Tot meer dan een halve meter sneeuw voor Oostenrijk

Roel op 01 januari 2017· 27 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar. Wat een binnenkomer, de eerste echte nordstau van dit seizoen staat nu op de kaart. En binnen de betrouwbare termijn nog wel! Delen van Oostenrijk en Zwitserland kunnen zich opmaken voor regionaal meer dan een halve meter sneeuw waardoor we eindelijk van de bruin/groene hellingen verlost zijn. De bakens lijken nu verzet, met ook op langere termijn terugkerende sneeuwkansen.

Herkansing

Een indrukwekkende sneeuwkaart, die misschien nog indrukwekkender wordt als de sneeuwval voor aankomende zondag in de kaarten blijft zitten. Je ziet hoe het kan verkeren. De teleurstelling was groot, ook bij mij, toen de sneeuwval van 3/4 januari iedere berekening minder werd, een nieuwe deceptie dreigde maar plots kwam daar een nieuwe kans. Met hogedruk boven de Britse Eilanden, die voor de verandering eens niet naar de Alpen opschuift, trekt woensdagnacht een actieve storing naar Polen waardoor ideale stuwing optreedt tegen de noordkant van de Alpen. De noordalpen zijn dan ook de grote winnaars deze week!

Lermoos in de Zugspitz Arena is nu nog allesbehalve winters
Lermoos in de Zugspitz Arena is nu nog allesbehalve winters

De inleiding van dit alles begint morgen, met 's middags vanuit het noordwesten de eerste sneeuw. Dat kan dinsdagochtend al een dun sneeuwdekje opleveren. Misschien dat het Franse Portes du Soleil daar net iets van meepakt. Maar de grote klapper is dus donderdagochtend te zien. Heerlijke webcams verwacht ik dan en sneeuw tot in de dalen. Ook fijn! Dan zijn dit soort beelden, zoals in de Zugspitz Arena, ook definitief verleden tijd.

Weinig sneeuw in Italië en Frankrijk

Frankrijk en Italië zullen nog even geduld moeten hebben. Helaas voor de zuidalpen liggen zij deze week in de luwte van de Alpenhoofdkam waardoor daar hoogstens een paar vlokken vallen. In Frankrijk is het toch weer de hogedruk die de sneeuwval tegengaat.

In het weekend keert de zon ook in Oostenrijk weer even terug. Dit zijn de dagen met de beste sneeuwcondities in Oostenrijk tot nu toe! Zondag komt er een nieuwe storing aan met sneeuw, al moeten we even afwachten of die de Alpen echt zal bereiken. Opnieuw heeft Oostenrijk en Zwitserland hierop de beste kans. De komende dagen meer hierover.

Het normaal zo sneeuwzekere Livigno (I)
Het normaal zo sneeuwzekere Livigno (I)

Résumé

  • De noordkant van de Alpen wordt deze week verlost van de groene hellingen;
  • In Frankrijk krijgen alleen de gebieden in de Haute-Savoie een beetje sneeuw, elders blijft het droog en vaak zonnig;
  • Italië blijft door nordföhn grotendeels vrij van sneeuw;

We gaan de komende dagen eens kijken of de sneeuwkansen daar volgende week ook kunnen gaan groeien.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel: ook de beste wensen voor het nieuwe jaar! Wij gaan morgen richting Kleinwalsertal, dus de sneeuw komt als geroepen, moet het natuurlijk geen sneeuwstorm worden overdag :-) maar de vooruitzichten zijn mooi.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Top, Solden we komen eraan over twee weken. Beste wensen overigens allemaal.

Mooie berichten zo aan het begin van het jaar. Ook het Sauerland lijkt flink mee te gaan doen als ik de laatste berichten zo zag.
Zelfs in Nederland was al een laagje sneeuw te vinden zoals hier in Hoogerheide

null

*bericht bewerkt door Matthias123 op 01 jan 2017 14:19

Born to Ride

@Chonn, zal duimen draaien voor jullie de komende week. Wij gaan nu voor de derde keer naar Riezlern. Vorig jaar met keerst alles zo groen als wat en 15 gr. Nu gaan we met de voorjaarsvakantie en hopen op een bak sneeuw. Ben benieuwd naar je berichtgeving en de nieuwe lift bij Iffen.

Goed vakantie!

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)

Geweldig nieuws. Nog maar een paar dagen en vertrekken we richting de de Vorarlberg. Ik begon me eerlijk gezegd al wat zorgen te maken.

@ Roel : is er een kans dat het Hoge Drukgebied v d Britse Eilanden toch ri Alpen opschuift en er geen sneeuw zou komen ? Of is dit een (realistische) zekerheid ?

Luc

Ja ja Nordstau komt er woensdag aan, Zillertal we komen er aan.

Beste Roel. Alvast eerst mijn beste wensen aan u en alle winterfreaks hier!. Wat zeggen de weerkaarten voor de komende weken voor klausberg? Grtz Dimi

Beste Roel. Alvast eerst mijn beste wensen aan u en alle winterfreaks hier!. Wat zeggen de weerkaarten voor de komende weken voor klausberg? Grtz Dimi

Woeske op 1 jan 2017 15:20

https://www.wintersport.nl/skigebieden/ahrntal/weersverwacht…

Je kan dit altijd vinden op de gebiedspagina, @Woeske!

Beste wensen allemaal, dat het een mooi wintersport jaar mag worden. Voor nu: let it snow, let it snow, let it snow. Over 3 weken naar montafon en witte bergen tot in het dal is wel een vereiste! Met deze mooie vooruitzichten lijkt dat goed te gaan komen!

🏂

@buske328 die kans is minimaal. De sneeuw staat er in alle modellen goed in!

Sauerland pakt deze week 10-20cm:

null
https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting/saue…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel dus heej in zaerum ook kans op een wit laagje zo te zien!

We mogen niet klagen in LTV , zeer goeie condities , in val thorens spuiten ze bijna niet ???⛷⛷

@Roel, hoe kan het dat dezelfde GFS run voor hetzelfde prikpunt twee verschillende grafieken kan produceren van de hoofdrun? Links het plaatje van Meteociel met de iets dikkere zwarte lijn als hoofdrun; rechts de grafiek van Wetterzentrale, met de fel-groene lijn als hoofdrun. Vooral in de neerslag tussen 13 en 15 januari zijn de grafieken van de hoofdrun heel anders van vorm (even los van de onzekerheid ervan). Ik neem aan dat dit toch twee keer een weergave van dezelfde data zou moeten zijn? Of mis ik iets?

null

Minstens 7 jaar hebben we de feestdagen in Rohrmoos (Schladming) doorgebracht. De laatste jaren vonden we de sneeuwkwaliteit tegenvallen, daarom nu een keer voor Les Arcs gekozen. Helaas …

We gingen van het ergste uit obv de weerberichten. Fijn dat verwachtingsmanagement, want wij waren vandaag positief verrast. We hebben prima geskied.
Ja, afgelopen maart hadden we hier betere sneeuw, maat we konden in ieder geval skiën.

@GiGi ik zie het verschil, maar de enige verklaring die ik kan bedenken is dat het prikpunt niet exact hetzelfde is. In berggebieden kan de hoogte van het prikpunt van grote invloed zijn. Daar zie je vaak een soort zaagtandgrafiek waarin de dagelijkse temperatuurgang te zien is, ligt het prikpunt in vlakker terrein dan lopen de lijnen geleidelijker.
@bram82 mergevroeg misschien ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

Waarom klagen sneeuw genoeg en zon #val thorens

Hierbij het zicht in Leysin, Zwitserland vanop de Berneuse top (2048 m). Twee pistes kunstsneeuw open, gelukkig goed beskibaar.
Foto plaatsen lukt niet, jammer.

*bericht bewerkt door Christophe-Cumps op 01 jan 2017 21:23

https://cdn.wintersport.nl/forum/17/92508ececcf6aae07ec55ba2...

Les Arcs vandaag

1cm voor Hengelo Overijssel Haha

null

Kijk! Dat zijn de berichten Roel!!! De beste wensen zijn zo al aardig aan het uitkomen ?

Allemaal nog de beste wensen en veel wintersport plezier??❄

Hopelijk krijgen de dolomieten ook nog een dump
Moet zelf nog wachten tot 27 januari

Kleine 40cm verse sneeuw op de kaart deze week, keurig vers laagje voordat we arriveren. Goed geregeld hoor @Roel ;)

Ik kan als frankrijk ganger wel janken!
Voor het eerst in mijn leven een keer genieten d8 ik doe eens een keer gek en ga 2x op wintersport gewoon omdat het kan en omdat ik een van de zwaarste jaren in mijn leven achter de rug heb
ik had er echt zin in maar het lijkt wel alsof niets me gegunt is…gewoon de hele haute savoie kansloos terwijl de rest een witte wonderwereld is…en heb er geen goed gevoel bij voor de komende weken…

*bericht bewerkt door Freerider op 02 jan 2017 08:49

@e-ski-mo Ziet er nog vrij goed uit? Ik vertrek naar Paradiski op 14-01. Hoe is het gesteld met de lager gelegen pistes?
Ik begin me eerder al wat zorgen te maken, hopelijk valt er nog een dik pak voor ik arriveer :).

Bedankt!

@https://www.wintersport.nl/profiel/131952

We waren vandaag bij Belle Plagne. Zal zo foto’s posten. De lager gelegen pistes zijn gesloten. Van Les Arcs naar La Plagne hebben wij ‘plan Bois’ genomen. Daaronder was het gesloten. Na de oversteek met de Vanoise Express leek het wat minder. Maar als je weer ietsje hoger zit is het prima. Wel ijzig op diverse plaatsen waar kunstsneeuw is. Echte sneeuw is hard nodig :-(

@ Freerider: Ik heb ooit bij een tour operator omgeboekt naar een gebied waar wél sneeuw lag en dat bleek verrassend makkelijk. Je annuleert dus niet maar kiest bij dezelfde een andere bestemming, dat kostte maar 35 euro. Het proberen waard?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie