Wintersport in Nederland: borstelbanen, rolbanen en skihallen blijven open

MarkVermeulen op 05 november 2020· 4 reacties

Hoewel het kabinet op 3 november nieuwe en strengere maatregelen afkondigde, blijven de wintersportorganisaties in Nederland open. Sport draagt positief bij aan de fysieke en mentale gezondheid van ons allemaal! We zijn blij dat het, weliswaar in aangepaste vorm, mogelijk blijft.

Borstelbanen

De borstelbanen van Nederland liggen in de buitenlucht. De afdaling kun je eigenlijk wel vergelijken met de afdaling die je in de hal vindt. De afdalingen zijn niet lang, maar voor elk type skiër is er wel wat te vinden. Er is vaak een helling voor beginners, een helling voor de licht gevorderde skiër en een moeilijke afdaling. Kristy vertelt je in de Wintersport Academy alles over het skiën op een borstelbaan.

Rolbanen

In Nederland zijn meer dan 60 rolbanen te vinden en dat betekent dat er altijd een rolbaan bij jou in de buurt is. Het skiën op een rolbaan staat voor je gevoel ver weg van het skiën in de sneeuw. Het is er niet koud, er is geen sneeuw te bekennen, maar je glijdt op een tapijt dat nat gehouden wordt zodat je blijft glijden. Daarnaast ski je vaak in één hellingshoek. Het is als het ware een oneindige piste die nooit ophoudt. Daarnaast sta je met maximaal twee of drie man op de baan en dat betekent dat je heel veel aandacht krijgt. Kristy vertelt je in de Wintersport Academy ook alles over het skiën op een rolbaan.

SkiDiscovery laat via bedrijfsmanager Femke Schrauwen weten: “Bij SkiDiscovery hebben we de ventilatiecapaciteit in de skihallen verhoogd zodat de lucht minimaal 3x per uur compleet ververst wordt. We skien in duo’s met 2x2 volwassenen per trainingsuur, op anderhalve meter afstand van elkaar. In het pand en de skihallen werken we met éénrichtingsverkeer. Onze leraren hebben tijdens de lerarentrainingen veel aandacht besteed aan het belang van de coronamaatregelen en doen er alles aan om onze cursisten op een verantwoorde manier te laten sporten.”

Skihallen

In Nederland zijn er veel indoorhallen en daardoor is er altijd wel een indoorhal bij jou in de buurt. In de hal ligt kunstsneeuw, sneeuw die heel erg lijkt op échte sneeuw. Daarbij ski of snowboard je van boven naar beneden en dat is heel erg vergelijkbaar met skiën of snowboarden in de bergen. Elke hal is anders, maar vaak vind je wel een helling voor de beginnende wintersporter en voor de wintersporter met meer ervaring. Natuurlijk vertelt Kristy ook alles over skiën op de kunstsneeuw.

SnowWorld heeft, volgens de nieuwe richtlijnen van de overheid, aanpassingen gedaan in haar capaciteit op de verschillende pistes . De SnowWorld-locaties vallen onder de noemer van ‘sportlocaties’ en deze hebben een uitzonderingspositie. Ze hoeven de deuren daarom niet te sluiten.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om te wintersporten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt!

MarkVermeulen
Vivace10 november 2020 · 15:12

Update: Ondertussen heeft Snowworld (Landgraaf) de volgende aanpassingen doorgevoerd:

  • Reservatie is nu niet meer voor het hele complex, maar beperkt tot 1 piste. Alle pistes zijn fysiek van elkaar gescheiden, je kan op 1 avond niet wisselen van piste. Piste 1 maakt gebruik van de linkse sleeplift. Voor het snowpark ga je 1x omhoog met de zetellift en blijf je daarna bij de kleine sleeplift. Alleen voor piste 2 kanj e de stoeltjeslift gebruiken en de beginnerspistes gebruiken natuurlijk hun roltapijten.
  • Per piste worden max 30 personen toegelaten.
  • Het is nu slechts mogelijk om in blokken van 2 uur te reserveren. Ik denk dat de piste tussen elk blok volledig ontruimd moeten worden. Als het blok gedaan is en er blijkt wel nog plaats vrij te zijn in het volgend blok kan je wel (via de kassa buiten) onmiddelijk een nieuwe toegang regelen. De blokken van de verschillende pistes beginnen/eindigen op verschillende tijdstippen zodat er geen ongewilde drukte kan ontstaan aan de kassa of in de inkomhal.
  • Als je je niet kunt vinden in de huidige maatregelen mag je je abonnement tijdelijk op pauze zetten. Dit moet je dan wel voor 30 november regelen (pauze gaat in vanaf het moment van aanvraag totdat de corona-maatregelen terug versoepeld worden).

Zelf ben ik gisteren in Landgraaf langsgeweest en ik vond dat alles heel goed geregeld was.

  • Ik heb totaal niet moeten aanschuiven aan de kassa
  • Er stond een extra persoon buiten langs de kassa om zeker te stellen dat iedereen gereserveerd had
  • Je kreeg na het tonen van je reservatie een armbandje met jouw piste + tijdsslot erop vermeld
  • In de inkomhal (waar je je skischoenen kan aandoen) was het heel rustig. Ik was met max 10 andere personen gelijktijdig in de grote ruimte achteraan (>2m afstand houden was geen enkel probleem). Iedereen droeg netjes zijn mondmasker zoals gevraagd en de ruimtes werden goed geventileerd.
  • Eens op de piste had je het rijk voor jou alleen. Op het drukste moment waren we met zo’n 18 personen in hetzelfde pistedeel, maar in de praktijk kwam dat neer op een 6 tot 8 personen gelijktijdig op de piste en de rest in de lift (met 10-15m onderlinge afstand). Ook met 30p per pistedeel zie ik niet onmiddellijk problemen optreden met afstand houden. Als je ziet dat er enkele mensen aan het begin van de lift staan ski je de laatste meters gewoon wat langzamer en dan is iedereen weg voordat jij gaat aanhaken.
  • Alles samen was het dus een heel leuke oefenavond. Net omdat je op de piste weinig beperkingen had door andere skiërs voel je je benen wel na 2 uur “volle bak”.
Glide on!
Vivace10 november 2020 · 15:16

Een "sfeer"beeld van het drukste moment

Glide on!
Vivace10 november 2020 · 15:17

En nog een laaste keer naar beneden voordat de lichten uitgingen
(piste 2 was toen al een tijdje gesloten)

*bericht bewerkt door Vivace op 10 nov 2020 15:17

Glide on!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.