Het afgelopen skiseizoen eindigde nogal abrupt door de gehele coronacrisis. Afgelopen vrijdag maakte ik pas weer voor het eerst gebruikt van de liften van een skigebied. In dit geval niet om te skiën - buiten de gletsjers is de sneeuw weg - maar om heerlijk lift-assisted te mountainbiken. Ik was erg benieuwd hoe de nieuwe coronaregels in hun werk gaan.

Het nieuwe normaal, ook in skigebieden

Natuurlijk wordt er overal gevraagd om afstand te houden. In Frankrijk wordt er één meter aangehouden. Zo zijn er duidelijke lijnen gemaakt bij de kassa’s, wordt er ingezet op éénrichtingsverkeer en staan er pompjes met ontsmettingsmiddel bij de kassa’s en liften. Maar dit is overal zo normaal geworden dat niemand hier meer van opkijkt.

Makkelijk afstand houden in de zomer

In de zomer is het natuurlijk wel makkelijker afstand houden in een skigebied. Het is namelijk extreem veel rustiger. En met een mountainbike of een sleetje in je handen heb je automatisch een soort van een barrière, de rijen (als deze er al zijn) zijn in de zomer heel anders dan in de winter. Daardoor bestaat er ook minder de noodzaak om liften compleet op te vullen.

Liften zijn openbaar vervoer

In Frankrijk vallen de skiliften wettelijk gezien onder openbaar vervoer. Dat betekent dat wetgeving die geldt voor het openbaar vervoer, ook geldt voor liften. Momenteel is het in Frankrijk in het openbaar vervoer verplicht om een mondkapje te dragen. Dat geldt dus ook voor iedereen in de lift, de liftmedewerkers en iedereen in de rij. Zonder morren houdt iedereen zich hieraan, al is zo’n mondkapje natuurlijk wel een dingetje met een integraalhelm op.

Families mogen gewoon met zijn allen in de lift, aan andere mensen wordt gevraagd om afstand te houden. In de praktijk wordt hier echter niet streng op gecontroleerd. Zeker in stoeltjesliften niet. Vanuit andere gebieden hoor ik dat bijvoorbeeld cabineliften maar voor de helft gevuld worden. Hier zijn geen precieze wetten voor, maar de skigebieden proberen zo goed mogelijk de eisen van de overheid na te leven. Zo wordt er per lift gekeken hoe deze zo veilig mogelijk gevuld kan worden. Men probeert zo goed mogelijk de één meter verplichting aan te houden, maar omdat er mondkapjes gedragen worden mag dat ook minder zijn. Omdat de wetten continu aangepast worden (al dan niet versoepeld), zal dit de komende weken en maanden blijven veranderen.

Corona lijkt voor nu ver weg

Zo in de zomer, in een rustig skigebied als Puy Saint Vincent, gaat eigenlijk alles z’n gangetje. Corona lijkt ver weg, alleen de mondkapjes doen je eraan herinneren. Het is gewoon lekker vakantie vieren.

En komende winter?

De vraag is wel hoe het er komende winter aan toe zal gaan, want afstand houden is in de drukke winterweken veel lastiger dan dat het nu is. Ook zullen mensen als het koud en guur is eerder geneigd zijn om naar binnen te gaan, waar door de verplichte afstand natuurlijk minder ruimte is.

We houden jullie op de hoogte van al het corona gerelateerde wintersportnieuws.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Arnie77713 juli 2020 · 17:47

Hopelijk blijft het allemaal open. Ga naar tignes volgend seizoen en hoop natuurlijk dat alles open gaat/blijft. Mocht dat niet zo zijn kan je daar in ieder geval wel redelijk er op uit met de vellen!

Freeride = Life
Hupla13 juli 2020 · 20:25

Dat gaat wel een gedoe worden met die mondmaskers aan de skilift. Twee skistokken vasthouden, rugzak afnemen, eventueel nog een ukkie aan de arm en dan je helm afnemen om je mondmaskertje goed op te zetten 🤔
Misschien handig om tegen die tijd een mondmasker in elkaar te knutselen met een grote rekband zodat je die achter op je helm kan vastmaken zoals je skibril.

ardjanvanbreugel13 juli 2020 · 21:05

Zou in de winter een buff niet gewoon afdoende zijn? 🤔 Anders wordt het idd echt een gedoe met die mondkapjes…

Kristyblogger14 juli 2020 · 14:26

Leuke informatieve video @Rogier.

Wij zijn op dit moment op vakantie in Oostenrijk. Er hier gelden dezelfde regels, afstand houden en een mond kapje dragen in de lift. Deze regels worden alleen niet altijd even goed nageleefd en gecontroleerd. In de gebieden waar er veel gefietst wordt zoals Solden en Leogang staan vaak lange rijen voor de lift. En de fietsen zorgen ervoor dat er afstand gehouden wordt. Hier heerst totaal geen Corona stress!

Roy8314 juli 2020 · 15:24

Volgens mij is overal een buff voldoende, tenminste wat ik zo lees. Als dat het is, dan stelt het allemaal niet zoveel voor (qua maatregelen) en moet @Roel gewoon zorgen dat we qua wintersportweer de hele winter buiten kunnen lunchen :).

Wannabe Dolomietenkenner...
Roeladmin14 juli 2020 · 15:35

@Roy83 ik zal het noteren ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
bartvwg14 juli 2020 · 16:47

In Oostenrijk was enkele weken terug een buff ook al voldoende dus dat zal komende winter ook wel zo zijn. Hopelijk is ie koud genoeg. :)
Maar een mondmasker op een stoeltjeslift als je er alleen op zit zoals in het filmpje? Nou moe, da’s toch alweer een beetje overdreven vind ik.

Vivace14 juli 2020 · 17:46

Volgens mij is overal een buff voldoende, tenminste wat ik zo lees. Als dat het is, dan stelt het allemaal niet zoveel voor (qua maatregelen) en moet @Roel gewoon zorgen dat we qua wintersportweer de hele winter buiten kunnen lunchen :).

Roy83 op 14 jul 2020 15:24

De hele winter geen sneeuw dan of gaan we afspraken maken dat het enkel tussen 22:00 en 07:00 mag sneeuwen en daarna de hemel moet opentrekken (ik stem voor)?

Glide on!
Otto-V14 juli 2020 · 19:38

Leuk op papier, de praktijk is weerbarstiger. Ik ben een paar weken terug anderhalve week in Oostenrijk geweest. De regels zijn er, de naleving totaal niet. Ben ook een dagje op de Hintertuxer gletsjer geweest. De liften waren propvol, een buff volstond als mondkapje. Ik hoop maar dat een 2e golf uitblijft…

Claire14 juli 2020 · 20:52

Goed om te weten! @Rogier we komen naar je toe deze zomer. Mede dankzij jouw aantrekkelijke berichten hebben we ons oog laten vallen op jouw thuisgebied. We hebben een heel leuke natuurcamping gevonden onder aan de skilift (en midden op de skipiste!) in Pelvoux, pal naast de piscine municipale. Ken je die camping?

En als je nog top tips hebt voor een avontuurlijk ingesteld gezin met kinderen van 11, 9 en 6 hoor ik het graag. De locale websites bieden al veel leuks, maar jouw insider informatie (en van ieder ander die bekend is met Pelvoux/ Vallouise/ Puy/ Ecrins) is natuurlijk zeer welkom ;-)

Rogierauteur15 juli 2020 · 12:32

Goed om te weten! @Rogier we komen naar je toe deze zomer. Mede dankzij jouw aantrekkelijke berichten hebben we ons oog laten vallen op jouw thuisgebied. We hebben een heel leuke natuurcamping gevonden onder aan de skilift (en midden op de skipiste!) in Pelvoux, pal naast de piscine municipale. Ken je die camping?

En als je nog top tips hebt voor een avontuurlijk ingesteld gezin met kinderen van 11, 9 en 6 hoor ik het graag. De locale websites bieden al veel leuks, maar jouw insider informatie (en van ieder ander die bekend is met Pelvoux/ Vallouise/ Puy/ Ecrins) is natuurlijk zeer welkom ;-)

Claire op 14 jul 2020 20:52

Ha ik ben daar nu bijna dagelijks :-) nu met de zwemlessen van mijn dochter. Stuur me anders even een PM via de site. Dan kan ik wel wat tips geven!

Click. Click. Peace
Pieter23097615 juli 2020 · 12:40

Is het nu veel kalmer in de Franse Alpen, en hoe lopen de boekingen voor de winter

Quick15 juli 2020 · 16:49

Kun je die tips niet gewoon openbaar geven Rogier? Dan hebben wij er ook nog wat aan ;)

Mr. Slow
Rogierauteur15 juli 2020 · 23:11

@Quick dat wil ik best, maar dan niet onder dit topic ;-) anders krijg ik wegens off-topic een admin achter me aan…

Click. Click. Peace
Rogierauteur15 juli 2020 · 23:12

Is het nu veel kalmer in de Franse Alpen, en hoe lopen de boekingen voor de winter

Pieter230976 op 15 jul 2020 12:40

Het is anders dan andere jaren dat is zeker. Maar ik denk zeker wel rustiger. Ik heb echter nog geen officiele cijfers gezien.
Voor de winter zijn er minder boekingen dan normaal (compleet in lijn met onze enquete).

Click. Click. Peace
zenith16 juli 2020 · 12:29

Wij zijn half juni in Zugspitz Arena (Ehrwald/Lermoos) geweest. Omdat de grenzen net open waren was het er nog heel rustig. We hebben er gewandeld en zijn met de mountain bike op pad geweest. Vaak gebeurde het dat we maar af en toe mensen tegen kwamen.

In en rond de liften was een mondkapje verplicht. Omdat het zo rustig was zaten we altijd samen in een stoeltje of in een gondeltje. Dat was wel fijn. Maar we zijn ook met de grote gondel de Zugspitze op gegaan. Daar had ik achteraf spijt van.

Op het moment dat we bij de gondel aankwamen was er net eentje vertrokken dus het platform was leeg. Toen de volgende gondel kwam was het op het moment van instappen al ietsje drukker. Maar voordat de gondel was vertrokken stonden er toch wel meer dan 50 mensen in de gondel en kon er geen 1,5 meter afstand gehouden worden. Iedereen droeg wel mondkapjes.

Op de top was het druk maar konden we zelf wel de afstand houden. Maar niet iedereen deed dat. Het uitzicht was wel prachtig. Op de terugweg naar beneden was het weer net zo druk in de gondel. In de winter zal het nog vele malen drukker zijn.

Daarom hebben we besloten voor de komende winter op zoek te gaan naar een skigebied waar je stoeltjesliften kan nemen als alternatief voor een gondel. Zeker in de ochtend vanuit het dal. De skibus is voor ons helemaal een ‘no go’

Gerrit22 juli 2020 · 09:07

Eerlijk, ik begin er stilletjes aan te denken mijn wintervakantie (krokus 2021) te annuleren (heb tot half november om dit gratis te doen).
Ik zie dat echt niet zitten van al die regeltjes te moeten toepassen, laat staan dat ze al gevolgd worden. Het is sowieso al een drukte van je welste tijdens het hoogseizoen. Momenteel werk ik nog steeds van thuis uit en we mogen tot 3d per week naar bureau. Welliswaar ervoor zorgen dat de bezettingsgraad niet hoger dan 60% bedraagd. Zo een regel zou er minimum ook tijdens het hoogseizoen kunnen gelden vind ik. Dit is toepasbaar als alle hotels en appartementen bv maar 60% van hun boekingscapaciteit voorzien. Maar dit zal nooit gebeuren denk ik… maar is misschien een idee naar de overheid en politiek toe. En dan nog is 60% veel hé, zeker als je daar smorgens allemaal tegelijk aan de liften staat… en begin idd maar met die maskers met je skihelm en handschoenen aan :-)

Hopen op het vaccin van Oxford tegen begin winter maar dan nog komt de skivakantie in nauwe schoentjes voor de kerstvakantie?

*bericht bewerkt door Gerrit op 22 jul 2020 09:08

Pieter23097622 juli 2020 · 10:33

Nog een maand en de ronde van Frankrijk begint
, hopelijk krijgen ze dat goed georganiseerd met de mondkapjes en de rest

Rogierauteur22 juli 2020 · 12:21

Click. Click. Peace

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.