BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Kunnen we in 2020-2021 op wintersport met corona? (update)

Kunnen we in 2020-2021 op wintersport met corona? (update)

Roel op 22 mei 2020 · 14 reacties

De gletsjer van Les 2 Alpes
De gletsjer van Les 2 Alpes
Het coronavirus houdt de reiswereld stevig in zijn greep. Ook de wintersportbranche. Veel mensen moesten hun wintersportvakantie afbreken of zelfs annuleren waardoor de skivakantie voor veel mensen in het water viel. Maar hoe zit het voor aankomend jaar? Kunnen we in de winter 2020-2021 weer veilig op wintersport? Hoewel er nog veel onzekerheid is schetsen we de ontwikkelingen omtrent corona en de wintersportvakantie.

Heropening skigebieden

De heropening van enkele skigebieden deze lente zou weleens een voorproefje kunnen zijn voor aankomende winter. Diverse gletsjerskigebieden hebben aangekondigd weer te zullen openen. Vanaf 29 mei zijn dat de Kitzsteinhorn bij Kaprun en de Hintertuxer Gletscher, gevolgd door Passo dello Stelvio (30 mei), de Mölltaler Gletscher en Les 2 Alpes (6 juni), Zermatt (8 juni) en Tignes (20 juni). Maar wel onder strenge veiligheidsmaatregelen en afhankelijk van toestemming van de regeringen die de verspreiding in de gaten houden. Les 2 Alpes maakte bekend dat er een beperkt aantal skipassen wordt uitgegeven en deze alleen online worden verkocht.

Ook het Amerikaanse Mount Bachelor ging onder restricties opnieuw open. Er werden maximaal 500 seizoenspashouders toegelaten en mondkapjes en handschoenen waren verplicht in de lift. Verder golden social distancing regels op de piste, in de wachtrij voor de lift en op de parkeerplaats. Hoe deze veiligheidsmaatregelen in een volgeboekt Alpendal gaan werken is natuurlijk de vraag. Daarover wordt ongetwijfeld al volop nagedacht.

Annuleringsregeling in Serfaus - Fiss - Ladis
Annuleringsregeling in Serfaus - Fiss - Ladis

Gratis annuleren

Uit onze enquête over corona en wintersport bleek duidelijk dat we ons beslismoment om te boeken naar achteren schuiven. Hotels en reisorganisatoren zijn hier niet zo blij mee maar begrijpelijk is het wel.

Gelukkig bieden veel Alpenbestemmingen voor de zomervakantie de mogelijk om tot een week voor de vertrekdatum gratis te annuleren of om te boeken. Onder andere Serfaus - Fiss - Ladis biedt zo'n regeling. Booking.com biedt ook de optie tot gratis annuleren. Bij Sunweb kun je tot 14 dagen voor vertrek je zomervakantie gratis, zonder opgave van reden omboeken. Als de situatie aanhoudt is het denkbaar dat dit beleid wordt doorgetrokken naar de winter.

Update 25 mei 2020: Summit Travel heeft inderdaad bekendgemaakt dat consumenten nu bij veel arrangementen gratis kunnen annuleren tot 6 weken voor vertrek. Hierbij krijg je de (aan)betaling geheel teruggestort. Deze versoepeling geldt niet als je ook een vlucht bij Summit Travel hebt geboekt.

Rechten bij annulering van je reis

De afgelopen maanden is er veel discussie geweest over geannuleerde reizen en de rechten die je als consument hebt. Van een reis- of annuleringsverzekering moet je met betrekking tot corona niet teveel verwachten. Reisverzekeringen bieden meestal geen dekking in het geval van een pandemie, dus je verzoek tot vergoeding zal worden afgewezen. Formeel is er het recht om je geld terug te vragen maar reisorganisaties geven liever vouchers uit om te voorkomen dat ze failliet gaan. Bovendien is er een onderscheid tussen zelf annuleren of een annulering door de reisorganisatie, en of je een pakketreis koopt of losse vliegtickets (Transavia en easyJet hadden al vroeg aanbiedingen voor komende winter). Voor alle rechten en plichten verwijzen we graag naar de website van de Consumentenbond die alles op een rijtje heeft gezet.

Advies bij het boeken

Wil je je wintersport toch alvast gaan boeken? Dan adviseren we een reis te boeken met een optie tot gratis annuleren/omboeken. Betaal je met creditcard dan ben je in sommige gevallen verzekerd voor het geval dat de reisorganisatie of vliegmaatschappij failliet gaat. Check hiervoor de voorwaarden bij je creditcardmaatschappij. Ook zijn pakketreizen bij een touroperator tegen faillissement verzekerd via SGR. Lees hier meer.

De anderhalvemeter-samenleving - in sommige landen wijkt de voorgeschreven afstand iets af - leidt waarschijnlijk ook tot ander boekingsgedrag. Uit onze enquête bleek al dat we eerder voor een appartement of chalet kiezen. Wil je het makkelijkst afstand tot anderen kunnen bewaren dan is een appartement of chalet inderdaad de logische keuze.

Appartementen zijn gewild komende winter, zoals hier in het Franse Puy Saint Vincent
Appartementen zijn gewild komende winter, zoals hier in het Franse Puy Saint Vincent

Wat zijn de huidige coronaregels in de Alpen?

Op de vraag wat er de komende winter concreet gaat gebeuren is nog moeilijk een antwoord te geven. Veel landen zijn aan het versoepelen maar het beleid verschilt per land en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Voor de belangrijkste regels die op dit moment gelden adviseren we Nederland wereldwijd in de gaten te houden. Hier vind je ook het officiële reisadvies per land. Verder hebben de Alpenlanden natuurlijk hun eigen officiële kanalen met regels omtrent corona:

Zo gauw er concreet zaken bekend zijn voor het wintersportseizoen 2020-2021 zullen we hier dieper op ingaan.

Meer lezen:

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • monoskito 22-05-20 14:55
  monoskito 22 mei 2020 · 14:55
  In de voorwaarden van Sunweb staat letterlijk dat dit niet telt voor wintersportvakanties
 • Edwin. 22-05-20 16:45
  Edwin. 22 mei 2020 · 16:45
  Naast dat "De anderhalvemeter-samenleving" een debiel woord is denk ik ook dat dat gewoon op veel plekken niet gaat werken. Ik hoop het ook niet trouwens.

  Betreft vakanties, of dat nou wintersport of op een andere manier is, zal veel afhangen van de maanden juli t/m september, denk ik. In steeds meer landen in Europa volgen versoepelingen en minder restricties/regels met alles. Dat zal daarna ook wel in de VS en omringende landen gaan gebeuren.

  Ik denk zelf dat het afwachten is hoe we die tijd doorkomen en of daar dan een reactie op volgt. Ik denk dat veel landen zo'n lockdown niet nog een keer aankunnen, los van het niet willen, maar komt het virus weer terug -en hoe hevig- wat zullen ze dan gaan doen? Krijg je weer lockdowns en restricties, dan kan je je vakantie (wintersport) wel vergeten, denk ik.

  Eerst maar eens even de zomer door. Hopen dat er snel genoeg een medicijn is, maar blijf vooral leven, niet te angstig, maar doe wel normaal en houd een beetje rekening met elkaar 😉. Uiteindelijk komt het dan allemaal wel weer goed......hoop ik.
  Never Stop Exploring
 • Roy83 22-05-20 17:30
  Roy83 22 mei 2020 · 17:30
  Er zijn een paar dingen fundamenteel anders dan een paar maanden geleden: we weten dat het virus overal is.

  De manier waarop we in februari en maart verrast zijn, zal nooit meer gebeuren. De kans dat er zoveel plekken besmettingshaarden zijn, zonder dat we het doorhebben, is veel kleiner.

  Veel lijkt erop te wijzen dat volle voetbalstadions, apresski en carnaval achtige dingen, waarin ook veel mensen met (milde) klachten zijn, het grootste aandeel hebben.

  Als dat klopt, de testcapaciteit gaat omhoog, de bewustwording blijft goed, dan denk ik echt dat er gewoon een relatief normaal skiseizoen komt. Misschien dat grote liften minder vol zijn, dat apresski minder aanwezig gaat zijn of dat je een mondkapje in de skibus op moet, maar geen wintersport lijkt me onwaarschijnlijk.

  Wannabe Dolomietenkenner...
 • Gerardo 22-05-20 17:50
  Gerardo 22 mei 2020 · 17:50
  Oostenrijk en in mindere mate Zwitserland zullen er alles aan doen om het door te laten gaan. Het zal afhangen van de komende maanden. Iemand een idee voor een gebied met veel sleepliften? 😉
 • Roel admin 22-05-20 18:30
  Roel admin 22 mei 2020 · 18:30
  In de voorwaarden van Sunweb staat letterlijk dat dit niet telt voor wintersportvakantiesmonoskito op 22 mei 2020 14:55Die zin gaat over de zomervakantie. Ik maak het nog iets explicieter.


  @Gerardo
  daar heb je een punt met die sleepliften. Die skigebieden hebben vaak minder gastenbedden, anders hadden ze de liften wel gemoderniseerd. Dus minder last van beperkingen. Het wordt wellicht ergst in de megagebieden die voor het aantal gastenbedden compleet afhankelijk zijn van snelle liften. En in familiegebieden waar je vanuit het dal met 1 gondel omhoog moet.
  Weerman, redacteur, skiër, Limburger
 • Leon100 22-05-20 19:03
  Leon100 22 mei 2020 · 19:03
  Afgesloten ruimtes waar veel mensen zingen, tegen de luide muziek op in elkaars gezichten schreeuwen kan je vergeten, zijn grote ‘besmettingshaarden gebleken. Ik schat in dat après-ski zoals we dat kennen er so wie so niet in zit. Dat gaat geen tweede keer fout. Mondkapjes, jawel. Maar nog liever zie ik in cabineliften een spreekverbod, wie niet praat kan (bijna) niks verspreiden.
  En al die boekingsperikelen? Ik boek laat en alleen als mijn ik mijn geld terug krijg. Omboeken en vouchers, daar moet ik niets van hebben. In de zomer periode minder mensen in de lift zal wel kunnen, in Süd Tirol is dat nu al zo, in de winter moet ik nog zien of dat werkbaar is, of het dan nog te doen is en leuk blijft. Een skivakantie moet ontspannen en een obstakelrace worden. We gaan het zien. Een vaccin is er echt niet voor het volgende seizoen, dus het wordt ‘rekening-houden-met.
 • Roy83 22-05-20 19:31
  Roy83 22 mei 2020 · 19:31
  Het wordt sowieso rekening houden met. Buiten het hoogseizoen is dat ook allemaal weer net wat makkelijker:
  - Het is makkelijker om laat of flexibel te reserveren
  - Het is veel rustiger, dus als je alleen met je eigen gezin in een stoeltje mag of er moeten stoeltjes leeg blijven, dan maakt dat niet zoveel uit qua wachttijd

  Hoe het in de meer massale gebieden gaat zijn, vind ik lastiger. Liften hebben daar vaak de max capaciteit nodig om de wachtrijen te beperken, je moet daar in de vakanties vaak wel vooruit boeken voor een fatsoenlijke accomodatie, je hebt veel massalere restaurants die vaak heel vol zitten..

  Andere kant is dat het natuurlijk rustiger gaat worden. Voor heel veel mensen is wintersport het eerste dat geschrapt gaat worden als het financieel iets minder gaat.

  Sowieso: er kan nog een hoop gebeuren. Met de signalen die we nu hebben, zie ik het niet zo somber in. Ik denk wel dat als je wintersport in het hoogseizoen valt en om apresski draait, de impact wel iets groter kan gaan zijn...
  Wannabe Dolomietenkenner...
 • Gerben.t.Z 22-05-20 21:12
  Gerben.t.Z 22 mei 2020 · 21:12
  Ik zie het niet zo somber in. Wat @Roy83 ook zegt, Veel zal anders zijn. Denk dat een tweede lockdown in landen ook niet komt, omdat landen het zich simpelweg niet kunnen veroorloven. Maar vooral omdat er veel meer getest zal worden, nieuwe besmettingen direct, snel traceren en isoleren. Een vaccin zal er nog niet zijn, maar wellicht heeft iedereen standaard een sneltest bij zich, waarmee je je vrij mag bewegen zonder klachten. Desnoods met een mondkapje op, en wat aanvullende maatregelen. Restaurants zullen ruimer opgezet zijn, of meer grap a Go, bankjes, grills langs de piste. Hier komen vast creatieve oplossingen voor. Alles om de gebieden goed te kunnen draaien. Apres ski wordt denk ik lastiger, maar dat doe ik zelf dan weer niet. Misschien is dit alles een klein beetje whisfull thinking, heb ook al geboekt. Maar ik denk dat we steeds meer leren van dit virus en daar steeds sneller en op slimmere manieren op zullen anticiperen.
 • Sneeuwbaard 23-05-20 03:28
  Sneeuwbaard 23 mei 2020 · 03:28
  We wachten aankomend seizoen waarschijnlijk tot het allerlaatste moment met boeken en laten de vakantie vooral afhangen van de 'gekte' en de maatregelen die dan nog in de wintersportgebieden gelden. Ik zie het niet zo zitten om m'n vakantie door te brengen tussen gespannen mensen met mondkapjes en plastic handschoentjes....
  my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
 • Denktank 23-05-20 21:18
  Denktank 23 mei 2020 · 21:18
  Wij hebben vandaag gewoon weer geboekt bij hetzelfde appartementencomplex in de Riederalp.

  Nb Was al nagenoeg volgeboekt voor het komende winterseizoen.
  Paul
 • Matthias123 24-05-20 08:47
  Matthias123 24 mei 2020 · 08:47
  @Gerardo ik zit te denken aan Arolla. Klein dorpje, zeer sfeervol, hoog gelegen, lange pistes en alleen maar sleepliften. Dit gebied heeft trouwens een skipasverbond met Evolene en Forclaz. Ook erg mooie en rustige gebiedjes. Evolene heeft als enige gebied 1 stoeltjeslift die je vanuit het dal de berg op brengt. Hier zouden eventueel wat wachttijden kunnen ontstaan met extra coronamaatregelen. Op een half uurtje rijden ongeveer heb je ook nog het leuke skigebiedje van Nax- mt Noble. Ook erg rustig en leuk voor 1 of 2 dagen.
  *bericht bewerkt door Matthias123 op 24 mei 2020 08:58 (64% bewerkt)
  Born to Ride
 • CJAHulskamp 24-05-20 15:42
  CJAHulskamp 24 mei 2020 · 15:42
  @Gerardo ik zit te denken aan Arolla. Klein dorpje, zeer sfeervol, hoog gelegen, lange pistes en alleen maar sleepliften. Dit gebied heeft trouwens een skipasverbond met Evolene en Forclaz. Ook erg mooie en rustige gebiedjes. Evolene heeft als enige gebied 1 stoeltjeslift die je vanuit het dal de berg op brengt. Hier zouden eventueel wat wachttijden kunnen ontstaan met extra coronamaatregelen. Op een half uurtje rijden ongeveer heb je ook nog het leuke skigebiedje van Nax- mt Noble. Ook erg rustig en leuk voor 1 of 2 dagen.Matthias123 op 24 mei 2020 08:47
  Erg leuk gebied. De sleepliften zijn echt behoorlijk lang. Mischien weer eens terug gaan komende winter.
  *bericht bewerkt door CJAHulskamp op 24 mei 2020 15:43 (5% bewerkt)
  May the ski force be with you !!
 • Togi 25-05-20 00:43
  Togi 25 mei 2020 · 00:43
  Hier ook gewoon voor de voorjaarsvakantie geboekt. Dit ivm eisen kwa locatie en grote van het appartement ivm een grote groep.
  De short ski trips worden wel pas last minute en kerst een twijfel.
  En we gaan het verder wel zien. De hoop op een zomer vakantie heb ik wel opgegeven en besloten om er gewoon thuis een leuke tijd van te maken (of evt een short tripje ergens heen als er toch al wat mogelijk is).
  Het geld wat ik nu bespaar in de zomer ga ik denk ik maar weg zetten voor de ooit geplande droom skitrip naar Canada of Japan (als de kids wat groter zijn). Zoals Johan ooit zei “elk nadeel....”
 • Waah 25-05-20 09:19
  Waah 25 mei 2020 · 09:19
  Afgesloten ruimtes waar veel mensen zingen, tegen de luide muziek op in elkaars gezichten schreeuwen kan je vergeten, zijn grote ‘besmettingshaarden gebleken. Ik schat in dat après-ski zoals we dat kennen er so wie so niet in zit. Dat gaat geen tweede keer fout. Mondkapjes, jawel. Maar nog liever zie ik in cabineliften een spreekverbod, wie niet praat kan (bijna) niks verspreiden.
  En al die boekingsperikelen? Ik boek laat en alleen als mijn ik mijn geld terug krijg. Omboeken en vouchers, daar moet ik niets van hebben. In de zomer periode minder mensen in de lift zal wel kunnen, in Süd Tirol is dat nu al zo, in de winter moet ik nog zien of dat werkbaar is, of het dan nog te doen is en leuk blijft. Een skivakantie moet ontspannen en een obstakelrace worden. We gaan het zien. Een vaccin is er echt niet voor het volgende seizoen, dus het wordt ‘rekening-houden-met.Leon100 op 22 mei 2020 19:03


  Ach, kerkdiensten worden in Nederland ook nog gehouden. Is ook heel hard zingen met elkaar in een gesloten ruimte. 😉 hoezo kerk en staat gescheiden 😋

  Maar ben het met je eens. De ouderwetse apres-ski zal pas weer komen als een vaccin om de hoek lijkt. De Franse Folie Douce met grote buitenterrassen zal eerder werken.

  Zelf zou ik het overigens niet erg vinden. Sport en drank gaat sowieso niet samen IMHO. Maar ik gun jullie natuurlijk je apres ski momentjes en hoop dat men een mouw aan de situatie kan passen.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.