Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Al ruim 35 jaar partner van de Nederlandse Ski Vereniging! Dankzij a.s.r. verzekeringen, exclusief voor de Nederlandse Ski Vereniging, gaan tienduizenden leden al jaren met een gerust hart op vakantie.

Wat betekenen de bordjes aan de zijkant van de piste?

Oriënteren in een skigebied kan soms lastig zijn, zeker met slecht zicht. De pistepaaltjes aan de zijkant van de pistes kunnen je hierbij helpen. Pistepaaltjes vind je aan zowel de rechter- als aan de linkerkant van de piste. Zorg er altijd voor dat je tussen de paaltjes skiet, anders ski je off-piste. De pistepaaltjes en de bordjes hebben de kleur groen, blauw, rood of zwart. Die kleur geeft aan hoe moeilijk dat de piste is.

Welke piste?

Het cijfer op het bordje geeft aan op welke piste je je bevindt. In Frankrijk hebben deze cijfers een andere functie, daar zijn het een soort hectometerpaaltjes. Ben je bij het cijfer 1 aangekomen, dan ben je aan het einde van de piste. Het kan ook zijn dat er naast het cijfer de naam van een piste staat of juist een pijl die de richting aangeeft.

Handige informatie

Pistepaaltjes geven je veel informatie tijdens het skiën. Informatie die je nodig kunt hebben wanneer er bijvoorbeeld een ongeval plaatsvindt. Je kunt op daardoor eenvoudig doorgeven aan de pistedienst waar het ongeval heeft plaatsgevonden Weet je niet wat het noodnummer is? In Frankrijk kun je deze vaak vinden óp de pistepaaltjes.

In Italië en Frankrijk is er verschil tussen het rechter- en het linkerpaaltje. Zo heeft het paaltje rechts een groot oranje oppervlak en aan de overkant bij het linkerpaaltje zie je een klein oranje oppervlak. Zo weet je precies waar je je op de piste begeeft. Handig als het zicht extreem slecht is. Het kan ook zo zijn dat je meerdere paaltjes tegenkomt met daartussen een lint. Hierachter schuilt gevaar, zoals bijvoorbeeld een afgrond.

Skiroute

Het oranje bordje in de vorm van een ruit geeft een skiroute aan. Op de skiroute vind je maar één paaltje in plaats van twee. Het paaltje staat dus in het midden. Een skiroute is niet geprepareerd, maar als hij open is dan is hij wel gecontroleerd door de pistedienst. Je mag er dus vanuit gaan dat de route veilig is. Je mag aan beide kanten 25 meter uitweiden, anders ski je alsnog off-piste.

Hulp bij oriëntatie

De pistepaaltjes kunnen je dus heel veel zeggen over waar je bent en waar je vooral niet mag komen. En hierdoor is het dus een stuk makkelijker om je te oriënteren.