Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Liveblog: op wintersport met corona in 2020-2021

Roel op 18 juni 2020·bewerkt op 21 oktober 2020· 112 reacties

Afstandsregels in skigebieden

Je reisverzekering en corona, hoe zit dat? Bekijk de meestgestelde vragen

Het coronavirus houdt de wintersportbranche stevig in zijn greep. Veel mensen moesten vorig jaar hun wintersportvakantie afbreken of annuleren waardoor de skivakantie voor velen in het water viel. Maar hoe zit het voor aankomende winter? Kunnen we in de winter 2020-2021 weer veilig op wintersport? Hoewel er nog veel onzekerheid is schetsen we de ontwikkelingen omtrent corona en de wintersportvakantie.

Wat zijn de coronaregels in de Alpen?

Voor de belangrijkste informatie over corona in de Alpen, hebben we een speciale themapagina Corona en wintersport gemaakt waar je alle informatie vindt. Ook hebben we alle coronamaatregelen per land op een rijtje gezet. We houden deze overzichten up-to-date!

Liveblog

Regelmatig kondigen skigebieden maatregelen aan, worden reisadviezen aangepast en is er andersoortig nieuws over corona. Concrete ontwikkelingen voor het wintersportseizoen 2020-2021 vind je in dit liveblog.

21-10-2020 Grote delen van Oostenrijk nu oranje

Zowel Vorarlberg, Tirol als het Salzburgerland hebben nu code oranje. Hiermee hebben verreweg de meeste skigebieden in Oostenrijk een negatief reisadvies gekregen. Er geldt een uitzondering voor het Kleinwalsertal en Jungholz, lees meer.

Tegelijk doemen er beelden op van grote drukte bij de dalstations van Oostenrijkse gletsjers waarbij de coronaregels niet in acht worden genomen. Skigebieden wijzen nadrukkelijk op de eigen verantwoordelijkheid van wintersporters.

9-10-2020 Dolomiti Superski zet in op online-monitoring en garantiesysteem

Het Italiaanse Dolomiti Superski heeft als skipasverbond de coronamaatregelen voor deze winter bekendgemaakt. Belangrijkste aandachtspunten zijn een service waarmee wintersporters de drukte bij liften in de gaten kunnen houden en een geld-terug-garantie voor dagen dat er door corona niet geskied kan worden.

8-10-2020 Coronamaatregelen Zwitserland bekendgemaakt

De coronamaatregelen voor de Zwitserse skigebieden zijn bekendgemaakt. Het dragen van mondneusmaskers wordt verplicht in gondels en wachtrijen, maar niet zeker is of iedereen straks een goed beschermend masker draagt. Een deel van die verantwoordelijkheid ligt bij de gast, zo zeggen de skigebieden.

6-10-2020 Verplichte coronatest en mondkapjes in Italië

De Italiaanse overheid verplicht reizigers uit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk om een coronatest te ondergaan bij binnenkomst van het land. Dat staat in nieuwe regels die morgen ingaan. De tests worden onder meer op vliegvelden gedaan.

Daarnaast geldt vanaf morgen waarschijnlijk een landelijke mondkapjesplicht ook voor buiten. Deze maatregel geldt als andere mensen in de buurt zijn. Intussen lopen de coronabesmettingen op. In Sexten (Sesto) in de Dolomieten moet het hele dorp deze week getest worden omdat 22 mensen besmet zijn geraakt waarvan niet duidelijk is waar de besmettingshaard vandaan komt.

4-10-2020 Axamer Lizum mogelijk gesloten deze winter

Vanwege het slechte economisch perspectief dreigt het skigebied Axamer Lizum bij Innsbruck komend seizoen gesloten te blijven. Er volgt maandag een crisisoverleg.

2-10-2020 Duitse coronamaatregelen bekend

Beieren (met alle skigebieden in de Duitse Alpen) heeft zijn coronamaatregelen bekendgemaakt. Opvallend is dat men expliciet vermeldt dat de skiliften met een beperkte capaciteit zullen draaien om besmetting met de coronavirus te vermijden. Daarmee is Beieren de eerste die deze maatregel grootschalig afkondigt.

Ook het Sauerland heeft de voorlopige coronamaatregelen voor deze winter bekendgemaakt. In onder andere Winterberg en Willingen draaien de liften wel op volledige capaciteit; check de details.

30-9-2020 Touroperators versoepelen boekingsvoorwaarden

Steeds meer reisorganisaties versoepelen hun boekings- en annuleringsvoorwaarden. De afgelopen week deden Sunweb, ChaletsPlus, Landal Ski Life en TUI dit.

28-9-2020 Coronamaatregelen per Alpenland

Oostenrijk heeft op dit moment als enige land officiële coronaregels voor de wintersport vastgesteld. In de andere Alpenlanden gelden echter (algemene) coronaregels die ook van toepassing zijn op de skigebieden. We hebben al deze maatregelen in een corona-landenoverzicht gezet.

25-9-2020 Code Oranje voor Zwitserland

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken scherpt het reisadvies naar Zwitserland aan. Vanaf 28 september geldt kleurcode oranje. Meer info hier.

25-9-2020 Duitsland zet Tirol op code Oranje

Duitsland raadt haar inwoners af naar Tirol te gaan wegens oplopende coronabesmettingen. De Duitse regering heeft Tirol code oranje gegeven, dus alleen noodzakelijke reizen naar Tirol zijn toegestaan. Duitsers die uit Tirol, Wenen of Vorarlberg terugkomen moeten verplicht een coronatest doen en 10 dagen in thuisquarantaine blijven. Bron.

24-9-2020: Officiële coronamaatregelen van Oostenrijk bekendgemaakt

Après-ski is komende winter definitief van de baan. De Oostenrijkse regering heeft après-ski expliciet verboden voor komende winter. Afstand houden en mondneusmaskers dragen vormen de rode draad van de coronamaatregelen deze winter. Lees welke coronamaatregelen in Oostenrijk nog meer gelden in Oostenrijk.

23-9-2020: België geeft Tirol en Vorarlberg code rood

Er komen steeds meer reiswaarschuwingen voor Oostenrijk. Vandaag heeft België de Oostenrijkse deelstaten Tirol en Vorarlberg code rood gegeven, dit meldt de Tiroler Tageszeitung.

Verder hebben de deelstaten Vorarlberg, Tirol en Salzburg aangekondigd de sluitingstijd van horeca naar 22.00 uur te vervroegen vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. De maatregel duurt tenminste drie weken. De horecabranche vreest nu voor oncontroleerbare privéfeestjes.

22-9-2020: Innsbruck en regio Isère op oranje

Het reisadvies voor de stad Innsbruck en de Franse regio Isère is aangepast naar code oranje. Niet-noodzakelijke reizen worden dringend afgeraden. Lees hier meer.

Verder zijn de resultaten van onze laatste enquête bekend. De coronamaatregelen die skigebieden voor komende winter hebben aangekondigd lijken vooralsnog niet aan te sluiten op de behoeften die veel wintersporters hebben.

bron: nederlandwereldwijd.nl

16-9-2020: Coronamaatregelen Franse Alpen

 • De maatregelen van de Franse overheid rondom de coronasituatie zijn duidelijk. Voor iedereen geldt: was regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog of in een papieren zakdoek, draag een mondkapje als je de afstand van 1 meter niet kunt waarborgen en in de ruimtes waarin dit gevraagd wordt, schud geen handen en omhels elkaar niet.
 • De veiligheidsmaatregelen voor de zomer van 2020 blijven ook in de winter van 2020-2021 van kracht. Eventuele nieuwe maatregelen van professionals uit verschillende sectoren kunnen daaraan toegevoegd worden voor het winterseizoen.
 • Voor de skiliften geldt: houd 1 meter afstand, volg de aangegeven looproute in de wachtrij en draag een mondmasker.
 • Het toegestane aantal mensen per skilift kan beperkt worden en de liften worden regelmatig gedesinfecteerd.
 • In openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker vanaf 11 jaar verplicht
 • Het dragen van een mondmasker is eveneens verplicht bij verzamelplaatsen van skilessen
 • Er wordt alleen aan tafel eten en drinken geserveerd, tafels minimaal één meter uit elkaar of met tussenschot

Coronamaatregelen volgens France Montagnes

11-9-2020: Sölden en Zillertal Arena volgen met coronamaatregelen

Nog twee zeer populaire skigebieden, Sölden en de Zillertal Arena, hebben de coronamaatregelen voor komende winter bekendgemaakt. Check de maatregelen in onze nieuwssectie: Sölden / Zillertal Arena.

Intussen is van hogerhand besloten dat er strengere maatregelen voor heel Oostenrijk komen, waardoor après-ski zo goed als onmogelijk wordt. De maatregelen zouden namelijk de hele winter van kracht blijven. Lees meer.

8-9-2020: Oostenrijk wil skigebieden deze winter per se openhouden

De Oostenrijkse Bondskanselier Sebastian Kurz heeft gezegd dat hij skigebieden deze winter koste wat het kost wil openhouden. Het economisch belang vindt hij te groot. Lees meer.

1-9-2020: Ook coronaregels voor Skiwelt, Saalbach en Ski amadé

Waarschijnlijk ingegeven door de vroege bekendmaking door Serfaus - Fiss - Ladis, hebben ook Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental, Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en Ski amadé de regels bekendgemaakt waarmee ze de winter in willen gaan. Natuurlijk nog altijd onder voorbehoud van landelijke regelgeving die er in Oostenrijk aan zit te komen. Veel maatregelen komen overeen met de regels die Serfaus - Fiss - Ladis en Ischgl eerder communiceerden, dat wil zeggen geen après-ski, een mondkapjesplicht in liften en restaurants (behalve aan tafels) en het dagelijks desinfecteren van gondels. Lees alle maatregelen in dit blog.

26-8-2020: skigebieden aarzelen over toelaten minder wintersporters

In Oostenrijk is een debat gaande over het beperken van het aantal wintersporters in de skigebieden en/of de skiliften komende winter, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vooralsnog lijken de skigebieden niet happig om minder skiërs toe te laten, ze worden onder andere ondersteund door het parlementslid Franz Hörl van de ÖVP (bekijk onderstaand interview). Lees meer op: Skigebieden in dubio over toelaten minder wintersporters

26-8-2020: eerste rechtszaken tegen Ischgl en misschien toch après-ski?

Eind september start in Wenen het eerste proces tegen de autoriteiten in Ischgl, vanwege hun rol in de corona-uitbraak begin maart. Een belangenbehartiger van meerdere Duitse toeristen eist een schadevergoeding en erkenning van gevolgschade door de corona-uitbraak. Het gaat onder andere om nabestaanden van gasten die gestorven zijn en mensen die blijvende schade overhouden na hun IC-behandeling. De autoriteiten wordt verweten te laat en te laks gehandeld te hebben. Het virus zou vanuit Ischgl in 45 landen terecht zijn gekomen.

Intussen bestaat er een kleine kans dat er toch après-ski mogelijk is deze winter, tenminste als het aan de Kamer van Koophandel in Oostenrijk ligt. Men wil een verplichte registratie van gasten bij de après-ski en in discotheken, een tussensluiting vanaf 18:30 of 19:00 zodat kroegen gedesinfecteerd kunnen worden, en een beperking van het aantal gasten in de horeca. “Een gecontroleerde après-ski is beter dan feesten in zijstraatjes”, heet het vanuit de KvK. Mocht de après-ski helemaal verboden worden, dan eist men een schadeloosstelling.

21-8-2020: Ook Ischgl maakt voorlopige coronaregels voor winter bekend

Na Serfaus - Fiss - Ladis heeft nu ook Ischgl zijn coronamaatregelen voor komende winter bekendgemaakt. Ischgl en Samnaun hebben samen een uitgebreid pakket aan maatregelen aangekondigd. De maatregelen moeten de gezondheid en veiligheid van alle gasten, medewerkers en de lokale bevolking waarborgen:

 • Op verschillende plaatsen in en rond het skigebied worden duidelijk informatieborden geplaatst;
 • Bij de aankoop van een skipas krijg je een multifunctionele doek. Deze kun je als mondkapje gebruiken. Het dragen van een mondkapje is onder andere verplicht in gondels en stoeltjesliften;
 • In rijen en op drukke plaatsen moet men één meter afstand van elkaar houden. Er wordt voor gezorgd dat het nergens te druk wordt;
 • In restaurants moet men zich aan afstandsregels houden;
 • Er wordt gewerkt met een gelimiteerde toegang van restaurants en bars;

Lees alle maatregelen in het blog.

21-8-2020: Alle World Cup FIS-wedstrijden buiten Europa geannuleerd

De FIS Ski World Cup kalender gaat flink overhoop.. Het is nu al zeker dat er geen wedstrijden zijn in Killington, Lake Louise en Beaver Creek. Met de huidige reisbeperkingen is het niet mogelijk om deze wedstrijden door te laten gaan in Noord-Amerika en Canada. Er gaan dus naar alle waarschijnlijkheid alleen wedstrijden door in Europa. Maar ook daarover is nog onzekerheid. In september zal meer duidelijkheid komen.

19-8-2020: Serfaus maakt voorlopige coronaregels voor winter bekend

Serfaus - Fiss - Ladis heeft als een van de eerste skigebieden bekend gemaakt met welke maatregelen het de winter wil ingaan. Er is nog geen officieel beleid gemaakt vanuit de regering, maar een zelf opgerichte “Taskforce” heeft voor Serfaus - Fiss - Ladis alvast eigen regels opgesteld:

 • In alle gesloten ruimtes van de Bergbahnen geldt een mondkapjesplicht. Dit omvat de kassa’s, winkels, skidepots en pisterestaurants. Er zijn middelen aanwezig om jezelf te desinfecteren;
 • In restaurants draag je een mondkapje wanneer je rondloopt in het restaurant of wanneer je naar de wc gaat. Niet als je aan tafel zit. Tafels worden op de voorgeschreven afstand van elkaar gezet en eventueel van een scherm voorzien;
 • In openbaar vervoer en in gondels en stoeltjesliften alsmede de metro in Serfaus is het dragen van een mondkapje verplicht. Liften mogen maximaal bezet worden op basis van het aantal zitplaatsen. Ook in wachtrijen is een mondkapje verplicht, met in achtname van de voorgeschreven afstand;

Lees alle andere maatregelen in dit blog. De maatregelen kunnen nog veranderen. Houd de laatste updates bij op https://www.serfaus-fiss-ladis.at/de/Live/Aktuelle-Informationen-Winter.

19-8-2020: Tirol start groot onderzoek tegen coronabesmettingen deze winter

Tirol start vandaag een grootscheeps onderzoek onder gemeenten en belanghebbenden in de toerismebranche om het besmettingsrisico op corona komende winter te minimaliseren. Aan de hand van een vragenlijst wordt geïnventariseerd welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid deze winter te waarborgen. In de enquête worden zoveel mogelijk belanghebbenden opgeroepen hun mening en ideeën te delen over mogelijke maatregelen. Het gaat onder andere om de registratie van gasten bij restaurants vooraf, bijvoorbeeld door de verstrekking van waardebonnen, en het instellen van tijdvensters bij de verkoop van skipassen om de drukte in het skigebied te spreiden. Met de input hoopt men inzicht te krijgen welke maatregelen zinvol en realiseerbaar zijn, en of bepaalde wetten nog moeten worden aangepast. Uiteindelijk moet een ‘model’ ontstaan waarmee eventuele besmettingshaarden van corona vroegtijdig herkend en aangepakt kunnen worden.

Intussen lijkt de situatie in Tiroolse vakantieoorden onder controle. Er zijn de laatste weken geen nieuwe infectiehaarden ontdekt.

Het kleine gebiedje Fideriser Heuberge blijft komende winter gesloten

13-8-2020: Zwitsers skigebiedje blijft deze winter gesloten

Het kleine skigebiedje Fideriser Heuberge in Graubünden heeft bekend gemaakt komende winter niet te openen. Het skigebied zegt niet te kunnen voldoen aan de COVID-19 maatregelen en dus de gezondheid niet te kunnen garanderen. Het is volgens het gebied niet mogelijk om veilig en tegelijkerijd rendabel te kunnen draaien. Men heeft nu al de knoop doorgehakt zodat gasten en seizoensarbeiders tijdig hun plan kunnen trekken.

4-8-2020: Franse dorpen verplichten mondkapjes

In steeds meer Franse skidorpen zijn mondkapjes in de drukkere straten verplicht. Ondere andere Chamonix en Valloire verplichten mondkapjes op straat in het centrum. In Franse winkels en in het openbaar vervoer zijn mondkapjes al verplicht. Deze verplichting breidt zich steeds verder uit.

25-6-2020: Veel inwoners van Ischgl besmet

Uit onderzoek van de Medische Universiteit van Innsbruck blijkt dat ruim 42% van de inwoners van Ischgl antistoffen tegen corona in het bloed heeft. Van de positief-geteste personen wist maar liefst 85% niet dat ze besmet waren (geweest)! Tussen 21 en 27 april zijn een kleine 1500 personen getest, ongeveer 80% van het totale aantal inwoners.

17-6-2020: Luchtvaartmaatschappij Level failliet

Luchtvaartmaatschappij Level heeft het faillissement aangevraagd. De airline verzorgt 's winters vluchten op onder andere Milaan en Barcelona, twee luchthavens die ook door wintersporters gebruikt worden. Het bedrijf zegt ongekend hard getroffen te zijn door de coronacrisis waardoor het per direct alle activiteiten staakt. In het artikel Vliegen naar de wintersport in 2021 zijn de boekopties van Level inmiddels geschrapt.

16-6-2020: Skipassen Ski Juwel niet extra duur door corona

Het Oostenrijkse Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau heeft als een van de eerste skigebieden de skipasprijzen voor 2020-2021 bekendgemaakt. Een 6-daagse skipas kost komende winter in het hoogseizoen € 254,50. Afgelopen seizoen was dit € 245,50. Dit is een normale jaarlijkse prijsstijging en lijkt niet extra groot vanwege corona.

De WKO Seilbahnen heeft inmiddels een instructie (voor de zomer) gedeeld hoe men veilig van de liften in Oostenrijk gebruik kan maken.

Skigebieden open onder restricties

De heropening van enkele skigebieden afgelopen lente lijkt een voorproefje te zijn voor aankomende winter. In diverse gletsjerskigebieden (check de lokale websites voor de laatste informatie) werden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Les 2 Alpes gaf bijvoorbeeld een beperkt aantal skipassen uit, die alleen online werden verkocht, en er golden social distancing regels. Of, en hoe, dit soort veiligheidsmaatregelen in een volgeboekt Alpendal gaan werken, is natuurlijk de vraag. Ook is niet duidelijk of skipassen door corona flink duurder gaan worden. Meer nieuws hierover vind je in het liveblog op deze pagina.

Gratis annuleren van je wintersport

Voor komende winter bleek uit onze enquête dat we ons beslismoment om te boeken naar achteren hebben geschoven. We zoeken een vorm van zekerheid, en voor de zomervakantie speelden veel Alpenbestemmingen hier al op in (bv. Serfaus - Fiss - Ladis) door een mogelijkheid van gratis annuleren aan te bieden. Ook steeds meer touroperators bieden nu op een of andere manier gratis annuleren aan. Summit Travel was de eerste, bekijk het volledige overzicht van reisorganisaties waar je nu gratis kunt annuleren voor je wintersport.

Rechten bij annulering van een reis

De afgelopen maanden is er veel discussie geweest over geannuleerde reizen en de rechten die je als consument hebt. Van een reis- of annuleringsverzekering moet je met betrekking tot corona niet teveel verwachten. Reisverzekeringen bieden meestal geen dekking in het geval van een pandemie, dus je verzoek tot vergoeding zal worden afgewezen.

Formeel is er het recht om je geld terug te vragen maar reisorganisaties geven liever vouchers uit om te voorkomen dat ze failliet gaan. Bovendien is er een onderscheid tussen zelf annuleren of een annulering door de reisorganisatie, en of je een pakketreis koopt of losse vliegtickets (Transavia en easyJet hadden al vroeg aanbiedingen voor komende winter). Voor alle rechten en plichten verwijzen we graag naar de website van de Consumentenbond die alles op een rijtje heeft gezet. Ook wij hebben de meestgestelde vragen met betrekking tot de reisverzekering in een handig artikel gezet.

Appartementen zijn gewild komende winter, zoals hier in het Franse Puy Saint Vincent

Advies

Wil je je wintersport toch alvast gaan boeken? Dan adviseren we een reis te boeken met een optie tot gratis annuleren/omboeken. Betaal je met creditcard dan ben je in sommige gevallen verzekerd voor het geval dat de reisorganisatie of vliegmaatschappij failliet gaat. Check hiervoor de voorwaarden bij je creditcardmaatschappij. Ook zijn pakketreizen bij een touroperator tegen faillissement verzekerd via SGR. Lees hier meer.

De anderhalvemeter-samenleving - in sommige landen wijkt de voorgeschreven afstand iets af - leidt waarschijnlijk ook tot ander boekingsgedrag. Uit de enquête bleek al dat we eerder een appartement of chalet boeken. Wil je het makkelijkst afstand tot anderen kunnen bewaren dan is een appartement of chalet inderdaad de logische keuze.

Meer lezen

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

monoskito22 mei 2020 · 14:55

In de voorwaarden van Sunweb staat letterlijk dat dit niet telt voor wintersportvakanties

Edwin.22 mei 2020 · 16:45

Naast dat “De anderhalvemeter-samenleving” een debiel woord is denk ik ook dat dat gewoon op veel plekken niet gaat werken. Ik hoop het ook niet trouwens.

Betreft vakanties, of dat nou wintersport of op een andere manier is, zal veel afhangen van de maanden juli t/m september, denk ik. In steeds meer landen in Europa volgen versoepelingen en minder restricties/regels met alles. Dat zal daarna ook wel in de VS en omringende landen gaan gebeuren.

Ik denk zelf dat het afwachten is hoe we die tijd doorkomen en of daar dan een reactie op volgt. Ik denk dat veel landen zo’n lockdown niet nog een keer aankunnen, los van het niet willen, maar komt het virus weer terug -en hoe hevig- wat zullen ze dan gaan doen? Krijg je weer lockdowns en restricties, dan kan je je vakantie (wintersport) wel vergeten, denk ik.

Eerst maar eens even de zomer door. Hopen dat er snel genoeg een medicijn is, maar blijf vooral leven, niet te angstig, maar doe wel normaal en houd een beetje rekening met elkaar ;). Uiteindelijk komt het dan allemaal wel weer goed…hoop ik.

Not all who wander are lost
Roy8322 mei 2020 · 17:30

Er zijn een paar dingen fundamenteel anders dan een paar maanden geleden: we weten dat het virus overal is.

De manier waarop we in februari en maart verrast zijn, zal nooit meer gebeuren. De kans dat er zoveel plekken besmettingshaarden zijn, zonder dat we het doorhebben, is veel kleiner.

Veel lijkt erop te wijzen dat volle voetbalstadions, apresski en carnaval achtige dingen, waarin ook veel mensen met (milde) klachten zijn, het grootste aandeel hebben.

Als dat klopt, de testcapaciteit gaat omhoog, de bewustwording blijft goed, dan denk ik echt dat er gewoon een relatief normaal skiseizoen komt. Misschien dat grote liften minder vol zijn, dat apresski minder aanwezig gaat zijn of dat je een mondkapje in de skibus op moet, maar geen wintersport lijkt me onwaarschijnlijk.

Wannabe Dolomietenkenner...
Gerardo22 mei 2020 · 17:50

Oostenrijk en in mindere mate Zwitserland zullen er alles aan doen om het door te laten gaan. Het zal afhangen van de komende maanden. Iemand een idee voor een gebied met veel sleepliften? 😉

Roelauteur22 mei 2020 · 18:30

In de voorwaarden van Sunweb staat letterlijk dat dit niet telt voor wintersportvakanties

monoskito op 22 mei 2020 14:55

Die zin gaat over de zomervakantie. Ik maak het nog iets explicieter.

@Gerardo daar heb je een punt met die sleepliften. Die skigebieden hebben vaak minder gastenbedden, anders hadden ze de liften wel gemoderniseerd. Dus minder last van beperkingen. Het wordt wellicht ergst in de megagebieden die voor het aantal gastenbedden compleet afhankelijk zijn van snelle liften. En in familiegebieden waar je vanuit het dal met 1 gondel omhoog moet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Leon10022 mei 2020 · 19:03

Afgesloten ruimtes waar veel mensen zingen, tegen de luide muziek op in elkaars gezichten schreeuwen kan je vergeten, zijn grote ‘besmettingshaarden gebleken. Ik schat in dat après-ski zoals we dat kennen er so wie so niet in zit. Dat gaat geen tweede keer fout. Mondkapjes, jawel. Maar nog liever zie ik in cabineliften een spreekverbod, wie niet praat kan (bijna) niks verspreiden.
En al die boekingsperikelen? Ik boek laat en alleen als mijn ik mijn geld terug krijg. Omboeken en vouchers, daar moet ik niets van hebben. In de zomer periode minder mensen in de lift zal wel kunnen, in Süd Tirol is dat nu al zo, in de winter moet ik nog zien of dat werkbaar is, of het dan nog te doen is en leuk blijft. Een skivakantie moet ontspannen en een obstakelrace worden. We gaan het zien. Een vaccin is er echt niet voor het volgende seizoen, dus het wordt ‘rekening-houden-met.

Roy8322 mei 2020 · 19:31

Het wordt sowieso rekening houden met. Buiten het hoogseizoen is dat ook allemaal weer net wat makkelijker:

 • Het is makkelijker om laat of flexibel te reserveren
 • Het is veel rustiger, dus als je alleen met je eigen gezin in een stoeltje mag of er moeten stoeltjes leeg blijven, dan maakt dat niet zoveel uit qua wachttijd

Hoe het in de meer massale gebieden gaat zijn, vind ik lastiger. Liften hebben daar vaak de max capaciteit nodig om de wachtrijen te beperken, je moet daar in de vakanties vaak wel vooruit boeken voor een fatsoenlijke accomodatie, je hebt veel massalere restaurants die vaak heel vol zitten…

Andere kant is dat het natuurlijk rustiger gaat worden. Voor heel veel mensen is wintersport het eerste dat geschrapt gaat worden als het financieel iets minder gaat.

Sowieso: er kan nog een hoop gebeuren. Met de signalen die we nu hebben, zie ik het niet zo somber in. Ik denk wel dat als je wintersport in het hoogseizoen valt en om apresski draait, de impact wel iets groter kan gaan zijn…

Wannabe Dolomietenkenner...
Gerben.t.Z22 mei 2020 · 21:12

Ik zie het niet zo somber in. Wat @Roy83 ook zegt, Veel zal anders zijn. Denk dat een tweede lockdown in landen ook niet komt, omdat landen het zich simpelweg niet kunnen veroorloven. Maar vooral omdat er veel meer getest zal worden, nieuwe besmettingen direct, snel traceren en isoleren. Een vaccin zal er nog niet zijn, maar wellicht heeft iedereen standaard een sneltest bij zich, waarmee je je vrij mag bewegen zonder klachten. Desnoods met een mondkapje op, en wat aanvullende maatregelen. Restaurants zullen ruimer opgezet zijn, of meer grap a Go, bankjes, grills langs de piste. Hier komen vast creatieve oplossingen voor. Alles om de gebieden goed te kunnen draaien. Apres ski wordt denk ik lastiger, maar dat doe ik zelf dan weer niet. Misschien is dit alles een klein beetje whisfull thinking, heb ook al geboekt. Maar ik denk dat we steeds meer leren van dit virus en daar steeds sneller en op slimmere manieren op zullen anticiperen.

Sneeuwbaard23 mei 2020 · 03:28

We wachten aankomend seizoen waarschijnlijk tot het allerlaatste moment met boeken en laten de vakantie vooral afhangen van de ‘gekte’ en de maatregelen die dan nog in de wintersportgebieden gelden. Ik zie het niet zo zitten om m’n vakantie door te brengen tussen gespannen mensen met mondkapjes en plastic handschoentjes…

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Denktank23 mei 2020 · 21:18

Wij hebben vandaag gewoon weer geboekt bij hetzelfde appartementencomplex in de Riederalp.

Nb Was al nagenoeg volgeboekt voor het komende winterseizoen.

Paul
Matthias12324 mei 2020 · 08:47

@Gerardo ik zit te denken aan Arolla. Klein dorpje, zeer sfeervol, hoog gelegen, lange pistes en alleen maar sleepliften. Dit gebied heeft trouwens een skipasverbond met Evolene en Forclaz. Ook erg mooie en rustige gebiedjes. Evolene heeft als enige gebied 1 stoeltjeslift die je vanuit het dal de berg op brengt. Hier zouden eventueel wat wachttijden kunnen ontstaan met extra coronamaatregelen. Op een half uurtje rijden ongeveer heb je ook nog het leuke skigebiedje van Nax- mt Noble. Ook erg rustig en leuk voor 1 of 2 dagen.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 24 mei 2020 08:58

Born to Ride
CJAHulskamp24 mei 2020 · 15:42

@Gerardo ik zit te denken aan Arolla. Klein dorpje, zeer sfeervol, hoog gelegen, lange pistes en alleen maar sleepliften. Dit gebied heeft trouwens een skipasverbond met Evolene en Forclaz. Ook erg mooie en rustige gebiedjes. Evolene heeft als enige gebied 1 stoeltjeslift die je vanuit het dal de berg op brengt. Hier zouden eventueel wat wachttijden kunnen ontstaan met extra coronamaatregelen. Op een half uurtje rijden ongeveer heb je ook nog het leuke skigebiedje van Nax- mt Noble. Ook erg rustig en leuk voor 1 of 2 dagen.

Matthias123 op 24 mei 2020 08:47

Erg leuk gebied. De sleepliften zijn echt behoorlijk lang. Mischien weer eens terug gaan komende winter.

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 24 mei 2020 15:43

May the ski force be with you !!
Togi25 mei 2020 · 00:43

Hier ook gewoon voor de voorjaarsvakantie geboekt. Dit ivm eisen kwa locatie en grote van het appartement ivm een grote groep.
De short ski trips worden wel pas last minute en kerst een twijfel.
En we gaan het verder wel zien. De hoop op een zomer vakantie heb ik wel opgegeven en besloten om er gewoon thuis een leuke tijd van te maken (of evt een short tripje ergens heen als er toch al wat mogelijk is).
Het geld wat ik nu bespaar in de zomer ga ik denk ik maar weg zetten voor de ooit geplande droom skitrip naar Canada of Japan (als de kids wat groter zijn). Zoals Johan ooit zei “elk nadeel…”

Waah25 mei 2020 · 09:19

Afgesloten ruimtes waar veel mensen zingen, tegen de luide muziek op in elkaars gezichten schreeuwen kan je vergeten, zijn grote ‘besmettingshaarden gebleken. Ik schat in dat après-ski zoals we dat kennen er so wie so niet in zit. Dat gaat geen tweede keer fout. Mondkapjes, jawel. Maar nog liever zie ik in cabineliften een spreekverbod, wie niet praat kan (bijna) niks verspreiden.
En al die boekingsperikelen? Ik boek laat en alleen als mijn ik mijn geld terug krijg. Omboeken en vouchers, daar moet ik niets van hebben. In de zomer periode minder mensen in de lift zal wel kunnen, in Süd Tirol is dat nu al zo, in de winter moet ik nog zien of dat werkbaar is, of het dan nog te doen is en leuk blijft. Een skivakantie moet ontspannen en een obstakelrace worden. We gaan het zien. Een vaccin is er echt niet voor het volgende seizoen, dus het wordt ‘rekening-houden-met.

Leon100 op 22 mei 2020 19:03

Ach, kerkdiensten worden in Nederland ook nog gehouden. Is ook heel hard zingen met elkaar in een gesloten ruimte. ;-) hoezo kerk en staat gescheiden :-p

Maar ben het met je eens. De ouderwetse apres-ski zal pas weer komen als een vaccin om de hoek lijkt. De Franse Folie Douce met grote buitenterrassen zal eerder werken.

Zelf zou ik het overigens niet erg vinden. Sport en drank gaat sowieso niet samen IMHO. Maar ik gun jullie natuurlijk je apres ski momentjes en hoop dat men een mouw aan de situatie kan passen.

michelr27 mei 2020 · 12:55

Ik heb ook voor de voorjaarsvakantie geboekt, ga er van uit als ik verschillende media mag geloven dat er eind dit jaar een vaccin en/of een medicijn op de markt is.

November ga ik zoals het er nu uit ziet ook naar Sölden, dus we gaan het zien.

Marijnt28 mei 2020 · 09:34

Wij hebben ook al geboekt voor komende winter, meer om de voucher gelijk te verzilveren en daar mijn vrouw persé naar een specifiek hotel wilde gaan.
Hotels en andere accomodaties zullen zich aanpassen, ze zullen wel moeten om voldoende gasten te kunnen trekken. En mocht er weer een uitbraak van dit virus, of nieuw virus, komen, dan zullen de landen, deelstaten, provincies en gemeentes er sneller en adequater op inspringen is mijn verwachting. Er hoeft niet meer een heel land in smart lock-down, maar dit kun je ook per gemeente, of provincie doen. Duitsland heeft dat dacht ik al ingesteld dat zij per regio een volgende lock-down instellen, mocht dat nodig zijn

Gerben19796 juni 2020 · 17:50

Demaclenko, producent van sneeuwkanonnen heeft een desinfectie apparaat voor gondels ontwikkelt. Zie: https://www.facebook.com/105346437002/posts/1015684337836200…

*bericht bewerkt door Gerben1979 op 06 jun 2020 17:53

Elly36 juni 2020 · 22:19

Zou het nu niet echt fijn vinden om daar in te stappen, je weet maar nooit wat ze erin spuiten :( Alle ramen maar open houden.

Dienten Die Alte schule
Gerben19797 juni 2020 · 10:31

Zou het nu niet echt fijn vinden om daar in te stappen, je weet maar nooit wat ze erin spuiten :( Alle ramen maar open houden.

Elly3 op 6 jun 2020 22:19

Ik lees dat het een middel is met waterstofperoxide.

bartvwg7 juni 2020 · 12:57

Meestal gebruiken ze alcohol/ethanol, al dan niet in een verdunning.
Scheelt in de après ski. 😁
Voorzie wel wat pijnstillers, koppijn gegarandeerd. 😜

Without deviation from the norm, progress is not possible.
Reussie7 juni 2020 · 13:51

In de liften moeten we toch mondkapjes/buff op. Dus dat zal vast schelen in de dampen die je binnen krijgt. Maar ik ben benieuwd hoe de ervaringen zijn van mensen die de komende tijd in de gebieden komen nu echt zijn.

Elly37 juni 2020 · 17:13

Zou het nu niet echt fijn vinden om daar in te stappen, je weet maar nooit wat ze erin spuiten :( Alle ramen maar open houden.

Elly3 op 6 jun 2020 22:19

Ik lees dat het een middel is met waterstofperoxide.

Gerben1979 op 7 jun 2020 10:31

Oh ben benieuwd dan hoe blond mij staat :D

Dienten Die Alte schule
Vivace8 juni 2020 · 12:32

Als de desinfectie nu eens in het bergstation uitvoeren en de gondel op de rit naar beneden grondig luchten zal het met die dampen wel meevallen.
De deurtjes open laten (op de weg naar beneden) zal misschien geen goed idee zijn, maar raampjes open zou toch moeten kunnen.
Waterstofperoxide is trouwens redelijk onstabiel en zal dus ook snel uiteenvallen in water en zuurstof (en daar kunnen we allemaal best tegen).

Hoe ze de binnenkant van de deuren ontsmetten is mij niet duidelijk.
Het lijkt me vooral een middel om het veiligheidsgevoel te verhogen, maar ja alle beetjes zullen wel iets helpen (als de skigebieden maar open mogen gaan).

Nu nog iets vinden om afstand te houden tijdens het aanschuiven aan de lift (of in die overvolle berg-supermarktjes).

kevin19839 juni 2020 · 14:03

Net een appartement geboekt voor 4 personen in het gebied Gitsberg Jochtal (Meransen), Zuid Tirol, Italie. 85 euro per nacht, tijdens de voorjaarsvakantie. Kijk er ontzettend naar uit. Hoop dat alles in orde komt, al zijn de geluiden uit Italie nog niet heel erg positief!

fvanveer15 juni 2020 · 17:25

Wij kijken het nog even aan, heb nog niks geboekt maar ik hoop dat ik bij de opening van het seizoen gewoon op de ski’s sta in Ischgl ;-)

Pieter8617 juni 2020 · 21:45

Wij gaan ook gewoon boeken, alleen zoeken we wel iets waar we tot 1-3 weken voor aankomst kosteloos kunnen annuleren.

Droppy23 juni 2020 · 20:19

Deze week vertoef ik in het Oostenrijke Mayrhofen. Vandaag, voor het écht warm wordt de komende dagen, heb ik de latten aangetrokken en ben ik voor het eerst gaan 'zomer-skieën' op de Hintertux.

kort samengevat:

 • €49 dagpas , €40 huren materiaal
 • Ik stond helemaal boven (3200m) omstreeks 8u45. (liften gingen open om 8u15) – TIP: hoe vroeger, hoe beter!
 • Meteen was duidelijk de schaduwzijde behoorlijk goed lag, de zonnekant daarin tegen vertoonde al redelijk wat 'pap'
 • 2 uur later was ook de schaduwkant intussen voorzien van een bijna gesmolten bovenlaag. (het was intussen 12 graden)
 • Slechts 7 pistes waren open, 3 liften. (dan ben je dus wel snel rond)
 • Rond 11u30 gaf ik de strijd op, had geen zin om nog verder te harken in de namiddag.

Zomerskieën: Een leuke en unieke ervaring, maar voor de kwaliteit en duur moet je het niet doen (al zeker niet als je kostrpijs bekijkt. €89 voor 3 uurtjes)

Maar, ik heb het gedaan en heb de ervaring. Doe ik het volgend jaar opnieuw? Vandaag zeg ik: Neen.

Deze week verder genieten van dat andere mooie die de bergen ons geeft: Hiken. Adios!

*bericht bewerkt door Droppy op 23 jun 2020 20:20

Pieter23097623 juni 2020 · 21:00

Iemand ervaring met sölden , waarom word op de gletsjer al de sneeuw bij elkaar geduwd

Pieter23097623 juni 2020 · 21:10

Deze week vertoef ik in het Oostenrijke Mayrhofen. Vandaag, voor het écht warm wordt de komende dagen, heb ik de latten aangetrokken en ben ik voor het eerst gaan 'zomer-skieën' op de Hintertux.

kort samengevat:

 • €49 dagpas , €40 huren materiaal
 • Ik stond helemaal boven (3200m) omstreeks 8u45. (liften gingen open om 8u15) – TIP: hoe vroeger, hoe beter!
 • Meteen was duidelijk de schaduwzijde behoorlijk goed lag, de zonnekant daarin tegen vertoonde al redelijk wat 'pap'
 • 2 uur later was ook de schaduwkant intussen voorzien van een bijna gesmolten bovenlaag. (het was intussen 12 graden)
 • Slechts 7 pistes waren open, 3 liften. (dan ben je dus wel snel rond)
 • Rond 11u30 gaf ik de strijd op, had geen zin om nog verder te harken in de namiddag.

Zomerskieën: Een leuke en unieke ervaring, maar voor de kwaliteit en duur moet je het niet doen (al zeker niet als je kostrpijs bekijkt. €89 voor 3 uurtjes)

Maar, ik heb het gedaan en heb de ervaring. Doe ik het volgend jaar opnieuw? Vandaag zeg ik: Neen.

Deze week verder genieten van dat andere mooie die de bergen ons geeft: Hiken. Adios!

Droppy op 23 jun 2020 20:19

Ligt er nu meer of minder sneeuw dan anders

Tsjoecha26 juni 2020 · 12:03

Wij hebben enkele weken voor onze wintersport van dit jaar de keuze gekregen : terugbetaling, of doorschuiven naar een volgend verblijf. We hebben het voorschot gelaten voor wat het was, en onze reis geboekt voor komend Paasverlof. (Samnaun)

Over 2 weken gaan we voor een wandelvakantie naar Nauders. We zullen zeker een daguitstap doen naar Samnaun - kunnen we eindelijk het dorp eens verkennen zodat we komende wintersport wat beter onze weg zullen vinden.

Zijn we bang? Nee. Zijn we waakzaam? Zeker! We willen allen geen onnodige risico’s lopen en zullen ons mondkapje constant bij de hand hebben.

Plaats een reactie