Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Het weekend van de grote sneeuwval?

Roel op 04 december 2018· 18 reacties

De Zugspitze is een van de weinige plekken waar het vanochtend koud genoeg is voor sneeuw

De kaarten zien er goed uit voor de sneeuw- en winterliefhebbers! Het denderen niet meteen de winter in maar met horten en stoten komen we misschien ook best ver. Feit is dat actieve storingen vanaf zaterdag voor een heleboel sneeuw gaan zorgen en dat de koude lucht vanaf zondag toch echt de Alpen lijkt te veroveren.

Hogerop veel sneeuw

Op dit moment is het allesbehalve winters. Ja op grote hoogte wel, maar dat is eerder normaal herfstweer. Op de Zugspitze (2964m) ligt intussen 40cm sneeuw, op de Galzig bij Sankt Anton (2080m) 30cm sneeuw. Op de Zugspitze 40cm. Lager heeft het vooral geregend. Opnieuw noteerde het Oosterijkse Warth een behoorlijke som van 27mm.

Lauwwarme nacht

Daarbij hebben we een boterzachte nacht achter de rug. Alleen de beschutte inneralpiene dalen hadden wat vorst. In Mayrhofen en Ehrwald werd het niet kouder dan een lauwwarme +5 graden. Zelfs in het hoge Saas-Fee (1798m) was het vanmorgen om 7.00 uur +2 graden.

De komende dagen blijft het erg wisselvallig. In Oostenrijk vallen vandaag nog buien (boven 1200m tijdelijk sneeuw) en morgen moet het op de meeste plaatsen droog blijven met behoorlijk wat zon. Een uitzondering vormen de gebieden langs de Duits-Oostenrijkse grens waar een warmtefront langsschampt met wat regen. Dit front vormt de voorste begrenzing van opnieuw zachtere lucht waaruit donderdag en vrijdag regen valt aan de noordkant van de Alpen. Pas boven 2000 tot 2500 meter is dat sneeuw.

De Kronplatz in Italië krijgt van het slechte weer weinig mee

Zondag D-Day

Zaterdag komt er al verlichting, maar zondag wordt “D-Day” als alles goedgaat. Een actieve storing met daarachter wat koudere lucht bereikt zaterdag de Alpen. Het gaat al in de nacht harder regenen, vanaf 1000-1200 meter gaat dit over in sneeuw én het gaat stormen. De echte winterinval staat echter voor zondag ingetekend als de stroming echt bijdraait naar het noordwesten tot noorden. Van tevoren stijgt de sneeuwgrens weer even naar 1600 meter, maar in de loop van zondag gaat het waarschijnlijk tot in de diepste dalen sneeuwen. Zwaartepunt: de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen! De kaart hieronder is misschien nog conservatief omdat het meeste mogelijk maandag komt. Hou alvast rekening met een halve meter en mogelijk (veel) meer. Wat je op de kaart ook goed ziet is dat Italië het met de restjes moet doen, hier komt waarschijnlijk zelfs de zon weer tevoorschijn door nordföhn.

Verwachte sneeuwval voor zondag

Koude week?

De nordstau houdt maandag en misschien ook dinsdag nog aan met vooral in Oostenrijk sneeuw. Temperaturen onder het vriespunt maken het winterplaatje af. Daarna blijft het koud volgens zowel het Amerikaanse GFS-model als het Europese ECMWF. De stroming draait naar het oosten waarmee het droger en kouder wordt. Het kon weleens een droomweek worden voor de echte winterliefhebber. Het weermodel van de Deutsche Wetterdienst is iets minder positief. Volgens dit model wordt het vanaf dinsdag in de Franse Alpen weer zachter. Hoe dan ook, de winter lijkt vanaf zondag toe te slaan.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

DBCooper4 december 2018 · 09:25

Relatief goed nieuws dus, keep us posted!

27 december pas naar Kitzbühel maar nu al verslaafd aan de weerberichten… hopen op een dik pak Schnee

sloomans4 december 2018 · 09:28

:) Ziet er goed uit voor Alpe D’Huez vanaf 14 Dec :p Goede laag sneeuw tegen dan en nog rustig.

Martijn854 december 2018 · 09:54

Relatief goed nieuws dus, keep us posted!

27 december pas naar Kitzbühel maar nu al verslaafd aan de weerberichten… hopen op een dik pak Schnee

DBCooper op 4 dec 2018 09:25

HAHA… ik 9 maart pas naar La Plagne… maar ook nu al verslaafd aan de weerbrichten :D

Sarah4 december 2018 · 09:56

Vrijdag naar Tignes… ziet er goed uit!

Zeeuwski4 december 2018 · 09:59

Op basis van dit bericht zojuist maar even een mooi Pauschalangebot van een hotelletje aan de piste en nabij de lift in Ischgl vastgelegd voor de week van 15-22 december!
Op de berg ligt er al een centimeter of 40 sneeuw, als de voorspellingen er niet al te veel naast zitten wordt dit flink meer en wordt het dorp komend weekend wit gekleurd…
We zien de filmcrew van @Arjen wel voorbij schuiven… ;)

lve4 december 2018 · 10:00

Hopelijk ook een flink pak voor het Kleinwalsertal. De webcambeelden doen daar nog triest aan, maar binnen 2,5 week kan er natuurlijk nog veel veranderen!

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.
Linzenvlaai4 december 2018 · 10:01

Wij kunnen komende zaterdag naar Ischgl. Hoe zijn de condities daar? En is er al iets te zeggen over de wind vanaf zaterdag?

MountainHugger4 december 2018 · 10:40

In saas-fee is op de gletsjer 60cm gevallen de afgelopen 2 dagen.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Maurice04 december 2018 · 11:19

Dit is een mooi vooruitzicht.

Volgende week vrijdag voor een short trip even naar Westendorf. Laat de kou maar komen.

DrPhil4 december 2018 · 11:32

En in Zermatt @mountainhugger? (Daar ben je toch nu?)

Kaliste4 december 2018 · 13:10

Afgelopen nacht ook op de Kitzsteinhorn veel sneeuw gevallen (dochter doet daar momenteel de Anwärter opleiding) maar beneden in Kaprun regen.
De verwachte sneeuwval komt daar hopelijk precies op tijd zodat alle nieuwbakken skileraren en leraressen vanaf volgende week meteen aan de slag kunnen in de skigebieden !

robertvanderdeijl4 december 2018 · 13:11

Sölden ziet er nu aan de webcams te zien goed uit…flinke sneeuwval vanaf in ieder geval 2000m.

ron_R4 december 2018 · 15:25

laat maar een hoop vallen over 1 1/2 week vertrekken we naar saalbach

*bericht bewerkt door ron_R op 04 dec 2018 15:26

Tim.4 december 2018 · 16:59

Nagenoeg hetzelfde scenario dan vorig jaar in de Noordalpen, vorig jaar 10 december waren we in St. Anton. Toen viel er ook een flinke hoop en lager was het regen beneden de 1200m.

MountainHugger4 december 2018 · 18:09

En in Zermatt @mountainhugger? (Daar ben je toch nu?)

DrPhil op 4 dec 2018 11:32

Zondagavond teruggekeerd in de ochtend sneeuwde het licht in het dorp maar leek het over te gaan in de regen.

Maar de zaterdag was fantastisch

nadat de rode piste 35 en 26 waren open gegaan kon je vanaf gornergrat heerlijk maar blauherd.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
phma4 december 2018 · 19:23

Afgelopen nacht ook op de Kitzsteinhorn veel sneeuw gevallen (dochter doet daar momenteel de Anwärter opleiding) maar beneden in Kaprun regen.
De verwachte sneeuwval komt daar hopelijk precies op tijd zodat alle nieuwbakken skileraren en leraressen vanaf volgende week meteen aan de slag kunnen in de skigebieden !

Kaliste op 4 dec 2018 13:10

Vorig jaar in de eerste week van december heeft mijn dochter de Anwärter in Kaprun gedaan. Toen was het zo koud en lag er genoeg sneeuw dat de opleiding in Zell am See kon worden voortgezet. Toen heeft ze het zelfs op 1000 m lager dan de Kitzsteinhorn bizar koud gehad (maar goed, in de herinnering wordt alles altijd erger).

Pieter2309764 december 2018 · 20:02


sneeuw begint aan te dikken in Tignes gletsjer

Eisbeer5 december 2018 · 08:13

Bichlalm kitzbuhel nu net !

Ik word best vrolijk van zulke beelden , zeker gezien de verdere voorspellingen van het weekend . Zit vast stil te juichen 😁
@roel

Sneeuw lijkt goed diep het dal in te zijn gegaan . (Al is het niet 100% zichtbaar met die laaghangende bewolking …)

Plaats een reactie