Een week vol sneeuwvreugde en waterellende

Roel op 02 november 2014· 15 reacties

Heel veel sneeuw maar ook héél veel regen op komst!
Heel veel sneeuw maar ook héél veel regen op komst!

We staan aan de vooravond van een gedenkwaardige week. Lokaal meer dan 2 meter sneeuw in de Zuidalpen maar ook heel veel ellende. Water ellende want de sneeuwgrens is niet om over naar huis te schrijven, op te weinig plaatsen in ieder geval waardoor grote wateroverlast dreigt. In het noorden is en blijft er weinig aan de hand!

Sneeuw-error
De sneeuwverwachtingskaart hierboven zegt eigenlijk alles. Felrode kleuren op de bergen maar scherp afgegrenst door geen kleur. Dat wil niet zeggen dat het daar droog blijft, maar dat het daar regent. Keihard regent! En de “sneeuw-error” is ook terug! In de memorabele zuidkantwinter van vorig jaar zagen we hem al, en ook nu verwachten we in delen van Oberwallis zoveel sneeuw dat de legenda het niet eens kan weergeven. Dus slaat het signaal uit naar zwart (meer dan anderhalve meter sneeuw).

Als je bedenkt dat alles wat vanaf donderdag valt nog niet in deze kaart verwerkt zit weet je dat het ‘huge’ wordt. Morgen vind je hier zo mogelijk nog fellere kleuren!

Klassieke südstau
Terug naar het hoe en waarom. Op dit moment wordt de eerder aangekondigde südstau in de steigers gezet. Vanmiddag trekt de zuidenwind langzaam aan en vanaf morgen stuwt vochtige lucht zich langzaam tegen de zuidkant van de Alpen. In de loop van de dag begint het in de zuidelijke Franse Alpen en Piemonte te regenen en boven 2200 meter te sneeuwen. Mogelijk nog iets hoger omdat de aangevoerde lucht vanaf de Middellandse Zee niet koud is.

Helemaal niks doet nu denken aan wat er gaat komen in de Zuidalpen (Cortina d'Ampezzo, I)
Helemaal niks doet nu denken aan wat er gaat komen in de Zuidalpen (Cortina d'Ampezzo, I)

Oostenrijkse gletsjers profiteren mee?
Vanaf dinsdag gaat het dan helemaal los. Het sneeuwt lang en zwaar met een verschrikkelijk dik pak sneeuw tot gevolg voor de zuidelijke Franse en de Italiaanse Alpen. Een meter is met gemak haalbaar boven 2000 tot 2400 meter. Volgens de laatste berekeningen bereikt de dump vanaf woensdag óók de Dolomieten en zelfs de zuidelijke Oostenrijkse gletsjers. Sölden, Pitztal, Stubaier Gletscher maak je borst alvast nat.

Zoals gezegd de sneeuwgrens wordt een issue. Ik heb het niet voor niks vooral over de gletsjerskigebieden. Pas boven 2200 meter durf ik een algehele dump af te kondigen. Gebieden die lager liggen moeten het van microklimaatjes of zogenaamde neerslagafkoeling hebben waardoor de sneeuwgrens alsnog lager uitkomt. Afwachten. Lagere gebieden en dalen moeten op de eerste plaats rekening houden met modderstromen en kleine aardverschuivingen.

Als de föhn is gaan liggen krijgt Sölden waarschijnlijk verse sneeuw
Als de föhn is gaan liggen krijgt Sölden waarschijnlijk verse sneeuw

Een ander issue wordt de wind in de Noordalpen. Net voor het hoogtepunt van de südstau dinsdag en woensdag moet je in de bergen rekening houden met een stormachtige föhn waar ook de gletsjerskigebieden last van gaan hebben.

Hoeveel sneeuw/regen
Nog even ten aanzien van de hoeveelheden. De potentie voor gigantische hoeveelheden sneeuw en regen is er. Tot maar liefst 4 meter sneeuw gaven de modellen de afgelopen dagen aan! Hoeveel het precies wordt is pas later deze week duidelijk. Want tot in het volgende weekend kan de südstau aanhouden, met een trend naar weer iets hogere sneeuwgrenzen. Met de wetenschap dat er ten noorden van de Alpenhoofdkam maar weinig aan de hand is behalve föhn, wordt de eerste week van november 2014 er eentje van extremen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

De enige error dat geen error is; de sneeuw-error! :D

Onvoorstelbaar wat een hoeveelheden, ik voorzie mooie timelapse en webcam beelden.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

wat zou ik dat graag een keer mee willen maken zo’n storm in de bergen.
In de zomer zijn hevige onweersstormen in de bergen altijd al een hoogtepunt van de vakantie :D alle gordijnen open, licht uit en genieten van de flitsen, het gebulder dat versterkt wordt door de valleien en bergen. Als hier dan ook nog sneeuw bij zou komen, denk ik dat ik in de 7de hemel ben :D :)

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ongelofelijk wat een sneeuw! Vorig jaar was dit too much voor de Zuid-alpen; afgesloten/buitengesloten gebieden, kapotte liften door lawines… het is een goed begin maar ik hoop op gematigde hoeveelheden de rest van de winter :-)

- Skiboarder - Revel8

"bridheart"heb aan de levende lijve een al eens een flinke modderstroom compleet met doden mogen meemaken dit kon ik nou niet het hoogtepunt van mijn vakantie noemen… en de sneeuw die word verwacht ala maar ik moet niet aan al die regen denken levensgevaarlijk en dat gun ik niemand :-(

en voor de noordalpen, saalbach???
Zijn er positieve vooruitzichten?

Zoals te zien is op de sneeuwkaart (zie de link) valt er in Oostenrijk alleen in Osttirol en aan de Alpenhoofdkam meer dan 10 centimeter, de sneeuwgrens ligt sowieso te hoog voor gebieden als Saalbach. Spekkopers zijn natuurlijk gebieden als Saas-Fee en Livigno, die hoog liggen

❄️

Klopt helemaal @David23. @Gast669, deze sneeuw is (zoals vaak in de Alpen) zeker niet voor iedereen, daarom is het altijd goed te weten waar in de Alpen je bestemming zich bevindt. Zie: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting…. Voor grote delen van Oostenrijk levert deze situatie weinig op.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Laatste plaatjes van het Aostadal met weinig sneeuw. Seizoen aftrap in Cervinia http://www.skiforum.it/forum/showthread.php?t=77935…

Duizelingwekkend plaatje vanaf de bovenkant van de Furggsattel, beneden richting Cervinia.
De sneeuwlijn ligt op zo’n 2900 meter. Op het plaatje hieronder zie je hoe ze bezig zijn de onderkant van de piste naar Bontadini (3300 naar 2800) te besneeuwen. Je ziet mooi de wolken die uit de kanonnen komen.

null

The older I get, the better I was

Ook van het Italiaanse skiforum dit bericht, ze houden hun hart vast

vertaald via google translate
https://translate.google.nl/translate?sl=it&tl=nl&js…

The older I get, the better I was

Als je het live wilt volgen

Regionale weerbericht VDA http://meteo.regione.vda.it/
Weerbericht van 3B (is ook goed, meer detail incl sneeuwgrens) http://www.3bmeteo.com/meteo/aosta/1

Webcam Passo Salati (Gressoney 2900) http://www.monterosa-ski.com/phpwebcam/webcam?wid=2…
Webcam Punta Jolanda (Gressoney 2300)

null

Webcam Pianalunga (Alagna 2100) http://www.freerideparadise.it/fullwebcam.aspx?idwebcam=12_f…

The older I get, the better I was

Volgende week in Solden, dat worden top sneeuw condities zoals het er nu uitziet :)

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

Komt La Plagne (Paradiski) ook aan de beurt? :-)

Ik ben benieuwd hoe slecht het gaat worden en vooral hoe slecht het gaat worden op de Gletsjer van Kaprun. Zou maar zo vandaag de laatste dag kunnen worden aldaar deze week.

Maar voordat het zover is. Vertrek ik er vandaag weer heen. Maar wil jullie toch meenemen in de fantastische omstandigheden die er thans zijn.

Bijgaand filmpje is gisteren opgenomen. Eerst even een traantje gelaten bij de Maiskogelbahn die voor het laatst in bedrijf was en toen de gletsjer op. Wat een plaatjes:)

Ik zie niet in hoe je info relevant is aan dit weerbericht over een dump in het zuid-westen eric2015?! Beter open je een topic op het forum waar je al je filmpjes dumpt ipv de blogs onder spamt met je kaprun filmpjes.

@Gast879 - Als je het profiel van Eric2015 bekijkt (ra ra wat is zijn favoriete website), dan snap je gelijk waarom hij probeert om dit topic te kapen.

Terug ontopic - hier is een plaatje wat WEL relevant is.
Er staat inmiddels een dikke “foehn-muur” op de grens tussen Zermatt en Cervinia. Dat is het eerste teken dat de zuidstuwing op gang komt.

null

In Cervinia is het inmiddels flink dichtgetrokken, maar het sneeuwt nu (maandag 1730) nog niet.
Ben benieuwd hoe deze webcam er morgenochtend uitziet - Plan Maison 2500.

null

The older I get, the better I was
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie