Corona en wintersport 2021/2022

Corona is nog niet verdwenen uit de Alpenlanden. Hoewel de Alpenlanden vastbesloten zijn om de skigebieden in 2021/2022 weer te openen, gelden er extra maatregelen en beperkingen. Lees hier alle informatie en het laatste nieuws over het coronavirus en wintersport in 2021/2022.

Veelgestelde vragen over het coronavirus en de reisverzekering

LIVEBLOG WINTERSPORT EN CORONA 2022

Hier vind je het belangrijkste coronanieuws voor het wintersportseizoen 2021/2022. Wil je meer achtergronden? Houd dan onze nieuwssectie in de gaten.

24-3-2022 Mondkapjesplicht in Oostenrijk terug
Vanaf vandaag (24 maart) zijn FFP2-maskers opnieuw verplicht in gesloten openbare binnenruimtes, inclusief horeca en hotels. Lees meer.

17-2-2022 Zwitserland heft veel coronamaatregelen op
Na Oostenrijk heft ook Zwitserland per direct veel coronamaatregelen op. Er is geen coronabewijs meer nodig om het land binnen te komen, noch voor toegang tot skiliften, restaurants en hotels. Lees meer.

16-2-2022 Bijna alle coronamaatregelen in Oostenrijk vervallen 5 maart
De Oostenrijkse regering heeft belangrijke versoepelingen aangekondigd. Vanaf 19 februari geldt 3G in plaats van 2G. Vanaf 5 maart verdwijnen alle toegangseisen voor restaurants, hotels en skiliften.

9-2-2022 Mondkapjes niet langer verplicht in Franse stoeltjesliften
Mondkapjes zijn niet meer verplicht in Franse stoeltjesliften, sleepliften en magische tapijten. Wel blijft het mondkapje verplicht in cabineliften en in drukke wachtrijen.

8-2-2022 Vaccinatie-eisen Italië versoepeld
Mensen waarvan hun vaccinatie- of herstelbewijs verlopen is, kunnen met een test weer in Italië op wintersport. De nieuwe maatregel is onder andere een oplossing voor mensen die nog geen booster hebben. Lees meer.

2-2-2022 Onduidelijkheid over mondkapjes in Franse skiliften
Vanaf vandaag zijn mondkapjes in de buitenlucht in Frankrijk niet meer verplicht. Er is echter onduidelijkheid over wat dit betekent voor de skiliften.

29-2-2022 Oostenrijk stapsgewijs terug naar 3G
De Oostenrijkse regering heeft nieuwe versoepelingen aangekondigd, waaronder het opheffen van de 2G-regel voor het toerisme. Vanaf 19 februari kun je ook met een negatieve test weer de hotels en restaurants in. Lees meer.

27-1-2022 Testplicht vervalt voor reizen naar Italië
Vanaf 1 februari hoef je geen verplichte negatieve test te laten zien als je Italië binnen wil komen. Een 3G-bewijs is vanaf dan voldoende. Lees meer.

26-1-2022 Coronabewijs niet-geboosterde jongeren langer geldig in Oostenrijk
Voor jongeren tot 18 jaar die nog geen booster hebben gehad, blijft het coronabewijs in Oostenrijk langer geldig. Dit maakt een gezinsvakantie tijdens de krokus voor veel mensen eenvoudiger dan gedacht.

21-1-2022 Vaccinatiebewijs en versoepelingen voor Frankrijk
De Franse regering heeft besloten dat de coronapas vanaf 24 januari een vaccinatiepas wordt. Dit impliceert dat personen vanaf 16 jaar alleen nog maar in skiliften mag als je gevaccineerd of hersteld bent. Verder heeft de Franse regering een hele serie versoepelingen aangekondigd.

20-1-2022 Oostenrijk laat PCR-test vallen voor geboosterden
Vanaf maandag hoeven mensen die drie keer gevaccineerd zijn geen extra negatieve PCR-test meer te laten zien als ze Oostenrijk binnenreizen. De lijst van virusvariantgebieden, waar Nederland op staat, wordt opgeheven.

19-1-2022 Geen PCR-test meer voor Zwitserland als je gevaccineerd / genezen bent
De Zwitserse regering heeft aangepaste coronamaatregelen bekendgemaakt. Vanaf 22 januari heb je geen PCR-test meer nodig om het land binnen te komen, althans als je gevaccineerd of genezen bent. Verder wordt de geldigheid van het coronabewijs vanaf 31 januari verkort tot 270 dagen.

11-1-2022 Duitsland voert 2G-Plus in voor horeca
De Duitse regering en de deelstaten hebben besloten dat binnenkort 2G-Plus in de horeca gaat gelden. Alleen gevaccineerden en genezenen die een negatief testbewijs of een boostervaccinatie hebben gehad, mogen nog naar cafés en restaurants. Vanaf wanneer is nog niet bekend.

6-1-2022 Geen lockdown voor Oostenrijk, FFP2-maskerplicht uitgebreid
Er komt voorlopig geen nieuwe lockdown in oostenrijk. De nieuwe coronamaatregelen richten zich op meer controle en hogere sancties op overtreding van de 2G-regel, een versoepeling van de quarantainemaatregelen en een uitgebreidere FFP2-maskerplicht. Lees meer.

2-1-2022 Frankrijk verkort geldigheid van vaccin naar vier maanden
Vanaf 15 februari verandert de duur dat een vaccin geldig is in Frankrijk. Vanaf 15 januari geldt dat je pass-sanitaire verloopt na vier maanden. Dit was zeven maanden.

1-1-2022 Mondkapje in Franse skiliften vanaf 6 jaar
Kinderen vanaf 6 jaar moeten vanaf maandag 3 januari een mondkapje dragen in Franse skiliften, restaurants (als ze niet aan tafel zitten) en op veel andere drukke openbare plekken. Speciale colletjes en buffs met een filter erin worden ook toegestaan. Lees meer.

Corona en wintersport

30-12-2021 Wintersport in Italië vanaf 10 januari alleen als je gevaccineerd of genezen bent
De 2G-regel wordt verder uitgebreid in Italië. Vanaf 10 januari is het voor ongevaccineerden eigenlijk niet meer mogelijk om in Italië op wintersport te gaan. Je moet voortaan gevaccineerd of genezen zijn om de skilift in te mogen.

28-12-2021 ‘Coronapas in Frankrijk wordt vaccinatiepas’
De Franse regering is voornemens om de 2G-regel uit te breiden. Dit zou betekenen dat je gevaccineerd of hersteld moet zijn om de lift in te mogen. De maatregel moet nog langs het parlement en zou 15 januari in moeten gaan.

24-12-2021 Italië past geldigheid Green Pass aan
De Italiaanse regering verkort de geldigheid van de Green Pass, het toegangsbewijs voor onder andere de skiliften, van 9 naar 6 maanden. Daarna is een booster nodig. De maatregel gaat vanaf 1 februari 2022 in.

23-12-2021 Met booster en PCR-test geen quarantaine in Oostenrijk
Tijdens de persconferentie in Oostenrijk is vandaag bevestigd dat Nederland op de lijst komt als virusvariantgebied. Elke reiziger uit een virusvariantgebied moet in quarantaine (10 dagen, of 5 dagen na negatieve PCR-test) als je het land inkomt. Wel hoef je niet in quarantaine als je een boosterprik hebt gehad én een negatieve PCR-test (niet ouder dan 48 uur) kunt overleggen. De regels gaan op 25 december.

22-12-2021 Onrust bij Oostenrijkse hoteliers en skigebieden
De bekendmaking in de Tiroler Tageszeitung gisteren dat er een quarantaineplicht dreigt voor Nederlandse, Britse, Deense en Noorse toeristen, betekent weer een tegenvaller voor de Oostenrijkse toerisme-industrie. Vanmiddag valt het besluit of de plannen doorgaan.

null

21-12-2021 Verplichte quarantaine maakt kerstvakantie naar Oostenrijk onmogelijk
Oostenrijk stelt vanaf vrijdag een quarantaineplicht in voor Nederlanders, dat meldt de Tiroler Tageszeitung die doorgaans goed ingevoerd is. Dit zou in de praktijk een inreisverbod naar Oostenrijk betekenen, en dat vlak voor de kerstvakantie. Lees meer.

15-12-2021 Booster wordt harde eis voor wintersport in Franse Alpen
Om als toerist in de Franse skigebieden te kunnen skiën wordt een boostervaccin een harde eis. Voor winterspoprters met het Janssen-vaccin is dit al direct urgent. Vanaf 15 december 2021 moeten mensen met Janssen-vaccin al een boosterdosis hebben gehad, als de injectie meer dan 2 maanden oud is. Lees meer.

14-12-2021 Italië eist negatieve test om land in te komen, ook voor gevaccineerden
Inwoners van de Europese Unie die Italië in willen moeten vanaf donderdag een negatieve test kunnen laten zien. Dit geldt ook voor gevaccineerden. Iedereen die niet volledig is ingeënt moet vijf dagen in quarantaine. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 31 januari.

14-12-2021 Zwitserland beperkt liftcapaciteit
Skigebieden in Zwitserland stellen vanaf 18 december een maximumcapaciteit in bij kabineliften/gondels. Kabines vanaf 25 personen met alleen staanplaatsen worden nog maar voor 70% gevuld.

11-12-2021 Beieren schaft 2G-Plus af
Vanaf nu hoef je geen extra sneltesten meer te doen om in Beieren te kunnen skiën. In de Beierse wintersportgebieden geldt voortaan de 2G-regel in plaats van 2G-Plus, wat betekent dat je nog alleen gevaccineerd of genezen hoeft te zijn.

10-12-2021 Versoepelingsmaatregelen niet in alle Oostenrijkse deelstaten hetzelfde
Na de bekendmaking dat de algehele lockdown in Oostenrijk zou eindigen op 12 december druppelden nieuwsberichten binnen vanuit afzonderlijke deelstaten die bepaalde lockdownmaatregelen deels later afschaffen. We hebben daarom een schema toegevoegd onder het kopje Oostenrijk met daarin de voorgenomen maatregelen per deelstaat.

8-12-2021 Na einde lockdown Oostenrijk nog geen après-ski
Oostenrijk heeft de coronamaatregelen bekendgemaakt die gelden na opheffing van de lockdown. Aanstaande zondag gaat in Vorarlberg en Tirol met 2G alles weer open. Après-skibars, nachthoreca en kroegen (waarin je staat) blijven echter dicht. In Niederösterreich, Salzburg en de Steiermark gaat de horeca pas 17 december open. Lees hier wat de andere maatregelen zijn.

7-12-2021 Beierse skigebieden vrezen voor faillissement
Door de coronasituatie in Beieren gelden er strenge maatregelen, waaronder een 2G-Plus regeling. Dit betekent dat iedereen dagelijks een negatieve test moet overleggen om in de lift te mogen. Hierdoor vrezen enkele skigebieden om hun voortbestaan.

7-12-2021 Lockdown Oostenrijk na 12 december ten einde
Op 12 december eindigt de harde lockdown voor Oostenrijk. Skigebieden waren de afgelopen drie weken alleen toegankelijk voor Oostenrijkers, omdat de hotels en restaurants gesloten waren. Na 12 december zijn ook toeristen weer welkom! Er wordt nog onderhandeld over de voorwaarden.

6-12-2021 Franse premier: skiseisoen gaat door!
Goed nieuws uit Frankrijk. De Franse premier Jean Castex heeft in een persconferentie heel duidelijk aangegeven: “het skiseizoen gaat door!” Er is wel nog onduidelijkheid over de geldigheid van het Janssen-vaccin in Frankrijk. Lees meer.

3-12-2021 Quarantaineplicht Zwitserland opgeheven maar strengere testeisen
Zwitserland heeft de quarantaineplicht voor Nederlanders en Belgen vanwege de omikron-variant opgeheven. Wel moeten zij een negatieve PCR-test overleggen, ook gevaccineerden en genezen mensen. Tussen de 4e en 7e dag moet je een tweede test (PCR of antigeen) laten afnemen. De kosten voor toeristen zijn voor eigen rekening.

29-11-2021 Op doorreis door Zwitserland nog toegestaan
Zwitserland heeft reisbeperkingen ingesteld voor Nederlanders en Belgen vanwege de omikron-variant. Echter als je op doorreis bent naar bijvoorbeeld Italië geldt er in Zwitserland geen test- en quarantaineverplichting. Deze en andere uitzonderingen staan genoemd op nederlandwereldwijd.nl.

28-11-2021 Skiën in Beieren kan alleen met 2G en extra sneltest
Wie in de Beierse skigebieden wil gaan skiën, moet tot half december niet alleen gevaccineerd of genezen zijn (2G), maar ook een actuele sneltest laten zien (2G-Plus). Bovendien wordt nog maar 25% van het normale aantal wintersporters in het skigebied toegelaten.

27-11-2021 Nederlanders en Belgen verplicht in quarantaine indien naar Zwitserland
Vanwege de uitbreiding van de Omikronvariant moeten Nederlanders en Belgen die Zwitserland binnenkomen een negatieve PCR-test overleggen en 10 dagen in quarantaine blijven. De maatregel geldt ook voor gevaccineerden en genezen mensen.

26-11-2021 Frankrijk maakt strengere coronaregels bekend
De Franse regering heeft de coronamaatregelen aangescherpt. In alle publieke binnenruimtes zijn mondkapjes nu verplicht, een negatieve test voor de pass-sanitaire is nog maar 24 uur geldig en personen ouder dan 18 jaar waarvan het laatste vaccin meer dan zeven maanden oud is behouden vanaf 15 januari 2022 alleen hun coronabewijs als zij een boosterdosis hebben gekregen. Verder lijkt het erop dat het aantal besmettingen in Frankrijk volgende week boven de 200 per 100.000 mensen uitkomt. Dat zou betekenen dat vanaf zaterdag 4 december een pass-sanitaire nodig is om in de lift te mogen.

26-11-2021 Zuid-Tirol houdt kleurcode wit
Zuid-Tirol houdt voorlopig zijn wit kleur op de coronakaart van Italië. Dat betekent de skigebieden en ook veel andere voorzieningen open blijven, met uitzondering van een twintigtal roodkleurende gemeenten waar strenge maatregelen gelden.

25-11-2021 Italië voert 2G-regel in, wintersport mogelijk
Na Oostenrijk heeft ook Italië besloten van 6 december t/m 15 januari 2022 de 2G-regel te gaan invoeren. Dat betekent dat er in Italië extra restricties komen voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Wintersport blijft met 2G echter mogelijk in de zogenaamde witte en gele gebieden.

23-11-2021 Zuid-Tirol verscherpt coronamaatregelen
In het Italiaanse Zuid-Tirol zijn de coronamaatregelen aangescherpt. In de zogenaamde ‘rode gebieden’ met een groot aantal besmettingen gaat een avondklok in en bars en restaurants moeten om 18.00 uur sluiten.

22-11-2021 Coronamaatregelen Franse skigebieden bekendgemaakt
De Franse regering heeft officieel de coronamaatregelen bekendgemaakt voor de skigebieden in Frankrijk in het seizoen 2021/2022. Voor wintersporters vanaf 11 jaar zijn mondkapjes verplicht in de lift, er gelden afstandsregels, en vanaf 200 besmettingen per 100.000 inwoners wordt een coronapas verplicht voor de skiliften.

21-11-2021 Skigebieden mogen open voor Oostenrijkers
De Oostenrijkse regering geeft skigebieden toestemming om tijdens de lockdown te openen. Omdat restaurants en onderkomens gesloten blijven betekent dit in de praktijk dat alleen Oostenrijkers kunnen skiën/boarden, zo lang de lockdown duurt.

19-11-2021 Ook gedeeltelijke lockdowns voor delen van Beieren
Ook Beieren krijgt te maken met strenge coronamaatregelen en regionale lockdowns. De strengste maatregelen worden van kracht in gebieden waar de incidentie boven de 1.000 besmettingen per 100.000 inwoners ligt, zoals in het Berchtesgadener Land waar restaurants en hotels de deuren sluiten.

19-11-2021 Nederland en België worden hoogrisicogebied voor Duitsland
Het wordt lastig om op korte termijn met kinderen in Duitsland op wintersport te gaan. Sinds vandaag staan Nederland en België weer op de lijst van hoogrisicolanden. Ongevaccineerde Nederlanders en Belgen die naar Duitsland reizen moeten daardoor tien dagen in quarantaine, ook kinderen onder de 12 jaar.

19-11-2021 Heel Oostenrijk is strenge lockdown en er komt een vaccinatieplicht
Heel Oostenrijk gaat vanaf maandag in een strenge lockdown. Dat is vanochtend bekendgemaakt, nadat gisteren al Salzburg en Oberösterreich daartoe besloten. De maatregel duurt tenminste 20 dagen. Ook komt er een vaccinatieplicht voor Oostenrijkers.

18-11-2021 Harde lockdown voor Salzburgerland en Oberösterreich
Er komt een algehele lockdown voor het Oostenrijkse Salzburgerland en Oberösterreich. De maatregel is vanmiddag definitief bekendgemaakt in een persconferentie en gaat maandag 22 november voor 3-4 weken in. De lockdown treft ook gevaccineerden en geldt voor onder andere skigebieden, hotels en restaurants.

17-11-2021 Vaccins behouden hun ingekorte geldigheid in Oostenrijk
Even was er onduidelijkheid over de geldigheid van de vaccins in Oostenrijk. Zoals aangekondigd is de geldigheid van het Janssen-vaccin door de Oostenrijkse regering beperkt tot 3 januari 2022, waardoor een boosterprik nodig is. Uit een uitgelekt document zou echter blijken dat dit ongedaan is gemaakt, maar dit blijkt een misverstand. De regel voor o.a. skiliften en restaurants blijft: vaccinaties met Pfizer en Moderna zijn vanaf de tweede prik geldig gedurende 270 dagen. Een vaccinatie met het Janssen-vaccin is geldig tot 3 januari 2022, tenzij er een boosterprik wordt gezet.

14-11-2021 Lockdown voor ongevaccineerden in Oostenrijk
Bondskanselier Schallenberg heeft een algehele lockdown voor ongevaccineerden aangekondigd in Oostenrijk vanaf 15 november. Niet-gevaccineerden vanaf 12 jaar mogen hun huis dan alleen verlaten voor werk, noodzakelijke behoeften (boodschappen apotheek etc.) en een wandeling.

13-11-2021 Volledig gevaccineerd in Nederland of België is voldoende in Frankrijk
In Frankrijk hebben ouderen vanaf 65 jaar en personen met het Janssen-vaccin een boostervaccin nodig om hun zogenaamde pass-sanitaire (coronabewijs) te behouden. Dit geldt echter alleen voor Fransen zelf. Toeristen met een door Europa goedgekeurd vaccin worden als volledig gevaccineerd gezien en hebben zo dus ook hun coronabewijs.

12-11-2021 Lockdown voor ongevaccineerden in Oberösterreich, Salzburg wacht af
In de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich wordt een lockdown voor niet-gevaccineerden ingesteld. Het Salzburgerland, dat ook relatief veel besmettingen kent, houdt deze maatregel nog af in afwachting van een mogelijke landelijke maatregel die voor heel Oostenrijk gaat gelden.

9-11-2021 Nederland maakt bezwaar tegen Oostenrijks vaccinatiebeleid
De Nederlandse regering maakt bezwaar tegen de Oostenrijkse vaccinatieregels die zijn ingegaan. Vanaf 3 januari heeft iedereen die is ingeënt met een Janssen-vaccin een boosterprik nodig om als gevaccineerd te worden gezien in Oostenrijk. Verder is de geldigheidsduur van een vaccinatie verkort naar 270 dagen (9 maanden) waardoor wintersporters in de problemen kunnen komen…

8-11-2021 Ook in Oostenrijkse skiliften 2G, waardoor FFP2 vervalt
Uit de verordening van de Oostenrijkse regering blijkt dat de 2G-regel vanaf 15 november ook gaat gelden in skiliften. Als gevolg daarvan zijn FFP2-maskers dan niet meer verplicht in het skigebied. Alleen waar 2G niet geldt moeten deze maskers gedragen worden. De tekst in ons artikel over Oostenrijk is hierop aangepast.

6-11-2021 Voorlopig geen coronabewijs nodig in Franse skiliften
Er is voorlopig geen coronabewijs nodig om gebruik te maken van de skiliften in Frankrijk. Er zijn verstrengingen mogelijk als de coronasituatie ernstig zou verslechteren (meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners op nationaal niveau). Er is wel een coronabewijs nodig voor restaurants en hotels en er geldt een mondkapjesplicht in liften en op verzamelplaatsen van skischolen. Lees meer.

6-11-2021 2G-regel gaat ook gelden voor Oostenrijk
In heel Oostenrijk zal de 2G-regel (gevaccineerd of genezen) worden ingevoerd waar voorheen de 3G-regel van toepassing was. Dat betekent dat wintersport in Oostenrijk vanaf 8 november alleen voor gevaccineerden of genezen mensen mogelijk is. Bovendien zal de geldigheidsduur van de coronabewijzen worden verkort en wordt de FFP2-maskerverplichting worden uitgebreid. Lees de details.

2-11-2021 Alleen gevaccineerde en genezen wintersporters in Feldberg
Deze winter zijn alleen gevaccineerde en genezen mensen welkom in het skigebied Feldberg. Het grootste skigebied van het Zwarte Woud maakt een uitzondering voor kinderen, die in het kader van schooltests meerdere malen per week worden gecontroleerd en kinderen die nog niet naar school gaan. Lees de details.

25-10-2021 Leeftijden voor FFP2-maskers en 3G in Oostenrijk
Een veelgestelde vraag is vanaf welke leeftijd de 3G-regel en/of de FFP2-maskers verplicht zijn in Oostenrijk. FFP2-maskers zijn verplicht vanaf 14 jaar; de 3G-regel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Lees hier meer.

Het Oostenrijkse regering hanteert de volgende geldigheidsduren voor vaccins en genezen personen:

  • Twee vaccinprikken: 360 dagen geldig vanaf de 2e prik;
  • Eén vaccinprik (bv. het Janssen-vaccin): 270 dagen vanaf de 22e dag na de prik;
  • Genezen personen met één vaccinprik: 360 dagen geldig vanaf de prik;
  • Genezen personen zonder vaccinprik: 180 dagen na afloop van de infectie.

23-10-2021 Mogelijke lockdown voor niet-gevaccineerden in Oostenrijk
De Oostenrijkse regering dreigt met een uitbreiding van de beperking voor niet-gevaccineerden. Als het aantal coronapatiënten op de IC’s oploopt tot 500 (25% van het totaal), dan mogen gevaccineerden niet meer de horeca in. Stijgt dit aantal tot 600, dan mogen ze nog maar onder strikte voorwaarden naar buiten. Hiermee hoopt de regering de vaccinscepsis in het land te bestrijden.

21-10-2021 Definitieve coronaregels Oostenrijk bekend
In een langverwachte verordening zijn de definitieve coronamaatregelen voor het Oostenrijkse skiseizoen bekendgemaakt. Gondels en stoeltjesliften met kap zijn alleen toegankelijk voor mensen die gevaccineerd, genezen of getest zijn, en alleen met FFP2-maskers. Verder zijn de voorwaarden voor toegang tot restaurants en après-ski gekoppeld aan de bezetting van intensive-care bedden. Lees alle details.

20-10-2021 Zwitserse skigebieden willen geen 3G-regel
De Zwitserse skigebieden hebben bekendgemaakt geen algehele coronapasverplichting (3G) te willen in skigebieden. In gondels moet een mondkapje worden gedragen en in restaurants is een coronapas nodig, maar je kunt zonder coronapas de skilift in. De Zwitserse regering moet dit beleid nog wel officieel bekrachtigen.

6-10-2021 Onduidelijkheid over handhaving 3G-regel
Skigebieden in Oostenrijk en Italië stoeien met de controle op de coronapas, als deze verplicht wordt gesteld in skigebieden. De vraag is wie er moet controleren en of negatief geteste wintersporters een weekpas zouden mogen kopen.

30-9-2021 ‘Geen coronapas in Franse skiliften’
De Franse regering is van plan om geen coronapas verplicht te stellen voor de liften in de skigebieden. Wel heb je een coronapas nodig om het land in te mogen of restaurants te bezoeken. Lees meer.

30-9-2021 Wat is er mogelijk voor niet-gevaccineerden?
Dat mensen met een vaccin weer op wintersport kunnen staat vrijwel vast, maar wat betekenen de aangekondigde maatregelen voor niet-gevaccineerde wintersporters? We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

23-9-2021 Italië maakt coronamaatregelen bekend
Ook Italië heeft de coronamaatregelen bekendgemaakt voor deze winter. Net als in Oostenrijk en Frankrijk is een coronapas (3G-regel) nodig om de liften in te mogen. Lees de details.

21-9-2021 Niet-gevaccineerden mogelijk geen weekskipas in Oostenrijk
Doordat Oostenrijkse skigebieden deze winter de 3G-regel hanteren, kunnen mensen die getest zijn mogelijk geen skipas kopen die langer dan 2 dagen geldig is.

20-9-2021 Coronaregels Oostenrijkse skigebieden bekend: er kan komende winter weer geskied worden in Oostenrijk, mits je gevaccineerd, getest of genezen bent (3G-regel). In de lift zijn FFP2-maskers verplicht. Verder is après-ski weer mogelijk. Lees meer.

19-9-2021 Frankrijk stelt coronapas mogelijk verplicht: waarschijnlijk kun je met een coronapas komende winter weer in Frankrijk op wintersport. In tegenstelling tot andere landen hebben de skiliften in Frankrijk afgelopen winter helemaal niet gedraaid.

17-9-2021 Nieuwe skipas voor Winterberg in strijd tegen drukte
Een gemeenschappelijke dagpas voor de Winterberg, Altastenberg en Neuastenberg en online-ticketsystemen moeten ervoor zorgen dat de drukte beter gespreid wordt. Dat zijn enkele maatregelen die genomen worden om van dit winterseizoen een succes te maken.

14-9-2021 Gouverneur Tirol: geen capaciteitsbeperking bij skiliften
Het skiseizoen in Oostenrijk gaat hoe dan ook door. Volgens de gouverneur van Tirol komen er bovendien geen capaciteitsbeperkingen bij de skiliften.

9-9-2021 Zwitserland en Oostenrijk scherpen coronamaatregelen aan
In Zwitserland en Oostenrijk worden deze herfst de coronamaatregelen iets aangescherpt. Vooral voor personen die niet gevaccineerd zijn zullen deze maatregelen voelbaar zijn.

null


Situatie Oostenrijk

Sinds 24 maart is de mondkapjesplicht weer terug in openbare binnenruimtes. Je hebt weer FFP2-maskers nodig in winkels, openbaar vervoer, horeca (op weg naar een tafeltje/wc) en hotels, net als in gondels.

Let op: Bij binnenkomst in Oostenrijk is de 3G-regel van toepassing.


Situatie Frankrijk

Om Frankrijk in te mogen heb je een coronabewijs nodig, een pass-sanitaire. In het skigebied hoef je geen pass-sanitaire meer te overleggen. deze wordt alleen nog gevraagd in medische instellingen. In geval van nood of bij eerste hulp hoef je geen pass-sanitaire te overleggen (slachtoffer en begleiders).

Eisen voor vaccinatiepas (2G) en Pass-sanitaire (3G)

Om de vaccinatiepas te verkrijgen moet iedere persoon die ouder is dan 18 jaar en één maand het volgende overleggen:

  • het bewijs van een volledig vaccinatieschema: 2 doses van het vaccin + 1 booster binnen 7 maanden na de 2e injectie;
  • of het herstelbewijs van meer dan 11 dagen na een positieve coronatest en van minder dan 6 maanden geleden.

Om de vaccinatiepas te verkrijgen moet iedere persoon in de leeftijd van 16 t/m 18 jaar en één maand het bewijs van 2 injecties met een mRNA-vaccin overleggen, behalve in de volgende twee gevallen:

  • de persoon heeft al corona gehad en kan daarom met één dosis van het vaccin volstaan,
  • de persoon heeft minimaal 14 dagen na de eerste injectie corona gehad en hoeft daarom de tweede dosis van het vaccin niet te nemen.

Om de Pass-Sanitaire (3G) te verkrijgen moet iedere persoon die ouder is dan 12 jaar en 2 maanden een van de volgende bewijzen overleggen:

  • een vaccinatiebewijs, op voorwaarde dat de betrokkene volledig is gevaccineerd en er voldoende tijd is verstreken na de laatste injectie.
  • een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 24 uur.
  • een positieve PCR- of antigeentest waaruit blijkt dat de betrokkene al minstens 11 dagen van corona is hersteld en deze besmetting niet langer dan 6 maanden geleden heeft opgelopen.

Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar en 2 maanden hoeven geen vaccinatiepas of pass-sanitaire te hebben.

Om Frankrijk in te mogen reizen heb je nog steeds genoeg aan een volledige vaccinatie volgens je eigen Europese land.

Mondkapjes

Mondkapjes zijn alleen nog maar verplicht in zorginstellingen en in het openbaar vervoer. In open skiliften zijn mondkapjes niet verplicht.


Situatie Zwitserland

Sinds 17 februari zijn de meeste coronamaatregelen in Zwitserland opgeheven. Om Zwitserland binnen te komen heb je geen vaccinatie- , genezings- of testbewijs meer nodig. Ook hoef je je niet meer te registreren.

In Zwitserse skigebieden gold al geen algemene 3G-regel meer, maar sinds 17 februari is de 3G- en 2G-regel overal afgeschaft. Dus skiliften, restaurants, winkels en hotels zijn voortaan vrij toegankelijk.

Voor gesloten skiliften en het openbaar vervoer geldt nog een mondkapjesplicht (niet per se FFP2). Elders zijn mondkapjes niet meer nodig. Let op, de kantons kunnen wel besluiten strengere maatregelen te hanteren. Houd daarvoor de website van het kanton en die van het skigebied in de gaten.


Situatie Italië

Sinds 1 februari hoef je geen negatieve test meer te hebben om Italië binnen te komen. Een coronabewijs (3G) is vanaf dan voldoende voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Om in de skiliften en accommodaties te mogen geldt de 2G-regel, dus om op wintersport te kunnen moet je gevaccineerd of genezen zijn, waarbij dit vaccinatie- of herstelbewijs nog maximaal 6 maanden geldig. De 2G-regel geldt vanaf 12 jaar. Is je vaccinatie- of herstelbewijs ouder dan 6 maanden, dan kun je via een negatieve sneltest (48 uur) of PCR-test (72 uur) toch van de liften, restaurants en hotels gebruik maken. In Italië kun je een sneltest laten afnemen bij de plaatselijke apotheek, dit kost € 15,-. Jongeren van 12-18 jaar betalen € 8,-.

FFP2-masker

Op de meeste plaatsen in Italië geldt een mondkapjesplicht, onder andere in hotels en restaurants (als je niet zit). De mondkapjesplicht geldt ook voor buiten, behalve bij sportieve activiteiten. Buiten volstaat een normaal mondkapje. In het openbaar vervoer en in gesloten skiliften is een FFP2-masker nodig.

Bepaalde maatregelen worden door de afzonderlijke provincies genomen. Check de informatie voor Zuid-Tirol, Trentino, Veneto, Lombardije en Aosta.

In Dolomiti Superski moet je je QR-code koppelen aan je skipas om deze te activeren. Lees hier meer.


Situatie Duitsland

De eerder geplande 3G-regel (gevaccineerd/getest/genezen) voor skiliften, horeca en skibussen is in de meeste gebieden 2G geworden. Met andere woorden: skiliften, hotels en après-ski zijn alleen toegankelijk voor degenen die gevaccineerd of genezen zijn. De 2G-regel geldt onder andere voor de Skiliftkarussell Winterberg vanaf een leeftijd van 15 jaar.

Voor de Zuid-Duitse skigebieden van Beieren is de 2G-Plus-regel afgeschaft. Voortaan is er geen extra sneltest meer nodig om te kunnen skiën, waardoor weer sprake is van 2G. De capaciteitsbeperking in de liften tot 25% zal alleen nog gelden voor grotere kabelbanen met meer dan 10 personen. Voor kleinere gondels en stoeltjesliften met kap is de capaciteit verhoogd tot 75%. Voor stoeltjesliften zonder kap en voor sleepliften gelden geen beperkingen.

2G-Plus in Feldberg

In Feldberg geldt nog wel de 2G-Plus regel, waarbij dagelijks een extra negatieve coronatest nodig is om in de skiliften te kunnen. Wel gelden er allerlei uitzonderingen.

Hotels en restaurants

Voor hotels en restaurants geldt bijna overal 2G en er geldt een mondkapjesplicht. In regio’s met een hoge incidentie moet dat een FFP2-mondmasker zijn (ook in de skiliften). Regionale lockdowns met sluiting van hotels en restaurants zijn mogelijk bij zeer hoge aantallen coronabesmettingen.

Let op: Nederland en België staan nog op de lijst van hoogrisicolanden staan. Hiervoor gelden beperkingen.


Situatie Canada

Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten gevaccineerd zijn. De laatste vaccinatie dient tenminste 14 dagen voor vertrek ontvangen te zijn. In Canada moet je, m.u.v. het Janssen-vaccin, echt twee vaccinaties hebben gehad.

Geen corona gehad? Voor vertrek testen

Alle reizigers vanaf 5 jaar die nog geen corona hebben doorgemaakt, moeten voorafgaand aan de vlucht naar Canada een test doen en hiervan een negatief testresultaat kunnen tonen. Dit mag zowel een antigeentest als een PCR test zijn. De antigeentest dient maximaal 24 uur voor vertrek afgenomen zijn en en bij een PCR test is dat maximaal 72 uur voor vertrek naar Canada. Alle reizigers moeten informatie uploaden in de ArriveCan App (72 uur voor vertrek). Bij aankomst in Canada worden volledig gevaccineerde reizigers random getest, je kunt daarna doorreizen naar je eindbestemming (geen zelfisolatie meer nodig). Genezen reizigers en kinderen worden niet getest.

Wel corona gehad? Niet voor vertrek testen

Als je hersteld bent van corona en geen symptomen meer hebt, hoef je geen test te doen, dan moet je juist een positieve test laten zien die tussen de 10 en 180 dagen oud is.

Terugreis naar Nederland

Voor de terugreis naar Nederland dien je een negatief testbewijs te kunnen laten zien bij het inchecken van het vliegtuig. Dat mag een antigeentest zijn, maximaal 24 uur oud. Je hoeft in Nederland niet in quarantaine.

Skigebieden

Liften worden op volle capaciteit ingezet, op sommige plekken moet je op verzoek je QR code of vaccinatiebewijs laten zien. Lees meer informatie op WintersportCanadaAmerika.


Situatie Verenigde Staten

Alle reizigers vanaf 18 jaar moeten gevaccineerd zijn. De laatste vaccinatie dient tenminste 14 dagen voor vertrek ontvangen te zijn. In Europa is genezing van corona + 1 vaccin volledig gevaccineerd, dat geldt ook voor de Verenigde Staten. Er gelden dan wel aanvullende testregels.

Testen

Kinderen tussen 2 en 17 zijn vrijgesteld van de vaccinatieplicht voor buitenlandse reizigers. Zij moeten wel een test doen binnen 1 dag voor vertrek, net als de volwassenen. Dit mag zowel een PCR als een antigeentest zijn.

Terugreis naar Nederland

Voor de terugreis naar Nederland dien je een negatief testbewijs te kunnen laten zien bij het inchecken van het vliegtuig. Dat mag een antigeentest zijn, maximaal 24 uur oud. Je hoeft in Nederland niet in quarantaine.


Let op:

De coronasituatie kan snel veranderen, sneller dan wij soms kunnen melden. Voor de actuele situatie en reisadviezen raadpleeg voor vertrek Nederland wereldwijd, check de website van het skigebied en houd de regels in acht die door de overheid van het land zijn opgesteld.


Advies

Gratis annuleren met de wintersport
Gratis annuleren met de wintersport
Gratis kunnen annuleren en/of omboeken biedt je extra zekerheid. Bekijk welke reisorganisaties de voorwaarden versoepeld hebben.
Accommodatievergelijker
Liever een appartement of chalet?
Vanwege corona toch maar een appartement of chalet in plaats van een hotel? Met onze accommodatievergelijker kun je op al je wensen filteren bij meer dan 10 aanbieders!
Skigebieden zonder gondels
Skigebieden zonder gondels
In skigebieden zonder gondels ben je het meest veilig. In deze gebieden heb je geen gondel nodig om het maximale uit het skigebied te halen.
Meest gestelde vragen over onze reisverzekering
Je reisverzekering en corona, hoe zit dat?
De coronaregels zijn al verwarrend, laat staan hoe het zit met je reisverzekering. Daarom hebben we de meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Tips:

  • Pakketreizen bij een touroperator zijn tegen faillissement verzekerd via SGR.
  • Betaal met creditcard. Dan ben je in sommige gevallen automatisch verzekerd als de reisorganisatie of vliegmaatschappij failliet gaat. Check de voorwaarden.

Rechten bij annulering van een reis

Er is veel discussie over geannuleerde reizen en de rechten die je als consument hebt. Van een reis- of annuleringsverzekering moet je met betrekking tot corona niet teveel verwachten. Reisverzekeringen bieden meestal geen dekking in het geval van een pandemie.

Lees altijd goed de annuleringsvoorwaarden als een reis boekt. Verder is er een verschil tussen zelf annuleren of een annulering door de reisorganisatie, en of je een pakketreis koopt of losse vliegtickets (bekijk alle vluchten naar de Alpen deze winter). Voor alle rechten en plichten verwijzen we graag naar de website van de Consumentenbond die alles op een rijtje heeft gezet.


Onderzoek: corona en wintersport

Sinds de uitbraak van de coronacrisis doen we onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus voor de wintersport deze winter. Inmiddels zijn er drie enquêtes uitgevoerd onder enkele duizenden wintersporters.

Lees alle resultaten: