Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Eerste grote dump van het seizoen, en er komt meer aan

Roel op 03 november 2019· 11 reacties

Flinke sneeuwval in Serre Chevalier (F)

Op een moment dat we een pak sneeuw goed kunnen gebruiken is het de natuur die levert! Vooral in de westalpen vallen deze week gigantische sneeuwhoeveelheden, en dat breidt zich over steeds meer gebieden uit. Aan het eind van de week verkeren we in een situatie waar we in menige Kerstvakantie jaloers op zouden zijn. Boven de 2000 meter ligt er dan op verschillende plaatsen een meter, tot lokaal meer dan anderhalve meter.

Goed moment voor een dump

We hebben weleens geschreven over vanaf wanneer sneeuw blijft liggen. Vanaf begin november begint het kansrijk te worden dat sneeuw boven de 1800 tot 2000 meter blijft liggen voor de rest van het seizoen. Ik kan vaststellen dat de huidige weerkaarten niet beter getimed hadden kunnen zijn want precies boven deze hoogte gaat deze week veel en vaak sneeuw vallen. Ik laat je de sneeuwverwachting zien van ons eigen weermodel voor de komende 6 dagen. Ik zeg erbij dat ons model nog redelijk conservatief is, andere weermodellen berekenen nog meer sneeuw.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Witte webcams

Het is al begonnen in de westalpen waar cumulatief het meeste gaat vallen deze week. In het Franse Les Arcs ziet het er boven de 2000 meter inmiddels lekker winters uit. Later vandaag gaat er een pak bijvallen.

Les Arcs (F)

Ook in de zuidalpen valt vandaag regionaal veel sneeuw. Kijk deze webcam in Sauze d’Oulx (Via Lattea) maar eens waar de sneeuwgrens dankzij neerslagafkoeling lager ligt. Ook het zuiden van Zwitserland gaat vandaag een vers pak krijgen boven de 2000 meter en die zone strekt zich langs de Italiaanse kant van de alpenhoofdkam helemaal uit tot aan de Oostenrijkse gletsjers van Tirol. Reken op 30 tot 50 centimeter tot en met morgenvroeg.

Sauze d'Oulx (I)

Sankt Moritz (CH)

Pitztaler Gletscher (O)

Dinsdag ook sneeuw in Oostenrijk

Op de gletsjers is het de komende dagen geen ideaal weer om te vertoeven. We hebben te maken met een soort glijbaan voor depressies, precies in de richting van de Alpen. Vandaag ligt er een heel actief exemplaar boven Frankrijk en dat trekt in de richting van Zwitserland, waardoor ook de wind flink uit zijn slof schiet. Deze week is het een komen en gaan van dit soort actieve storingen die hogerop dus veel sneeuw gaan geven.

De nadruk ligt in eerste instantie op de west- en zuidkant van de Alpen. Dinsdag is ook Oostenrijk aan de beurt omdat zich boven Noord-Italië een aparte storing ontwikkelt. Er stroomt iets koelere lucht binnen waardoor de sneeuwgrens zakt tot zo’n 1300 meter. Tot in de hogere dalen kan er dan sneeuw van betekenis gaan vallen. Vooral Tirol komt in de vuurlinie te liggen.

Perfecte uitgangspositie

De dagen daarna blijft het erg onbestendig. Steeds weer zwiepen neerslagzones vanuit het westen tegen de Alpen waardoor de sneeuwhoogtes verder oplopen. We komen ook steeds dieper in de wat koelere lucht te zitten (echt koud is het voorlopig niet) waardoor ook de dalen regelmatig een winterse verrassing tegemoet mogen zien. Deze sneeuw smelt hierna weer weg, maar voor de hogere skigebieden ziet het er zoals gezegd uitstekend uit! Als het volgende week iets rustiger en zonniger wordt, wordt het op de gletsjers genieten met een hoofdletter G.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

GiGi3 november 2019 · 09:47

Sneeuw is fijn. En goed voor de gletsjers. Niet geheel zonder eigenbelang - in de loop van de week (vanaf donderdag zeg maar): regelmatig een buitje voor de gletsjers van Tirol? Ook veel wind? Moeten we vast gaan googelen waar de spa zit? Of denk je niet dat het zo stormachtig wordt dat liften sluiten? We zitten in Stubai en Sölden.

(En ja, ik weet dat in Langenfeld een grote spa zit ;))

bartvwg3 november 2019 · 10:06

Super zo’n dump!

Roelauteur3 november 2019 · 10:47

@GiGi met de wind valt het denk ik mee, tenminste vergeleken met vandaag. Ik denk wel aan iets meer dan een sneeuwbuitje, maar het komt aan op timing. Duimen dat het meest grijze weer met neerslag voor de nachten is, dan valt het overdag misschien mee.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
GiGi3 november 2019 · 10:59

Skiën in ene sneeuwbui vind ik persoonlijk niet zo erg. Zelfs slecht zicht niet echt. Lekker rustig op de pistes :)
Moeten alleen wel de liften draaien. Maar dat lijkt wel goed te gaan (al is het nog ver weg natuurlijk).

Pieter2309763 november 2019 · 13:25

zou me niet verwonderen dat er vroeger dan voorzien als ski stations open gaan na de sneeuwdump in de Alpen

Helmert3 november 2019 · 14:30

Donderdag 14 november naar Gurgl. Ben benieuwd hoe deze sneeuw gaat bijdragen aan het aantal pistekilometers dat dan open kan!

Elly33 november 2019 · 14:41

Heerlijk sneeuw nieuws @Roel laat maar vallen en ook graag in Oostenrijk.
Vindt het niet erg hoor als ik straks (7 dec ) aankom en eerst moet schuiven om de auto te parkeren.
En @GiGi neem je zwembroek iig mee, als je hem niet mee hebt, zal je zien heb je hem juist nodig :D

Dienten Die Alte schule
GiGi3 november 2019 · 14:45

En @GiGi neem je zwembroek iig mee, als je hem niet mee hebt, zal je zien heb je hem juist nodig :D

Elly3 op 3 nov 2019 14:41

Moet je in Oostenrijk een zwembroek aan in de sauna? Ik dacht dat ze daar toch al volwassen waren… ;)

Maar de zwembroek zit altijd in de tas inderdaad.

Jeffrey.3 november 2019 · 16:44

Goed te lezen @Roel,

Seriously snow addicted family!
Pieter2309763 november 2019 · 21:04

Roelauteur3 november 2019 · 22:16

Heftige grafiek @Pieter230976. Je ziet aan de bovenste grafiek dat er veel wind in het spel is wat waarschijnlijk de nodige invloed heeft gehad op de sneeuwhoogte (hauteur de neige).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie