Trend: ouderen en wintersport

Rick op 28 januari 2020· 32 reacties

Op oudere leeftijd kun je nog prima lessen. Beeld Seb Fages

Iedere wintersporter kent wel het beeld van de stokoude local die in klassieke stijl de berg af komt wedelen. Alpenbewoners hebben het skiën met de paplepel ingegoten gekregen en komen ook op hogere leeftijd, vaak met klassiek materiaal, nog moeiteloos naar beneden. Door nieuwe ontwikkelingen in de wintersport en de gestegen vitaliteit geldt dat echter voor steeds meer ouderen. In combinatie met de vergrijzende samenleving is er een grote groep potentiële wintersporters ontstaan die voorheen niet werd bereikt. We kennen natuurlijk al jaren de seniorenkorting op bijvoorbeeld skipassen, maar speelt de wintersport wel voldoende in op ouderen en senioren?

Meer mensen kunnen langer blijven skiën

De introductie van de carveski zorgde ervoor dat skiën ineens een stuk gemakkelijker werd, voor zowel jong als oud. Moderne carveski’s zijn zo getailleerd dat ze bijna automatisch draaien, in tegenstelling tot de lange dunne, kaarsrechte latten van vroeger. De korte lengte waarop carveski’s geskied kunnen worden en technieken zoals rocker in de tip (voorkant) van de ski, maken het draaien van bochten nóg eenvoudiger. Tegelijkertijd zorgt de toegenomen breedte van de ski’s voor meer gemak in lastige sneeuw, bijvoorbeeld bij verse sneeuw op de piste, als er hopen ontstaan, of als de sneeuw door hoge temperaturen in slush is veranderd. En er zijn tegenwoordig speciale damesski’s en comfortski’s die zo licht mogelijk worden gebouwd om ze handelbaarder te maken, zowel bij het skiën als bij het dragen ervan. Al deze zaken maken dat ski’s van nu veel makkelijker te skiën zijn dan de ski’s van vroeger. Iets wat ervoor zorgt dat meer mensen langer kunnen blijven skiën.

Ook de ontwikkelingen in skischoenen maken het skiën gemakkelijker. Zo zorgen de materialen van binnen- en buitenschoen voor comfortabeler zittende schoenen, ook doordat er nu legio mogelijkheden zijn om de schoen met behulp van warmte (bootfitting) helemaal aan je voet aan te passen. Ook zijn de huidige skischoenen een stuk preciezer vast te klikken. Pijn aan je voeten kan tegenwoordig dus nauwelijks meer reden zijn om te stoppen met skiën. En doordat het comfort ook op andere vlakken binnen de wintersport (zie mijn eerdere blog) alleen maar wordt opgeschroefd wordt het de wintersporter bij (bijna) alles alleen maar makkelijker gemaakt. En hoewel dit niet de reden was voor deze ontwikkelingen, hebben al die verbeteringen ervoor gezorgd dat het gemakkelijker is geworden om tot op hogere leeftijd te blijven wintersporten.

Moderne ski's draaien veel makkelijker

Lessen speciaal voor senioren

Waar bovengenoemde zaken vooral door toeval voor oudere skiërs gunstig uitpakken, zijn er ook een aantal terreinen waar de branche actief inspeelt op de groeiende groep oudere skiërs. Skilessen speciaal voor senioren zijn hier een goed voorbeeld van. Daar kunnen zowel skiërs die al jaren skiën profijt van hebben, als beginnende wintersporters op leeftijd. Steeds vaker hoor je verhalen van mensen die op hun 60e of later nog zijn begonnen met skiën.

Ook voor mensen die al jaren skiën kunnen skilessen een goed idee zijn. Als ervaren wintersporters zijn zij gepokt en gemazeld in de bergen maar toch sluipen er er soms schoonheidsfoutjes in de skistijl. Door opnieuw een aantal lessen te volgen, wordt je weer attent gemaakt op dingen die je eigenlijk wel wist, maar in de praktijk eigenlijk niet meer toepaste. Dat geldt uiteraard ook voor oudere skiërs, maar voor die specifieke doelgroep is nog wat anders relevant. Als je ouder wordt neemt namelijk over het algemeen de spierkracht en het uithoudingsvermogen af, en de angst om te vallen toe. Sommige skischolen bieden daarom speciale ‘seniorenlessen’ aan. Hierin worden niet alleen de basiszaken herhaald, maar is speciale aandacht voor veiligheid, het versterken van spieren en het voorkomen van vallen.

Ook ‘economischer’ skiën kan onderdeel uitmaken van seniorenlessen, wat neerkomt op een manier van skiën die de gewrichten niet onnodig belast. Het Deutscher Skilehrerverband (DSLV) biedt hiervoor samen met een aantal skischolen cursussen en online tips aan, in samenwerking met de oud-wedstrijdskiërs Fanny Chmelar en Michaela Gerg. Allemaal met als doel om het ook voor oudere skiërs mogelijk te maken om een hele dag plezier te hebben op de berg, zonder daar de dag erna de prijs voor te betalen.

SneeuwFit trainingen

Trainingen die je helpen je spieren op krachten te brengen als voorbereiding op de wintersport zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor ouderen. De SneeuwFit trainingen als onderdeel van de Wintersport Academy kun je online volgen. Ook veel organisaties die zich bezighouden met SneeuwFit leggen de focus op ouderen. Er is een overzicht van SneeuwFit-organisaties bij jou in de buurt.

Senioren-skireizen

Naast de speciale lessen voor oudere skiërs, beginnen ook reisorganisaties de groep wintersporters op leeftijd te ontdekken. Inmiddels worden er speciale skireizen aangeboden voor senioren, vaak gepositioneerd met termen als: ‘Genuss-skifahren’, ‘genotskiën’ of ‘genietweken’. Kenmerken van deze reizen zijn rust, ruimte, maximaal comfort en daardoor maximaal genieten van het moois dat de bergen te bieden hebben. Het gaat nadrukkelijk niet alleen maar om skiën: ook een drankje op het terras, uitgebreide wellness, een wandeling door de besneeuwde natuur en natuurlijk het culinaire. Deze reizen vinden veelal buiten het hoogseizoen plaats, waardoor men van rust verzekerd is tegen vaak gunstige prijzen. Soms worden wat minder bekende gebieden geselecteerd voor dit soort reizen, al bieden ook grote gebieden als Ski amadé een ‘Sixty Plus pakket’ aan. Op dit moment zijn er nog slechts enkele reisorganisaties die seniorenreizen aanbieden (bijvoorbeeld Wintertrex, Snowjoy, Singlereizen 50+, Skifun 43+ en de Belgische organisaties Josk), maar bij grote en bekendere reisorganisaties zijn dit soort reizen nog niet te vinden.

Josk kent de Genietweken voor 50-plussers

Ook worden er via skivereninigingen en SneeuwFit-organisaties soms ouderen-skireizen georganiseerd, bijvoorbeeld Skivereniging Het Gooi, skilimburg.nl, Skikring Alkmaar of Skivereniging Grote Rivieren - Drechtsteden. Deze bieden vaak een SneeuwFit programma in combinatie met een reisaanbod aan waar veelal ouderen op inschrijven.

Ontwikkeling nog maar net begonnen…

Er wordt door de wintersportbranche dus al zeker ingespeeld op de groeiende groep oudere skiërs, maar vooralsnog lijken het de eerste stappen en blijft een echte doorbraak nog achterwege. Ik ben benieuwd of er in de toekomst bijvoorbeeld specifieke seniorenski’s zullen worden gemaakt. Samen met een uitgebreider aanbod aan senioren-skireizen en senioren-skilessen kunnen dit soort initiatieven ervoor zorgen dat nog meer mensen tot in de lengte van jaren van wintersport kunnen genieten.

Bekijk ook:

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

bartvwg28 januari 2020 · 08:13

Imho dienen al deze “ontwikkelingen” in eerste instantie om de poen uit de zakken van ouderen te kloppen. 😉
Eerlijk gezegd voel ik me door niets van bovenstaand artikel aangesproken maar ik ben dan ook niet oud, amper 55, dus wie weet over een jaar of 5. 😜

Bierkapitan28 januari 2020 · 08:34

Haha die trainingen om fit aan de wintersport te verschijnen. Elk jaar nemen we ons voor om ons nu echt eens goed voor te bereiden d.m.v. oefeningen e.d. Toch komt de vakantie er altijd sneller aan dan gedacht.

DSvier28 januari 2020 · 11:06

Ik zie echt een toename van ouderen op de piste. Niet per sé een gunstige ontwikkeling, want die zorgen er onder meer voor dat de rustige weken steeds minder rustig worden. ;)

Om nog maar te zwijgen over dat sommigen menen dat skiliften ‘stiltecoupes’ zijn. ;)

Hulst28 januari 2020 · 11:33

Wat een prachtig informatief artikel en wat voor negatieve reacties. In de skiliften probeer ik altijd het gesprek aan te gaan. Ideaal om de buitenlandse talen te onderhouden. En ja, ik ben oud, maar voel me bepaald niet zo. Dit artikel komt in mijn favorieten.

Hen48
DSvier28 januari 2020 · 11:50

Wat een prachtig informatief artikel en wat voor negatieve reacties. In de skiliften probeer ik altijd het gesprek aan te gaan. Ideaal om de buitenlandse talen te onderhouden. En ja, ik ben oud, maar voel me bepaald niet zo. Dit artikel komt in mijn favorieten.

Hulst op 28 jan 2020 11:33

Mijn opmerking was een verwijzing naar een ‘aanvarinkje’ kort geleden (zie mijn verslag).

Neem het zoals het bedoeld is: met een knipoog.

phma28 januari 2020 · 12:01

Ik ben ook oud en merk vooral dat mijn lijf mijn ervaring niet meer bij kan houden. Ik weet nog hoe het moet, en kan dat ook qua techniek prima, maar conditioneel houdt het eerder op.

Ook ik neem me elke keer voor om nog eerder en nog meer aan de conditie te gaan werken, maar toch lukt dat onvoldoende om de voortschrijdende jaren te compenseren.

Door mijn ervaring weet ik wel onder alle omstandigheden goed de snelheid eruit te halen als de benen het niet meer volhouden, anders zou het nog gevaarlijk worden ook.

SkiBeppie28 januari 2020 · 12:47

ik heb nog geen behoefte aan speciale ouderenvakanties: je kunt zelf je tempo op de piste en het ritme van de dag bepalen. Natuurlijk staan we niet meer om 9.00uur voor de lift en lopen we de knalhard stampende schlagermuziek in de après-ski voorbij, op zoek naar een leuke bar met open haard en lekkere wijn (waar??? gemiste horeca-kans!). maar verder? kom maar op met die zwarte en rode pistes!

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Shane28 januari 2020 · 12:55

George skiet met 101 jaar oud nog steeds:

https://www.skiutah.com/blog/authors/yeti/101-year-old-skier…

I can stick uphill ice, on my saucer...
DSvier28 januari 2020 · 13:05

ik heb nog geen behoefte aan speciale ouderenvakanties: je kunt zelf je tempo op de piste en het ritme van de dag bepalen. Natuurlijk staan we niet meer om 9.00uur voor de lift en lopen we de knalhard stampende schlagermuziek in de après-ski voorbij, op zoek naar een leuke bar met open haard en lekkere wijn (waar??? gemiste horeca-kans!). maar verder? kom maar op met die zwarte en rode pistes!

SkiBeppie op 28 jan 2020 12:47

Ik ben een ‘eerstelifter’ en daar staan vooral ouderen. Het jonge grut slaapt dan nog. ;)

Matthias12328 januari 2020 · 13:31

Ik heb altijd het idee dat de groep senioren, waar dan ook, altijd de groep is die de meeste haast lijkt te hebben. In de rij bij de skilift, in de rij bij de kassa, in de rij bij de apotheek. Rennen zodra de gate op het vliegveld open gaat om toch maar zeker als eerste in het vliegtuig te zitten, ook al zit je op de 2e rij en wordt er gevraagd dat eerst het achterste deel van het vliegtuig instapt. Theoretisch gezien lijkt het mij de groep met de meeste tijd, in de praktijk lijkt het tegenoverstelde waar te zijn.

Born to Ride
Hulst28 januari 2020 · 13:45

@Matthias132. Is zelfs bij het groentenkraam op de markt het geval.

Hen48
MiTi28 januari 2020 · 13:54

Vorige week hadden wij weer het genoegen om met de franse eigenaren van appartementen in ons gebouw in Les Menuires mee te skiën. Gemiddelde leeftijd eerder 75 dan 70 en de dame van ruim 80 jaar komt vaak als een vd eerste aan! Echt respect voor deze mensen, ze skiën alleen als het goed weer is maar dan knallen ze ook de pistes af waar menig jongere nog moeite mee zou hebben om ze bij te houden. 😄

*bericht bewerkt door MiTi op 28 jan 2020 13:54

Winter is coming
DSvier28 januari 2020 · 13:55

Ik heb altijd het idee dat de groep senioren, waar dan ook, altijd de groep is die de meeste haast lijkt te hebben. In de rij bij de skilift, in de rij bij de kassa, in de rij bij de apotheek. Rennen zodra de gate op het vliegveld open gaat om toch maar zeker als eerste in het vliegtuig te zitten, ook al zit je op de 2e rij en wordt er gevraagd dat eerst het achterste deel van het vliegtuig instapt. Theoretisch gezien lijkt het mij de groep met de meeste tijd, in de praktijk lijkt het tegenoverstelde waar te zijn.

Matthias123 op 28 jan 2020 13:31

Hoezo de meeste tijd? Ze hebben het minste tijd over (hier op aarde). ;)

Matthias12328 januari 2020 · 13:59

Ik heb altijd het idee dat de groep senioren, waar dan ook, altijd de groep is die de meeste haast lijkt te hebben. In de rij bij de skilift, in de rij bij de kassa, in de rij bij de apotheek. Rennen zodra de gate op het vliegveld open gaat om toch maar zeker als eerste in het vliegtuig te zitten, ook al zit je op de 2e rij en wordt er gevraagd dat eerst het achterste deel van het vliegtuig instapt. Theoretisch gezien lijkt het mij de groep met de meeste tijd, in de praktijk lijkt het tegenoverstelde waar te zijn.

Matthias123 op 28 jan 2020 13:31

Hoezo de meeste tijd? Ze hebben het minste tijd over (hier op aarde). ;)

DSvier op 28 jan 2020 13:55

Als je het zo bekijkt wel, de meeste vrije uren per jaar om leuke dingen te doen, misschien is dat beter uitgelegd ;)

Born to Ride
TheoDingemans28 januari 2020 · 15:33

Fijn dat er expliciet aandacht aangegeven wordt. Een leuk artikel dat hout snijdt. Iedereen mag voor zichzelf bepalen of het voor hem of haar geldt. Ik pleit al langere tijd om deze “vergeten” groep meer aandacht te geven bij ons op de skibaan. In de voorbereiding naar de ski vakantie een reeks lessen (bijvoorbeeld vanaf 55+) volgen op een Nederlandse skibaan. Kan indoorhal, outdoor of rollerbaan zijn. Zet er een ski-instructeur op waarmee deze groep zich kan identificeren. Dan voelt het goed. Geef het een kan en biedt het gewoon aan. De response zal laten zien of het een goede zet is of niet. Ik merk zelf dat de “wat oudere” volwassen skiër het juist prettig vindt om een “wat oudere” ski instructeur te hebben. Die is geduldiger en is een rolmodel en bevestiging dat je best op oudere leeftijd door kunt blijven skiën. Soms zijn de mensen wat angstiger. Met een combinatie van coaching (ik gebruik zelf NLP en psychofysieke training - via bewegen een ander gevoel en gedrag te ontwikkelen-) en ski les komt het zelfvertrouwen weer terug. Is er meer lol en werk je tegelijkertijd aan je techniek en train je de specifieke spieren die je nodig hebt om te skiën.

Hulst28 januari 2020 · 15:52

@bartvwg. Intussen het belang van dit item al doorgedrongen? Voor je het weet ben je 65.

Hen48
dan5828 januari 2020 · 16:05

@Hulst
Waarom denk je dat zijn avatar geen fotootje is van zichzelf?🤔🤔🤔

Born to run. B.S.
bartvwg28 januari 2020 · 16:49

@Hulst ik denk ook niet dat men op mijn 65e moet afkomen met speciale-voor-oudjes-ontworpen lessen, reizen, oefeningetjes of gelijk wat. 😉
Maar als iemand anders er wat aan heeft, mij best hoor. 👍
@dan58 ik zie liever een berg dan mezelf, neem daar een voorbeeld aan! 😜😁

Hulst28 januari 2020 · 17:06

@bartvwg. Ik gebruik ze ook nog niet op mijn (bijna) 72e, maar dat betekent niet dat het niet nuttig kan zijn er kennis van te kunnen nemen. Dat je er zelf (nog) geen behoefte aan hebt had ik ook wel uit je profiel kunnen afleiden. En voor alle duidelijkheid, da’s positief bedoeld.

Hen48
bartvwg28 januari 2020 · 19:02

@Hulst ik hoop dat ik op mijn 72e ook nog kan wat jij nu kunt. 😉
We zien wel wat komt en intussen genieten maar. 🙂

Mickey-128 januari 2020 · 19:20

Ik heb altijd het idee dat de groep senioren, waar dan ook, altijd de groep is die de meeste haast lijkt te hebben. In de rij bij de skilift, in de rij bij de kassa, in de rij bij de apotheek. Rennen zodra de gate op het vliegveld open gaat om toch maar zeker als eerste in het vliegtuig te zitten, ook al zit je op de 2e rij en wordt er gevraagd dat eerst het achterste deel van het vliegtuig instapt. Theoretisch gezien lijkt het mij de groep met de meeste tijd, in de praktijk lijkt het tegenoverstelde waar te zijn.

Matthias123 op 28 jan 2020 13:31

Haha, je beschrijft precies mijn vader 😂😂
Schaamteloos ook. Toch wel trots op hem, hij stapt over een paar weken toch maar weer de piste op met z’n 77 jaar

Shane28 januari 2020 · 19:20

@Hulst ik hoop dat ik op mijn 72e ook nog kan wat jij nu kunt. 😉
We zien wel wat komt en intussen genieten maar. 🙂

bartvwg op 28 jan 2020 19:02

Ik ben 35 en ik kan het al niet 😉, dus lijkt me een prima uitgangspunt!

I can stick uphill ice, on my saucer...
Waah30 januari 2020 · 16:38

Imho dienen al deze “ontwikkelingen” in eerste instantie om de poen uit de zakken van ouderen te kloppen. 😉
Eerlijk gezegd voel ik me door niets van bovenstaand artikel aangesproken maar ik ben dan ook niet oud, amper 55, dus wie weet over een jaar of 5. 😜

bartvwg op 28 jan 2020 08:13

Het is ook een groep met een enorme hoeveelheid poen ;-)

dan5830 januari 2020 · 19:35

Imho dienen al deze “ontwikkelingen” in eerste instantie om de poen uit de zakken van ouderen te kloppen. 😉

Eerlijk gezegd voel ik me door niets van bovenstaand artikel aangesproken maar ik ben dan ook niet oud, amper 55, dus wie weet over een jaar of 5. 😜

bartvwg op 28 jan 2020 08:13

Het is ook een groep met een enorme hoeveelheid poen ;-)

Waah op 30 jan 2020 16:38

Zeggen hier de “jonkies” die 2 of 3 x gaan wintersporten. 🤔 😉

Born to run. B.S.
ThomasG30 januari 2020 · 20:05

Imho dienen al deze “ontwikkelingen” in eerste instantie om de poen uit de zakken van ouderen te kloppen. 😉

Eerlijk gezegd voel ik me door niets van bovenstaand artikel aangesproken maar ik ben dan ook niet oud, amper 55, dus wie weet over een jaar of 5. 😜

bartvwg op 28 jan 2020 08:13

Het is ook een groep met een enorme hoeveelheid poen ;-)

Waah op 30 jan 2020 16:38

Zeggen hier de “jonkies” die 2 of 3 x gaan wintersporten. 🤔 😉

dan58 op 30 jan 2020 19:35

Een huis kopen zit er toch niet in, dus dan gaan de centjes maar naar wintersport ;-)

Ronaldski5 februari 2020 · 20:25

Natuurlijk zijn op senioren toegesneden informatie en lessen nuttig. De vraag is of deze zaken voor de meeste senioren nog op tijd komen. Ik geloof het niet. Als je ooit in je jonge jaren je ski- of snowboardleven bent gestart met een groot aantal jaren les en als je een groot deel van je leven behoorlijk actief bent geweest, dan kan je een hoog wintersportniveau tot op hoge leeftijd volhouden. Ik ben lid van een wintersportvereniging. Net zoals veel verenigingen is deze club onderhevig aan vergrijzing. De gemiddelde leeftijd gaat richting de 75 jaar. Desondanks heeft de club een groot aantal leden die bovengemiddeld skiën en dat ook nog een week volhouden. Dat niveau bereik je absoluut niet meer als je je als senior pas realiseert dat je wat aan conditie en techniek moet doen. Kortom: om tot op hoge leeftijd technisch goed met voldoende uithoudingsvermogen te kunnen skiën of snowboarden, moet je voor je 40e starten. Daarmee schaar ik veel initiatieven die zich richten op senioren toch vooral als geldklopperij. Door de vergrijzing is dat een “booming market”.

Ronaldski5 februari 2020 · 20:33

@bartvwg. Ik gebruik ze ook nog niet op mijn (bijna) 72e, maar dat betekent niet dat het niet nuttig kan zijn er kennis van te kunnen nemen. Dat je er zelf (nog) geen behoefte aan hebt had ik ook wel uit je profiel kunnen afleiden. En voor alle duidelijkheid, da’s positief bedoeld.

Hulst op 28 jan 2020 17:06

Op mijn 72e, voldoende fit met een gevorderde skitechniek, kan je met wat poen heel wat leukere dingen doen dan suffe lesjes volgen. Zoals heliskiën.


Hooykaas6 februari 2020 · 21:11

Ik zie wel beperkt moet ik zeggen oudere mannen op de piste maar eigenlijk geen oudere dames.
Gek eigenlijk !
Of heb ik een andere bril nodig.

Annie-s6 februari 2020 · 21:19

Als je goed kijkt dan zie je best veel oudere dames. In januari een zwarte piste gedaan en een ouder stel ( ben zelf ook geen jonkie meer) haalde mij op gemak in. Nou is dat ook niet zo moeilijk. 😉

Hooykaas6 februari 2020 · 22:22


Tjong 107

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.