Eindelijk een dump voor de Zuidalpen

Roel op 14 januari 2015· 51 reacties

De komende vier dagen bijna overal sneeuw!
De komende vier dagen bijna overal sneeuw!

Wat hebben ze er op moeten wachten maar het gaat dit weekend gebeuren. Er gaat een hoop sneeuw vallen in de Italiaanse Alpen, voor het eerst sinds november! Dat is niet het enige goede nieuws, bijna het hele Alpengebied krijgt verse sneeuw en er verschijnt eindelijk iets van winter op de kaarten, ook voor de Benelux.

Eerste sneeuw
De eerste sneeuw is inmiddels gearriveerd. In Tignes en Val d’Isere is vannacht ca. 20cm gevallen meldt deze gebruiker van de app Sneeuwhoogte+. Dat gebeurde op het koufront dat nu de Alpen passeert.

Verse_ _sneeuw in Espace Killy (F)
Verse_ _sneeuw in Espace Killy (F)

Vandaag valt er ook in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen wat sneeuw maar nog geen grote hoeveelheden. het is het voorgerecht van wat de Alpen dit weekend voorgeschoteld krijgen. Het begint met de Franse Alpen maar bijna overal valt dit weekend sneeuw en dat zie je niet vaak bij Genuadepressies en een opkomende südstau.

Koudere lucht
Dat heeft te maken met de koude lucht die vanaf het weekend bezit neemt van de Alpen. Het is een enigszins technisch verhaal maar zoals ik gisteren aangaf loopt de straalstroom een stuk zuidelijker waarmee westenwinden de kou niet meer kunnen wegblazen. In plaats daarvan vullen de dalen zich met koude lucht, en als de sneeuw vanuit Italië komt opzetten trekt deze gewoon de Alpenhoofdkam over. Daardoor in Oostenrijk dit keer geen föhn maar sneeuwval. Je ziet het ook aan de egaal gekleurde sneeuwverwachtingskaart bovenaan dit weerbericht.

Sneeuw is voor de zonhellingen van Gerlos (O) weer welkom
Sneeuw is voor de zonhellingen van Gerlos (O) weer welkom

Reizigers zaterdag oppassen
Bijkomend gevolg is dat het vooral voor de Oostenrijk- en Italiëgangers best nog wel eens een heikele aankomstdag kan worden. Zaterdag zit het Alpengebied de hele dag in de sneeuw, met op dat moment de zwaarste neerslag in de oostelijke Alpenhelft. Ga dus voorbereid op weg. Mochten de timing van sneeuwval veranderen dan laat ik jullie dit weten.

Eindelijk sneeuw in het verschiet voor het groene Val di Fassa (I)
Eindelijk sneeuw in het verschiet voor het groene Val di Fassa (I)

Vanaf zondag zit het Alpengebied midden in de koude lucht en wemelt het van kleine lagedrukgebiedjes. Die zorgen van tijd tot tijd voor wat sneeuwval maar waar en wanneer is lastig in te schatten. Dat hangt helemaal van de posities af die per model anders worden ingetekend. Ik hou het erop dat vanaf zondag wolken worden afgewisseld met zon met tussendoor wat sneeuwbuien. Het blijft koud.

Sauerland en de Benelux
De zuidelijke straalstroom is ook positief voor eventueel winterweer in de Benelux en Sauerland. Vanaf zondag koelt de bovenlucht zo ver af de temperatuur in Sauerland niet meer boven nul komt en in de Benelux alleen overdag nog postief is. Af en toe vallen er lichte sneeuwbuitjes. Het zou goed kunnen dat zich begin volgende week ook bij ons tijdelijk een sneeuwdekje kan gaan vormen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

dank voor je altijd informatieve en zeer leesbare weerberichten. Compliment!

Hi Roel
lekker bericht weer , Thnx !
St Moritz ligt ook in de vuurlijn begrijp ik ? Voor as weekend beter op vrijdag vertrekken dan zaterdag?
Wanneer begint het ? Vrijdagavond al of in de loop van zaterdag en zijn er nog onzekerheden of kan dit niet meer mis? De laatste keer heeft het in St Anton de gehele zaterdag geregend wat eigenlijk niet voorspelt was! Ondanks dat toch nog lekkere poeder kunnen rijden t/m dinsdag met fantastisch mooi weer ;-)

Hallo @Roel, wat bedoel je precies met de problematische aankomst? Ik ga naar Oost-Oostenrijk (omgeving Kitzbühel). Wat adviseer je qua vertrek? Is er ook sneeuw te verwachten op de Duitse autobahn in de nacht van vrijdag op zaterdag?

Mooi, als Tignes 20 cm heeft, dan acht ik de kans wel groot dat Les Sybelles er vannacht ook een pak bij gekregen heeft. De webcams zijn allemaal wat wazig en mistig dus ik kan het nog niet bewonderen maar het is in ieder geval hoopvol nieuws! Hopelijk gaan dit weekend ook de pistes en liften open die de afgelopen weken dicht bleven!

Onze sneeuwdansjes werken dus tóch!

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Is Val de Isere een ander gebied dan Isére? Wij vertrekken vrijdag naar Chamrousse (Isere) en daar mag wel het nodige bij als ik de updates en berichten lees. De voorspellingen zijn in ieder geval goed!

In Flaine sneeuwt het ook als ik naar de webcam kijk. Mooi dat het na morgen eindelijk gaat winteren in de Alpen. De nulgradengrens kan mij niet laag genoeg liggen. Door de kou blijft de sneeuw wel heerlijk zacht. Ik heb er zin om door de verse poeder te glijden. Ijsplaten op de piste is echt niet tof! De sneeuwkettingen liggen al in de auto!

Jaja!!! Whihoee… KarelT doet een vreugde dansje en z’n collega’s kijken hem raar aan…
Eindelijk sneeuw voor de zuidalpen.

@Purbo: Chamrousse is een heel ander gebied dan Val d’Isére. Chamrousse ligt in het departement Isére, vandaar misschien je verwarring?
Ik ben er overigens vorig jaar geweest, ben benieuwd hoe jij het vindt.

null

Als dit uitkomt zitten we over anderhalve week in de Dolomieten omringd door een mooi pak sneeuw :-)

Goede vooruitzichten voor de aankomende week in ieder geval! Ik ben eigenlijk echter vooral geïnteresseerd in het weer onderweg in de nacht van vrijdag op zaterdag. Vooral de weersituatie na Ingolstadt baart me een beetje zorgen. @Roel, is het misschien mogelijk om ook over het weer in Zuid - Duitsland een beeld te schetsen in de periode tussen vrijdag / zaterdag?

Dit klinkt allemaal heerlijk. Volgende week woensdag vertrekken we voor paar dagen naar SFL. Kan het t/m woensdag mooi sneeuwen & kanonnen aan. Dagen daarna graag 's nachts sneeuw, overdag zon, temp net onder nul. Zoals je leest ben ik in zijn geheel niet veeleisend :-)

Wetter3:

null

Ziet er een stuk beter uit :)

Not all who wander are lost

Het is vandaag nog niet heel koud, beneden pakweg 1200m (voor Franse begrippen laag) zul je die 20cm nog niet halen.

Qua reisdagen, als je kunt kun je op weg naar Oostenrijk of Italië beter vrijdag vertrekken. Zaterdag sneeuwt het vanaf Zuid-Duitsland tot in de Alpen van 's morgens vroeg tot 's avonds. Zou je vrijdag aankomen dan heb je weinig last. Maar ja tegen welke prijs, het is geen voorjaarsvakantie natuurlijk. Voor Frankrijk is het trouwens omgekeerd, daar valt juist vrijdagavond de meeste sneeuw. Zaterdag is droger.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik vraag me inderdaad af of die 20 cm uit Tignes wel helemaal klopt; op de site van Tignes staat aangegeven dat er 12 cm op 2100 m en 15 cm op 3300 m gevallen is.

Zo…dit jaar gekozen voor een weekend Madesimo 23-26 januari… En waar valt de meeste sneeuw dit weekend :-)))))))))) ???

@ankiepankie ik denk ook geen 20cm maar eerder 10-15cm als het mee zit. Het is in ieder geval een begin. Met de sneeuwval van vrij/zaterdag schiet het toch wel weer op. hopen op ca 30-40cm totaal. Skied en board een stuk prettiger!

"respect the mountains"

@Thyz, ik ben inderdaad ook hoopvol gestemd. Maar in Les Sybelles is helaas nog een groot deel van de pistes gesloten en ik hoop écht dat deze dump van vrijdag ervoor zorgt dat ze wat meer open gooien.

Goed om te horen @Roel ! Vertrek zelf vrijdag met de bus naar Frankrijk, maar voor we daar aankomen is het al goed en wel zaterdag… dus hoop dat we niet vast komen te staan!

al gaan we de eerste dag toch niet skiën.

@ankiepankie dat is op meer plekken wel het geval dat de condities niet overhouden. Vandaag verwacht ik trouwens de “meeste” sneeuwval voor de noordelijke helft van Frankrijk, vrijdag/zaterdag juist meer voor de zuidelijke heft (gunstig voor Sybelles) ook temeer dit een veel sterker front is. Trouwens een zeer uitgebreid gebied met vele mogelijkheden zeker aan de kant van saint sorlin

"respect the mountains"

@Thyz Ja, ik ben er in 2012 geweest en enorm lekker geskied. We zaten (en zitten ook nu) in La Toussuire maar ik skiede elke ochtend direct naar St. Sorlin, met name vanwege de prachtige pistes helemaal in de uiterste hoek van het gebied, schitterend qua uitzicht en heerlijk rustig. En lekker eten bij La Bergerie, onderaan La Mur!

Echter, deze mooie pistes zijn dit seizoen nog niet open geweest dus vandaar dat ik voortdurend met mijn neus op de interactieve skimap zit om te kijken of ze misschien open zullen gaan…

BAM ik had hem gisteravond al aan mijn reisgenoten gemaild! En wat ziet mijn oog gaan we volgende week gewoon verder?

null

Seriously snow addicted family!

En nu maar hopen dat de komende 8 weken minstens 2 dagen per week een dump zal vallen in het gehele alpen-gebied…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Update vanuit Zell am See, de Schmittenhöhe ligt er perfect bij, zelfs de dalafdaling naar de Areitbahn is goed te doen! Zeker na de regen en hoge temperaturen van afgelopen weekend niet verwacht, maar de omstandigheden zijn echt goed!

Chalet Sonnentanz

Update vanuit Gerlos : + 2 gr C op de berg en licht bewolkt. Voor zat verwacht men hier tussen 30-45 cm sneeuw.
Mooie pistecondities hier.

Luc

null

Luc

Dit soort berichten lees ik graag Roel! 30 januari naar Grindelwald, de condities kunnen er alleen maar beter op worden. Tot nu toe was het een beetje behelpen daar.

Even een andere, maar wel leuke vraag: komende zaterdag de Lauberhorn Weltcup Abfahrt in Wengen en zondag de slalom. Zouden die doorgang vinden met het voorspelde weer?

Mr. Slow

@Tjeerd69 dank voor je opheldering. Is mijn eerste keer Frankrijk dus van daar niet zo bekend. Voorheen altijd Oostenrijk dus ben ook zeer benieuwd wat ze te bieden hebben in chamrousse. Voor de prijs hoefden we t in ieder geval niet te laten.

Plan was om vrijdag te gaan rijden. Als de voorspellingen zo blijven wellicht toch maar zaterdag vroeg weg om de meeste sneeuw onderweg te ontlopen.

@Quick, ik verwacht dat het zondag alweer droog is in Wengen dus de slalom is geen probleem. Zaterdag is het grijs met sneeuw maar ik denk niet zo erg dat ze het moeten afgelasten. De wind valt ook mee.

De Lauberhornabfahrt is inderdaad een klassieker. Kijken :-)!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ Roel, ik vertrek met 13 personen normaal zaterdag ochtend 6 uur naar Oost tirol vanuit Antwerpen. Als ik dit lees ben ik super blij met de sneeuw die gaat vallen, alleen natuurlijk spijtig dat ik het tijdens het rijden over mijn dak ga krijgen :-) ik rij zelf met een busje met 9 man in … Denk je dat het beter is vrijdagavond te vertrekken en s’nachts te rijden wat het weer onderweg betreft?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie