagavond is spannend want volgens de laatste berekeningen zou de dump toch even de noordkant kunnen bereiken. Een zogenaamde ‘Gegenstromlage’ waarbij koude instromende lucht de barrière van de Alpenhoofdkam tijdelijk teniet doet. De kans is klein maar het zou een verrassing kunnen opleveren. De sneeuwverwachtingskaart houdt er blijkbaar wel rekening mee.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel @Quick ja ik heb hetzelfde, maar dan met het zillertal. ook de oostenrijkse weerdiensten voorspellen 70-100cm in het zuiden van tirol. Denk aan gebieden als Ober/Hochgurgl, Brennerpass en Mayrhofen. Ik hoop op een onverwacht dikke laag in die gebieden

@Peter30; veel plezier. Ben benieuwd hoe het is in Vorarlberg, ik volg zelf 1,5 week later. Voor het eerst nu eens naar Montafon.

...ski-addict...

http://alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=3911&amp…
Zijn wat forumleden van het alpinforum in de Dolomieten onderweg

Van Alpinforum - er valt 10 cm PER UUR.
Foto’s van de actuele toestand vanaf hier
http://alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=3911&amp…

Japanse toestanden

null

Parkeerplaats

null

The older I get, the better I was

Livigno, 40 cm in 3 uur

null

The older I get, the better I was

@maik100

Thnx. Als het lukt zal ik nog een verslagje maken. Is voor mij ook eerste keer Montafon alhoewel ik afgelopen zomer wel al even in gebied ben geweest (met Hochjochbahn) omhoog. Hoewel de dalafdaling naar Schruns vandaag weer open ging, na enkele weken gesloten te zijn geweest, vrees ik met verwachte temperaturen dat deze het einde van de week niet haalt. Maar even kijken wat de hoeveelheid sneeuw komende zondag doet. Ski-routes zijn ook vrijwel allemaal gesloten.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie